Raspberry Pi, To project που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των υπολογιστών

To project “Raspberry Pi” είναι οι προσπάθειες του ομώνυμου φιλανθρωπικού ιδρύματος να κατασκευάσει ιδιαίτερα μικρούς σε μέγεθος υπολογιστές που τρέχουν open source λειτουργικό σύστημα όπως Debian, Fedora και άλλες πλατφόρμες. H πλακέτα του βασικού μοντέλου θα κοστίζει 25 δολάρια Αμερικής και θα έχει USB, HDMI, RCA video και SD card slot, το “ακριβό” μοντέλο με έξτρα την υποδοχή LAN αναμένεται να κοστίζει 35 δολάρια.

Πίσω από το project βρίσκεται ο Βρετανός μηχανικός Eben Upton ο οποίος έχει σαν όραμα την είσοδο του Raspberry Pi στα σχολεία του κόσμου ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν να προγραμματίζουν σε Python, C και C++ και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά να μην βρίσκονται στο έλεος των πιστοποιητικών μάθησης όπως το ECDL που κρατάνε μακριά τα παιδιά από τη δημιουργική σκέψη και τα κάνουν παθητικούς καταναλωτές προϊόντων μεγάλων εταιρειών.

Η πλακέτα του project Raspberry Pi βασίζεται σε ένα Broadcom BCM2835 SoC με επεξεργαστή ARM1176JZF-S 700 MHz και VideoCore IV GPU, 128ΜΒ ή 256ΜΒ. Η κυκλοφορία τους αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2012 μέσα από την ιστοσελίδα της εταιρείας εδώ.

, Raspberry Pi, To project που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των υπολογιστών

, Raspberry Pi, To project που θέλει να αλλάξει τον κόσμο των υπολογιστών

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βαγγέλης

Μπράβο του και μακάρι να προχωρήσει

Savvas

Πιστεύω θα κάνει θραύση

Παπαδάκης Ιωάννης

Για κατεβαστηρι θα τα σπάει

marios

Θα τα πάει πάρα πολύ καλά είμια σίγουρος.
Όπως είμαι σίγουρος για το ότι θα πάρω σίγουρα ένα.
Θα ήταν καλά αν ερχόταν με Arch arm 😀

giannis chania

Περιμένω πως και πως να έρθει. Λογικα τέλος του Γενάρη θα είναι έτοιμα τα πρώτα κομμάτια της μαζικής παραγωγής. Είδη τα 10 πρωτα κομματια που κατασκευαστηκαν πωλουνται σε δημοπρασία στο ebay.

Αστέρης

Εχοντας ζησει τυπου Debian λογισμικο (maemo)
σε συσκευή που έχει απ’όλα τα καλα, το Ν900 (ARM επεξεργαστή @600-1150Mhz, usb-on-the-go, tv out), πιστευω οτι το συστηματακι ΘΑ ΠΑΤΩΣΕΙ.
Απλα γιατι τα παιδακια θελουν να παιξουν, οχι να δουλεψουν!
Και ο προγραμματισμος δεν ειναι παιχνιδι.
Εδω για να φτασεις να χειριστεις την command line των open source συστηματων ΙΔΡΩΝΕΙΣ!

Haralabos Doganis

εγω δεν μπορω να καταλαβω πως συμβαινει μια τοση λιγη επεξεργασιτηκη ισχη να παιζει ολα αυτα τα πραγματα . τέλος, ποση ραμ εχει?

Iraklis

Δεν είναι λιγη η ισχύς του.
Καποτε πληρώναμε 1.000.000 δρχ για ένα συστημα πιο αδύναμο απο αυτό…

Φιλόδοξο project, μακαρι να το δούμε και σε ελληνικά σχολεία…

Manolis Tsagkarakis

δεν ξέρω αν θα πουλήσει σαν τρελό το μηχάνημα αλλά εγώ σίγουρα θα αγοράσω ένα τέτοιο!!!!

ntebis

@αστερης
το θεμα ειναι η τιμη του. το Ν900 κανει 500+

το R-pi κανει 20 χωρις εθερνετ και 128ΜΒ ραμ και 30 ευρω με εθερνετ και 256. Ολο το προτζεκτ ειναι για εκπαιδευτικους σκοπους και μπορει να ωθησει τα παιδια μεσω του να φτιαξουν προγραμματα και στην συνεχεια να φτιαξουν δικα τους παιχνιδια και λογικα θα παει σε μαθητες λυκειου και οχι δημοτικου. Απλως θα ηθελα να πραγματοποιηθει! οχι οπως το olpc

stregas

Οι εφαρμογές ενός τέτοιου μηχανήματος είναι πραγματικά απεριόριστες.
Φανταστείτε πίσω από κάθε τηλεόραση ένα τέτοιο, με χρήσεις όπως media player, YouTube player, να τσεκάρεις τα e-mails σου, να παίζεις μέχρι και παιχνίδια στο Facebook, και μάλιστα χωρίς του περιορισμούς που βάζουν οι κατασκευαστές σε ανάλογες προσπάθειες ενσωμάτωσης player και εφαρμογών σε τηλεοράσεις.

Αναβαθμίσιμο λογισμικό και codecs. καθώς και εγκατάσταση όποιου browser επιθυμείς, μαζί με την ευκολία να κατεβάζεις live περιεχόμενο από το net.

Ουσιαστικά με μόλις 30 ευρώ, μετατρέπεις κάθε τηλεόραση στο σπίτι σου, σε κέντρο διασκέδασης και διαμοιρασμού περιεχομένου.

Ανυπομονώ να αποκτήσω ένα τέτοιο μηχανάκι….

Haralabos Doganis

ας μου απαντησει καποιος τελως παντων δεν μπορω να καταλαβω στο video πως παιζει αυτο το παιχνιδι με τοση λιγη επεξεργαστικη ισχυ τι καρτα γραφικων έχει ; ειναι δυσκολα τα linoux ; το λογισμικο θα ειναι περασμενο ή θα πρεπε να το περάσουμε εμείς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.