MediaTek Helio P20, P25 & X30: Ανακοινώθηκαν τα νέα mobile chips

H MediaTek ανακοίνωσε επίσημα τα upper-mid-range mobile chipsets MediaTek Helio P20 και MediaTek Helio P25 μαζί με το top end SoC, το οποίο έχουμε δει σε αρκετές διαρροές στο παρελθόν και δεν είναι άλλο από το MediaTek Helio X30.

Ο MediaTek Helio P20 είναι οκταπύρηνος επεξεργαστής κατασκευασμένος με τη διαδικασία των 16nm, έχει υποστήριξη για LPDDR4x RAM και μπαίνει σε συσκευές όπως το νέο UMi Plus Extreme Edition, που φορά μνήμη RAM 6GB. Οι πληροφορίες για τους Helio P20 και Helio P25 είναι κάπως περιορισμένες, αλλά αναμένεται να είναι στην ουσία σχεδόν ίδια.

Ο MediaTek Helio P25 εκτός του ότι θα είναι επίσης οκταπύρηνος, θα έχει και υποστήριξη για dual-camera setups με οπτικό ζουμ. Η διπλή κάμερα στην πλάτη των smartphones έχει ξεκινήσει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος, έχει μπει σε συσκευές μεγάλων ονομάτων όπως HTC One M8, Huawei P9, iPhone 7 Plus κλπ.

Η ναυαρχίδα όμως είναι ο MediaTek Helio X30, ο οποίος όπως αναμενόταν, είναι κατασκευασμένος με τη διαδικασία των 10nm της TSMC και είναι δεκαπύρηνος. Ο X30 θα χρησιμοποιήσει την ίδια tri-cluster αρχιτεκτονική του X20 και θα περιλαμβάνει δυο 2.8 GHz Cortex-A73 πυρήνες, τέσσερεις 2.2 GHz Cortex-A53 και άλλους τέσσερεις 2.0 GHz Cortex-A35. Συνοδεύεται από γραφικά PowerVR 7XTP-MT4 (850 MHz).

Επιπλέον, ο MediaTek Helio X30 διαθέτει υποστήριξη για 8GB LPDDR4x RAM, εγγραφή 4K video στα @30 fps και Category 10 LTE. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε όταν μπει στις πρώτες συσκευές, πως θα τα πάει απέναντι σε αντιπάλους όπως Snapdragon 820/821.

Διαβάστε επίσης: MediaTek: Επιβεβαιώνει τη συνεργασία με τη Samsung – Φεύγει η Qualcomm;

mediatek helio p20 p25 x30, MediaTek Helio P20, P25 & X30: Ανακοινώθηκαν τα νέα mobile chips

mediatek helio p20 p25 x30, MediaTek Helio P20, P25 & X30: Ανακοινώθηκαν τα νέα mobile chips

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Gvirginia

Τουμπανάκι ο Χ30, άντε να δούμε τι ψάρια πιάνει ο Α73. Εντύπωση μου κάνει που πήγε στην IT για GPU…
Για τον P20/25 καλή η υποστήριξη LPDDR4 μνήμης αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να τον κάνανε cluster με 4xA53 και 4xA35.

geo pap

O x30 λογικα τον 820 του ριχνει στα αυτια,γιατι ειχαμε δει οτι ο Α73 είναι ένα τερας και μισό.με την GPU θα δουμε τι θα γινει,αν και για να την εχει και η apple πανω κατι θα ξερουν

Κώστας Ζ.

Μια ερώτηση(μπορεί) λίγο άσχετη… Το οτι τραβάει βίντεο FHD στα 30 και οχι στα 60 (ή 120) fps έχει να κάνει με την ποιότητα του επεξεργαστή; Ή εξαρτάται και απο αλλα χαρακτηριστικά η δυνατότητα αυτή;

Gvirginia

@Κώστας Ζ
Έχει να κάνει με τον ISP (Image Signal Processor) ο οποίος είναι είτε ενσωματωμένος στο SoC είτε ξεχωριστός για τις προτιμήσεις τις εκάστοτε εταιρείας.

dark_master

@geo pap o 820 με τους Kryo δε χρησιμοποιει A73 αλλα βασίζεται στην αρχιτεκτονική του Α73 (όπως και οι mongoose στον Exynos)…oπότε κράτα μικρό καλάθι…

όπως και να έχει καλοδεχούμενος ο ανταγωνισμός… Θετικό η αλλαγη στη καρτα γραφικών

Solon

Μπορεί να ακούγεται θηρίο στα specs ο Χ30 αλλά μέχρι στιγμής όλα τα Mediatack SoCs έχουν πολύ χαμηλό σκορ στις single core λειτουργίες που χρησιμοποιεί το 95% των εφαρμογών. Μόνο ο χ20 μπορεί να χτυπήσει στα ίσια τον 820 στο single core αλλά και πάλι υπάρχει το θέμα του throttling που πέφτει στους περισσότερους Mediatecks λόγο υπερθέρμανσης. Και επειδή έχω δοκιμάσει όλα τα τελευταία SoCs σε διάφορες συσκευές σε βεβαιώνω ότι οι Mediatecks χωρίς throttling υπερθερμαίνονται περισσότερο από τον Snapdragon 810 για τον οποίο έγινε τόσος ντόρος.
Βέβαια τώρα η Mediateck αλλάζει κατασκευαστική κλίμακα και τεχνολογία οπότε ίσως αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπίστηκε. Θα μάθουμε σύντομα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε τον επεξεργαστή πάνω σε συσκευή εμπορικής κλίμακας για να μετρήσουμε τις πραγματικές του επιδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android Smartphones featured MediaTek

Qualcomm και Mediatek μόντεμ 5G αφήνουν 714 συσκευές ευάλωτες σε επιθέσεις – Δείτε τη λίστα

Πανεπιστημιακοί ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν τρωτά σημεία σε μόντεμ 5G που παράγονται από την Qualcomm και την MediaTek.

Smartphones featured MediaTek vivo

vivo X100 Pro: Πώς ανταποκρίνεται ο Mediatek Dimensity 9300 στο τεστ θερμικής απόδοσης

To vivo X100 Pro έφτασε στα χέρια των πρώτων reviewer και μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τη θερμική απόδοση του Mediatek Dimensity 9300.

Smartphones Apple featured MediaTek

Μετά το Snapdragon 8 Gen 3, και άλλο τσιπ ξεπέρασε το Apple A17 Pro;

Όλα τα premium smartphones διαθέτουν ισχυρούς επεξεργαστές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και οι διαφορές δεν είναι εύκολα αντιληπτές.

Gear featured MediaTek

MediaTek Dimensity 9300: Ανακοινώθηκε επίσημα με εντυπωσιακή σχεδίαση της CPU

Το πιο πρόσφατο κορυφαίο chipset από την MediaTek, το Dimensity 9300, είναι εδώ και θέλει να ανταγωνιστεί τον Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm.