Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 3ο)

Συνεχίζοντας από τα προηγούμενα άρθρα, προχωράμε στο επόμενο μέρος του How-to για τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται στην επιλογή hardware για τους υπολογιστές μας. Σε αυτό το μέρος θα μιλήσουμε για τις επιλογές σε κουτιά, τροφοδοτικά, οθόνες και σκληρούς δίσκους/SSDs. Με αυτά τα άρθρα απευθυνόμαστε στους αρχάριους, ή γενικά μη γνώστες, που θα ήθελαν να μάθουν κάποια πράγματα για να τους βοηθήσουν στις καλύτερες δυνατές επιλογές για τις ανάγκες και το πορτοφόλι τους.

Διαβάστε επίσης:
Το 1ο μέρος
Το 2ο μέρος

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 3ο)

1. Επιλογή Κουτιού για το Desktop (case)
Συνήθως δεν δίνεται καμία σπουδαιότητα στο κουτί κατά την αγορά του υπολογιστή. Σχεδόν πάντα παίρνουμε το πιο φτηνό (και κατ’ επέκταση το πιο στριμόχωρο) κουτί του καταστήματος, και συνήθως το προτείνει ο πωλητής. Σπάνια κάποιος ασχολείται πάνω από ένα λεπτό για την επιλογή του.

Παρόλο που δεν θα το χαρακτήριζα τραγικό το λάθος αυτό, θα πρέπει να σταθούμε στα προβλήματα που ενδέχεται να φέρει μια τέτοια επιλογή. Προβλήματα τα οποία μπορεί να φανούν άμεσα, ή στο μέλλον.
Πάνω από όλα να πούμε το πιο σημαντικό στην επιλογή κουτιού, που είναι το να είναι συμβατό με την μητρική κάρτα, δηλαδή να υποστηρίζει ανάλογα Micro-ATX, ATX, Full-ATX κτλ. μητρικές κάρτες. Το δεύτερο ποιο σημαντικό είναι να έχει επαρκές μέγεθος και χώρο για να στεγάσει της κάρτες (κυρίως την κάρτα γραφικών) καθώς και το σύστημα ψύξης που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί σύστημα ψύξης να μην θελήσετε να βάλετε, όμως το να υπάρχει αρκετός χώρος για να αερίζεται σωστά το εσωτερικό του κουτιού είναι εξίσου σημαντικό. Ακόμα και με 2 φτηνά και ταπεινά ανεμιστηράκια, τοποθετημένα αντικριστά στο κουτί, μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητική ψύξη εάν υπάρχει αρκετός χώρος για την κίνηση του αέρα.

Το θέμα της επαρκής ψύξης του κουτιού, και συνεπώς του υλικού που χρυσοπληρώσαμε, είναι ένα θέμα που συχνά παραβλέπεται, διότι οι συνέπειές του συνήθως δεν είναι άμεσες, ούτε εύκολα αντιληπτές Θα πρέπει όμως να μάθουμε ότι ο χειρότερος εχθρός των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή είναι η υψηλή θερμοκρασία. Μένοντας για πολλές ώρες σε υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα μειώνεται η διάρκεια ζωής των εξαρτημάτων, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία, καταστρέφοντάς τα τελείως.

Συνεχίζοντας, έχει τύχει αρκετές φορές να δω άτομα να διαλέγουν κουτιά χωρίς πολύ ψάξιμο, και ενώ το συναρμολογούν να βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη Η σούπερ-ντούπερ κάρτα γραφικών που επέλεξαν δεν χωράει στο σούπερ-μινι κουτί που έχουν. Γι αυτό προσοχή. Κάποιοι προτείνουν να αφήνουμε το κουτί τελευταίο έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε πιο σωστά το κατάλληλο μέγεθος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφέρουμε για την σωστή επιλογή κουτιού. Ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό της εύκολης επεκτασιμότητας. Υπάρχουν κουτιά που ανοίγουν ευκολότερα και προσφέρουν εύκολη, χωρίς εργαλεία, τοποθέτηση νέων συσκευών. Υπάρχουν επίσης κουτιά που έχουν αρκετές θέσεις για ανεμιστήρες, ειδικές προδιαγραφές για συστήματα ψύξης (όπως υδρόψυξη) που μπορεί να φανούν χρήσιμα σε gamers και σε χρήστες με γενικά αυξημένες απαιτήσεις από το υλικό τους. Επιπλέον χαρακτηριστικά που μπορεί να βρεις κανείς σε κουτιά είναι η εσωτερική οργάνωση καλωδίων, θέσεις στο μπροστινό ή/και στο πάνω μέρος του κουτιού για γρήγορη πρόσβαση σε θύρες USB, μικροφώνου, ακουστικών, κ.α.
Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία για τα παραπάνω. Με λίγο ψάξιμο θα βρείτε οικονομικά κουτιά στα μέτρα σας.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 3ο)

2. Επιλογή τροφοδοτικού μόνο με βάση τα Watt που προσφέρει
Ένας μέγας μύθος που κυκλοφορεί, είναι ότι όσο περισσότερα Watt, τόσο καλύτερης ποιότητας το τροφοδοτικό. Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, δεν θα έπρεπε να σας απασχολούν και πολύ τα πόσα Watt, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν η μητρική είναι φορτωμένη με δυο και παραπάνω κάρτες γραφικών, ή γενικά να έχει πληθώρα από κάρτες πάνω της. Πέραν αυτών των περιπτώσεων, ένα τροφοδοτικό με 450-500 Watt είναι υπεραρκετό για τους υπόλοιπους. Γενικά να ξέρετε το πόσα Watt χρειάζεστε το καθορίζει κυρίως η κάρτα γραφικών. Εάν τα Watt που διαθέτεται πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της, τότε ξέρετε ότι το τροφοδοτικό σας κάνει.

Πέρα από τα Watt, υπάρχει και η φήμη με το ρεύμα που βγάζουν τα τροφοδοτικά. Τα περισσότερα συστήματα (εννοώντας ολόκληρο τον υπολογιστή) δεν χρησιμοποιούν πάνω από 12V για τις ανάγκες τους για ρεύμα. Τα τροφοδοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε δεν χρειάζεται να σας απασχολεί κάτι τέτοιο. Στην εξειδικευμένη περίπτωση που γνωρίζετε πως να κατασκευάσετε ένα σύστημα που χρειάζεται πάνω από 12V, μάλλον θα γνωρίζετε να επιλέξετε και τροφοδοτικό μόνοι σας…

Ας περάσουμε τώρα στις αλήθειες. Διαλέγοντας ένα τροφοδοτικό θα πρέπει πάνω από όλα να ψάξετε τις διαστάσεις του, αν χωράει στο κουτί σας, και αν “βολεύει” στο κουτί σας. Το “βολεύει” το λέω γιατί μερικά κουτιά έχουν την θέση του τροφοδοτικού κάτω ή σε μέρος διαφορετικό από την πάνω αριστερή μεριά του κουτιού που είναι παραδοσιακά. Στην συνέχεια, ελέγχουμε και τον αριθμό και τον τύπο των καλωδίων που διαθέτει το κάθε τροφοδοτικό, τα οποία πρέπει να σας υπέρ- καλύπτουν (φρονούμε και για μελλοντική επέκταση). Σιγουρευτείτε ότι υπάρχουν αρκετά καλώδια συνδέσεων για όλες τις συσκευές σας.

Εάν ήταν να διαλέξω ένα κριτήριο για την αγορά τροφοδοτικού, αυτό θα ήταν η αποδοτικότητα, η οποία μετράτε σε ποσοστό %. Τα πολύ καλά τροφοδοτικά αποδίδουν πάνω από 85% και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την τσέπη μας. Η μεγάλη αποδοτικότητα μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση ρεύματος, όταν το τροφοδοτικό βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας (idle). Και θα εκπλαγείτε εάν δείτε μελέτες για το πόσο από το χρόνο που χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, αυτός μένει αδρανής ή σχεδόν αδρανής, ειδικά με τα τους σύγχρονους επεξεργαστές, οι οποίοι είναι πολύ δυνατοί για να ζοριστούν.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι στα τροφοδοτικά (όπως και σε πολλά άλλα ηλεκτρονικά) ισχύει ο κανόνας του “ότι πληρώσεις παίρνεις”. Σίγουρα δεν αναφέρθηκαν ούτε τα μισά τεχνικά χαρακτηριστικά που “μετράνε” σε ένα τροφοδοτικό, όμως η περαιτέρω εμβάθυνση στο θέμα μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει. Πάντως μην έχετε αυταπάτες, το τροφοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για την συνολική σταθερότητα του συστήματος. Η ποιότητα δεν έρχεται σε χαμηλές τιμές. Δυστυχώς έχουν δει τα μάτια μου αρκετούς υπολογιστές με προβλήματα σταθερότητας, τα οποία λύθηκαν με εγκατάσταση τροφοδοτικού καλύτερης ποιότητας.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 3ο)

3. Επιλέγοντας Σκληρό Δίσκο/SSD μόνο με βάση τη χωρητικότητα
Το κριτήριο της χωρητικότητας για ένα δίσκο είναι πλέον ξεπερασμένο. Το πόσα πολλά GB χρειάζεται κανείς είναι εντελώς υποκειμενικό και δεν θα το θίξω. O δίσκος όμως είναι πολλά περισσότερα από αποθηκευτικός χώρος. Χρησιμοποιείται από το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές/παιχνίδια που έχουμε εγκαταστήσει, κάτι που σημαίνει άμεση ανάγκη για ταχύτητα.

Με τις τιμές των Δίσκων Στερεάς Κατάστασης (Solid State Drive ή απλά SSD) να πέφτουν συνεχώς, η ταχύτητα στον τομέα Δίσκος είναι πλέον πολύ κοντά στο να θεωρηθεί προσιτή. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι SSDs χρησιμοποιούν ένα είδος μόνιμη μνήμης για την αποθήκευση των δεδομένων, και δεν περιέχουν καθόλου κινητά μέρη, όπως οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι. Οι SSDs είναι πιο γρήγοροι από τους σκληρούς δίσκους (HDD), είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε κραδασμούς, είναι σχεδόν έως τελείως αθόρυβοι και έχουν πολύ μικρότερους χρόνους πρόσβασης στα δεδομένα. Εκτός από τις υψηλές τιμές, ένα ελάττωμα των SSDs είναι η έλλειψη σταθερότητας. Αρκετά προβλήματα σταθερότητας έχουν αναφερθεί κατά καιρούς
όμως με τον πάροδο του χρόνου οι SSDs βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλους τους τομείς. Είναι μια τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι καλύτερος. Το θέμα είναι εάν και κατά πόσο διαθέτετε τα έξτρα χρήματα για έναν SSD ή προτιμάτε την φθηνή και σίγουρη λύση ενός σκληρού δίσκου. Υπάρχει στην αγορά και η λύση του υβριδικού δίσκου, η οποία προσπαθεί να παντρέψει τις δύο άλλες τεχνολογίες σε μια, όμως δεν είναι αρκετά δοκιμασμένη και διαδεδομένη για να μπορεί κανείς να την προτείνει άφοβα.

Εάν επιλέξετε την λύση του σκληρού δίσκου, λάβετε υπόψιν και άλλες δυο παραμέτρους εκτός της χωρητικότητας. Η πρώτη παράμετρος είναι οι στροφές λειτουργίας του, με τις 7200 στροφές να είναι ένα επαρκές κατώτατο όριο για τις σημερινές απαιτήσεις. Στις 10.000 στροφές δυστυχώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Η δεύτερη παράμετρος είναι η μνήμη cache που χρησιμοποιεί ο δίσκος. Οι σύγχρονοι σκληροί για desktop φτάνουν τα 64 ΜΒ μνήμη cache, τα οποία είναι και τα προτεινόμενα, ενώ οι μικρότεροι σκληροί για laptop αρκούνται στα 32 MB cache για λογικές τιμές.

, Top Λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε το υλικό του Υπολογιστή (Μέρος 3ο)

4. Επιλέγοντας Οθόνη, μόνο για το μέγεθός της.
Είναι λάθος να επιλέγουμε οθόνη αποκλειστικά και μόνο για το πόσες ίντσες είναι. Είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος όμως να επιλέγουμε οθόνη χωρίς να την έχουμε δει από κοντά.

Άφησα τελευταία την επιλογή οθόνης γιατί είναι η πιο εύκολη στην ανάλυση. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που πλανώνται στην αγορά. Μερικές από αυτές είναι η IPS, PLS, TN, LED BackLight, MegaContrast, και πολλές άλλες. Ξέρετε κάτι, όλες οι εταιρίες υπερβάλλουν και όλες οι τεχνολογίες διαφέρουν στην υλοποίησή τους από εταιρία σε εταιρία, ακόμα και ανάμεσα σε οθόνες τις ίδιας εταιρίας. Που καταλήγουμε;

Ποτέ μα ποτέ δεν διαλέγουμε οθόνη από τα χαρτιά, από μια εικόνα/βίντεο στο internet ή ένα κατάλογο. Η οθόνη είναι αυτό που θα βλέπεις κάθε μέρα, για πολλές ώρες, ότι υπολογιστή και αν επιλέξεις. Γι αυτό το λόγο πρέπει καταρχήν να αρέσει σε σένα, και κατά δεύτερον (και πιο σημαντικό) να μην σε κουράζει! Πάντα διαλέγουμε οθόνες μετά που τις έχουμε δει από κοντά, και τις έχουμε δοκιμάσει με τα μάτια μας. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά, δείτε διαφορετικές οθόνες και τεχνολογίες από κοντά, και αγοράστε κάτι δοκιμασμένο από εσάς για ‘σάς.

Εδώ τελειώνουν τα 3 μέρη του How-to για τα συχνότερα λάθη στην επιλογή hardware υπολογιστών. Καλύψαμε τα κυριότερα μέρη του υπολογιστή προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις και υποδείξεις για την αποφυγή λαθών και την καλύτερη επιλογή υλικού που να καλύπτει τις ανάγκες του καθημερινού χρήστη.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
John

Φίλε μόνο μια ερώτηση από το προηγούμενο μέρος : ποια η διάφορα ανάμεσα σε : 1) 512MB Nvidia GeForce GTX 660M 2)Intel HD Graphics 4000 3)2GB Nvidia GeForce GTX 680MX 4)2GB Nvidia GeForce GT 640M 5)NVIDIA GeForce GT 650M 512MB … Είναι σημαντικό οπότε απαντηστε μου σύντομα σας παρακαλω …

manasou69

kaneis den exei apavtisei ston bro edo kai 10 xronia 😭😭🙏

Dimitris

εμ κάνεις το ψυχικό να σχολιάσεις κάνε το καλό και απάντα του
Επίσης, του απάντησαν, εάν κοιτάξεις όλα τα σχόλια!!!

@John
Όταν λες ποια η διαφορά, τι εννοείς; Γιατί διαφορές έχουν πολλές….
Γενικά, η Intel είναι η πιο ανίσχυρη από όλες αυτές.
Οι υπόλοιπε Nvidia είναι όλες για φορητούς υπολογιστές (laptop, ultrabook, κτλ)
Από τις Nvidia όσο ανεβαίνει το νούμερο μοντέλου, τόσο καλύτερη η κάρτα.
Τα GB/MB της μνήμης μάλλον τα πήρες copy-paste γιατί δεν ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις και δεν διευκρινίζεις εάν πρόκειται για αποκλειστική μνήμη ή για κοινή.

John

Τα μοντέλα των υπολογιστών που θέλω να συγκρίνω της κάρτες είναι the new imac 21.5/27 inch και ο dell xps one 27 base/review unit … Ολα Χρυσα όλα καλα στον imac γνωρίζω για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του αλλά έχω κολλήσει στις κάρτες των δυο αυτών υπολογιστών !!! https://reviews.cnet.com/imac/ από εδώ κάτω κάτω διάβασα για της κάρτες των μοντέλων …

Η γνώμη μου

John

παρε το ντελ εχει ποιο πολλα καλουδια και ειναι ποιο φθηνο,αν και κατα την δικη μου γνωμη με αυτα τα λεφτα θα εγτιαχνα ενα τουμπανο απο το 0……

Stratis

Φιλε John εισαι αναμεσα στο τι να αγορασεις απο τα 2?? Εκανα γρηγορο check στα χαρακτηριστικα τους και μονο που εχω να πω ειναι αναλογα τη χρηση.Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι αμα θες Mac πρεπει να ασχολησε σιγουρα με φωτο,βιντεο κλπ. επαγγελματικα.Η 680ΜΧ ειναι καλυτερη απ’οσες γραφεις https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-680MX.83519.0.html

Petran

Ωραία και πολύ χρήσιμα άρθρα! 🙂 @John: Intel HD Graphics 2500 και Intel HD Graphics 4000, είναι τα γραφικά που βρίσκονται ενσωματωμένα στους επεξεργαστές της Intel (i3, i5, i7). Η απόδοσή τους είναι ικανοποιητική, αλλά όχι για gaming! Για τις κάρτες γραφικών της NVIDIA, ισχύει αυτό που είπε και ο Αποστόλης, δηλαδή όσο ανεβαίνει το νούμερο του μοντέλου, τόσο καλύτερη κάρτα είναι. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται από την τσέπη σου και πόσα λεφτά θέλεις να διαθέσεις… >>> DELL XPS One 27″ <<NVIDIA GeForce GT 640M (2GB DDR5) (384 CUDA Cores – 625MHz Processor Clock) >>> iMac 21,5″ << NVIDIA GeForce GT 640M (512MB DDR5) (384 CUDA Cores – 625MHz Processor Clock) > NVIDIA GeForce GT 650M (512MB DDR5) (384 CUDA Cores – 900MHz Processor Clock) >>> iMac 27″ << NVIDIA GeForce GTX 660M (512MB DDR5) (384 CUDA Cores – 835MHz Processor Clock) > NVIDIA GeForce GTX 675MX (1GB DDR5) (960 CUDA Cores – 600MHz Processor Clock) > NVIDIA GeForce GTX 680MX (2GB DDR5) (1344 CUDA Cores – 720MHz Processor Clock) Αν οπωσδήποτε θέλεις να πάρεις All In One PC και δεν σε ενδιαφέρει να “χτίσεις” μόνο σου ένα Desktop, τότε από αυτά τα δύο θα σου πρότεινα τον iMac… Συνέχεια »

John

Παιδιά ευχαριστώ πολυ τον imac διάλεξα και θα τον φέρω από Γερμανία στα 1700€ windows 8 έχω ήδη . Κι επειδή ασχολούμαι όντως πολυ με video editing photo editing music editing καθώς και παρουσιάσεις πολλές και είναι και η γοητευτική εμφάνιση του νομίζω μου κανει … Ο μόνος δυσταγμος μου ήταν η κάρτα αλλά τώρα που με καθησυχάσατε αποφάσισα … Ευχαριστώ πολυ όλους σας !!!

Βαγγέλης

Αχ αυτο το Thermaltake, το είχα ερωτευτεί απο τότε που κυκλοφόρησε. Πανάκριβο αλλα το απόλυτο case.

Kostas

Θα διαφωνήσω σε 2 σημεία μόνο (και για τα 3 parts).
1) “Το κριτήριο της χωρητικότητας για ένα δίσκο είναι πλέον ξεπερασμένο.”
Αν και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο, δεν το θεωρώ καθόλου ξεπερασμένο. Δυστυχώς οι δίσκοι έχουν μείνει πολύ πίσω σε θέμα χωρητικότητας και τα HD, 3D video, τα πολλά megapixels (=μεγαλύτερα αρχεία), οι γρηγορότερες συνδέσεις internet και πολλά άλλα απαιτούν επιπλέον GB. Για μένα τουλάχιστον κάθε άλλο παρά ξεπερασμένο είναι το κριτήριο της χωρητικότητας.
2) “Είναι ακόμα μεγαλύτερο λάθος όμως να επιλέγουμε οθόνη χωρίς να την έχουμε δει από κοντά.”
Δεν διαφωνώ ακριβώς σε αυτό, απλά είναι δύσκολο (ειδικά στην επαρχία) να βρει κάποιος μεγάλη γκάμα οθονών για να δει από κοντά. Άλλωστε, άλλο να βλέπεις μια οθόνη μόνη της και άλλο 2-3-5-10 μαζί και να συγκρίνεις. Επίσης, δε νομίζω ότι απλά κοιτώντας στο μαγαζί για 5-10 λεπτά θα μπορούσα να είμαι σίγουρος για το ποια οθόνη θα με κουράζει λιγότερο κτλ. Εδώ πιστεύω ότι θα πρέπει και λίγο να εμπιστευτεί κάποιος τα διάφορα review.

Φιλικά

Χρήστος

εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι πάνω στα τροφοδοτικά, πές οτι η κάρτα γραφικών μας θέλει 550watt και ο επεξεργαστής άλλα 130watt, σε αυτή την περίπτωση θέλουμε 550watt ή πάμε στα 700watt??

Βαγγέλης

Χρήστο θα πας σε μεγαλύτερο. Όμως το κρίσμο σημείο για την επιλογή οπως σωστά αναφέρθηκε είναι η απόδοση του και οχι τα Watt που αποδίδει.

Είναι σοφή κίνηση να γίνει πραγματική επένδυση σε ενα καλό τροφοδοτικό που μπορούμε να το κρατήσουμε χρόνια και στις επόμενες αναβαθμίσεις μας.

Τα καλά συνήθως κατηγορία Gold ή Silver+ και με διάφορα καλούδια μέσα που αντισταθμίζουν τις οποιες ανωμαλίες της τάσης αλλα και βέβαια να έχει αποσπώμενα καλώδια ωστε το κουτί να μην είναι σαν μακαρονάδα για καλύτερη ψύξη.

Μια απο τις καλές εταιρείες είναι η Enermax χωρίς να κάνω απαραίτητα διαφήμιση.

Χρήστος

πριν 5 χρόνια, πήρα ένα καλό της thermaltake 750watt, 85+ με αποσπώμενα καλώδια, το έχω αγαπήσει πολύ, όπως και η ΔΕΗ 😛 απλά στο μέλλον, θέλω να κάνω μια αναβάθμιση (με την ίδια κάρτα γραφικών που έχω ήδη ati radeon 5850) και να αλλάξω επεξεργαστή-μητρική-ραμ(μπορεί και έναν ακόμα ssd δίσκο), οπότε σκέφτομαι λίγο και με το τροφοδοτικό τι θα κάνω, αν μου είναι υπερβολικό να το “σκοτώσω” για να πάρω κάτι οικονομικοτερο σε watt σε Enermarx/Seasonic/Corsair. βέβαια τώρα τελευταία μου μπήκε η ιδέα για νέο υλικό, γιατί δοκίμασα το lightroom 4 σε imac, και μου καλοάρεσε η ταχύτητα του σε σχέση με το δικό μου παλαιωμένο πια c2d E8400, οπότε σκέφτομαι να φτιάξω εναν υπολογιστή για macosx ώστε να έχω και macosx και win8.

korto51

Φούντωσε βλέπω η συζήτηση!!!
Και απελπίζομαι γιατι πελαγώνω στην θάλασσα των τόσων προιόντων. Προσπαθώ να φτιάξω ένα καινούργιο pc με πρώτες παραδοχές ότι θα είναι με intel i7 κάρτα ήχου asus xonar essense STX κουτί corsair obsidian 650 η thermaltake οθόνη έχω καλή και δεν θα αλλάξει ενα τροφοδοτικό που να αντέχει την ΔΕΗ μας και στην συνέχεια αν τολμούσα να διάλεγα ένα ένα τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω αν συνεργάζονται σωστά ώστε να έχω ένα σύστημα ποιοτικό, αθόρυβο με κάποια δυνατότητα διάρκειας μιας και αλλαγές αναβαθμίσεις δυσκολεύουν πιά. Ε παίζω και κάποια παιχνίδια μην φανταστείτε extreme καταστάσεις αλλά να υπάρχει αξιοπρεπής απόδοση. Ισως μοιάζουν απελπιστικά αόριστα αυτά που γράφω αλλά πως μπορώ να έχω μια ο λ ο κ λ η ρ η πρόταση που να καταλήγει σε ένα επίπεδο καλό χωρίς προβλήματα. Ας πούμε με άριστα το 10 να φτάνω το 8 με 8.30 βρε αδελφέ. Ζητώ πολλά???

αλεξανδρος

καλησπερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση χρησιμοποιω μια HD radeon 4650 στα ποσα watt τροφοδοτικο πρεπει να εχω???και εχω 3 ram και intel dual core στα 2.5 ghz, ποσο πρεπει να χρησιμοποιω???

Βαγγέλης

Μας τρολάρεις η όχι;

https://www.amd.com/us/PRODUCTS/DESKTOP/GRAPHICS/ATI-RADEON-HD-4000/HD-4600/Pages/ati-radeon-hd-4600-overview.aspx

Full load 75W το πιο απλό τροφοδοτικό σου κάνει.

αλεξανδρος

οχι ρε φιλε απλως δεν ξερω γι αυτο ρωταω δν τρολαρω

Δημητρης

εχω ενα τροφοδοτικο 450 watt καρτα γραφικων NVIDIA Geforce 9300 GS και θελω να παρω την NVIDIA GT 730 2GB OC.Τι τροφοδοτικο πρεπει να παρω?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας Windows 10

Αυξήστε την ταχύτητα των Windows 10 PC κάνοντας εκκαθάριση Cache [How To]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα αρχεία της προσωρινής μνήμης Cache για μεγαλύτερη ταχύτητα στο Windows 10 PC σας.