ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ και ΝανΟργανικ, Έξυπνα και ελληνικά

Ρούχα με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς και προηγμένα οργανικά ηλεκτρονικά είναι κάποια από τα προϊόντα που θα γίνουν πραγματικότητα με την τεχνολογία που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο δυο νέων ερευνητικών έργων. Τα έργα με τίτλο “ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ” και “ΝανΟργανικ” χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και εμπλέκουν ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς, υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Ο στόχος του έργου “ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ- Ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Εύκαμπτων Κλωστοϋφαντουργικών και Ηλεκτρονικών Προϊόντων” είναι η ανάπτυξη πλήρους τεχνολογίας για την ενσωμάτωση εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών διατάξεων σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (π.χ. υφάσματα). Οι οργανικές φωτοβολταϊκές διατάξεις θα χαρακτηρίζονται τόσο από βελτιωμένες ιδιότητες, για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους, αλλά και από την απαραίτητη μηχανική αντοχή στην κάμψη και στην έκταση, έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Οι τεχνικές ενσωμάτωσης που θα αναπτυχθούν θα είναι συμβατές με διαδικασίες μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την παραγωγή έξυπνων και λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις.

Ο στόχος του δεύτερου έργου, του “ΝανΟργανικ – Ανάπτυξη Νανοδομικών Οργανικών & Ανόργανων Υλικών και Υμενίων για την Παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών Διατάξεων”, είναι η δημιουργία μιας πλήρους τεχνολογίας οργανικών ηλεκτρονικών η οποία περιλαμβάνει: α) την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών ημιαγωγών, διαφανών ηλεκτροδίων και νανο-δομικών υλικών φραγμού, β) τον συνδυασμό των τεχνολογιών εκτύπωσης και κενού για την ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων, τόσο σε σκληρά όσο και σε εύκαμπτα υποστρώματα (π.χ. οργανικών φωτοβολταϊκών στοιχείων και οργανικών κυκλωμάτων) και γ) τη συμβατότητα των υλικών και των τεχνικών ανάπτυξης με διαδικασίες ευρείας κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την κατασκευή ηλεκτρονικών διατάξεων σε πολυμερικά υποστρώματα. Η τεχνολογία που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του ΝανΟργανικ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων ποικίλων οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων, όπως αισθητήρες, OLEDs, RFIDs, κ.λπ.

Τα ΝανΟργανικ και ΥΦΑΤΡΟΝΙΚ χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Συνεργασία” του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 700.000 και 785.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα έργα, στα οποία συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ, καθώς και ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2013. Το συντονισμό και την επιστημονική ευθύνη τους έχει αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής, με Επιστημονικά Υπεύθυνο του έργου τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη. Η ερευνητική ομάδα του Α.Π.Θ. έχει πολυετή εμπειρία και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένα κέντρο αριστείας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Anastasios-Antonios Toulkeridis

1.5 εκατομμυριο ευρω εκ των οποιων καπου 100000 θα πανε στο εργο. Τα περισσοτερα θα πανε σε σπαταλη και κακοδιαχειριση. Δωσε μου 1.5 εκατομμυριο ευρω και θα κανω την Google να τρεξει σε καταφυγιο.

Κώστας Βλαχάκης

Anastasios, μπορεί να φαντάζεσαι ότι θα γίνει έτσι, αλλά από τη στιγμή που δεν είσαι σίγουρος και δεν έχεις στοιχεία, μην κατηγορείς κάποιους έτσι δημόσια γιατι μπορεί να έχω/ έχουμε πρόβλημα. Ας μείνουμε στο ευχάριστο της είδησης και μην γκρινιάζουμε με το κάθε τι. Είναι στο DNA μας η γκρίνια, αλλά ας προσπαθήσουμε λίγο να αλλάξουμε. Φιλικά στο λέω 🙂

Solon

Πολλές φορές ακούμε για πρωτοποριακά ελληνικά προγράμματα αλλά από πατέντες στο χώρο της τεχνολογίας δεν βλέπουμε ποτέ τίποτα. Γιατί άραγε;

Damianos Kalanidis

Solon Γιατί παίζουν συμφέροντα…

Ψάξτο περισσότερο για τον μεγάλο επιστήμονα ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΚΙΟΛΒΑ και θα καταλάβεις

https://www.youtube.com/watch?v=Pny2T7lLpcY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.