Πέμπτη
19/03/2015

Cyberlegs: Το ευρωπαϊκό project για ρομποτικά άκρα σε ακρωτηριασμένους

Συνήθως όταν μιλάμε για προσθετικά μέλη, κυρίως η έρευνα επικεντρώνεται στα πάνω άκρα με τους επιστήμονες να προσπαθούν να βρουν νέες τεχνολογίες για να δώσουν στα ακρωτηριασμένα άτομα την αίσθηση της αφής, να νοιώθουν κρύο ή ζέστη και να ελέγχουν καλύτερα τη δύναμη του τεχνητού μέλους.

Το Cyberlegs είναι ένα project το οποίο θέλει να φέρει την εξέλιξη της τεχνολογίας και στα κάτω άκρα. Στο project συμμετέχουν 5 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια από Βέλγιο, Ιταλία, Σλοβενία και αυτό που θέλουν να κάνουν είναι high-tech προσθετικά μέλη.

Το Cyberlegs project δημιουργεί ρομποτικά πόδια που μπορούν να βοηθήσουν τα ακρωτηριασμένα άτομα να περπατάνε πιο φυσικά. Είναι εξοπλισμένα με έξυπνα παπούτσια τα οποία έχουν αισθητήρες πίεσης και μονάδες μέτρησης αδράνειας, ενώ υπάρχει αλγόριθμος ο οποίος μπορεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κινηθεί ο χρήστης.

Για παράδειγμα μπορεί να αντιληφθεί αν ο χρήστης θέλει να κινηθεί, να σηκωθεί ή να καθίσει, με βάση τις συνήθειες που έχει το ακρωτηριασμένο άτομο.

Οι ερευνητές έχουν λάβει χρηματοδότηση 2.7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012 από την Κομισιόν και τώρα παρουσίασαν την πρόοδο που έχει γίνει. Ακόμη χρειάζεται να μειώσουν το βάρος και το μέγεθος των προσθετικών μελών για να είναι πιο άνετα στην χρήση.

Η ομάδα θέλει επιπλέον χρηματοδότηση για να προχωρήσει την έρευνα και να κυκλοφορήσει στην αγορά τα Cyberlegs μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Σίγουρα ο συγκεκριμένος τομέας είναι εκείνος που αξίζουν να δοθούν χρήματα.

cyberlegs

Πηγή

Συντάκτης: .


2 Σχόλια

  1. Ο/Η petris λέει:

    ζήτω η τεχνολογία..!!!

  2. Ο/Η johny λέει:

    πραγματικα μπραβο!ομορφα νεα!

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.