eBook readers, Μειωμένο το ενδιαφέρον λόγο των 7ιντσων tablets

Ο μεγάλος ανταγωνισμός από τα προσιτά και μη tablets 7 ιντσών συμπιέζει τις πωλήσεις παγκοσμίως των συσκευών e-Book readers με αποτέλεσμα οι συνολικές πωλήσεις τους το 2012 να εκτιμάται ότι θα είναι 9.82 εκ. τεμάχια μειωμένες κατά 57.3% σε σχέση με το 2011. H Amazon με το δημοφιλές eBook reader Kindle κατέχει το 55% της παγκόσμιας αγοράς και ακολουθούν οι γιαπωνέζικη Kobo με 20%, η Barnes&Noble με 10% και η Sony με 6%.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι πωλήσεις των eBook readers θα μειωθούν σε 8.2 εκ. τεμάχια το 2013, 6.5 εκ. τεμάχια το 2014 και 5 εκ. τεμάχια το 2015.

, eBook readers, Μειωμένο το ενδιαφέρον λόγο των 7ιντσων tablets

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

18 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Βασίλης

Λογικό μου φαίνεται… αν εξαιρέσει κανείς την ιδιαίτερης ευκρίνειας οθόνη, τα ebook readers είναι 7-inch tablets με όλες τις λειτουργίες κλιεδωμένες και μάλιστα σε τιμή όχι χαμηλότερη από αυτά. Γιατί λοιπόν να προτιμήσει κάποιος ένα ebook reader σε σχέση με ένα tablet?

pavlos

Γιατί να προτιμήσει κανείς ebook??! Γιατί πολύ απλά έχουν οθόνη e-ink που δεν κουράζει τα μάτια. Είναι δηλαδή κατάλληλα για ανάγνωση βιβλίων και εμένα ειδικά που είμαι φοιτητής με έχει βοηθήσει απίστευτα γιατί δεν χρειάζεται να βγάζω φωτοτυπία τις σημειώσεις.

keysmith

η πιο ξεκούραστη οθόνη τους, δεν αρκεί για να πίσει κάποιον να αγοράσει ebook reader. Εγώ νομίζω θα έπρεπε αν ισχύει ότι είναι σημαντικά πιο ξεκούραστες. Φαίνεται προτιμά κάποιος κάτι ποιο γενικό (με internet, wifi, κτλ) όπως τα tablets. Η περίπτωση μου θυμίζει το τέλος των pagers όταν τα κινητά άρχισαν και έστελναν SMS. Σιγά σιγά οι pagers εξαφανίστηκαν απλά γιατί η λειτουργία τους ξεπεράστηκε από τα SMS.

billy

Ένας γνήσιος αναγνώστης βιβλίων θα επιλέξει το e-book γιατι ξέρει οτι αυτό του χρειάζεται. Δε θα σκεφτεί καν το tablet. Το e-book το παίρνεις για ένα συγκεκριμένο σκοπό και όχι ως all-around συσκευή με σκοπο να διαβασεις και κανενα περιοδικο εφημεριδα ή βιβλίο

mad

@keysmith
Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις δει ebook reader με ink οθόνη. Είναι χαρτί, όχι σαν χαρτί, αλλά 100% ξεκούραστο όσο το χαρτί. Δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό και θα πρέπει να έχεις φως για να διαβάσεις. Όπως ακριβώς και με το χαρτί. Ετσι μπορείς να το διαβάσεις άνετα στην παραλία ντάλα μεσημέρι. Επίσης είναι και ελαφρύ και η μπαταρία του διαρκεί αιώνες…

billy

Πραγματικά αν δεν εχει δει καποιος e-ink οθονη δεν μπορει να καταλαβει για τι πραγμα προκειται.

ploumouris

Κινητά και ταμπλέτες σαρώνουν όλες τις συσκευές με παραπλήσια χαρακτηριστικά,
ξεκινώντας από ξυπνητήρια, ραδιόφωνα, mp3 φτάνοντας μέχρι gps, cam, net, note και πολλές ακόμα.

nicholas

έχει δει κανείς το κινέζικο κινητό android με οθόνη E-ink?

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hnPTlnaIFd4

https://www.gizchina.com/2012/11/02/onyx-e-ink-android-phone-hands-on-video/

keysmith

@mad
αυτό ακριβώς που λές είναι. Δεν έχω δεί ποτέ τετοια οθόνη! Αυτός είναι ο λόγος που πέφτουν οι πωλήσεις τους. Ο υποψήφιος χρήστης δεν έχει τίποτα από τα δύο. μην ξέροντας ποσο σημαντική είναι η οθόνη (αφού δεν έχει “βιωματική| εμπειρία) επιλέγει τελικά το tablet 😉

Και εγώ αν το ήθελα για ανάγνωση το ebook reader θα έπαιραν έτσι πως το αντιλαμβάνομαι. Οταν όμως το θέλω και για λίγο internet, και για λίγο παιχνίδι και για λίγο skype τότε λέω μαλλον με βολεύει το tablet.

ένας άλλος λογικός λόγος που βλέπω ότι έπεσαν οι πωλήσεις είναι ότι απλά, έκανε το μπαμ του και αυτοί που ήταν να το αγοράσουν το αγόρασαν. Τώρα σταθεροποιείται σε πιο λογικούς αριθμούς.

Υ.Γ. έχω δει τέτοια οθόνη σε κάποιο.. public, αλλά αυτό δεν μετράει :P. Προφανώς και αναγνωρίζω την ανωτερότητά της για “ανάγνωση” μην προσπαθείτε να με πείσετε μαζί σας είμαι (εγώ, οι άλλοι δεν ξέρω).

Βαγγέλης

Με τις τιμές που έχουν ακόμα τα readers δεν απορώ που ο κόσμος προτιμά τα all around tablet.

Και εγώ ζαχάρωνα πόσο καιρό να πάρω ενα Kindle αλλα με 60 λίρες το φτηνότερο το θεωρώ κλεψιά, οταν μπορώ να πάρω με τα τριπλά ενα αξιοπρεπέστατο ταμπλετ.

dimpep

@Βαγγέλης

Το είπες και ο ίδιος, με τα τριπλά! Κλεψιά δεν είναι, απλά απευθύνονται σε άλλο κοινό, αρκετά περιορισμένο πιστεύω

Eaglos

Το να συγκρίνουμε μήλε με ξύστρες δεν έχει νόημα.

Αυτός που θέλει να διαβάζει με τις ώρες χωρίς να
του πέφτουn τα μάτια και χωρίς να φορτίζει κάθε
τρεις και λίγο, θα πάρει e-book.

Τα υπόλοιπα για wifi είναι ανούσια. Σαν να λέμε
γιατί να πάρω tablet με 300 Ευρώ και να μη δώσω
άλλα 100 να πάρω Pc να παίζω και παιχνίδια….
Ε ρε αδερφέ, αν θες tablet πάρε tablet, αν θες
pc πάρε pc, αν θες να διαβάζεις πολλές ώρες
πάρε e-book.

Επίσης, οι πωλήσεις πέφτουν επειδή τα e-books
φτιάχθηκαν για μια συγκεκριμένη δουλειά την οποία
κάνουν πολύ καλά. Κάποιος που πήρε πριν 1 χρόνο
kindle δεν θα ξαναπάρει σύντομα εκτός αν του χαλάσει.

Αντίθετα, τα tablet επειδή είναι all around κωλοβάρα για
χαβαλέ από facebook μέχρι παιχνίδια, κάθε λίγο θα θες
να του βάλεις την τελευταία έκδοση OS, να κάνεις κάτι
πιο απαιτητικό κλπ.

A

@ dimpep, @Βαγγέλης

Θα συμφωνήσω. Εαν τα e-book είχαν 30 ευρώ, ίσως, αλλά και έχουν τη τιμούλα τους και κάποιος θα πρεπει να κουβαλάει 2-3 συσκευες μαζί του… e-book, ταμπλετα, τηλέφωνο…
Βασικά, πια έτσι που έχουν μεγαλώσει τα τηλέφωνα, ίσως πιο άμεσος ανατγωνιστης ειναι το τηλέφωνο πια… 🙂

Α

Για μισο λεπτό.. βασικά τωρα σκέφτομαι… (δε το έχω ψάξει..) αλλά μήπως αρχίζει να υπάρχει και μια κάμψη στο θέμα ηλεκτρονικό βιβλίο και δε τραβάει πια και τόσους νέους πελάτες? Μήπως αρχίζει ο κορεσμός στη συγκγκριμένη αγορά; Δηλαδή το θέμα δεν ειναι μόνο αν οι συκευες ειναι φτηνες/ακριβες βαριές/ελαφριές κλπ κλπ

Makis

Και ‘γω αυτό θα έλεγα ότι πάρε tablet και τελείωνε, αλλά διαβάζοντας τα post των pavlos και billy καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει λόγος ύπαρξης τους, άλλο αν και αυτά πάνε σύντομα άπατα, όπως τόσες και τόσες συσκευές που έχουμε αγοράσει όλοι μας…

Konstantinos

Όλοι εστιάζεται στις συσκευές και τα χαρακτηριστικά τους.
Για το περιεχόμενο δεν μίλησε κανείς.
Εγώ το σκέφτομαι ακόμα να πάρω e-reader αλλά όταν δε μπορώ να βρω και πληθώρα Ελληνικών βιβλίων τι να το κάνω;; Και άντε εγώ διαβάζω και ξένη βιβλιογραφία, όσοι δε διαβάζουν απλά δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν e-reader.
Ας ξεκινήσουν οι Έλληνες εκδότες να βγάζουν e-books και το συζητάμε.

Επίσης ένα άλλο θέμα είναι η ανάγνωση περιοδικών σε e-reader, χωρίς χρώματα, rich content κτλ. Όποιος έχει διαβάσει πχ το wired σε ipad καταλαβαίνει!

Αναστασία

@Konstantinos Τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται καλύτερα, με περισσότερους τίτλους βιβλίων να υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή. Θέλει και αυτό το χρόνο του αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε στην Ελλάδα και ότι ο μέσος Έλληνας διαβάζει 2-3 βιβλία το χρόνο με το ζόρι. Για όποιον διαβάζει βιβλία (όχι απαραίτητα και περιοδικά, είναι κάτι διαφορετικό αν το σκεφτεί κανείς) δεν νομίζω να υπάρχει το δίλλημα tablet-ebook reader, η επιλογή είναι ξεκάθαρη.

Βασιλης

Ειμαι φοιτητης και συνεπως επεξεργαζομαι και χειριζομαι πολλες σημειωσεις. Επισης ακουσα οτι η διανομη των συγγραματων θα γινεται ψηφιακα. Και επειδη ειμαι και λιγο τεκ φρικ, εψαξα ο, τι μοντελο υπαρχει απο ριντερς και ταμπλετς 7″-10.1″ . Αποτελεσμα: Δε μπορω να αποφασισω γιατι δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα. Οι αναγνωστες ειναι μικροι, ακριβοι, οι περισσοτεροι θελουν φως και δεν υφισταται περιπτωση διαμοιρασμου υλικου και προσβασης σε κλαουντ, blackboard, mail( To Google drive ειναι ο σωτηρας μου). Δοκιμασα ομως το ipad1 ενος φιλου μου (!) και ειδα οτι αν εχεις 2,5-3 κατοσταρικα, συμφερει. Αλλιως kindle paperwhite… Αυτη η αποψη μου…
( Συγγνωμη για τη στιξη αλλα γραφω απο τηλεφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Gadgets

Με 200 δολάρια και μία συσκευή μπορείς να χακάρεις ένα Smart Home

Το Flipper Zero είναι ένα μικρό gadget που μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες που εμφανίζει ένα smart home.

Gear CES 2019 Gadgets

Netatmo smart video doorbell: το "έξυπνο" κουδούνι [CES 2019]

Η Netatmo, προμηθευτής καμερών ασφαλείας και gadget για “smart home”, ανακοίνωσε στην έκθεση CES 2019, τη νέα τους “έξυπνη” συσκευή για το σπίτι, το κουδούνι “smart video doorbell”, με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ανάλυσης Full HD 1080p και φακό ευρείας γωνίας 160 μοιρών.

Gear Gadgets

Ενσωματωμένη συσκευή εντοπισμού στα gadgets που έρχονται

Τα tracking tiles (πλακίδια εντοπισμού) ξεκίνησαν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 2013, επιτρέποντας να εντοπίζουμε αντικείμενα όπως πορτοφόλι, κλειδιά ή τσάντα που πιθανόν έχουμε χάσει. Το μέλλον φέρνει αυτή την τεχνολογία ενσωματωμένη στις συσκευές.

Gear Gadgets

Mini-drone θήκη για smartphone κάνει τις selfie παιχνιδάκι

Κρατώντας το smartphone με το χέρι για μια selfie φωτογραφία ακούγεται φυσιολογικό. Η χρήση του selfie-stick (σελφοκόνταρο στα Ελληνικά) είναι κάτι που τραβάει τα βλέμματα για πολλούς λόγους. Τι θα γινόταν όμως αν είχαμε ένα mini-drone σαν θήκη smartphone για να βγάλουμε κάθε είδους selfie πιο εύκολα από ποτέ;