Tech how-to, Μην ξεχνάτε το απαραίτητο backup στο PC σας

Σκληροί δίσκοι που αρχίζουν να ζορίζονται, υιοί, δούρειοι ίπποι και σκουλήκια. Όλα αυτά δρουν εναντίον των πολύτιμων δεδομένων του PC σας. Η ερώτηση είναι απλή: πότε είναι η τελευταία φορά που «έχετε κάνει backup;». Αλήθεια πόσο αξίζουν τα δεδομένα σας; και δεν αναφερόμαστε στα στοιχεία των πελατών ή των προμηθευτών.

Θεωρούμε ότι σε επαγγελματικά περιβάλλοντα η ασφάλεια των δεδομένων είναι κάτι που ήδη (πρέπει να) αποτελεί προτεραιότητα γιατί διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας όταν υπάρχουν αστοχίες, ατυχήματα και οποιασδήποτε φύσης προβλήματα.

Αναφερόμαστε στο, όχι και τόσο ταπεινό, PC του σπιτιού. Ναι, αυτό που περιέχει την συλλογή των φωτογραφιών, της μουσικής και των βίντεο της ψηφιακής σας ζωής. Για να παραφράσουμε την γνωστή διαφήμιση, τα δεδομένα αυτά είναι ανεκτίμητα. Όπως όμως καλά γνωρίζετε, οι συλλογές κατοικοεδρεύουν σε σκληρούς δίσκους. Οι σκληροί δίσκοι με μαθηματική ακρίβεια χαλάνε και οι υπολογιστές κολλάνε υιούς που καταστρέφουν ότι βρουν στο διάβα τους. Ποιο είναι λοιπόν το πλάνο προστασίας σας; Σε συζητήσεις συναντάμε αρκετά συχνά το φαινόμενο να μην υπάρχει στρατηγική αντιγράφων ασφαλείας πέρα από το «έχω ένα στικάκι κάπου» όπου «πήρα ένα backup τον περασμένο μήνα» εννοώντας φυσικά πέντε βασικά αρχεία το τελευταίο εξάμηνο. Καταλαβαίνουμε απόλυτα το ότι ο μέσος χρήστης υπολογιστή καλείται να γνωρίζει πολλά περισσότερα για το μηχάνημα του από όσα θα ήθελε. Γιαυτό και η προσέγγιση της Apple γνωρίζει τέτοια επιτυχία. Τα Windows μέχρι πρόσφατα δεν βοηθούσαν στην ακύρωση αυτής της ανάγκης, και χαρακτηριστικό παράδειγμα το Windows Backup. Όμως τα σύγχρονα PC με τα Windows 7 διαθέτουν ένα πολύ βελτιωμένο μηχανισμό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Όχι δεν είναι τέλειος και ναι, παρουσιάζει θέματα. Από την άλλη μεριά, ο βαθμός αυτοματοποίησης σε συνδυασμό με το ότι είναι ενσωματωμένος στο λειτουργικό σύστημα και φυσικά την λογική του «κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα» τον κάνει απαραίτητο.

Αν δεν έχετε λοιπόν ποτέ δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας ή μέχρι σήμερα περιοριζόσασταν στην απλή αντιγραφή αρχείων σε στικάκια, βρείτε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο με αρκετό ελεύθερο χώρο και συνδέστε τον στον υπολογιστή σας. Ακόμα καλύτερα αφιερώστε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο για αντίγραφα ασφαλείας, έτσι ώστε να μην τον έχετε συνέχεια συνδεδεμένο. Πηγαίνετε στο Συντήρηση – Αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά (Maintenance – Backup and Restore). Την πρώτη φορά που ξεκινάει το πρόγραμμα σας προτείνει να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των προεπιλεγμένων καταλόγων και ένα είδωλο του συστήματος. Επειδή οι πιθανότητες είναι ότι τα δεδομένα σας δεν περιορίζονται στους προεπιλεγμένους καταλόγους επιλέξτε να έχετε την δυνατότητα να επιλέξτε εσείς τους καταλόγους. Στο θέμα της συχνότητας και της αυτόματης εκτέλεσης του προγράμματος αντιγράφων ασφαλείας εσείς αποφασίζετε. Δεν πειράζει να μην επιλέξετε την εκτέλεση βάσει χρονοδιαγράμματος αρκεί να θυμάστε που και που να τρέχετε το πρόγραμμα. Την πρώτη φορά που θα τρέξει το πρόγραμμα θα «αργήσει» αλλά τις επόμενες θα είναι σημαντικά γρηγορότερο γιατί θα μεταφέρει μόνο τις αλλαγές από το προηγούμενο αντίγραφο ασφαλείας. Ένα ακόμα βήμα που χρειάζεται να το κάνετε μόνο μία φορά είναι η Δημιουργία δίσκου επιδιόρθωσης συστήματος. Δυστυχώς εδώ υποστηρίζεται μόνο CD ή DVD αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει με τα Windows 8.

Αυτό είναι όλο. Αν δεν κάνετε τίποτα άλλο, αν δεν έχετε σπιτικό server ή NAS, ακολουθήστε τουλάχιστον την ενσωματωμένη διαδικασία των Windows 7.

, Tech how-to, Μην ξεχνάτε το απαραίτητο backup στο PC σας

————————————————————————————————————————————

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
yannidakis

“βράβευση τσι μέρας” για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
Καληνωρίσματα :[

Nipenthis

Μου βγήκαν λίγο τα μάτια από τους “υιούς” στην πρώτη παράγραφο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.