Tech how-to, Το παλιό σας PC τρέχει τα Windows 8 ή να δοκιμάσετε Linux Mint;

Κυκλοφόρησαν τα Windows 8 Release Preview. Βρισκόμαστε δηλαδή μία ανάσα πριν την επίσημη κυκλοφορία των τελικών Windows 8 και εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν την πολλά υποσχόμενη νέα έκδοση. Ή μήπως όχι; Έχετε ένα παλιό PC για δοκιμές και πειραματισμούς. Ίσως έχετε απλά ένα παλιό PC που συνεχίζει να κάνει την δουλειά του.

Ίσως το έχετε αφήσει όπως το αγοράσατε, ίσως έχετε εκσυγχρονίσει κάποια υποσυστήματα του, λίγη παραπάνω μνήμη RAM για να τρέχει και τα Windows 7, μεγαλύτερο δίσκο γιατί ο παλιός ήταν μικρός και χτύπησε, καλύτερη κάρτα γραφικών για να τρέχει καλά και τα παιχνίδια. Ήλθαν λοιπόν στην πόρτα σας τα Windows 8 Release Preview. Τι καλύτερη ευκαιρία για δοκιμές; Χμ. Μήπως το PC σας δεν μπορεί να τα τρέξει;

, Tech how-to, Το παλιό σας PC τρέχει τα Windows 8 ή να δοκιμάσετε Linux Mint;

Οι επίσημες απαιτήσεις όπως αναφέρονται στην σχετική σελίδα FAQ της Microsoft εδώ.

Λένε απλά ότι χρειάζεται επεξεργαστής ταχύτητας ρολογιού 1GHz ή γρηγορότερος. Αυτό όμως δεν φτάνει: Τα Windows 8 Release Preview είναι η πρώτη έκδοση των Windows που απαιτεί από τον επεξεργαστή να διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά: Physical Address Extension (PAE), No eXecute bit (NX) και Streaming SIMD Extensions 2 (SSE2).

Το μεν PAE είναι παρόν σε όλους τους επεξεργαστές που έχουν κατασκευαστεί από το 1995 (Pentium Pro) και μετά οπότε δεν είναι θέμα. To SSE2 υποστηρίζεται από το 2001 και όλους τους Intel Pentium 4 και μετά (και από το 2003 από όλους AMD Athlon 64 και Opteron) οπότε και εδώ δεν υπάρχει θέμα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τεχνολογία NX, η οποία μετονομάστηκε από την Microsoft σε Hardware Data Execution Prevention (DEP) που είναι μία τεχνολογία ασφαλείας. Ο λόγος είναι ότι δεν υποστηρίζεται από την οικογένεια των Pentium 4 εκτός των πολύ τελευταίων κυκλοφοριών του που διέθεταν όνομα μοντέλου όπως οι 630, 640, 650, 660, 670. Έτσι λοιπόν όσοι επεξεργαστές Pentium 4 χαρακτηριζόντουσαν απλά με την συχνότητα λειτουργίας τους δεν υποστηρίζουν Hardware DEP οπότε δεν μπορούν να τρέξουν τα Windows 8 Release Preview.

Σε σχετική ανάρτηση (link) η Microsoft αναφέρει ότι από μετρήσεις της μόνο το 1% των επεξεργαστών των μηχανών που δοκίμασαν τα Windows 8 Consumer Preview δεν είχαν ενεργοποιημένο το Hardware DEP και από αυτές μόνο το 0,1% δεν μπορούσαν λόγω hardware (βλέπε Pentium 4) να υποστηρίξουν το Hardware DEP. Φυσικά αυτή η λογική πάσχει στο ότι μέτρησε αυτούς που δοκίμασαν τα Windows 8 Consumer Preview και όχι τα εγκατεστημένα και εν λειτουργία PC. Εμείς πάλι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι σε σχολεία, μαθητές, ΜΚΟ, αλλά και επιχειρήσεις, υπάρχει ένας ικανός αριθμός μηχανών Pentium 4 που δουλεύει ακόμα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Καταρχήν μπορείτε να ελέγξετε αν ο επεξεργαστής σας υποστηρίζει Hardware DEP. Για να μην σας βάλουμε στην διαδικασία ψαξίματος μέσω του Control Panel των Windows, θα σας προτείνουμε ένα κομψό πρόγραμμα γιαυτή την δουλειά, το SecurAble από εδώ. Κατεβάστε το και απλά τρέξετε το. Αν σας βγάλει Yes στο Hardware D.E.P και δεν τρέχουν τα Windows 8 Release Preview, τότε έχετε απλά θέμα με την ενεργοποίηση του Hardware D.E.P και ίσως να βρείτε γιατρειά μέσω ρύθμισης στο BIOS του PC ή τρέχοντας (μέσα από τα Windows) το setup.exe των Windows 8 Release Preview που βρίσκεται στον φάκελο \sources. Αν όμως το αποτέλεσμα είναι No στο Hardware D.E.P τότε το PC σας δεν μπορεί να τρέξει τα Windows 8 RP. Υπάρχει ευτυχία; Ναι, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε ένα από τα φρέσκα linuxάκια όπως τα Ubuntu 12.04, Mint 13 ή Fe

dora 17. Από αυτά μάλλον το πιο «πειραματικό» που θα σας προσφέρει και τα περισσότερα σε ενασχόληση είναι το Mint 13 «πασπαλισμένο» με Cinnamon. Κατεβάστε το .iso του DVD από εδώ, φτιάξτε ένα USB με το Universan USB Installer (link) και ξεκινήστε στον θαυμαστό εναλλακτικό τρόπο εργασίας στο PC (που όμως δεν είναι και τόσο ξένος στα Windows). Βέβαια ίσως να έχετε θέματα με τα παραθυρικά παιχνίδια που δεν τρέχουν σε προσομοίωση, ίσως να έχετε θέματα με το XBMC που παίζει μεν ματρόσκες Hi-Def αλλά δεν συνεργάζεται με τα νέα γραφικά αλλά όλα αυτά είναι πταίσματα. Εσείς θα έχετε ήδη απολαύσει νέα περιβάλλοντα και πειραματισμούς. Για τα άλλα υπάρχουν και τα Windows 7 (ή και τα XP) για το παλιό σας PC.

, Tech how-to, Το παλιό σας PC τρέχει τα Windows 8 ή να δοκιμάσετε Linux Mint;

————————————————————————————————————————————

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κωνσταντίνος

Αν και προτιμώ γενικά τα windows 7 καθώς το lion είναι for the festivals στον imac μου… Θα έλεγα ότι η καινούργια έκδοση του mint θα πρέπει να είναι καλύτερη για ένα pc…

orestis

εχω τα windows 8 consumer preview σε Η/Υ με DEP disabled (pentium 4) αλλα υπαρκτό ! χρειάζεται να το ενέργοποιήσω για να εγκαταστήσω την official εκδοση οταν βγει ?

keysmith

Εγώ πάλι θα έλεγα αν δεν τρέχει τα 8 βάλτε.. τα 7.. Μια χαρά είναι και για πολλά χρόνια ακόμα 🙂

George

Πάντως εγώ που έχω όλα τα απαιτούμενα, η εγκατάσταση μου κολλάει στο “Ετοιμάζουμε κάποια πράγματα, περιμένετε”

md03582

keysmith +1

DJ Radical

LINUX MINT RULES!!!!!
Αν δεν χρειαζόμουν συγκεκριμένες εφαρμογές που τρέχουν μόνο σε win7 και έχουν κόλημα προς το παρών σε wine, θα το είχα γυρίσει εντελός σε Linux Mint.
Προς το παρών dual boot…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Chip computer featured

Chip κατασκευασμένα από δέρμα μανιταριού μπορούν να ανακυκλωθούν

Η χρήση της φλούδας μανιταριών για την κατασκευή της βάσης των τσιπ και των μπαταριών υπολογιστών θα διευκόλυνε την ανακύκλωσή τους.

Reviews EDISION How To οδηγοί τεχνολογίας

Προγραμματιζόμενα τηλεχειριστήρια 2-in-1 EDISION: How To

Τα γνήσια 2 σε 1 τηλεχειριστήρια της EDISION είναι συμβατά με όλους τους δέκτες νέας γενιάς της εταιρείας και έτοιμα προγραμματισμένα με 4 ή 5 βασικές λειτουργίες για τηλεοράσεις SAMSUNG και LG.

Software featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Windows 10: Πως να έχετε πολλαπλές επιφάνειες εργασίας [Οδηγός]

Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε εύκολα και γρήγορα να έχετε παραπάνω από μία επιφάνειες εργασίας στα Windows 10 για να μη… βυθίζεστε στα εικονίδια!

Software Facebook featured How To οδηγοί τεχνολογίας

Πως να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook

Ένας αναλυτικός οδηγό για το πως μπορειτε να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας στο Facebook όταν και αν το αποφασίσετε.