Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες πίσω από το μπλε LED

Το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε σε τρεις επιστήμονες για κάτι το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο και κοινό σε όλους. Πρόκειται για την εφεύρεση των μπλε διοδων εκπομπής φωτός, μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ώθησε την ανάπτυξη της τεχνολογίας LED που χρησιμοποιείται στις οθόνες των σύγχρονων υπολογιστών και των smartphones.

Οι επιστήμονες είναι οι Ιάπωνες Isamu Akasaki και Hiroshi Amano και ο Αμερικανός Shuji Nakamura.

Η ανακάλυψη αυτή είναι μόλις 20 χρόνων, αλλά έχει συμβάλλει σημαντικά στο να παράγουμε λευκό φως με έναν εντελώς νέο τρόπο ο οποίος είναι προς όφελος όλων, ήταν το σχόλιο της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να δημιουργήσουν τις μπλε διόδους οι οποίες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην παραγωγή λευκού φωτός από τους λαμπτήρες LED και τελικά οι 3 επιστήμονες το κατάφεραν τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η ανακάλυψή τους αυτή ήταν που έφερε την επανάσταση στην τεχνολογία του φωτισμού και δημιούργησε λαμπτήρες μεγαλύτερης διάρκειας αλλά και ενεργειακής απόδοσης. Επιπλέον, οι λαμπτήρες LED συμβάλλουν και στην εξοικονόμηση των πόρων της Γης καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για φωτισμό.

Η απονομή των Βραβείων Νόμπελ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου και οι 3 επιστήμονες θα μοιραστούν περίπου 1.1 εκατομμύρια δολάρια

Πέρσι, το βραβείο φυσικής δόθηκε στον Βρετανό Peter Higgs και τον Βέλγο Francois Englert για τη συμβολή τους στην εξήγηση για το πως σχηματίστηκε η ύλη μετά το Big Bang, το γνωστό σε μας “σωματίδιο του θεού”

blue led nobel prize, Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες πίσω από το μπλε LED

blue led nobel prize, Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες πίσω από το μπλε LED

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Panos7GR

Συγχαρητήρια!!! Χάρης αυτούς στο άμεσο μέλλον θα ξεχάσουμε τελείως τους “γέρους” λαμπτήρες πυρακτώσεως και θα συμβάλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ασχετο και ανούσιο να ασχολούμαστε με αυτό, άλλη είναι η ουσία της είδησης, όμως νομίζω στο χρηματικό έπαθλο έγινε λάθος καθώς κάτι άκουσα για το χρηματικό έπαθλο των οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορώνων (περί τις 890.000 ευρώ), τα οποία θα μοιραστούν.

Panos7GR

Σωστά, σωστά σωστά!!!! Συγγνώμη δεν πρόσεξα καλά. 🙁 Και πάλι κακώς που το ανέφερα. Με τα πόσα λεφτά πήραν θα ασχολούμαστε…..
Καλή συνέχεια στην δουλειά σου Λορένα!

tasosk

σπουδαζω στο φυσικο κρητης και το πρωτο πραγμα που μας ειπαν περι αυτου του νομπελ… δεν περιμενα οτι θα το διαβασω εδω στο techblog 😛

bolo

“και ο Αμερικανός Shuji Nakamura” χαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!! τεσπα συγχαρητηρια στην τριαδα πραγματικα μας βγαλαν απ το σκοταδι !

Nio

Bolo σωστός:P Μόνο Αμερικανός δεν είναι.
Γιατί όμως μπλε λεντ και όχι σκέτο λεντ?

Parastas

Στην ουσία αν δεν υπήρχε αυτή η εφεύρεση δεν θα υπήρχαν τόσο λεπτές και ελαφριές συσκευές όπως smartphones και tablets.. Γιατί ο μόνος τρόπος για λευκό φως ήταν οι λάμπες φθορίου. Θυμάμαι μια παλιά φορητή τηλεόραση CASIO που είχα και την ξεπάτωσα είχε μια τέτοια λαμπίτσα από πίσω. Αυτό ήταν η μεγάλη τροχοπέδη για την παραγωγή λεπτών συσκευών.

Τηλεοράσεις με οπίσθιο φωτισμό LED
Λευκός φωτισμός σε φορητές οθόνες LCD. (Δεν απορείτε τι απέγινε το κίτρινο φως του nokia 3310 που υπήρχε στην πλειονότητα των οθονών;)
Πάνελ OLED και AMOLED
Καθώς και Blu Ray..

Ευχαριστούμε για όλα αυτά τα καλούδια! Σας αξίζει το Νόμπελ!

Alexboom

Shuji Nakamura…..yankee original 😀

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.