Anti-graffiti συσκευή ειδοποιεί τις αρχές για βανδαλισμούς

Όλοι μας έχουμε μπει σε κάποιο τραίνο που μέσα και έξω έχει μουτζούρες που οι δημιουργοί τους τα αποκαλούν “graffiti” ή έχουμε δει χιλιάδες κτίρια να καλύπτονται με ακαλαίσθητες μουτζούρες. Τα graffiti αυτά μπορεί να στοιχίσουν στο κράτος πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Στην Αυστραλία μόνο πέρσι οι πολίτες κλήθηκαν να δώσουν από τους φόρους τους 34 εκατομμύρια δολάρια για να γίνει ο καθαρισμός των μουτζουρωμένων τρένων. Γι αυτό το Υπουργείο Μεταφορών της Αυστραλίας αποφάσισε να εγκαταστήσει μια νέα συσκευή στα τραίνα προκειμένου να πιαστούν οι βάνδαλοι.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ηλεκτρονικής “μύτης” που θα εγκατασταθεί στα προαστιακά τραίνα και όταν οι λεγόμενοι “tagger” ξεκινήσουν να βάφουν με το σπρέι ή μπογιά τους τοίχους του τραίνου, τότε η “μύτη” αντιλαμβάνεται την μυρωδιά και ξεκινά την καταγραφή του βανδαλισμού ενώ παράλληλα ειδοποιεί την αστυνομία.

Δεδομένου ότι στην Αυστραλία η αστυνομία συνηθίζει να περιπολεί στους σταθμούς τραίνων, δεν θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί στην επόμενη στάση όποιος το έκανε και να συλληφθεί.

Σύμφωνα με το CBC στην δοκιμαστική περίοδο, το νέο σύστημα φάνηκε να είναι αρκετά αποτελεσματικό, οι αρχές έχουν συλλάβει 30 άτομα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις αρχές τα tags στα τραίνα είναι από τα top παράπονα που κάνουν οι επιβάτες και κάθε μήνα από τα τραίνα του Σίδνεϊ αφαιρούνται 11.000 tags.

Εμείς ευχόμαστε να δούμε και στην χώρα μας κάτι αντίστοιχο.

Anti-graffiti συσκευή ειδοποιεί τις αρχές για βανδαλισμούς, Anti-graffiti συσκευή ειδοποιεί τις αρχές για βανδαλισμούς

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ekimolaos

Μερικές φορές όμως είναι όμορφα. Πολύ σπάνια βέβαια, αλλά συμβαίνει.

Darth

@Ekimolaos για αυτο και σε αρκετές χώρες σε μερικά μερί(χώρες) αφήνουν να κάνεις grafity………. αφού βεβαία δείξεις τι θελεις να βαλεις εκει………..

jonjon

Θα δεις που θα βγει άοσμο σπρέι!

αλιάκμων

συμφωνώ με αυτό που λέει ο Darth από ‘πανω.

δυστυχώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όταν λέμε γκράφιτι εννοούμε αμφιβόλου ποιότητας σχέδια και συνθήματα τύπου “Τάκης+Σούλα=LFE” και “αλληλεγγύη στον πετογαμώσαυρο τον αποδημητικό”

j

Υπαρχουν όντως καποια ωραια γκράφιτι. Ομως ειναι απαράδεκτο το να πηγαίνεις και να το κανεις σε τοίχο που αλλος έδωσε λεφτά για να τον βάψει. Δεν βάφτηκε μονο του. Δηλαδή αν ερθω εγω στο δωμάτιο σου και σου γραφω βλακειες παντου θα σου αρεσει. Απλα λίγος σεβασμός πια

Spukie

δεν εχετε νιωσει την κ… οταν χτυπαει η μπιλια..οταν φτανει η αδρεναλινη στα υψη,οταν πας γτ θες να σβησεις το γκρι..για αυτο τα λετε αυτα..μεινετε πισω απο τα pc σας κ σχολιαστε κανα bezel. καλημερα.

winds

@Spukie
Εμείς δε χρειαζόμαστε μύτες, αυτοί φανερώνονται μόνοι τους.
Προτείνω όποιοι πιάνονται να αναγκάζονται να σβήσουν όλα τα graffitti με έξοδα από την τσέπη τους και προσωπική εργασία. @Spukie ελπίζω να σου περισσεύουν 34 μύρια και να έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο

Haris

Ναι φιλε Spukie, αν θες να κανεις grafitti, σπιτι εχεις, τοιχους εχει καντο εκει.
Γιατι να καταστρεφεις τα δημοσια?

Ekimolaos

Όπως είπε κι ο darth, το σωστό είναι να παίρνουν άδεια και να κάνουν κάτι ωραίο. Το να κάνεις μια ταγκιά είναι απλή μουτζούρα. Η μαγκιά είναι να γίνεις τόσο καλός στα νόμιμα γκραφίτι, που να σε καλούν συνάδελφοι έξω να βάψετε μαζί. Ή να κάνετε ανταλλαγές (να βάψεις στη χώρα τους και να βάψουν στη δική σου). Εκεί να δεις “κ….” @Spukie, όχι στα bombs.

snowtoos

up για spukie… όλοι αυτοί που είναι στους δρόμους προσπαθούν να ομορφύνουν το γκρίζο της πόλης. Όντως υπάρχουν όμορφα και άσχημα! Αλλά αυτή η τέχνη έχει τη δικιά της ιστορία και γράφει ταυτόχρονα την ιστορία της πόλης. Ακόμη και τα άσχημα λοιπόν αφήνουν τα μηνύματα τους. Αν τα παρακολουθούσατε θα καταλαβαίνατε ότι δεν είναι απλά μουτζούρες ή η κ@υλ@ ενός 16χρονου. Και ακόμη και στις πόλεις που τα κυνηγάνε περισσότερο σε Αμέρικα ή Γερμανία, οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα σέβονται οι ντόπιοι και αντιπροσωπεύουν κάτι.

Τέλος κάντε καμιά βόλτα προς γκάζι/μεταξουργείο/ βοτανικό να δείτε εγκαταλειμένα κτίρια ή παλιά βιομηχανικά ερείπια να έχουν στολιστεί με πανέμορφα έργα τέχνης. ( πολλά από αυτά είναι νόμιμα) Αλλά και τα μη μόνιμα είναι σχολές/τεχνικές/κόπος/μήνυμα… Καταλάβετε τι πραγματικά ασχημαίνει τις πόλεις μας… ΚΑΙ ΟΧΙ δεν είναι το γκραφιτι!

j

Ο ΑΛΛΟΣ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΨΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΓΚΡΙ. ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ. ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΒΑΨΕΙ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ. ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΛΑ ΚΑΝΤΟ; Και εμενα προσοπικως ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΤΙ (ονόματα συμμοριών και αλλες βλακειες) ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ. ΔΕΝ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΟ

Ekimolaos

@snowtoos
Φίλε μου έχεις ένα δίκιο, αλλά θα διαφωνήσω σε κάτι μαζί σου… Τα γκραφίτι είναι στολίδια για μια πόλη, αλλά όταν έχουν κάποιο νόημα. Τα περισσότερα παράνομα γκραφίτι δεν έχουν νόημα, είναι τα λεγόμενα “μπομπ”, απλά γράφουν την ταγκιά του ζωγράφου με “στυλ” στα γρήγορα και φεύγουν. Όχι αυτό εγώ δεν το θεωρώ ούτε ομορφιά, ούτε τέχνη. Είναι άσχημο, χαζό και χωρίς λόγο ύπαρξης. Ταγκιές και μπομπ (μεγάλες ταγκιές δηλαδή) είναι χαζά, ανώριμα και άσχημα. Όλα τα άλλα είναι στολίδια, αυτά όμως είναι γελοία και το κακό όνομα του γκραφίτι.

Φιλικά πάντα, απλά μοιράζομαι την γνώμη μου, δεν την επιβάλλω.

Solon

Στην Αυστραλία κάνανε συλλήψεις με αυτό το σύστημα. Στην Ελλάδα αφού το αγοράσουμε 2 φορές ποιο ακριβά για να φάνε από τις μίζες θα ξεσηκωθούν όλοι οι αλήτες με το που θα γίνει η πρώτη σύλληψη και θα κάψουνε πάλι το κέντρο της Αθήνας. Χώρια που θα ηρωποιήσουνε και το βλαμένο που πήγε να ξεδώσει λερώνοντας την δημόσια περιουσία. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν σε χώρες που υπάρχει έννομη τάξη όχι σε k0l0mb@r@ όπως η χώρα μας.

australia lover

@Solon

Ακούγεται πολύ ωραία η Αυστραλία! Γιατί δε πας να μείνεις;

Να μείνουμε στη Ελλάδα όσοι δε τη θεωρούμε μπ0υρδ3λ0 και δε ψηφίζουμε αυτούς που τρώνε μίζες και ξεσηκωνόμαστε όταν μας καταπατούν τα δικαιώματα μας, χωρίς να καίμε την αθήνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.