Apple, Πατεντάρει τεχνολογία ασύρματης φόρτισης συσκευών

Στο μέλλον υπολογιστές της Apple θα μπορούν να ενσωματώνουν μια τεχνολογία ασύρματης φόρτισης συσκευών. Βασιμένη στην τεχνολογία NFMR (near-field magnetic resolution) αυτό που σκοπεύει να κάνει η Apple είναι να επιτρέπει την ασύρματη φόρτιση π.χ. του keyboard, mouse ή touchpad ακόμα ίσως και κάποιου επόμενου μοντέλου iPhone εφόσον αυτά βρίσκονται σε ακτίνα δράση κοντά στην πηγή της ασύρματης φόρτισης.

Εφόσον αυτή η τεχνολογία κυκλοφορήσει εμπορικά θα μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένη στους υπολογιστές ή να με τη μορφή εξωτερικού USB dongle. Με απλά λόγια, δεν θα χρειάζεται να ακουμπάτε κάπου συγκεκριμένα π.χ. το κινητό σας για να φορτίσει ασύρματα αλλά απλά να το ακουμπήσετε οπουδήποτε μέσα στην ακτίνα δράσης της ασύρματης φόρτισης.

, Apple, Πατεντάρει τεχνολογία ασύρματης φόρτισης συσκευών

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GiannisMix

δεν κοιταει να φτιαξει καμια συσκευη της προκοπης λεω εγω; που μας διαφημιζει και για μαγκια την 4ιντση οθονη εν ετει 2012-2013!! ολο πατεντες κ μυνησεις! εχει χασει την ουσια αυτη η εταιρια… Καποιου τα σκ@τ@ βρομησανε μπροστα στα επερχομενα BlackBerrys!!!!

Panos7GR

Εγώ το βρίσκω θετικό. Βέβαια δεν είναι και αναγκαίο, αλλά είναι πρακτικό! Η ασύρματη φόρτιση, θα γίνει πραγματικά ασύρματη (όπως μας λέει το άρθρο, γιατί δεν έχω χρόνο να διαβάσω την πηγή) που αυτό σημαίνει, τέλος στα “ταψάκια” για ασύρματη φόρτιση. Έχω όμως μια απορία. Αν πραγματοποιηθεί αυτή η πατέντα τότε όλες οι συσκευές που θα βρίσκονται σε στην ακτίνα φόρτισης (και φυσικά ενσωματώνουν και την ανάλογη τεχνολογία), θα φορτίζουν αναγκαστικά; Γιατί αν ναι, ίσως να μην κάνει καλό στην “υγεία” της μπαταρίας (λόγω της υπερθέρμανσης της συσκευής κτλ κτλ), σωστά;
Και κάτι τελευταίο, θα κάνω μια μικρή πρόβλεψη, ίσως να μην δούμε την ασύρματη φόρτιση αρχικά στο iPhone γιατί η Apple παλεύει να το κάνει ελαφρύτερο και λεπτοτερο, αν κρίνουμε με τι χαρά το διαλαλούσανε στην παρουσίαση του iPhone 5, κι αυτή η τεχνολογία ίσως μπει τροχοπέδη σε αυτήν την προσπάθεια. Κι ως γνωστόν η Apple έχει πολλά κόμπλεξ σχετικά με τις συσκευές της, γι αυτό δεν το θεωρώ κι απίθανο να γίνει έτσι…

keysmith

Από όσο καταλαβαίνω η “ασύρματη” φόρτιση δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποδοτική με την ενσύρματη (διαβάζω η ΚΑΛΎΤΕΡΗ υλοποίηση ΔΕΝ φτάνει το 70% δηλαδή 30% απώλειες). Μην μου το παίζουν μετά “πράσινες” εταιρίες και “πράσινα άλογα”.

Το θέμα αυτό αποκαλύπτει τον “υποκριτικό” ρόλο των εταιριών. Αν η “ασύρματη φόρτιση” είναι πιο “πιασάρικη” από το “πράσινα υλικά, εταιρία, κτλ” τότε να “πάει και το παλιάμπελο” να ενδώσουμε.
Κοινώς “οικολόγοι” του κ..λου. έχω εγώ να πω.

Εννοείται είμαι ΕΝΑΝΤΊΩΝ της ασύρματης φόρτισης πλην ειδικών περιπτώσεων (πχ φόρτιση ιατρικής συσκευής μέσα στο σώμα ασθενή).

kostas

Η ασυρματη φορτιση στην ουσια λειτουργει οπως ενας μετασχηματιστης,Στο Μ/Σ τα 2 πηνια δεν ακουμπανε.Ομως εμφανιζεται ταση λογω πεδιου.Καπως ετσι και εδω ομως επειδη η αποσταση ειναι μεγαλυτερη το πεδιο πρεπει να ειναι πιο ισχυρο.Εδω μπαινουν οι γιατροι και λενε πως αυτη η τεχνολογια ειναι επικινδυνη για τον ανθρωπο. Οι απωλειες φανταζομαι πως θα ειναι σημαντικες.Πιστευω πως στο μελλον θα ξεπεραστουν οι ανασταλτικοι παραγοντες και θα εχουμε ασυρματη μεταδοση μεγαλυτερων ποσοτητων ισχυος.

TechParadise

Η apple οσο παει γινεται καλυτερη και ολοι σας δεν το παραδεχεστε γιατι στην ουσια δεν θελετε και δεν καταλαμβενετε το παιχνιδι το της.. Παντα πρωτη ειναι. Και δεν καταλαβα σε χαλαει η ασυρματη φορτιση να την εχεις στο τηλεφωνο σου? Οταν την παρεις θα ευγνομωνεις την εταιρια..στην κορυφη η apple!

kotsios1998

εφω δεν ειμαι φαν της apple αλλα παραδεχομαι οτι αυτη η τεχνολογια που παει να εξελιξει θα διευκλυνει πολυ τη ζωη μας(θα μπορεισ να συνεχιζεις να χρησιμοποιεις το κινητο σ χωρις να εχω συνεχωσ μεσα στα ποδια σου το συρμα)

alexandros κ

φαντάσου να έχει παντού τεράστιες κεραίες και να έχουμε πάντα φορτισμένο το laptop,tablet,κινητό κλπ.για αυτό το λόγο έχουν σταματήσει την ανάπτυξη των μπαταριών(χα,χα)?αν δεν έχει κάποια επιρροή στον άνθρωπο όλα οκ.το 2055 είναι κοντά…. 😛

Theo

TechParadise ηρέμησε λίγο…όταν η νόκια έφερε την ασύρματη φόρτιση των lumia η apple δεν ήξερε πως να ονομάσει το επόμενο i-phone!!!!

alex

περιμένω τις μηνύσεις στην nokia….αα και στον tesla

Βαγγέλης

Τι ακριβώς πατεντάρει; Μήπως το ανακάλυψε εκείνη; Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, υπάρχει ήδη η τεχνολογία και έχει ηδη χρησιμοποιηθεί σε κινητά. Γιατι δίνουν πατέντα σε κάτι που δεν δημιούργησε εκείνη;

@TechParadise: Μήπως πρέπει να αλλάξεις το όνομα σου; Δεν στηρίζεις την τεχνολογία, στηρίζεις εταιρεία.

kwstas

Αντε και στις 4,3in στο επομενο αλλα ο αντιχειρας δεν θα φτανει απο «εδω ως εδω» οπως λεει κ η διαφημιση

@Theo +1
@alex +1

Nick Sfac

Τώρα το θυμήθηκε… μετά την ΝΟΚΙΑ φυσικά!

MANOS

Μην είστε προπέτες που λένε και στο χωριο μου, το άρθρο μιλάει για πραγματική ασύρματη φόρτιση χωρίς ταψάκια και κουραφέξαλα που εφάρμοσε η Nokia και άλλες εταιρίες…

Κάθε τι νέο ευπρόσδεκτο από οποια εταιρία και αν είναι αρκεί να εφαρμοστεί για να διευκολύνει την ζωή μας και όχι απλά για να έχουμε τις πατέντες στα χαρτιά ώστε να μπορούμε να μηνύσουμε τους άλλους.

mike

@Theo αμα το παρεις ετσι οταν η apple εβγαλε το iphone η nοkia εβγαζε το 3310,μην λεμε και οτι θελουμε,στο θεμα μας πρακτικο το βρισκω αλλα οχι και τοσο αναγκαιο για μενα..

digekas

Το NFMR είναι τα αρχικά του near field magnetic resonance, δλδ πρόκειται για πομπό και δέκτη που βρίσκονται σε συντονισμό όπως πχ οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα απλά η συχνότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και αν θυμάμαι καλά τότε που έκανε δοκιμές ο Tesla τα κύματα δεν μεταδίδονταν σφαιρικά (οπότε και υπήρχαν μεγάλες απώλειες) αλλά ακολουθούσαν συγκεκριμένες διαδρομές ελαχίστων απωλειών!!!

Τα fanboys (ή και funboys) πάντα θα παραμένουν boys 🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.