Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

Καθώς η τεχνολογία προχωράει, η ποικιλία στην αγορά υλικού (hardware) των υπολογιστών ολοένα και αυξάνει. Διαλέγοντας νέο υπολογιστή ή εξαρτήματα για αναβάθμιση, πολλοί έχουν κριτήρια τα οποία είτε δεν ισχύουν είτε βασίζονται σε υπερβολές και παρερμηνείες Πάμε να δούμε τα συχνότερα λάθη στην επιλογή υλικού για το υπολογιστή μας.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

1. Κρίνοντας τον Επεξεργαστή μόνο βάση των GHz του.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν κάποιοι όταν διαλέγουν επεξεργαστή για τον υπολογιστή τους, είναι ότι βασίζουν την απόφασή τους αποκλειστικά στο πόσα GHz διαθέτει. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα Megapixels τους (επίσης λάθος). “Ποιος έχει τα περισσότερα GHz φίλε; Τύλιξε τον να τον πάρω…”.
Κάποιοι που είναι πιο “διαβασμένοι” κρίνουν μόνο με βάση τον αριθμό των πυρήνων. Γιατί όμως ο Intel Pentium 965 είναι φθηνότερος από τον Intel Core i3-2130, παρόλο που και οι δύο έχουν 2 πυρήνες και σχετικά ίδιο χρονισμό ρολογιού (GHz*)?
(* 1 GHz = 1 δισεκατομμύριο κύκλοι ρολογιού το δευτερόλεπτο)

Απάντηση: Γιατί στηρίζονται πάνω σε διαφορετική τεχνολογία. Ο Core i3 χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες που κάνουν κάθε τικ στο ρολόι του πυρήνα να μετράει περισσότερο. Οπότε, με απλά λόγια, παρόλο που ο Pentium έχει μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού (3.73 GHz), ο Core i3 μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα με τα 3.4 GHz του.
Επιπλέον, ο Core i3 έχει έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών (GPU), που σημαίνει ότι μπορεί να χειριστεί και γραφικά από μόνος του, ενώ ο Pentium δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεν χρειάζεστε κάρτα γραφικών εάν έχετε τον Core i3. Τα γραφικά βέβαια δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά εάν δεν παίζετε βαριά παιχνίδια τότε θα σας καλύψουν πλήρως. Εναλλακτικά μπορείτε να το κρατήσετε ως προσωρινή λύση, αν η κάρτα γραφικών σας τα “κλατάρει”.

• Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν, είναι το μέγεθος των τρανζίστορ. Στο παράδειγμά μας, ο Core i3 έχει ένα τρανζίστορ 32-νανομέτρων το οποίο βασίζεται στην αρχιτεκτονική Sandy Bridge. O Pentium έχει τρανζίστορ των 64-νανομέτρων βασισμένο στην παλιά αρχιτεκτονική Penryn. Θα μου πείτε, τι κινέζικα είναι αυτά; Με απλά λόγια, σκεφτείτε και λίγο τον λογαριασμό της ΔΕΗ, κρίση έχουμε…

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

2. Διαλέγοντας μνήμη RAM μόνο με βάση των αριθμό των GB
Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν μνήμη RAM βασισμένοι στις πόσες καρτούλες μνήμης θα πάρουν, και σε πόσα συνολικά GB θα βγουν. Ξεχνάνε όμως ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, την ταχύτητα της μνήμης.
Γιατί χρησιμοποιούμε μνήμη; Ξέρετε; Για την σούπερ παραπάνω ταχύτητα που προσφέρει σε σχέση με τον σκληρό δίσκο. Αν στο μακρινό μέλλον οι δίσκοι εξελιχθούν τόσο που γίνουν σούπερ γρήγοροι, τότε δεν θα χρειαζόμαστε πλέον μνήμες (όνειρα…). Προς το παρόν όμως, εκμεταλλευόμαστε την εξωφρενική διαφορά σε ταχύτητα που προσφέρουν οι μνήμες RAM για να τροφοδοτούμε τους CPU και GPU με δεδομένα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Στο θέμα μας όμως…

• Μια μνήμη RAM στα 4 GB που τρέχει στα 1333 MHz είναι προφανώς πιο αργή από μία του ιδίου μεγέθους που τρέχει στα 1600 MHz. Η μνήμες σήμερα είναι πολύ φθηνές. Δεν αξίζει για 15-20 ευρώ παραπάνω να στερηθείτε μιας πιο γρήγορης μνήμης. Ειδικά αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή για επίπονες εργασίες, όπως παιχνίδια, επεξεργασία Βίντεο, κτλ. θα εκτιμήσετε την παραπάνω ταχύτητα.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

3. Διαλέγοντας κάρτα γραφικών με βάση το πόση μνήμη VRAM και πόση ισχύ GPU έχει
Εάν η ποσότητα της μνήμης VRAM και η ισχύς της GPU ήταν ότι σημαντικότερο σε μια κάρτα γραφικών, τότε θα αγοράζατε μια κάρτα με 30-40 ευρώ και θα καθαρίζατε. Προφανώς όμως, για να υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε διαφορετικά μοντέλα και τιμές, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.
Μια κάρτα γραφικών είναι σαν ένα ξεχωριστό PC από μόνη της. Έχει δικά της ρολόγια για την μνήμη RAM και την GPU της, καθώς και πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι άξια προσοχής. Ένα εξ αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξίζει να το εξηγήσουμε και να το προσέξουμε.

• Όταν διαλέγετε μια κάρτα γραφικών, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο είδος του bandwidth (εύρος ζώνης) που προσφέρει. Tο bandwidth μιας κάρτας προσδιορίζει την ποσότητα των δεδομένων που μπορεί να στείλει στον υπολογιστή κατά την διάρκεια ενός δευτερολέπτου
Με απλά λόγια, το badwidth είναι η ταχύτητα της μνήμης VRAM της κάρτας γραφικών. Μετριέται σε GB/s (gigabytes ανά δευτερόλεπτο) και φυσικά, όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Μια κάρτα γραφικών με μεγαλύτερο badwidth μπορεί να “σχεδιάζει” γραφικά γρηγορότερα, καθώς και να “σχεδιάζει” μεγαλύτερης ποιότητας εικόνες.

• Φυσικά υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που χαρακτηρίζουν μια κάρτα γραφικών, εκτός από το bandwifth της μνήμης. Είναι όμως πολύ σημαντικός παράγοντας, και το “γιατί” είναι απλό. Έστω ότι διαλέγω μια κάρτα με ταχύτατο GPU αλλά περιορισμένου bandwidth μνήμης. Στην περίπτωση αυτή, η μνήμη θα “κρατάει πίσω” τις επιδόσεις της κάρτας και δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Ο λόγος; Το ταχύτερο GPU θα κάθεται, περιμένοντας την αργή μνήμη να προσπελάσει και να μεταφέρει τα δεδομένα στον υπολογιστή. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα, και δεν έχει νόημα να υπάρχει ταχύτατος GPU χωρίς εξίσου ταχύτατη VRAM να τον υποστηρίζει.

• Επειδή ειδικά αυτό το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, δεν χρειάζεται να βγάζετε τα μάτια σας. Yπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στο Internet που κάνουν reviews σε όλες τις κάρτες, όπως είναι το Hardware Canucks (link), που μπορείτε να συμβουλευτείτε και να συγκρίνεται κάρτες, πριν αποφασίσετε.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 1ο)

Τέλος Πρώτου Μέρους
Αυτά τα λίγα για το πρώτο μέρος του How-to, σύντομα στο επόμενο μέρος θα δούμε πως να διαλέγουμε σωστά Σκληρό Δίσκο, Τροφοδοτικά, Οθόνη και Μητρική Κάρτα. Γενικά όπως είδατε και θα δείτε στην συνέχεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα να σκεφτείτε όταν αγοράζετε, από τις μαρκετίστικες σειρήνες των καταστημάτων που ακούτε και διαβάζετε καθημερινά.
Μείνετε συντονισμένοι…

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

48 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Teodore88

Σωστος ο Αποστολης!! Ωραιο αρθρο.. Αν και στις μερες μας οπως βλεπεις, οι επιλογες στο hardware μειωνονται δραματικα, με τον κατασκευαστη να αποφασιζει τι θα μας προσφαιρει..! Καθως και η αγορα των desktop εχει συρρικνωθει… Στο μελλον, θα εχουμε 3 εναλακτικες στο συστημα μας και θα επιλεγουμε με βαση την τιμη! Οπως ηδη γινεται δλδ με τα προιοντα της Apple… Ηδη ακολουθουν και αλλες εταιριες (Acer, Asus) ξεκινοντας απο την κατηγορια των ultrabooks….

nikoss

Παιδιά μπράβο πολύ ωραίο το άρθρο σας! Τέτοια να βέπουμε στο techblog! Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω για το CPU πιστεύω παίζει σημαντικό ρόλο κ η μνήμη cache. 😉

Deviance

Εχει γινει ενα λαθος στην i3
“Γιατί όμως ο Intel Pentium 965 είναι φθηνότερος από τον Intel Core i3-2130, παρόλο που και οι δύο έχουν 4 πυρήνες”
Ο ι3 οπως και ο pentium ειναι 2 πυρηνων

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!! περιμένουμε και τα άλλα . Επισης θα με ενδιεφερε να μαθω διαφορα σταθερου laptop με ιδια χαρακτηριστηκα!

koprodogis

καλημερα,
ταπεινη μου αποψη οτι πριν καν παμε να αγορασουμε εναν υπολογιστη, ειτε ειναι φορητος ειτε σταθερος πρεπει πρωτα να δουμε τι απαιτησεις εχουμε εμεις.
Απλα και ωραια ξερουμε τι προγραμματα θα χρησιμοποιησουμε, παμε και τσεκαρουμε τι recommended απαιτησεις εχουν αυτα και, αποψη μου, παιρνουμε ενα κλικ πανω για να καλυψουμε και λιγο το μελλον.
Στους συγχρονους υπολογιστες οι αλλαγες hardware ειναι και ευκολες (να βρεθει το απαραιτητο υλικο μετα απο 2-3 χρονια) και κυριως με μικρο κοστος

Tasos

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε hardware που είναι 100% συμβατό (χωρίς μαγικά.. και hak-ιες) με το λειτουργικό που θέλουμε να δουλέψουμε. Για να μην έχουμε μετά δράματα του τύπου δεν δουλεύει το ACPI ή δεν έχω accelerated γραφικά στο * linux ή * bsd ή κάτι τέτοιο και μετά κατηγορούμε όλους και όλα εκτός από την επιπόλαια αγορά μας 🙂

panos

βασικά διαλέγουμε hardware ανάλογα με τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε, τα specs στα οποία αναφέρεσαι είναι ανάλογα με την εκάστοτε εποχή… αν το διαβάσει κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει από τεχνολογία δε θα καταλάβει τίποτα.. πχ κάποιος θέλει να παίζει παιχνίδια, κάποιος να γράφει κείμενα κλπ

so1l

Ωραια υλοποιηση, μερικες διορθωσεις. 1) Ο Core i3-2130 εχει αρχιτεκτονικη Sandy Bridge και οχι Nehalem (ειναι η προηγουμενη γενια). Επισης η καταναλωση δεν εχει αμεση σχεση με την λιθογραφικη κλιμακα. Μιας και υπαρχουν επεξεργαστες στα 32nm που ειναι στα 125W TDP (επισης δεν αντικατροπτιζει αμεσα την καταναλωση) και 32nm με θερμικο φορτιο 45W TDP. Φυσικα υπαρχει και η αναλογη διαφορα στις επιδοσεις… 2) Η ταχυτητα (χρονισμοι, timings) δεν παιζουν κανενα απολυτως ρολο στα games και στα περισσοτερα προγραμματα για επεξεργασια βιντεο/εικονας. Σε αλλες εφαρμογες (file sharing, archiving κλπ ναι μπορει να παιξουν ρολο και μεγαλο μαλιστα). 3) Λανθασμενη προσεγγιση θα ελεγα. Υπαρχουν καρτες με 384bit ευρος διαυλου (και ταχυτητες μνημες GDDR5) οπου βγαζουν ισως και κατω απο τις μισες επιδοσεις (frames/second) απο μια καρτα με 256bit διαυλου (και περιπου ιδιας ταχυτητας μνημες). Ποιος κανει αυτη τη διαφορα? Ο πυρηνας (η GPU). Αυτος επεξεργαζεται τα δεδομενα, μονο αυτος δηλαδη ειναι “υπολογος” για την αποδοση που εχει και οχι το bandwidth ή οι μνημες. Ισχυει ομως πως, η GPU δεν θα πρεπει να υπερακλυπτει κατα πολυ τα υπολοιπα υποσυστηματα (πχ πολυ μικρη μνημη ή περιορισμενο bandwidth), αλλα αυτο πλεον δεν αποτελει προβλημα γιατι δεν υπαρχουν εκδοσεις καρτων γραφικων που ειναι τοσο “ανισορροπες”.… Συνέχεια »

Saturday

Για επεξεργαστη να προτείνω και εγώ, σε όποιον ψάχνει, να ρίξει μια ματιά στους τελευταίους APU της AMD, όπως ο Α10-5800Κ ή ο A8. Επεξεργαστής + πολύ καλή κάρτα γραφικών μαζί, στην τιμή του ενός.
Και παίζει και τα τελευταία παιχνίδια, σε αντίθεση με έναν i3, και σε εργασίες γραφικών (Photoshop κτλ) πετάει. Ειδικά με μια γρηγορη RAM (πχ 1866Mhz).

alex

Πολύ καλό, ευχαριστούμε πολύ!

Rapid0s

Thumbs up 🙂

Avgerinos

Και κατι ακομα,ειδικα για καρτες γραφικων,και μητρικες….Να ειναι και “καλο” μοντελο,περα απο τα χαρακτηριστικα.Κοστιζουν,δεν λεω,αλλα τα πληρωνεις μια φορα και ξενοιαζεις…ειδικα αυτα που εχουν απλους πυκνωτες ειναι με περιορισμενη διαρκεια ζωης.Μιλαει παθων με ΑΜ3+ της MSI δυο φορες απο φουσκωμενους πυκνωτες (Η μια αλλαχτηκε απο εγγυηση,η αλλη επιδιωρθωθηκε με μεγαλο ρισκο)
Απο την αλλη μια s939 military class που εχω και δουλευει ιδιες ωρες αλλα εχει και αλλα 5 χρονια πανω της ειναι αθανατη.Και για τα δυο μηχανηματα μιλαω για 10-12 ωρες καθημερινα λειτουργια.Και οι καρτες γραφικων μια απο τα ιδια

John

Σωστος ο φιλος Deviance:
Οι i3 εχουν 2 cores/4 threads (2 threads/1 core) που απλα επιτρεπουν στους i3 να συμπεριφερονται σαν 4πυρηνοι.

Επισης για το σχολιο του Saturday:
Οι AMD που αναφερεις αλλα και γενικως οι περισσοτεροι AMD το μονο προβλημα που εχουν και χανουν παντα απο πολλους επεξεργαστες της Intel ειναι η καταναλωση που εχουν. Oι AMD FX (8-core, καθαρα 8-πυρηνες οχι σαν αυτο που μας πλασαρει η Intel 4-cores/8 threads) τελευταιας γενιας βαρενουν πολυ το λογαριασμο της ΔΕΗ γιατι τρεχουν στα 130W που ειναι παρα πολυ. Ενω οι αντιστοιχοι Ιntel i7 3rd gen τρεχουν μολις στα 77W.

Αυτη ειναι η διαφορα.

bill1989

Πολυ ωραιο αρθρο και επιφωτιστικο για ατομα που θελουν να μαθουν τι παιζει

@Deviance
Έχεις δίκιο, κεκτημένη ταχύτητα, διορθώθηκε….

@ΓΙΑΝΝΗΣ
Ωραία ιδέα, θα το έχω στα υπόψιν….

@so1l

1) Σωστός, με παρέσυρε η πηγή μου. Διορθώθηκε. Ευχαριστώ
2) Μια χαρά ρόλο παίζουν οι χρονισμοί της μνήμης στα games και σε βαριές εργασίες. Μην ξεχνάς ότι και τα games αντιγραφές αρχείων κάνουν από σκληρό σε μνήμη σε cpu-gpu καθώς και άλλες εργασίες που έχουν να κάνουν άμεσα με την μνήμη. Μπορεί από 1333 στα 1600 να μην δεις χαώδες διαφορά, αλλά από τα 800 που ξεκίνησε η DDR3 στα 1600 είναι χαώδες η διαφορά.
3) Μπορεί για χάριν της απλότητας να είπα ότι το bandwidth είναι η ταχύτητα της μνήμης, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Το bandwith είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Προσμετράται και το gpu και η απόδοση της μνήμης και πολλά άλλα. Διάβασε την πηγή που δίνω για την το bandwidth και θα καταλάβεις.
Όσο για τα άλλα σχόλια που λες, μα εγώ δεν είπα να πάρει κανείς κάρτα με ανίσχυρο GPU και μικρό εύρος διαύλου, είπα ότι όλα αυτά δεν έχουν νόημα εάν το συνολικό bandwidth δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Επίσης ανέφερα ξεκάθαρα ότι στην κάρτα υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που είναι άξια προσοχής.

grigoris k.

Μπράβο παιδιά, πολύ καλή δουλειά

iobelika

@John οι AMD FX μέχρι 6-cores έχουν φτάσει οι 8-cores είναι παρόμοιοι με της intel 4-cores/ 8-threads και η intel πλασάρει μόνο τους 6-cores της (με 6-cores/12-threads)

Χρήστος Σ.

Μια ερωτηση… Για την καρτα γραφικων asus g-force gts450 τη μνημη ram πρεπει να εχω για να εκμεταλευτω στο επαρκο της δυνατοτητες της καρτας;;;; (η μητρική μου είναι ddr2)

Φιλ.

Δεν ειπες για τα τροφοδοτικά,παυ για μενα ειναι το πιο σημαντικό 😉
Πχ δεν κοιταμε ποσα Watt βγαζουν αλλα ποσα Amper βγαζουν στα 12+

@Χρήστος Σ.
Μην μπερδεύεσαι, η μνήμη RAM δεν έχει άμεση σχέση με την κάρτα γραφικών, η οποία έχει δική της μνήμη, την VRAM.
Γενικά, επειδή έχεις DDR2 θα συναντήσεις πιο τσιμπημένες τιμές, αλλά όχι υπερβολικά. Πρέπει πρώτα να δεις την μέγιστη ταχύτητα μνήμης που υποστηρίζει η μητρική σου και ο CPU σου, για να πάρεις όσο πιο γρήγορη μπορείς. Πλέον 4GB και πάνω είναι απαραίτητα για τις απαιτήσεις της εποχής.

@Φιλ.
Από το άρθρο:
“Τέλος Πρώτου Μέρους
Αυτά τα λίγα για το πρώτο μέρος του How-to, σύντομα στο επόμενο μέρος θα δούμε πως να διαλέγουμε σωστά Σκληρό Δίσκο, Τροφοδοτικά, Οθόνη και Μητρική Κάρτα.”

mitsos-wu

Λεφτα να εχεις………….. και ολα γηνονται !!

ιωαννης

Παιδια ψαχνω μια καρτα γραφικων γυρω στα 200κατοσταρικα,εχετε να προτεινετε τιποτα?
θελω να παιζει οτι παιχνιδι κυκλοφορει σημερα τουλαχιστον αλλα να εχει και μια διαρκεια στο χρονο οσον αναφορα τις επιδοσεις της..το υπολοιπο pc απαρτιζεται απο εναν i5 2500k,τροφοδοτικο Corsair VS Series 650W,Ram Corsair 4gb 1600Mhz…δεν χρειαζεται να παιζουν ολα τα γραφικα στα ultra,μιας και η οθονη μου ειναι σχετικα παλια και εχει αναλυση 1280επι720..

ιωαννης

α ειναι και ddr3 η μνημη ram φυσικα

spyros

Μπορεις να επισκευθεις το videocardbenchmark για να συγκρινεις και μετα να τις δεις σε review πριν αγορασεις φυσικα. Οσο για την οθονη αν και δε ρωτησες και εγω ειχα μια τετοια αλλα επειδη τα περισσοτερα παιχνιδια βγαινουν σε wide πηρα FullHD 22” μονο 105Ε και ειναι απολαυση πραγματικα.

Silender

ωραίο άρθρο για αρχάριους.

:thumbs up:

Chris1926

καλησπερα θα ηθελα να μου προτεινεται για να αγορασω καρτα γραφικων και επεξεργαστη!budget 300-350 ευρω!!(σε καρτα γραφικων κατεληξα στην amd hd 7770 ,για επεξεργαστη λεω να παρω καποιον τετραπυρηνο απο τη σειρα FX της AMD).τι λετε?

so1l

@Αποστόλης Τυμπακιανάκης 800αρες και 1066 αρες DDR3, πλεον, δεν θα βρεις στην αγορα για desktop πλατφορμα. Οποτε εχεις επιλογες 1333 κλπ κλπ. Απο 1333 σε 1866 (αυξηση του bandwidth σε dual channel περιπου 10GB/s) με ιδια timings, οι διαφορες ειναι… μηδεν (https://www.benchzone.com/page.php?al=gaming_performance_part1&pg=13). Και αυτο δεν αλλαζει οσο και να ανεβουν οι χρονισμοι (αλλαζουν οταν πεσουμε κατω απο τα 800 ομως, αλλα δεν μας ενδιαφερει αυτο). Οταν μιλαμε για bandwidth σε καρτα γραφικων, εννουμε κυριως δυο πραγματα. GPUΜνημες και το συνολο της καρτας γραφικων προς το υπολοιπο συστημα (μεσω του PCI-Express, παλαιοτερα με το AGP κλπ). Υπαρχουν και αλλα “bandwidth” ομως, οπως εσωτερικα στον πυρηνα (μεταξυ των SPs, της L1 cache κλπ κλπ). Ή του καθε τσιπ μνημης ξεχωριστα. Δεν μας ενδιαφερουν αυτα, λιγα πραγματα, εως καθολου, λενε για τις πραγματικες επιδοσεις. Το ευρος διαυλου (bandwidth) εχει πολυ συγκεκριμενη ορολογια και στην ουσια σημαινει “ποσα παιρνανε ανα μοναδα χρονου”, οπως ειπες και εσυ. Δεν θα πρεπει να συγχεεται ομως με την αποδοση (pixels/second, texels/second, polygons/second) οπου αυτο ειναι κατ’ αποκλειστικοτητα η δουλεια της GPU και αυτη ειναι που μας δινει τις επιδοσεις, που πληρωσαμε. Αυτο το λεω γιατι αναφερεις πως “Μια κάρτα γραφικών με μεγαλύτερο badwidth μπορεί να “σχεδιάζει” γραφικά γρηγορότερα,… Συνέχεια »

bill

εχω ακουσει απο αρκετους οτι αν θες ενα gaming pc θα βαλεις amd πεξεργαστη και ati καρτα γραφικων ενω αν θες ενα pc για photshop και τετοια θα παρεις pc με intel επεξεργαστη και nvidia καρτα γραφικων.ισχυει κατι τετοιο?

Dimitris

Μια διόρθωση για τη μνήμη.

Ρόλο δεν παίζει μόνο ο χρονισμός, αλλα για τις περισσότερες εργασίες, μεγαλύτερο ρόλο παίζει το latency κάτι που δεν έθιξες καθόλου στο άρθρο. Μπορεί σε καθημερινή χρήση να δείς μια RAM DDR2 στα 800MHz με timings 4-4-4-12 να αποδίδει καλύτερα απο μία DDR3 1600ΜΗz που τα timings της ξεκινούν απο 9.

@so1l Φίλε μου δεν ξέρω τι προσπαθείς να αποδείξεις. Στο άρθρο αναφέρω ότι υπάρχουν αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά που κρίνουν μια κάρτα γραφικών, εκτός από το πόσα GB είναι και τι χρονισμούς έχει. Διάλεξα ένα εξ αυτών, το bandwidth, και το ανέλυσα. Εσύ το πήρες αμανάτι και μακρυγορείς αναφέροντας ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το bandwidth, ενώ εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Άλλωστε το άρθρο είναι για τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε, δεν είναι για όλα όσα πρέπει να προσέχουμε. Άν θα έγραφα όσα λες εσύ, τεχνικά πράγματα το οποία δεν αναφέρεις και πηγές παρεμπιπτόντως, πιστεύεις ότι ένας απλός καταναλωτής θα διάβαζε και θα καταλάβαινε; Δεν νομίζω. Δεν προσπαθώ να καλύψω όλε τις πτυχές. Ανέλυσα ένα συγκεκριμένο. Όσο για την φράση «Μια κάρτα γραφικών με μεγαλύτερο badwidth μπορεί να “σχεδιάζει” γραφικά γρηγορότερα, καθώς και να “σχεδιάζει” μεγαλύτερης ποιότητας εικόνες.» την βρήκα αυτούσια από την πηγή Νο3 του άρθρου. Στείλε email στον πανεπιστημιακό που την έγραψε και πες του ότι κάνει λάθος. Και ανέφερε του και της πηγές σου. @Dimitris Δεν είπα πουθενά ότι παίζει ρόλο μόνο ο χρονισμός. Είπα απλά σε όσους πάνε να αγοράσουν μνήμη, να λαμβάνουν υπόψιν και αυτόν το παράγοντα, εκτός της κλασικής επιλογής της… Συνέχεια »

so1l

Δεν προσπαθω να αποδειξω τιποτα, απλα θεωρησα πως καποια απο τα γραφομενα σου στο αρθρο χρηζουν βελτιωση/αναθεωρηση. Σου απεδειξα ενα απ’ αυτα και αν ψαξεις καλυτερα, θα το διαπιστωσεις και μονος σου για τα υπολοιπα. Σου αναφερα πως δυο καρτες γραφικων οπου η μια μπορει να εχει ισως και διπλασιο bandwidth απο την δευτερη, στην πραγματικοτητα, στα παιχνιδια (οπου και μας ενδιαφερει) μπορει να εχει και τις μισες επιδοσεις. Πιο πρακτικα? GTX 580 (192.3GB/s) vs GTX 680 (192.2GB/s). Διαφορα σε επιδοσεις? Περιπου 20% παραπανω (https://www.techpowerup.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_680/27.html) υπερ της GTX 680 (και με τους τελευταιους drivers στα υποψιν). Γιατι? Λογο πυρηνα. Ουτε λογο bus width, ουτε λογο μνημων (αφου πρακτικα εχουμε το ιδιο bandwidth). Αυτο ομως που λες εσυ (τουλαχιστον εγω ετσι το εκλαμβανω ειναι) ειναι πως ο no1 παραγοντας για την επιλογη μιας καρτας, ειναι η ταχυτητα των μνημων της! Ναι δεν γινεται να καλυψεις ολες τις πτυχες, αλλα αυτο δεν εχει σχεσει με το αν μπορεις ή οχι να αναλυσεις απλοικα τα θεματα για να τα καταλαβουν ολοι. Δηλαδη ας πουμε, εσυ καταπιαστηκες με το bandwidth. Αν παει ο απλος καταναλωτης (αφου διαβασει το αρθρο σου) σε ενα καταστημα για να αγορασει καρτα, θα δει την συγκεκριμενη λεξη καπου γραμμενη,… Συνέχεια »

Marios

Παιδιά κατί λίγο άσχετο, θα ήθελα βασικά την γνώμη σας για το macbook pro χωρίς ρετίνα.. θα ήθελα την γνώμη σας γιατί σκέφτομαι να το πάρω.. βασικά θέλω τον υπολογιστή για ιντερνέτ,office, gaming..τα αξίζει τα λεφτά του.. θα ήθελα την γνώμη σας?..

@so1l “Μια κάρτα γραφικών είναι σαν ένα ξεχωριστό PC από μόνη της. Έχει δικά της ρολόγια για την μνήμη RAM και την GPU της, καθώς και πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία είναι άξια προσοχής. Ένα εξ αυτών, έχει ιδιαίτερη σημασία…” “Φυσικά υπάρχουν πολλά επιπλέον πράγματα που χαρακτηρίζουν μια κάρτα γραφικών, εκτός από το bandwifth της μνήμης. Είναι όμως πολύ σημαντικός παράγοντας…” “Επειδή ειδικά αυτό το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, δεν χρειάζεται να βγάζετε τα μάτια σας. Yπάρχουν πολλές ιστοσελίδες στο Internet που κάνουν reviews σε όλες τις κάρτες, όπως είναι το Hardware Canucks (link), που μπορείτε να συμβουλευτείτε και να συγκρίνεται κάρτες, πριν αποφασίσετε.” Copy – paste από το άρθρο. Εσύ από τα παραπάνω δλδ καταλαβαίνεις ότι μόνο το badwidth έχει σημασία, ή ότι είναι το Νο1, και ότι ζητάω από τον καταναλωτή να πάει στα μαγαζιά και να ψάχνει συσκευασίες και να ρωτάει πωλητές. Έτσι; Θα ήθελα να δω τις 2 κάρτες, και να μάθω την μία με τι μισό bandwidth που είναι καλύτερη από άλλη με το διπλάσιο. Μετά αναφέρεις 2 εκ τις κορυφαίες κάρτες τις αγοράς, οι οποίες έχουν 16% διαφορά μεταξύ, σύμφωνα με το άρθρο, και το ίδιο bandwidth. Πιστεύεις, ότι όποια από τις 2 πάρει… Συνέχεια »

Παιδιά, το άρθρο μας είναι εισαγωγικό και για αρχάριους. Είναι σημαντικές οι πληροφορίες που προσθέτετε με τα σχόλιά σας και εμπλουτίζουν το περιεχόμενό μας.

Χρήστος Σ.

Ευχαριστω @ Αποστόλης Τυμπακιανάκης

so1l

Μα οταν λες, “αυτο το στοιχειο εχει ιδιαιτερη σημασια” και το αναλυεις περισσοτερο απ’ ολα τα αλλα, τοτε ο αναγνωστης που θα δωσει την προσοχη του οταν παει να αγορασει καρτα γραφικων?

Και το παραδειγμα που ζητας, GTX 680 (192.2GB/s) vs HD 7970 (264GB/s), αμφοτερες reference design που πρωτοβγηκαν, μιλαμε για διαφορα της ταξης του 37%, υπερ της AMD. Η GTX 680 ομως ειναι απο 5 εως 10% ταχυτερη (μπορεις να το δεις στο ιδιο review που ποσταρα).

Ναι ο καταναλωτης οποια και να επιλεξει φυσικα και θα ειναι 100% ικανοποιημενος, αλλα δεν ειναι το θεμα μας αυτο, το θεμα μας ειναι να επιλεξει το καλυτερο δυνατο στις επιδοσεις και οχι το καλυτερο δυνατο στα επι μερους χαρακτηριστικα. Στην συγκεκριμενη περιπτωση ας πουμε, καποιος θα αγοραζε την 7970. Ναι, ευχαρηστημενος θα ηταν και με ενα χαμογελο ΝΑ. Αλλα γιατι, αν κοστιζαν και το ιδιο, να μην επελεγε την 680 αφου θα επερνε και αυτο το εως 10% παραπανω?

@so1l Δεν ξέρω καν γιατί συνεχίζω την συζήτηση αλλά τέλος πάντων.. Εξακολουθείς να φέρνεις παραδείγματα με τις καλύτερες κάρτες τις αγοράς, που κάνουν 500+ ευρώ, τις οποίες ο απλός χρήστης δεν κοιτάει καν. Ο ψαγμένος που θα τις κοιτάξει τα ξέρει όλα αυτά, δεν έχει ανάγκη το άρθρο για να τα μάθει. Την τελευταία φορά που κοίταξα, το “διπλάσια” σήμαινε +100% και όχι +37% αλλά έστω… Η HD 7970 έχει μεγαλύτερο bandwidth και ξεκινάει από τα 400. Η GTX 680 έχει μικρότερο bandwidth και ξεκινάει από τα 500. Εσύ, σαν απλός χρήστης, θα έπαιρνες την 680 με +100 ευρώ, για να κερδίσεις 5-10% επίδοση; Δεν νομίζω, θα έπαιρνες την AMD και θα σφύριζες κλέφτικα. Κοιτάς ψηλά και είσαι προχωρημένος χρήστης. Στα χαμηλά και μεσαία στρώματα που γίνεται χαμός, το bandwidth όντως κάνει διαφορά. Επίσης δεν θα έπρεπε να ασχοληθείς καν με το άρθρο με το επίπεδο που έχεις. Παρόλα αυτά το άρθρο δεν περιέχει ανακρίβειες. Ξαναλέω, το ότι διαλέγω ένα σημαντικό χαρακτηριστικό και το αναλύω δεν σημαίνει ότι πετάω όλα τα υπόλοιπα. Το λέω και ξεκάθαρα, και για τα ρολόγια και ότι έχει πολύ ψωμί και επειδή τα πράγματα είναι πολύπλοκα, να συμβουλευτεί κανείς ένα site με δοκιμές, για να… Συνέχεια »

Marios

φίλε αποστόλη σε ευχαριστώ…Κάτι ακόμα, ισχυεί αυτό που λένε ότι τα macbook είναι μακροβιότερα ???

@Marios
χαχαχαχα! Ενδιαφέρον αυτό! Δεν το είχα ξανακούσει…
Λοιπόν, πέρα από την πλάκα, έχουν κορυφαία ποιότητα κατασκευής, την οποία ακριβοπληρώνεις, και συνεπώς την περιμένεις. Από εκεί και πέρα, το πόσο θα “ζήσει” ένα laptop είναι τόσο γενικό, που ότι και να σου πει κανείς μάλλον έξω θα πέσει. Παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Προσωπική εμπειρία δεν έχω, όμως δεν ακούω παράπονα για την υποστήριξη της Apple.
H μακροβιότητα όμως είναι κάτι που εξαρτάται από την χρήση και το τι μπορεί να τύχει! Πάντως αν έχεις τα λεφτά, δεν νομίζω να απογοητευτείς από μια τέτοια αγορά. Απλά αυτό που σου είπα. Αν δεν έχεις δουλέψει ποτέ MacOS, δοκίμασέ τα κάπου (ακόμα και σε μαγαζί) πριν αποφασίσεις.

Παιδιά, με μια αναβάθμιση στη μνήμη έχω iMac και MacBook Pro σκυλιά με την τελευταία έκδοση του Mac OS X. Σημαντικό: Σκυλιά για τις δουλειές που τα θέλω εγώ. Επεξεργασία βίντεο, φωτογραφίας, σύνταξη κειμένων, σερφάρισμα.

so1l

Δεν εχει να κανει με την κατηγορια που κοιταμε. Να κατεβω στα 2ΧΧ€? Το ιδιο πραγμα ισχυει. 7870 vs GTX 660 Ti, μεγαλυτερο bandwidth η AMD (10GB/s), μεγαλυτερες επιδοσεις η Nvidia (25%). Να σημειωσω εδω πως δεν το γυριζω σε AMD vs Nvidia, δεν εξεταζουμε αυτο. Και επισης στο παραδειγμα που εφερα, ειπα πως ΑΝ εχουν ιδια τιμη (και η τιμη ειναι θεμα marketing, δεν αντικατροπτιζει ποτε πραγματικες επιδοσεις, οποτε δεν εχει νοημα να τις βαζουμε στην κουβεντα). Και δεν ειπα οτι εγραψες ανακριβειες. Ναι αν δεν υπαρχει το καταλληλο bandwidth που να μη μπορει υποστηριξει τον πυρηνα, τοτε υπαρχει προβλημα αλλα ξαναλεω, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καρτα γραφικων αυτη τη στιγμη που να εχει τον πυρηνα που αποδιδει Χ και το bandwidth που αποδιδει Υ. Σε ολες τις καρτες, σε ολα τα μοντελα, σε ολες τις κατηγοριες τιμων αυτα τα δυο συμβαδιζουν, αλλιως θα μιλαγαμε για προβληματικο προιον και οχι απλα κατωτερων επιδοσεων. ΥΓ: Και επειδη η ειρωνια, ποτε δεν βοηθησε…. αν ειχες μονο μια επιλογη να κανεις, να ανεβασεις την συχνοτητα του πυρηνα 10% ή να ανεβασεις την συχνοτητα των μνημων 30% (αρα και του bandwidth), τι θα εκανες για περισσοτερες επιδοσεις? Προσεξε τι θα απαντησεις (https://www.hardocp.com/article/2011/08/17/asus_rog_matrix_gtx580_platinum_video_card_review/11) 🙂 ΥΓ2: “Όταν… Συνέχεια »

ΑΝΤΩΝΗΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ LEAGUE OF LEGENDS ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ Η ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ INTEL CORE I3 4220

Βασιλικη Σ.

Γεια σας εχω την εξης Motherboard
Manufacturer Dell Inc.
Model 0RJ291 (Microprocessor) και ενδιαφερομαι να κανω μια αναβαμιση απο 1 gb se 4gb με αυτοQhttps://www.ebw.gr/el/product/184928/0843591000093-VS2GB667D2-RAM-DDR2-2GB-667Mhz-CL5-Corsair-Value-Select-%5B1x2GB%5D-rt 2x2gb λετε να υπαρχει προβλημα λογο τησ ταχυτητασ τησ μνημης της καινουργια ??να πω η παλια ειναι 265MHz και η καινουργια στα 667Mhz παρακαλω αν γνωριζεται να μου πειτε.

ευχαριστω εκ των προτερων

Μιλάμε για Dell OptiPlex GX520 πιθανότατα. Όχι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα πιστεύω. To motherboard υποστηρίζει έως 4GB DDR2 533MHz. Λογικά θα πέσει η συχνότητα της μνήμης στα υποστηριζόμενα επίπεδα συχνότητας.

Βασιλικη Σ.

Οντως Dell OptiPlex GX520 ειναι. ἕν τελη λεω να παρω αυτη την μνημη https://www.pc1.gr/showitem.php?ID=200018217 ειναι Mushkin γνωριζεται αν ειναι καλη μαρκα?? τα χαρακτηριστικα ειναι
Ταχύτητα μνήμης 800MHz.
Χρονισμοί 5-5-5-18.?

οπωτε να φανταστω θα ισχυει οτι θα πεσει και αυτη στα υποστιριζζομενα επιπεδα(533Mhz).

ευχαριστω εκ των προτερων

kostas

καλησπερα χρονια πολλα και καλη χρονια
θελο την βοιθια σας θελο να αγορασω εναν υπολογιστη κοματι κοματι που εκτος απο την δουλια γραφιου θα των χρησιμοπιω και για atocat.να συστισεται πια κοματια ειναι τα πιο καταλιλα για την δουλια που το θελο.και να μπορω να κανο επεκταση μετα απο καπια χρονια και να μην μου κοστιση πολη.ποιων επεξεργαστη,πια μητρικη,πια καρτα γραφικων,ποιου δυσκους.τι τροφοδοτικο,πιο κουτι, αν πρεπι να εχει καρτα ηχου,τι καρτα για το ιντερνετ,τι οθονι,πιο ποντικι και πληκτρολογιο,πιος τυπος και μαρκας ολλων αυτων.ευχαριστο για την βοιθια εκ των προτερων.θα ηθελα να μου τα στηλεται στο Email μου.

Chris

Απλο και κατανοητο κειμενο και για τους πλεον ανιδεους γυρω απο τους Η/Υ.Και βεβαια χρησιμοτατο. Θελω να πω, ενα μεγαλο ευχαριστω στον κ. Αποστολη Τιμπουρακη, που μοιραστηκε την γνωση του μαζυ μας. χρονια πολλα σε ολους

David

Γειά σας παιδιά. Έχω ένα Λαπτοπ HP pavilion dv7 2210ev με 1Gb κάρτα γραφικών και επεξεργαστή 2.8ghz dual core T9600 στα 6MB cache 1066mhz. Θέλω να ρωτήσω αν τα RAM πρέπει να έχουν ίδια συχνότητα με τον επεξεργαστή .Ο ένας είναι 4GB 800mhz και ο άλλος 2GB 667mhz. Παίζω παιχνίδια δεν κολλάει αλλά κάπου κάπου κάνει σαν slowmotion και παει καρε καρε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.