Η Μέση Ανατολή μπαίνει στο top 10 των supercomputers

Για πρώτη φορά ένας υερυπολογιστής που έχει έδρα την Μέση Ανατολή μπαίνει στην λίστα των 10 πιο ισχυρών υπολογιστών στον πλανήτη. Το Shaheen II, όπως ονομάζεται εδρεύει στο King Abdullah University of Science and Technology (Kaust) στη Σαουδική Αραβία. Είναι ο έβδομος πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο.

Η κατάταξή του καθορίστηκε από το Top 500 organisation, που καταγράφει τα πιο ισχυρά μηχανήματα στον κόσμο. Ο κινέζικος Tianhe-2, διατήρησε την θέση του ως ο πιο ισχυρός υπολογιστής στον κόσμο.

Ο Shaheen II έχει υπολογιστικές δυνατότητες της τάξης των 5.536 petaflops, καθιστώντας τον το ισχυρότερο σύστημα από τη Μέση Ανατολή που έχει μπει στη λίστα μέσα στα 22 χρόνια της ιστορίας της και το πρώτο που μπαίνει στο Top-10.

Για την δημιουργία του, το πανεπιστήμιο ξόδεψε 80 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αγοράσει, να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το μηχάνημα (Cray XC40), που είναι 25 φορές ισχυρότερο από τον υπερυπολογιστή που αντικαθιστά. Διαθέτει 200.000 επεξεργαστές σε πάνω από 6.000 nodes, έχει 17,6 petabytes αποθηκευτικού χώρου και 790 terabtyes κύριας μνήμης.

Αντίστοιχα ο Tianhe-2 έχει κορυφαία επεξεργαστική δυνατότητα της τάξης των 33.6 petaflops, στα 16.000 nodes. Σημειώνεται πως το ένα petaflop αντιστοιχεί σε ένα τετράκις εκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Θεωρείται πως ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν περίπου 32.000 χρόνια για να ολοκληρώσει την ίδια εργασία.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιείται για ερευνητικά προγράμματα πάνω στην αναταραχή σε κινητήρες, ατμοσφαιρική δυναμική και δίκτυα ανανεώσιμης ενέργειας. Επίσης, θεωρείται ότι θα μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε έρευνες πάνω σε ορυκτά και καύσιμα, καθώς και στην επεξεργασία πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα αποκτά τον δικό της υπερ-υπολογιστή

Η Μέση Ανατολή μπαίνει στο top 10 των supercomputers, Η Μέση Ανατολή μπαίνει στο top 10 των supercomputers

Η Μέση Ανατολή μπαίνει στο top 10 των supercomputers, Η Μέση Ανατολή μπαίνει στο top 10 των supercomputers

Πηγή:1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Computers Samsung

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC): Νέο gaming monitor με προηγμένη τεχνολογία AI upscaling

Η Samsung Odyssey OLED G9 διαθέτει λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό που περιλαμβάνει ένα κομψό, μεταλλικό πλαίσιο. Στο πίσω μέρος της οθόνης κρύβεται το δημοφιλές CoreSync και Core Lighting+.

Computers featured

Προτάσεις για να χτίσετε ένα οικονομικό gaming PC

Για να χτίσεις ένα οικονομικό gaming PC, θα πρέπει να επιλέξεις τα σωστά εξαρτήματα (hardware) σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό σου (budget).

Computers Qualcomm Qualcomm Snapdragon

H Qualcomm έτοιμη να ανακοινώσει τον νέο Snapdragon

Η Qualcomm ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου chipset Snapdragon με μια ανάρτησή της στη δημοφιλή κινεζική social media πλατφόρμα Weibo.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.