Μπαταρίες που δεν αδειάζουν ποτέ, είναι δυνατόν;

Εδώ και μερικά χρόνια οι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούμε, όπως κινητά τηλέφωνα, smartphones και tablets, έχουν βελτιωθεί σημαντικά στα χαρακτηριστικά τους και συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το μόνο όμως πρόβλημα που συνεχίζει και ανακύπτει είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους.

Ερευνητές από το RMIT University στη Μελβούρνη και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, έχουν πραγματοποιήσει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά την “αναζήτηση” μιας μπαταρίας που δεν αδειάζει.

Μόλις χτες δημοσιεύτηκε μία μελέτη Εφαρμοσμένης Μηχανικής από ομάδα ερευνητών, στην οποία παρουσιάζεται η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για φορητές συσκευές, μέσω λεπτών πιεζοηλεκτρικών φιλμ (thin piezoelectric films). Αναφέρεται πως με τη συγκεκριμένη μέθοδο δίνεται η ευκαιρία, ώστε να κατασκευάσουμε μπαταρίες για συσκευές που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Φαντάζομαι όλοι θέλουμε να μην ξαναφορτίσουμε ποτέ το κινητό μας τηλέφωνο…

, Μπαταρίες που δεν αδειάζουν ποτέ, είναι δυνατόν;

Πηγή

Marios1508

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tasos

Πολυ cool!!! Το μονο προβλημα που θα δημιουργηθει αν ποτε γινει αυτο εφικτο θα ειναι οτι δε θα μπορουμε να χρεισιμοποιουμε τη γνωστη δικαιολογια “δεν ειχα μπαταρια”…

kostis

Πολύ καλό! Άμα κατασκευαστούν μπαταρίες που δεν αδειάζουν ποτέ, τότε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνολογία για την κατασκευή μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδότηση του πληθυσμού με δωρεάν ενέγεια!

Doc77

Όταν μάλλον αυτη η εκπληκτική τεχνολογια θα είναι εφαρμόσιμη ……τότε ίσως και η τεχνολογια όπως τη γνωρίζουμε να μην υπάρχει …..πάντως καμία φορά δεν είναι κακο να ξεμενεις απο μπαταρία …..συμφωνώ με tasos…..

Theo_Ferrari

@kostis Η ενεργεια ποτε δεν προερχεται απο το τιποτα ή δημιουργειται… Απο μια μορφη μετατρεπεται σε μια αλλη οποτε δωρεαν ενεργεια λιγο δυσκολο… αρκετα πιο φθηνη ναι… αυτο το πιεζοηλεκτρικο φιλμ φανταζομαι θα τοποθετειται πανω στο touch screen κι απ την πιεση των δαχτυλων θα παραγει ταση?! καλο με τη χρηση του κινητου να φορτιζεται 😛 ειχα ακουσει για ενα concept σε ψλθβ στο εξωτερικο να τοποθετησουν πιεζοηλεκτρικους κρυσταλλους κατω απ το πατωμα και απ το χορο και το περματημα των ανθρωπων να παραγεται η ενεργεια του club 😛

Vasilis

δεν θα χρειάζεται αυτη η τεχνολογία στις μικρές συσκευές διοτι η κατανάλωση θα είναι τόσο μικρή που θα αναπληρώνεται μέσω κίνησης και φωτός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (dimitrismpower)

Καλό! Το πολύ μέχρι το 2130 θα ειναι έτοιμες..κομπλέ δηλαδή!
Αν κ νομίζω ότι γενικά δεν ειναι εφικτό αυτό διότι ειναι αντίθετο μς τους νόμους της φυσικής..

Κωνσταντίνος

Γιατί να πάμε σε μπαταρίες που δεν αποφορτίζονται (ή φορτίζονται με κίνηση κλπ) και δεν φτιάχνουν μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας;

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι η τεχνολογία των επαναφορτιζόμενων μπαταριών έχει μείνει σταθερή εδώ και πολλά πολλά χρόνια; Ποιο εμπορικό σκοπό μπορεί να εξυπηρετεί;

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά εγώ θεωρώ θα υπάρξει βελτίωση τα επόμενα χρόνια μιας και έχουν πέσει τα λεφτά της αυτοκινητοβιομηχανίας για έρευνα και ανάπτυξη στις μπαταρίες των υβριδικών μοντέλων. Από τις ανακαλύψεις εκεί θα περάσει η τεχνολογία και στις ηλεκτρονικές συσκευές μας.

nimAR

και το ρωτάς 🙂

Μάριος

Συμφωνώ σ’αυτό που λέει ο Κώστας με την έρευνα στις μπαταρίες των υβριδικών..Το θέμα όμως είναι τα λεφτά που «κινούνται» σε μια ολόκληρη βιομηχανία που έχει να κάνει με τις μπαταρίες….
Πρέπει να βρεθεί κάτι που να φέρνει αρκετά λεφτά στις εταιρίες κατασκευής μπαταριών αλλιώς είναι μεγάλα τα συμφέροντα, που αυτά είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν εξελίσσεται ο τομέας αυτός..

sokopa

Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο..ίσως βέβαια να απαιτεί λίγη φόρτιση αλλά μιλάμε για διάρκεια μηνών, ίσως και χρόνου. Πρέπει να είναι όπως οι μπαταρίες των αυτοκινήτων, όσο το χρησιμοποιείς φορτίζεται. Πάντως μια καλή ιδέα θα ήταν ηλιακοί συλλέκτες σχεδόν αόρατοι πάνω στην οθόνη, με τεχνολογία τέτοια όμως που να μην αλλοιώνει την ποιότητα της εικόνας..

Giannis

αν ειχαν απο πισω ηλιακους συλλεκτες ολα τα κινητα μια χαρα θα ηταν και παραξενευομαι που δε το κανουν ειναι πολυ απλη λυση και ηδη εφαρμοσιμη

Κωνσταντίνος

Οι ηλιακοί συλλέκτες εκτός μαζεύουν και θερμότητα εκτός από ηλεκτρική ενέργεια.

Ζεστένεται όταν το φορτίζεις μέσα στο σπίτι. Φαντάσου να φορτίζεται κάτω από τον ήλιο!

Δεν θα το ρίσκαρα ποτέ…

tasos

Εχω δει απο κοντα κινητο που στο πισω μερος του εχει ηλιακο συλλεκτη… Και δε ζεσταθηκε 2 ωρες που το χε κατω απο τον ηλιο μερα μεσημερι…

Christos

Pedia ola auta orea akougonte alla ftasame sxedon sto 2015 kai tipota den egine… giati? Epidi apla den prokite na klisoun tosa ergostasia mpatarion pou iparxoun… to idio isxii kai gia polles alles anakali4is…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Gadgets

Με 200 δολάρια και μία συσκευή μπορείς να χακάρεις ένα Smart Home

Το Flipper Zero είναι ένα μικρό gadget που μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες που εμφανίζει ένα smart home.

Gear CES 2019 Gadgets

Netatmo smart video doorbell: το "έξυπνο" κουδούνι [CES 2019]

Η Netatmo, προμηθευτής καμερών ασφαλείας και gadget για “smart home”, ανακοίνωσε στην έκθεση CES 2019, τη νέα τους “έξυπνη” συσκευή για το σπίτι, το κουδούνι “smart video doorbell”, με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ανάλυσης Full HD 1080p και φακό ευρείας γωνίας 160 μοιρών.

Gear Gadgets

Ενσωματωμένη συσκευή εντοπισμού στα gadgets που έρχονται

Τα tracking tiles (πλακίδια εντοπισμού) ξεκίνησαν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 2013, επιτρέποντας να εντοπίζουμε αντικείμενα όπως πορτοφόλι, κλειδιά ή τσάντα που πιθανόν έχουμε χάσει. Το μέλλον φέρνει αυτή την τεχνολογία ενσωματωμένη στις συσκευές.

Gear Gadgets

Mini-drone θήκη για smartphone κάνει τις selfie παιχνιδάκι

Κρατώντας το smartphone με το χέρι για μια selfie φωτογραφία ακούγεται φυσιολογικό. Η χρήση του selfie-stick (σελφοκόνταρο στα Ελληνικά) είναι κάτι που τραβάει τα βλέμματα για πολλούς λόγους. Τι θα γινόταν όμως αν είχαμε ένα mini-drone σαν θήκη smartphone για να βγάλουμε κάθε είδους selfie πιο εύκολα από ποτέ;