Magnetized Inertial Fusion, Η πυρηνική σύντηξη πάει στο Level 2

Tο Sandia National Laboratories στο Albuquerque του New Mexico, μας λέει ότι η μαγνητισμένη αδρανειακή σύντηξη (magnetized inertial fusion, MIF) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων εγκαταστάσεων σύντηξης, απαντώντας σε όσους ήθελαν το θέμα της σύντηξης να αποτελεί απραγματοποίητο στόχο.

Η μέθοδος της μαγνητισμένης αδρανειακής σύντηξης λειτουργεί περίπου ως εξής: ένα μίγμα δευτέριου-τρίτιου σε αέρια μορφή τοποθετείται σε έναν μικρό κυλινδρικό αγωγό. Ο αγωγός τοποθετείται σε ένα εξαιρετικά ισχυρό, σε διάταξη άξονα, μαγνητικό πεδίο (μερικών δεκάδων μονάδων της κλίμακας Tesla). Στη συνέχεια ένα παλμικό λέιζερ θερμαίνει το αέριο και έπειτα η φιάλη υποβάλλεται σε ταχεία ακτινική συμπίεση. Η σύντηξη ακολουθεί.

Ανάμεσα στα οφέλη της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι το γεγονός ότι το αξονικό μαγνητικό πεδίο κάνει τον κύλινδρο που καταρρέει να αντιστέκεται στις γραμμικές αστάθειες, με αποτέλεσμα η συμπίεση να είναι ομοιόμορφη σε όλη την ποσότητα του δείγματος. Κατά τη διάρκεια της συμπίεσης, το αξονικό μαγνητικό πεδίο «μπερδεύεται» κοντά στα άκρα του κυλίνδρου με αποτέλεσμα την περαιτέρω παγίδευση του αερίου, αποτρέποντας τις απώλειες σε θερμότητα.

Ο επιταχυντής Z (όπως ονομάστηκε για συντομία ο επιταχυντής MIF) του Sandia National Laboratories αποτελεί μια ιδανική πλατφόρμα για δοκιμές Μαγνητισμένης Αδρανειακής Σύντηξης. Σχεδιασμένος σαν μια έντονη πηγή ακτίνων Χ για τον έλεγχο εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων, ο επιταχυντής Ζ μπορεί να προσφέρει έναν ηλεκτρικό παλμό με ευμεγέθη ισχύ αρκετών petawatt που διαρκεί ένα δέκατο του μικροδευτερολέπτου και σε μια περιοχή μεγέθους όσο το μικρό δάχτυλο του χεριού ενός ενήλικα.

, Magnetized Inertial Fusion, Η πυρηνική σύντηξη πάει στο Level 2

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (dimitrismpower)

Πω πω τιναι αυτα…

ΑΡΗΣ

(μερικών δεκάδων μονάδων της κλίμακας Tesla) ??
Ενας MRI εχει εναν μαγνητη της ταξης της κλιμακας 4Τεσλα.. και ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ..ποσες δεκαδες Τεσλα δηλαδη μπορει να χρειαζεται αυτη η ιστορια!?!? καλη φαση παντως.. βλεπω και Fringe αυτη την περιοδο και λεω “αυτα ειναι” 😉

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad Air iPad Pro

iPad Air & iPad Pro: Τα νέα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν τελικά το Μάιο

Η Apple θα παρουσιάσει νέα μοντέλα iPad Pro και iPad Air στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.