Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι

Όταν οι παίκτες σε κάποιο σπορ, όπως το Αμερικάνικο ποδόσφαιρο, το μποξ ή ακόμη και η πτώση του αναβάτη από μια μοτοσικλέτα χτυπάνε το κεφάλι τους, κανείς δεν ξέρει πόσο άσχημο είναι το χτύπημα. Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ζαλισμένος από το χτύπημα και επιφανειακά να είναι όλα καλά, αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Αυτό επιχειρούν να αλλάξουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο πολυμερές που αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με την δύναμη που έχει ασκηθεί πάνω του. Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι σε χτυπήσει δυνατά το υλικό θα αλλάξει το χρώμα του κατά πολύ, ενώ αν το χτύπημα είναι μικρό, η αλλαγή στο χρώμα θα είναι ελάχιστη.

Αυτό συμβαίνει με την χρήση της ολογραφικής λιθογραφίας για την δημιουργία φωτονικών κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί έχουν δομές οι οποίες αλλάζουν το χρώμα όταν παραμορφωθούν. Επίσης το υλικό αυτό είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να χρησιμοποιηθεί σε εξοπλισμό όπως κράνη και παράγεται εύκολα μαζικά ώστε να είναι διαθέσιμο για πολλές εταιρείες.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να σώσει ζωές.

Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι, Κράνος που αλλάζει χρώμα προειδοποιεί για τραυματισμούς στο κεφάλι

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.