Τα μυστικά του ψηφιακού βίντεο

Μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις μετά την αναλογική τηλεόραση ήταν το ψηφιακό βίντεο. Έπειτα από την εφεύρεση και διάδοσή του, η παραγωγή ποιοτικών ταινιών δεν ήταν πλέον προτέρημα μόνο το μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο. Όλοι μπορούν να αποκτήσουν μια ψηφιακή βιντεοκάμερα και να γίνουν συνάδελφοι του Στήβεν Σπίλμπεργκ.

Ακόμα όμως και τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο χρησιμοποιούν για ορισμένα πλάνα ή και για ολόκληρη ταινία (βλέπε «The Blair Witch Project»), φορητή ψηφιακή βιντεοκάμερα σαν αυτή που μπορούμε να έχουμε σπίτι μας με λογικό κόστος. Αλλά όπως θα έχετε παρατηρήσει, ακόμα και σε ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές (συνήθως νεανικού περιεχομένου) ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί φορητή ψηφιακή βιντεοκάμερα για να δώσει έναν πιο ανάλαφρο αέρα στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Από την άλλη ας μην μιλήσουμε για την βιομηχανία ταινιών πορνό, που «άνθισε» στις ημέρες μας όχι μόνο λόγο των «χαλαρών» ηθών, ή της εξάπλωσης του ίντερνετ, αλλά και λόγο των ψηφιακών βιντεοκαμερών που με χαμηλό κόστος προσέφεραν υψηλή ποιότητα εικόνας και πλήθος ευκολιών επεξεργασίας αυτής, μέσο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια επανάσταση που ξεκίνησε το ψηφιακό βίντεο και δη το φορμά miniDV που σήμερα αφομοιώνεται από το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων μοντέλων ψηφιακών βιντεοκαμερών. Άξια αναφοράς είναι η μεγάλη ανάπτυξη και αποδοχή από τον καταναλωτή που έχουν τέσσερα ποιο πρόσφατα φορμά εγγραφής για τις ψηφιακές βιντεοκάμερες που δεν είναι άλλα από τους δίσκους DVD 8εκ., κάρτες μνήμης, ενσωματωμένη μνήμη flash, αλλά και σκληρούς δίσκους 1,8 ιντσών.

Προτερήματα ψηφιακού βίντεο
Σχετικά χαμηλό κόστος
Όπως είναι φυσικό, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και κυκλοφορούν νέα μοντέλα και νέα φορμά εγγραφής ψηφιακού βίντεο, τόσο πέφτουν οι τιμές. Σήμερα για να αποκτήσει κανείς μία ψηφιακή βιντεοκάμερα, για παράδειγμα MiniDV, θα πρέπει να διαθέσει από 450 ευρώ και άνω. Ένα σχετικά μικρό ποσό που μπορεί να αποπληρώσει σε όσες δώσεις θέλει. Ακόμα ποιο φθηνά μπορεί να αγοράσει μια βιντεοκάμερα Hi8 αλλά λόγω ελλείψεως ψηφιακής εξόδου δεν την συνιστούμε. Αγοράζοντας λοιπόν μια ψηφιακή βιντεοκάμερα γίνεστε άμεσα ο σκηνοθέτης της ζωής σας.
Επεξεργασία
Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν σήμερα από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και αν δεν διαθέτουν με κόστος κοντά στα 600 ευρώ μπορεί κάποιος να αποκτήσει έναν άριστο desktop υπολογιστή ακόμα και φορητό. Για να επεξεργαστούμε το ψηφιακό υλικό της βιντεοκάμερας, θα πρέπει να έχουμε στον υπολογιστή μας μια κάρτα επεξεργασίας βίντεο (με είσοδο FireWire ή DV όπως συνηθίζεται στη διάλεκτο της ψηφιακής βιντεοκάμερας) ξεκινάει από 100 ευρώ. Βέβαια, σε αυτό το νούμερο μπορούν να προστεθούν και άλλα μηδενικά αν πρόκειται για ολόκληρες πλατφόρμες επεξεργασίας βίντεο. Επίσης θα χρειαστούμε και το απαραίτητο λογισμικό επεξεργασίας βίντεο. Αν διαθέτετε λειτουργικό σύστημα Windows XP η Microsoft προσφέρει μέσω ίντερνετ, δωρεάν το λογισμικό MovieMaker, αρκετό για να κάνετε τα πρώτα σας βήματα.
Ευελιξία
Το υλικό που έχουμε μέσα στην ψηφιακή μας βιντεοκάμερα έχουμε τη δυνατότητα να το αφήσουμε εκεί και να το αναπαράγουμε όποτε θέλουμε συνδέοντας την με κάποιο μέσο προβολής όπως τηλεόραση ή οθόνη υπολογιστή. Ποιο συναρπαστική βέβαια είναι η δυνατότητα που μας δίνεται να «μεταφέρουμε» το υλικό μας σε ένα μεγάλο εύρος άλλων φορμά, από το σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας, μέχρι σε βιντεοκασέτες VHS αλλά και δίσκους DVD.

Μειονεκτήματα ψηφιακού βίντεο
Ανάλυση
Οι ψηφιακές βιντεοκάμερες όπως για παράδειγμα οι MiniDV, έχουν ένα περιορισμένο αριθμό γραμμών που γράφουν το εικονοσήμα, ενώ οι τηλεοράσεις έχουν διαφορετικό αριθμό γραμμών. Γενικότερα το φορμά DV έχει αριθμό γραμμών που κυμαίνεται μεταξύ 480 και 520, ενώ η τηλεόραση 570 γραμμές. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα να δούμε το υλικό μας στην τηλεόραση, τότε παρατηρούμε ότι πάνω και κάτω από την εικόνα υπάρχουν δύο μαύρες μπάρες με τις γραμμές που δεν γράφτηκαν από την βιντεοκάμερά μας αλλά θα μπορούσαν να αναπαραχθούν από τη τηλεόρασή μας.
Ποιότητα
Ομολογουμένως η ποιότητα των καταναλωτικών ψηφιακών βιντεοκαμερών είναι αρκετά υψηλή και καλύπτει στο μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Οπωσδήποτε όμως αυτή την κινηματογραφική αίσθηση που λαμβάνουμε παρακολουθώντας ένα κινηματογραφικό φιλμ δεν μπορεί να αποδοθεί από μια ψηφιακή βιντεοκάμερα. Με το απαραίτητο λογισμικό μπορούμε να επέμβουμε, χρησιμοποιώντας διάφορα φίλτρα και «πειράζοντας» τη φωτεινότητα, το κοντράστ και τα χρώματα της εικόνας. Η αίσθηση όμως θα είναι και πάλι διαφορετική.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

Πριν αγοράσεις How

Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.