Ένα έξυπνο ρολόι από το 1981

Πως φαντάζονταν το μέλλον των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από 3 δεκαετίες; Το 1981 το περιοδικό Byte είχε στο εξώφυλλο ένα ρολόι υπολογιστή με οθόνη και πληκτρολόγιο που μπορούσε να δεχθεί εξωτερικό μέσο αποθήκευσης. Σήμερα κάτι αντίστοιχο συναντάται στα wearables που κατακλύζουν σιγά σιγά την αγορά με οθόνη αφής, χωρίς όμως floppy drive 5 1/4!

, Ένα έξυπνο ρολόι από το 1981

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Antonis

Χαχαχα μου αρεσει που εχει πληκτρολογιο qwerty 😛

Νάσος

Floppy Disc χαχαχαχα σίγουρα θα έτρεχε Κώστα MS DOS ε; χαχαχαχαχαχα
Και πάμε… Πύλες 0-1 1-0 χαχα

giannogeorge

Το θέμα είναι ότι από τότε φαινόταν το πού θα πήγαιναν τα πράγματα. Και γενικά δεν έπεσαν και πολύ εκτός!

minas

Το μικροσκοπικό floppy τα σπάει χαχαχα, αν υπήρχε τι χωρητικότητα θα είχε; αλλά και το πληκτρολόγιο πολύ εύχρηστο!

SLiX

Η δισκέτα 5,25 ιντσών (13,34 cm) την εποχή εκείνη είχε 360 kb χωρητικότητα. Αυτήν στην φωτογραφία υπολογίζω ότι είναι περίπου στα 2 cm. Οπότε η χωρητικότητα της δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 54 kb! 🙂

Χρήστος

Η φωτογραφία του Byte μπορεί να χαρακτηριστεί “προφητική”. Παρουσιάζει υπολογιστή σε μέγεθος ρολογιούς, με πληκτρολόγιο, οθόνη και εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο.
Είναι εμφανής η επιροή από την τεχνολογία εκείνης της εποχής καθώς βλέπουμε την οθόνη να είναι στρογγυλεμένη στις άκρες όπως οι CRT άλλα παρ’ όλα αυτά είναι επίπεδη. Και για το πληκτρολόγιο δεν πρέπει να σταθούμε στο ότι είναι QUERTY άλλα στο ότι ο mini υπολογιστής περιέχει και πληκτρολόγιο. Άλλωστε αν είχε κάποιο διαφορετικό είδος πληκτρολογίου, δεν θα γινόταν αντιληπτό από τους αναγνώστες περι τίνος πρόκειται.
Σχετικά με το floppy σε σμίκρινση που ειρωνεύεται κάποιος, είναι αναπαράσταση εξωτερικού αποθηκευτικού μέσου. Δεν σημαίνει πως είναι floppy disk συγκεκριμένα, σήμερα λέγεται sd card, αύριο θα είναι κάτι άλλο.
Το μύνημα ήταν πως θα έρθει καιρός που ολόκληρος ο υπολογιστής θα χωράει στον καρπό του χεριού, και να που έχει φτάσει.

ddr2

Χαχαχα, καθολου εξω δεν εχουν πεσει. Ισα ισα…
Φοβερο!

Ενοχλητικός μαθηματικός

SLiX φοβάμαι ότι ο υπολογισμός σου είναι πολύ λάθος. Η χωρητικότητα μιας δισκέτας δεν εξαρτάται από το μήκος της διαμέτρου της αλλά από την συνολική επιφάνειά της (το εμβαδόν της). Συνεπώς, αν όντως η διάμετρος της δισκέτας ήταν 13,34cm τότε το εμβαδόν της ήταν περίπου 140cm^2 (Ε=πρ^2). Και αν όντως θεωρήσουμε ότι στην εικόνα η μικρή δισκέτα έχει διάμετρο 2cm τότε έχει εμβαδό 3.14cm^2. Αυτό σημαίνει ότι η μικρή δισκέτα έχει περίπου 44 φορές μικρότερο εμβαδό (140/3.14), και συνεπώς 44 φορές μικρότερη χωρητικότητα από την μεγάλη. Άρα, με τα τότε δεδομένα, μια δισκέτα σαν αυτή της εικόνας θα χωρούσε περίπου 8kb δεδομένων. Τώρα, αν θέλω να τρολάρω περισσότερο 🙂 , πρέπει να πω ότι οι δισκέτες 5.25″ αργότερα έγιναν πολύ πιο πυκνές (τότε τις λέγαμε HD από το High Density) και είχαν φτάσει σε χωρητικότητα τα 1.2mb. Μάλιστα, με ειδικά προγράμματα (θυμάμαι το FD-Format π.χ.) μπορούσαμε να τις φτάσουμε μέχρι 1.8mb οριακά. Σε αυτή την πυκνότητα, το μικρό δισκάκι που μπαίνει στο ρολόι θα χωρούσε περίπου 40kb. Disclaimer: Όλες οι πράξεις είναι σε προσέγγιση και έχει γίνει η απλοποίηση ότι η δισκέτα έχει θεωρηθεί ως εμβαδό κύκλου ενώ στην πράξη πρόκειται για εμβαδό κυκλικού δακτυλίου (λόγω του ότι δεν εγκράφεται… Συνέχεια »

Αντώνης Μαρίνος

Το θυμάμαι αυτό το εξώφυλλο, όχι από το ίδιο το περιοδικό αλλά από κάποια αναδημοσίευση σε ελληνικό περιοδικό πληροφορικής…

Για την ακρίβεια, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο ολόκληρος υπολογιστής (και σχετικά δυνατός μάλιστα) να χωράει πάνω σε μια επιφάνεια όσο μια SD κάρτα. H Intel έχει ήδη ανακοινώσει σχετικό “μοντέλο”, το οποίο όμως πήγε λίγο πιο πίσω (δεν ξέρω περισσότερα, δεν είπαν γιατί το καθυστερούν). Και αυτή τη στιγμή το SW2 που φοράω (διαστάσεων περίπου 4εκ x 4εκ) είναι μερικές δεκάδες φορές πιο ισχυρό από τα κορυφαία minis και micros της εποχής εκείνης…

inspector.error

αυτο που λεει η εικονα ειναι οτι κοιμομαστε καταλαβετε οτι η τεχνολογια που εχουμε ειναι ξεπερασμενη….100 χρονια πισω ειμαστε…….δειτε τεσλα εφευρεσεις…αινσταιν….και μηλαμα ακομα για glass future phone οτι ναναι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.