Η πρώτη έγχρωμη, εύκαμπτη οθόνη στον κόσμο που μοιάζει με δέρμα

Ερευνητές από το University of Central της Florida, υπό τον καθηγητή Debashis Chanda, ανέπτυξαν μια τεχνική που επιτρέπει τη δημιουργία της πρώτης πλήρως έγχρωμης, εύκαμπτης και λεπτής οθόνης, εμπνευσμένη από τη φύση. Οι κλασικές οθόνες, όπως αυτές στα κινητά, απαιτούν πηγή φωτός, φίλτρα και γυαλί.

Όμως, τα ζώα όπως οι χαμαιλέοντες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια γεννιούνται με λεπτές, εύκαμπτες «οθόνες» που μπορούν να αλλάζουν χρώμα και δεν χρειάζονται φως. Ο λόγος, φυσικά, για το δέρμα τους.

Οι ερευνητές είναι σε θέση να αλλάζουν το χρώμα στην εξαιρετικά λεπτή, νανοδομημένη επιφάνεια, εφαρμόζοντας τάση. Η μέθοδος αυτή δεν χρειάζεται τη δική της πηγή φωτός, καθώς απλά αντικατοπτρίζει το φως που υπάρχει γύρω στο περιβάλλον.

Ένα λεπτό στρώμα υγρού κρυστάλλου είναι περασμένο σε μία μεταλλική νανοδομή που θυμίζει στον σχεδιασμό…αυγοθήκη, απορροφώντας κάποια μήκη κύματος και ανακλώντας κάποια άλλα. Τα χρώματα που ανακλώνται μπορούν να ελεγχθούν μέσω της τάσης που εφαρμόζεται στο στρώμα αυτό.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χαρακτηρίζεται ριζοσπαστική, καθώς βρίσκεται πολύ μπροστά από προηγούμενες έρευνες, οι οποίες μπορούσαν να παράγουν μόνο μια περιορισμένη γκάμα χρωμάτων. Επίσης, η οθόνη είναι εξαιρετικά λεπτή- πιο λεπτή ακόμα και από μια ανθρώπινη τρίχα, οπότε και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εύκαμπτα υλικά.

«Το καμουφλάζ, τα ρούχα, τα αξεσουάρ μόδας- όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν» επισημαίνει ο καθηγητής Chanda και καταλήγει λέγοντας «γιατί να χρειάζομαι 50 πουκάμισα εάν μπορώ απλά να αλλάζω το χρώμα και το σχέδιο»;

Χρησιμοποιήθηκε η κλασσική εικόνα του National Geographic με το κορίτσι από το Αφγανιστάν, για να φανούν οι δυνατότητες της οθόνης.

Η πρώτη έγχρωμη, εύκαμπτη οθόνη στον κόσμο που μοιάζει με δέρμα, Η πρώτη έγχρωμη, εύκαμπτη οθόνη στον κόσμο που μοιάζει με δέρμα

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.