Apple Watch: To κόστος κατασκευής δείχνει τεράστιο περιθώριο κέρδους

Η εταιρεία IHS έκανε το teardown στο Apple Watch και εκτιμά ότι το πρώτο smartwatch της Apple είναι το πιο οικονομικό προϊόν που έχει φτιάξει μέχρι σήμερα. Τα κομμάτια του Apple Watch Sport 38mm υπολογίζεται ότι κοστίζουν 81.20 δολάρια, συν 2.50 δολάρια για την παραγωγή, φτάνουμε στα 83.70 δολάρια.

Άρα το κόστος παραγωγής του είναι το 24% από τα 350 δολάρια που κοστίζει να το αγοράσεις. Τα υπόλοιπα 266 δολάρια για το κάθε Apple Watch Sport 38mm, πηγαίνουν στην Apple, επομένως το περιθώριο κέρδους από το Apple Watch φτάνει στο 76%.

Συγκριτικά, το iPhone 6 δίνει ποσοστό κέρδους στην Apple 69%, ενώ από το iPhone 6 Plus η Apple έχει περιθώριο κέρδους 71%.

Σύμφωνα με την IHS η οθόνη και το touchscreen module κοστίζουν 20.50 δολάρια, ο επεξεργαστής 10.20 δολάρια και άλλα 9 δολάρια το κουτί και τα περιεχόμενά του.

Όμως, να πούμε ότι όλα τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην Apple καθώς η IHS δεν έχει υπολογίσει τα κόστη για έρευνα, πατέντες, marketing, software, πληρωμές υπαλλήλων και άλλα πολλά.

apple watch κόστος παραγωγής, Apple Watch: To κόστος κατασκευής δείχνει τεράστιο περιθώριο κέρδους

apple watch κόστος παραγωγής, Apple Watch: To κόστος κατασκευής δείχνει τεράστιο περιθώριο κέρδους

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

29 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ekimolaos

Μην ξεχνάμε και το promotion, όπου δίνει τρέλα λεφτά η Apple. Αλλά και πάλι, ακόμα και αυτό, δεν δικαιολογεί το άρρωστο overpricing της. Από την άλλη βέβαια, κι εγώ στη θέση τους το ίδιο θά’κανα, αφού έτσι κι αλλιώς οι fan της δεν διαμαρτύρονται ούτε τους νοιάζει και πάνε και τα αγοράζουν με κλειστά τα μάτια.

Γιώργος

Αφού οι αγελάδες δεν διαμαρτύρονται για το άρμεγμα καλά κάνει η Apple και χρεώνει τόσο,

Darth

δλδ χοντρικά χοντρικά μαζί με παραγωγή κλπ 100 ευρώ (κακός τα κομμάτια τα μετράνε με πραγματικό τους κόστος ανά μονάδα) όταν παίρνεις πχ μια μπαταρία ναι σε χρεώνει εργοστάσιο παραγωγής πχ 1$ όταν παίρνεις 100,000 σε χρεώνει 0,5$ ετσι χοντρικά χοντρικά 40 45 ευρω υλικά, και αλλα 55 60 κατασκευή + research + promotion κλπ δλδ 100 ευρω max………..

όσο για την τιμή και εγώ τα ίδια με την apple θα έκανα καθαρά και μόνο επειδή μπορώ και υπάρχει κόσμος που τα αγοράζει, ετσι δεν υπάρχει λόγος για χαμηλότερη τιμή

CSt90

Δεν το περιμενα αυτο απο μια τοσο σοβαρη εταιρια οπως την Apple. Μενω αναυδος

Dimitris77

Τωρα πραγματικα και χωρις ιχνος ειρωνιας, ενας apple fan που θα διαβασει αυτη την ειδηση θα νιωσει περηφανος με την επιλογη του; Το οτι ο καθενας κανει ο,τι γουσταρει με την τσεπη του και λοιπα που λεγονται, δεν εχουνε καμια σχεση οταν παρεμβαλλεται ο τομεας της λογικης.

Με απλα λογια, χειροτερη αναλογια πακετου/τιμης δεν υπαρχει στον πλανητη Γη. Πως μπορει καποιος να μη το βλεπει αυτο; Φταιει η ματαιοδοξια του ανθρωπινου ειδους; Αγοραζει προιοντα στο πολλαπλασιο της πραγματικης τους αξιας για να νιωσει ξεχωριστος; Τι ακριβως συμβαινει; Η επιστημη νομιζω πως εχει σηκωσει πλεον τα χερια ψηλα με την περιπτωση των ifans.

Sotiris

Δεν υπάρχει χειρότερο είδος από τους Isheep.

azriel84

Εγώ ξέρω πως είναι το πιο ολοκληρωμένο smartwatch (άσχετα αν το θεωρώ ψιλοάχρηστο σαν gadget γενικότερα την δεδομένη στιγμή) και ασχέτως apple fans αν τα αντίστοιχα Android Wear ήταν τόσο καλά θα είχαν μοσχοπουλήσει λόγω μειωμένης τιμής. Άρα μην ψάχνετε δικαιολογίες στις γνωστές π@π@ριές περί iSheeps και τιμής, αν η κατάσταση ήταν πράγματι τόσο καλή στο απέναντι στρατόπεδο, όλοι θα ήσασταν με smartwatches των 150€ στο χέρι αυτή τη στιγμή.

Parastas

Λάθος!
350 δολάρια κοστίζει να το αγοράσεις λιανική. Το ποσοστό κέρδους (που στο άρθρο αναφέρεται ότι είναι 76%) πρέπει να υπολογίζεται με βάση την τιμή διάθεσης στην χοντρική. Τα υπόλοιπα είναι το κέρδος του καταστήματος και του αντιπροσώπου που το διαθέτει.

Βέβαια για το αμέρικα αυτό δεν ισχύει καθώς υπάρχουν Apple stores οπότε όντως όλο το κέρδος πάει στην εταιρία.

dionisaras

Η κοστολόγηση δεν είναι τόσο απλή ρε παιδιά εδώ οικονομολόγοι διαφωνούν μεταξύ τους πως γίνεται ένας καταμερισμός κόστους, υπάρχουν τόνοι βιβλίων περί κοστολόγησης. Τώρα αυτός είναι ένας μπακάλικος τρόπος να υπολογίσουμε άμα παίρναμε εμείς τα κομμάτια ένα ένα πόσο θα κόστιζε. Έβαλε κανείς τις εργατοώρες σχεδιασμού με το αντίστοιχο κόστος? κόστος διαφήμισης, κόστος κατασκευής λειτουργικού? και άλλα 200 κρυφά κόστη ανά προϊόν? (μέχρι και το χαρτί υγείας που ξόδεψε ο υπάλληλος ενώ ήταν στο γραφείο του πηγαίνει στο κόστος του προϊόντος) προφανώς δουλεύει με ένα καλό περιθώριο κέρδους αλλά σίγουρα δεν είναι 76%.

giannisanag

@dionisaras εχεις απολυτο δικιο αλλα και 20.000.0000 δολλαρια να ειναι το κοστος που λες, αν το διαρεσεις με 1.000.000 τεμαχια που προσδοκα να πουλησει βγαινει 20 δολλαρια ανα τεμαχιο επιπλεον απο το κοστος των υλικων. Σε καμια περιπτωση το κοστος δεν υπερβαινει τα 100-120 δολλαρια κατι που καθιστα την πωληση ενος αμφιλεγομενης χρησιμοτητας gadget σε καθαρη αλλα νομιμη αισχροκερδια.

ifan

“Όμως, να πούμε ότι όλα τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην Apple καθώς η IHS δεν έχει υπολογίσει τα κόστη για έρευνα, πατέντες, marketing, software, πληρωμές υπαλλήλων και άλλα πολλά.”
Δημοτικό δέν πήγατε, ή διαβάζετε μόνο τον τίτλο;

nikos7

σορυ ρε παιδια αλλα οταν ενα προιον κοστιζει 83 δολαρια και πωλειται 350 δολαρια πως γινεται να εχει κερδος 71% και οχι 400% ? γιατι απο τα μαθηματικα που ξερω, τα 350 ευρω ειναι 4 φορες πανω του κοστους (83.7) οποτε με απλα λογια λεμε, πουλαει 400% της αξιας..(400% κερδος)

silentb0b

Προφανώς (αν και δεν έχω καμία σχέση με οικονομικά) το ποσοστό της τιμής πώλησης που ειναι κερδος λέγεται περιθώριο κέρδους. Ετσι 24+76=100%

alex

Εννοειται οτι η apple βγαζει τα μαλιοκεφαλα της απο το τπτ αλλα δεν χρειαζεται να τρελενομαστε ειναι απλο δεν ψωνιζουμε απο το μαγαζι της. Τωρα εναν καφε να πιεις εξω π το κοστος τ ειναι 20 λεπτα τον πληρωνεις 3ε με 4ε σε ολα υπαρχει αισχροκερδια για αυτο μην τρελενομαστε μονο με την apple κ την samsung

Dimitris77

@dionisaras

Ετσι οπως τα εγραψες φιλε, θα νομιζει κανεις οτι οι υπολοιποι OEM εχουνε εργοστασια στα βαθη της ζουγκλας, ζουνε σε σπηλιες και φτιαχνουνε κινητα χρησιμοποιωντας ποτηρακια και σπαγγο. Οποτε αποφευγοντας ολα αυτα τα εξοδα (Marketing, διαφημισεις κτλ), μπορουνε και πουλανε συσκευες σε λογικες τιμες. Μα τωρα σοβαρα τα εγραψες αυτα; Οι ανθρωποι εκει στην Apple εβγαλαν εν ετει 2015 laptop με μονο δυο υποδοχες (ακουστικων και USB φορτισης) και με front face camera 480p σε τιμη 1300 ευρω. Εδω κραταμε το στομαχι μας απο τα γελια κι εσυ προσπαθεις να δικαιολογησεις και να αναλυσεις το κοστος;

cyka! vasiol stylias

Δεν ξαναπερνω iphone ουτε τιποτα αλλο απο την μηλια χαλανε τοοοοοσο ευκολα δειτε κ σεις ασε π τα κανιυν πλαστικουρες ! Σαν το φαι απο το kfc

Dimitris

Μου αρέσει που το site αρχίζει σιγά σιγά και γεμίζει με οπαδούς του υπαρκτού σοσιαλισμού. Βέβαια κανένας σας δεν κόπτεται που καθημερινά προϊόντα πρώτης ανάγκης τρέχουν με 300% κέρδος ( και μάλιστα προϊόντα που έχουν πολύ μικρότερη πολυπλοκότητα σε cost breakdown όπως οπωρολαχανικά για παράδειγμα), βγάλατε όλοι τον Λένιν που κρύβεται μεςα σας σε ένα προϊόν που είναι “τεχνίτης ανάγκης” ελέω μάρκετινγκ. Εκτός κι αν μου πει κάποιος πως τα κινητά είναι πλέον είδος πρώτης ανάγκης όποτε πάω πάσο και στα επόμενα μου post να χρησιμοποιώ λέξεις με λιγότερα γράμματα προς διευκόλυνση του.
Τα τζιν που φοράτε και κοστίζουν ούτε 5€ παραγωγή και τα πληρώνεις 100 και βάλε δεν έχετε πρόβλημα, στα κινητά όλοι ξεσκιστηκατε.

chaos

Το ρισκο που παιρνει η καθε εταιρια για αναπτυξη και δημιουργια ειναι τεραστιο ποσσο μαλλον οταν μιλα για την apple.

hatzipanos

Καλημέρα σε όλους. Ένας από τους πολλούς λόγους που δεν στηρίζω τα προϊόντα της Apple είναι και αυτός της υπερτιμολόγησης. Αλλά δεν πρέπει να το κοιτάμε μόνο από την δική μας την πλευρά αλλά και από την δική τους. Πουλάνε ακριβά γιατί ξέρουν ότι θα πουλήσουν. O Jobs πάλεψε πολύ σκληρά για να τοποθετήσει τα προϊόντα του στις συνειδήσεις των ανθρώπων, ως κάτι ξεχωριστό – πολυτελές. Όταν πετύχει αυτό, το θέμα της τιμής μετά δεν έχει σημασία. Ο καταναλωτής μετά μπαίνει στην διαδικασία να λεει: Να δώσω 100-200 € παραπάνω και να πάρω το καλύτερο. Ο τρόπος για να σταματήσει αυτό πρέπει να δουν τις πωλήσεις τους να πέφτουν. Αλήθεια, αν ήσασταν εσείς ο Cook θα ρίχνετε τις τιμές αν βλέπατε αυτές τις πωλήσεις κατά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του Apple Watch;

Giorgos

Παιδια και σε ολα τα προιοντα σε ολους τους τομεις ισχύει αυτο.
Δεν μπορεις να συμπεριλαμβανεις το κοστος των υλικων που απαιτουνται για την παραγωγη του κομματιου.
Το κερδος αυτο ονομαζεται ακαθαρτο.
Το καθαρο κερδος που φτανει στα χερια των ετεριων ειναι μετα την αφαιρεση μισθων, διαφημίσεων, λογαριασμων ηλεκτρισμου κτλπ κτλπ
Απλα η apple υπερ κοστολογει τα προιοντα της για να βγαζει λιγο περισσοτερο καθαρο κερδος

Μιχάλης Φ.

Υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης σε μια ελεύθερη παγκοσμιοποιημένη αγορά. Η Apple προσφέρει τα προϊόντα της στην τιμή που τα προσφέρει, Ααού οι πελάτες της τα αγοράζουν σε αυτές τις τιμές τότε δεν έχει λόγο να ρίξει τις τιμές της. Εάν από την αλλη, αντί για 100 πουλούσε 20 ή 30, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και με τις τιμές.

luckeez

Πόσο κομπλεξικοί ειστε όλοι εσείς που χαρακτηρίζεται κάποιον από τον τρόπο που ξοδεύει τα λεφτά του..

billy riboloblef stylianos

Θα το περνα το ρολογακι το φτηνο βεβεα αλλα μολις ειδα αυτο πραγματικα μ σωσατε τεκμπλοκ παλι καλα γτ αναγκαστικα μετα iphon 4 i 4s κ να σκαω τωρα τα μαλια μ για 200περνα πανο κατο

NZ

Γιατί ασχολείστε με τους apple fanboys και την τιμολογιακή πολιτικής της Apple;
Τσάντα Prada με κόστος κατασκευής 50-100€, από την ώρα που θα ραφτεί – κοληθεί το σήμα του οίκου πάει στα 2,500€. Θέλετε κι άλλα παραδείγματα;

billy riboloblef stylianos

Ξεχναςοτι το κοστος των μοναδικων καταστηματων το σταθερο κοστος υπαρχει κ το μεταβλητο τ κινητου τα σταθερα πο πρεπει η εταιρια ν καλυψει τρομπα

JR

Μπορώ να δώσω κι εγώ ένα παράδειγμα:

Samsung Galaxy S6 Edge (64GB):
Τιμή πώλησης: 999€
Κόστος κατασκευής: 259€ (26%)
Κέρδος: 740€ (74%)

+ αν υπολογίσουμε ότι η Samsung αντιγράφει τους πάντες και τα πάντα, με ποιο πρόσφατο παράδειγμα το… iGalaxy S6, οπού γλυτώνει χρόνο και χρήμα (τμήμα σχεδιασμού κτλ.), τότε δεν πάει και αυτή πίσω σε περιθώριο κέρδους… έτσι δεν είναι;

jimo

haters gona hate !

Petran91

Ενώ οι άλλες εταιρίες τα φτιάχνουν και τα πουλάνε ίσα ίσα 20-30€ ακριβότερα από το κόστος παραγωγής για να ταίσουν και αυτοί τα παιδιά τους.
Α ρε καημένοι που κράζετε.. Επιχειρήσεις είναι ρεεεε ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Όσο μικρότερο κόστος κατασκευής τόσο μεγαλύτερο το κέρδος, τόσο πιο επιτυχημένη η επιχείρηση. Καθεστε και κράζετε λες και η samsung η η LG δεν βάζει καπέλο.

Dimitris

https://m.fool.com/investing/general/2015/05/09/is-the-apple-watch-apples-most-profitable-device-y

Για όλους εσάς που είστε τόσο γάτες!!!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.