Cadillac XTS 2013, Ένα όχημα που τρέχει με λειτουργικό Linux

Νομίζατε ότι το Linux είναι μόνο για υπολογιστές και φορητές συσκευές; Γράψτε λάθος! Μπορεί άνετα να μπει και στα αυτοκίνητα και αυτό μας δείχνει η Cadillac με την XTS του 2013, η οποία έχει βάλει Linux στο σύστημα Cadillac User Experience ή αλλιώς CUE, το οποίο και αναλαμβάνει να μετατρέψει το όχημά μας σε… smartphone ή tablet!

Υπεύθυνος για τις ψηφιακές εργασίες του οχήματος είναι ένας επεξεργαστής τριπλού πυρήνα ARM 11, ο οποίος δίνει ζωή σε δύο οθόνες: η μία έχει διαγώνιο 8 ιντσών και είναι τεχνολογίας capacitive -η πρώτη του είδους που μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής, ενώ η δεύτερη έχει διαγώνιο 12.3 ιντσών και βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, προβάλλοντας όλες τις ενδείξεις της λειτουργίας και κίνησης του οχήματος, όπως το επιλέγετε εσείς. Ο επεξεργαστής ανταποκρίνεται με άνεση στις φωνητικές εντολές του οδηγού, με μία τεχνολογία που θυμίζει τη Siri του iPhone 4S.

Ο οδηγός το μόνο που έχει να κάνει είναι να πει τι θέλει (π.χ. “θέλω καφέ”) στο σύστημα και αυτό θα βρει πληροφορίες, θα τις εμφανίσει στον χάρτη και θα τον καθοδηγήσει εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η επεξεργασία γίνεται πάνω στο όχημα, άρα γίνεται με ταχύτητα και σαφήνεια. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το σύστημα καταλαβαίνει εάν το χέρι σας πλησιάζει την οθόνη και μόνο τότε εμφανίζει τα controls και τα virtual πλήκτρα.

Και για να μην αφήσουμε απέξω την αυτοκινητιστική πληροφορία (ναι, αλήθεια για αυτοκίνητο μιλούσαμε τόση ώρα), αρκεί να πούμε ότι ο κινητήρας του είναι 3.6 λίτρων σε διάταξη V6, με απόδοση 304 ίππων και ροπή 36.4 Kg/m. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται με ένα αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων. Εδώ είναι Αμερική, το αριστερό μας πόδι το χρησιμοποιούμε μόνο για περπάτημα…

, Cadillac XTS 2013, Ένα όχημα που τρέχει με λειτουργικό Linux

, Cadillac XTS 2013, Ένα όχημα που τρέχει με λειτουργικό Linux

, Cadillac XTS 2013, Ένα όχημα που τρέχει με λειτουργικό Linux

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nick

Μη ξεχνάμε ότι τα linux στα pc μπορεί να κατέχουν μικρό μερίδιο αλλά στα embeded συστήματα είναι άπιαστα.

dimz

@Nick: λογικό μου φαίνεται, από τη στιγμή που είναι πιο κλειστό περιβάλλον… Δε χρειάζεται να υποστηρίζουν εκατομύρια διαφορετικούς συνδιασμούς hardware και δε μπορεί ο καθένας να τους πει τι θα βάλουν μέσα (οδηγούς, λογισμκό, πυρήνα κ.λπ.)…

alexis

πςς τι λες τωρα!!!!πολυ μπροστα!!!!αραγε θα προλαβουμε να χαρουμε εμεις αυτη τη νεα τεχνολογια κ στους δρομους??

giorgos

στην ελλαδα ρε φιλε βαζουμε gps στους γαιδαρους, τι λες τωρα? 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.