Tech how-to, Στήνοντας ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι

Σήμερα η ύπαρξη ασύρματου δικτύου Wi-Fi στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια αλλά «αναγκαιότητα» μιας και όλο και περισσότερες συσκευές μπορούν να συνδεθούν ασύρματα μεταξύ τους και με το Internet. Μάλιστα οι κατασκευαστές προτάσσουν το γεγονός ότι τα μηχανήματα τους έχουν την δυνατότητα «να συνδεθούν εύκολα και γρήγορα χωρίς καλώδια».

Είναι όμως δεδομένη η σύνδεση Wi-Fi όπως το αναφέρουν ή το ασύρματο οικιακό δίκτυο θέλει φροντίδα για να αποδώσει σωστά; Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει το δεύτερο μιας και το δίκτυο Wi-Fi δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια την αξιοπιστία ενός ενσύρματου δικτύου Ethernet. Υπάρχουν όμως κάποια βασικά σημεία τα οποία αν προσεχτούν μπορούν να οδηγήσουν σε πιο απροβλημάτιστες υλοποιήσεις.

Κάθε Δευτέρα ένας οδηγός Tech how-to εδώ στο Techblog!
————————————————————————————————————————————

1) Μην συνδέετε τις συσκευές απευθείας μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε ένα ασύρματο router, ένα access point ή ένα gateway.
Υπάρχουν δύο τύποι σύνδεσης μεταξύ συσκευών που υποστηρίζουν δικτύωση Wi-Fi: ad-hoc και infrastructure. Στην πρώτη δύο συσκευές συνδέονται απευθείας μεταξύ τους και ανταλλάσσουν δεδομένα όπως για παράδειγμα δύο PSP. Η λειτουργικότητα αυτής της σύνδεσης είναι περιορισμένη και προορίζεται για συγκεκριμένες «πρόχειρες» εργασίες.
Στην δεύτερη περίπτωση ένα εξειδικευμένο μηχάνημα παίζει τον ρόλο του Access Point, αναλαμβάνοντας την οργάνωση και τις συνδέσεις του ασύρματου δικτύου. Κάθε συσκευή δεν συνδέεται απευθείας με την άλλη αλλά μέσω του access point. To access point μπορεί να είναι αυτόνομη συσκευή ή ενσωματωμένο λειτουργικό κομμάτι ενός ασύρματου router ή ενός gateway. Αυτή η τελευταία μορφή «όλα-σε-ένα» μάλιστα είναι και η πιο διαδεδομένη μιας και συχνά η εταιρεία που παρέχει το Internet προσφέρει μαζί με το πακέτο και ασύρματο ρούτερ. Βέβαια, και αυτό είναι αναμενόμενο, οι δυνατότητες αυτού του βασικού μηχανήματος της προσφοράς απέχουν από τις δυνατότητες των πιο προχωρημένων μοντέλων που κυκλοφορούν. Ειδική περίπτωση αποτελεί και το λεγόμενο Wi-Fi Direct που βρίσκουμε στα smartphone μιας και εδώ ένα από τα μηχανήματα αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο ενός βασικού access point.

, Tech how-to, Στήνοντας ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι

————————————————————————————————————————————

2) Χρησιμοποιήστε την σωστή τεχνολογία στην ασύρματη δικτύωση.
Αρχικά το δίκτυο Wi-Fi ακολουθούσε την προδιαγραφή ΙΕΕΕ 802.11b με μέγιστη ονομαστική ταχύτητα 11 Mbps. Μετά ήλθε το IEEE 802.11g με ταχύτητα 54 Mbps και πραγματική διαμεταγωγή στην περιοχή των 20 Mbit/sec. Αυτό είναι και το σύνηθες στα προσιτά ασύρματα ρούτερ. Σήμερα όμως το στάνταρτ είναι το IEEE 802.11n με ταχύτητα 300 Mbps (πραγματική γύρω στα 40 Mbit/sec) το οποίο μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να περάσει ακόμα και σήμα βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Ακόμα πιο ψηλά υπάρχουν τα μηχανήματα dual band τα οποία χρησιμοποιώντας όχι μόνο την καθιερωμένη περιοχή συχνοτήτων των 2,4 GHz αλλά και αυτήν των 5 GHz αυξάνουν την ονομαστική ταχύτητα στα 450 Mbps. Τέλος, μέσα στο 2012 θα δούμε και τις πρώτες υλοποιήσεις του νέου επερχόμενου IEEE 802.11ac του επονομαζόμενου και Gigabit Wi-Fi.
Αποφύγετε την σύνδεση και χρήση παλαιοτέρων συσκευών κατά ΙΕΕΕ 802.11b. Θα μειώσουν την ταχύτητα όλου του δικτύου Wi-Fi. Αν δεν σας ενδιαφέρει μόνο το Internet και θέλετε να stream-άρετε βίντεο και μάλιστα ματρόσκες Hi-Def, διαθέστε τα χρήματα για ένα σοβαρό access point IEEE 802.11n.

, Tech how-to, Στήνοντας ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι

————————————————————————————————————————————

3) Τοποθετήστε το access point στο σωστό σημείο.
Ναι, πολλές φορές το ασύρματο ρούτερ πρέπει να μπει εκεί που τελειώνει η τηλεφωνική παροχή αλλά μήπως αλλάζοντας του θέση θα λυθούν πολλά προβλήματα; Υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν:
Ι. Το δίκτυο Wi-Fi δεν περνάει τοίχους τριών δωματίων. Σύμφωνα με τα υλικά κατασκευής των σπιτιών στην Ελλάδα, αν το access point είναι ένα άκρο του σπιτιού και το media player στο άλλο άκρο και παρεμβάλλονται μεταξύ τους τρία δωμάτια θα επικοινωνήσετε με μεγάλη δυσκολία. Μην παραξενεύεστε που δεν είναι δυνατή η ροή βίντεο ή ακόμα και μουσικής.
ΙΙ. το ασύρματο δίκτυο δεν ανεβοκατεβαίνει ορόφους. Αν είστε από τους τυχερούς (-άτυχους στην συγκεκριμένη περίπτωση) να ζείτε σε μεζονέτα, μην παραξενεύεστε γιατί «δεν πιάνει επάνω». Απλά προσθέστε access point σε κάθε όροφο.

, Tech how-to, Στήνοντας ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι

————————————————————————————————————————————

4) Αποφύγετε τις παρεμβολές.
Μπορεί να μην είμαστε και η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά χώρα αλλά αν ψάξετε στο σπίτι σας θα βρείτε εύκολα πέντε με οκτώ δίκτυα Wi-Fi . Φυσικά αφορούν τα δίκτυα των γειτόνων τα οποία όλα μαζί μοιράζονται 13 συγκεκριμένα κανάλια επικοινωνίας. Αν το δικό σας δίκτυο Wi-Fi εκπέμπει στο ίδιο ή σε κοντινό κανάλι με αυτό του γείτονα τότε η πραγματική ταχύτητα και των δύο δικτύων πέφτει δραματικά λόγω παρεμβολών. Το χειρότερο είναι ότι μόνο τρία κανάλια, τα 1, 6 και 11 δεν έχουν καθόλου παρεμβολές μεταξύ τους και γιαυτό απαντώνται σαν αρχικές ρυθμίσεις στα περισσότερα access point. Αν δεν βρείτε ευτυχία στα τρία προαναφερόμενα κανάλια, σαν δεύτερη λύση δοκιμάστε τα ενδιάμεσα κανάλια 4 και 8 που ναι μεν έχουν παρεμβολές με τα 1, 6 και 11 αλλά μικρές. Υπάρχουν εφαρμογές που σας δείχνουν σε ποιά κανάλια εκπέμπουν οι γείτονες (και εσείς φυσικά) για να τα αποφύγετε αλλάζοντας τις ρυθμίσεις του access point. Για παράδειγμα μία τέτοια εφαρμογή σε smartphone Android είναι το Wifi Analyzer. Τα δίκτυα ΙΕΕΕ802.11n εκπέμπουν σε δύο κανάλια ταυτόχρονα οπότε η αναζήτηση ελεύθερων καναλιών δυσκολεύει σε αστικά περιβάλλοντα.

, Tech how-to, Στήνοντας ένα ασύρματο δίκτυο Wi-Fi στο σπίτι

Τα παραπάνω τέσσερα σημεία προσοχής θα σας βοηθήσουν στο να φτιάξετε ένα απροβλημάτιστο ασύρματο δίκτυο. Η υλοποίηση ενός σταθερού και γρήγορου δικτύου Wi-Fi πολλές φορές χρειάζεται σωστή μελέτη και συχνά αρκετές δοκιμές. Μην φοβάστε να πειράξετε τις ρυθμίσεις του access point σας ή να το μετακινήσετε. Θα ανταμειφθείτε για την προσπάθεια.
————————————————————————————————————————————

Ο Βαγγέλης Βασιλόπουλος είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία σαν μηχανικός πάνω από είκοσι χρόνια γράφοντας συμβουλευτικά άρθρα και δοκιμάζοντας μηχανήματα. Μπορείτε να τον βρείτε στο www.digitalliving.gr.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
LEFTKOYL

Αρκετά καλό.
Μπράβo

minas

και σαν καλο παιδι κ εγω να σας πω οσοι εχετε thomson router να αλλαξετε το ονομα που θα φενετε στο wireless(πχ thomson54789) ι το password gia to wireless..γιατι πολυ απλα υπαρχη ενα διαβολοπρογραμματακι που βρισκη τον κωδικο σε 20sec κ επειδη πλεον σχεδον ολες οι εταιριες δινουν thomson routers(πχ forthnet/cyta/wind) καλο ειναι να το αλλαξετε ωστε να μην σας κλεβουν το δικτυο..

than

Μη τα λες αυτά @mina δημόσια, χαλάς την πιάτσα!!! :PPP

Sotisdiv

Επίσης όταν δεν το χρησιμοποιείτε καλό είναι να το κλείνετε.
Εχουμε γεμίσει ηλεκτρομαγνητικούς ρύπους.

GaziAggelos

ποιο προγραματακι ειναι ρε για να κιταξω το δικο μου router που ειναι thomson πες κανα λινκ

Silender

Μπράβο παιδιά, πολύ καλό άρθρο.

fstat

Εξαιρετικό άρθρο. Ήταν καιρός και για μερικά how-to όχι μόνο νέα και review.

Γιωργος

επιτελους..πολυ καλη δουλεια

takis1994

ΙΕΕΕ802.11x …

Πως μπορω να καταλαβω τι εκδοση εχω , και αν εχω παλια , πως την αλλαζω;

Σορρυ , μαλλον οι ερωτησεις φαινονται λιγο παιδικες 😛

Ερμής

Παδια πηγα μεσω skroutz για να παραγγειλω ενα router και βρηκα τις εξής κατηγορίες: access points, DSL modems/ routers. Σε τι διαφερουν?

Χριστίνα

Καλησπερα, εχω ενα προβλημα με το κινητο μου…εχω το xperia tipo..θα το παρω απο την αρχη για να καταλαβεις..πριν λιγες μερες εκανα συνδεση internet στο σπιτι μου κ ενω επιανα κανονικα internet ασυρματο απο το κινητο μου..χρειαστηκε να ααλαξουμε πριζα τηλεφωνου στον τοιχο, εκλεισα to royter οπως μπυ ειπε ο τεχνικος,εγινε η αλλαγη πριζας κ το ανοιξα κανονικα κ δουλευε στον υπολογιστη! στο κινητο ομως οχι…..ενω βρισκει το ασυρματο του σπιτιου μου μου λεει οτι ειναι εκτος εμβελειας, παταω πανω κ δεν μου λεει πουθενα συνδεση παρα μονο διαγραφη δικτυου…ενω αλλα ασυρματα τα πιανω κανονικα κ συνδεομαι κανονικα! το εχω απενεργοποιησει πολλες φορες το κινητο…τις πρωτες φορες το εβρισκε, εκανε συνδεση κ μετα χανοταν το δικτυο απο μονο του κ μου ελεγε εκτος εμβελειας παρ’ολο που εχει τελειο σημα το royter κ τωρα μου λεει παλι εκτος εμβελειας! τι φταιει?τι μπορω να κανω?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.