Τα 2/3 των ATM παγκοσμίως τρέχουν ακόμα Windows XP

H υποστήριξη στην έκδοση του λειτουργικού σύστηματος Windows XP θα ολοκληρωθεί από τη Microsoft τον ερχόμενο Απρίλιο 13 χρόνια μετά την πρώτη διάθεσή του (2001). Το ξέρατε όμως ότι σήμερα πάνω από το 2/3 των ATM παγκοσμίως τρέχουν Windows XP και ότι απαιτούνται αρκετά εκατομύρια από τις τράπεζες για να αναβαθμιστούν;

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ATM’s θα βρεθούν αποστάτευτα στα χέρια των επίδοξων χάκερς και θα χάσουμε τα λεφτά μας. Στις τράπεζες κοστίζει λιγότερα να συνεχίσουν να πληρώρουν για υποστήριξη τη Microsoft παρά να τα αλλάξουν. Οπότε έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια και η υποστήριξη σε αυτές θα συνεχιστεί από τη Microsoft.

Σε ότι αφορά τους οικιακούς υπολογιστές πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Net Applications αναφέρουν ότι το 29.23% τρέχουν Windows XP.

, Τα 2/3 των ATM παγκοσμίως τρέχουν ακόμα Windows XP

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
JS

Μη τρελαίνεστε υπάρχουν ΑΤΜ με Windows 98 ακόμα…

keysmith

Πολλά μηχανάκια τρέχουν ακόμα NT/2000 και άλλα λειτουργικά (λες να υπάρχει ακόμα κανά Ibm OS2).

Με ένα καλό content aware host IPS (σαν “καλό” personal firewall να το πω) που έχει υπογραφές από νέες επιθέσεις και κάθεται στο TCP/IP stack (in line) πιστεύω δεν έχουν ανάγκη από τίποτα. Επίσης λίγο hardening και θα δουλεύουν με XP μέχρι να “σκάσει” το mobo να βγάλει καπνούς (το τροφοδοτικό και η VGA αλλάζει).

Η MS δεν τρομοκρατεί κανέναν με τις δηλώσεις της.

Πάνος

Το atm της πειραιώς στα Γιάννενα που χρησιμοποιώ, είναι τόσο αργό που νομίζω τρέχει android…
Πάντως συμφωνώ με τον keysmith σε όλα.

manos.d

Ειναι λογικο να τρεχουν πιο παλιες εκδοσεις λειτουργικων συστηματων καθως ενα update σε windows 8 ειναι οικονομικα ασυμφωρο και χωρις να κερδιζουν κατι…με λιγα λογια οταν κατι δουλευει καλα το αφηνεις ετσι οπως ειναι…

vasilis

Και δεν βλέπω και για ποιον λόγο να αλλάξουν λειτουργικό την ίδια δουλειά θα κάνουν.
Και δεν τίθεται και θέμα ασφαλείας, τουλάχιστον ακόμα δεν έχω πάει να επισκευάσω ATM γιατί έχει ιούς 🙂

Παρης

Ρε παιδια ας μου εξηγησει καποιος.. και επειδη τελειωνει η υποστηριξη τι παει να πει?? οτι θα σταματησουν να δουλευουν??

Jmk

Η υποστήριξη των windows xp όταν λέει οτι λήγει εννοεί οτι δεν θα πέρνει κανεις ενημερώσεις ασφαλείας οχι οτι θα πάψουν να λειτουργούν σε κάθε υπολογιστη. Και κατα δεύτερον θα πάψουν να κυκλοφορούν. Δηλαδη καιρός δεν ειναι, ποιος θα παει σε ενα κατάστημα να ζητήσει windows xp τώρα πια;;; Windows 7,8, 8.1 ζητάνε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured Windows

Windows 11: Τo Android smartphone σας γίνεται επίσημη web κάμερα του PC

To πρόγραμμα Windows Insider προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου ή του tablet Android ως web κάμερα.

Internet Microsoft Samsung Windows

To Samsung Internet έρχεται στα Windows

Το πρόγραμμα περιήγησης ιστού Samsung Internet είναι πλέον διαθέσιμο ως αυτόνομη εφαρμογή Windows από το Microsoft Store.

Smartphones Microsoft Windows

Windows Phone: Ο CEO της Microsoft παραδέχτηκε πως ήταν λάθος που εγκαταλείφθηκε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, μετανιώνει που δεν έκανε το Windows Phone πραγματικότητα.

Internet Microsoft Windows XP

Windows XP: Έσπασαν τον αλγόριθμο ενεργοποίησης 21 χρόνια μετά

Ο πραγματικός κρυπτογραφημένος αλγόριθμος ενεργοποίησης των Windows XP δεν είχε σπάσει ποτέ πραγματικά όντας σε offline κατάσταση.