Microsoft: Οραματίζεται μπαταρίες που μαθαίνουν τις συνήθειές μας

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι η αχίλλειος πτέρνα των κατασκευαστών σήμερα είναι η μπαταρία. Το να μπορέσει κάποιος να δώσει μισή μέρα παραπάνω διάρκεια μπαταρίας, κρατώντας την ίδια επεξεργαστική ισχύ και διάρκεια χρήσης, θεωρείται κατόρθωμα.

Ενώ πολλοί κατασκευαστές και ερευνητές σκέφτονται πως να βρουν νέους τύπους μπαταριών και υλικών, οι ερευνητές της Microsoft έχουν μια διαφορετική ιδέα: θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους ίδιους τύπους μπαταριών που έχουμε σήμερα και να αφήσουν το software να κάνει την υπόλοιπη δουλειά.

Υπολογιστές, laptop και mobile συσκευές χρησιμοποιούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τις μπαταρίες. Η ποσότητα ενέργειας που θα καταναλωθεί εξαρτάται από τις διεργασίες που θα γίνουν, κάτι που καθορίζεται από το hardware. Όταν για παράδειγμα η CPU εκτελεί δυνατές έντονες λειτουργίες, τότε χρειάζεται να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια.

Η διαφορετική ιδέα της Microsoft

Οι ερευνητές της Microsoft εργάζονται πάνω σε μια μπαταρία η οποία δεν είναι μόνη της, αλλά είναι ένα σύστημα μπαταρίας που έχει μέσα διάφορους τύπους μπαταριών με διαφορετική χωρητικότητα και διαφορετικά output rates. Η θεωρία λέει ότι το OS θα καθορίζει ποιο είδος μπαταρίας θα χρησιμοποιηθεί για κάθε διεργασία. Αν μια διεργασία απαιτεί περισσότερη ενέργεια, τότε θα πάει σε high rate μπαταρία, σε χαμηλότερης ενέργειας διεργασίες θα πάμε σε μπαταρία με χαμηλότερο outputμ οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Στην ουσία είναι κάτι σαν την big.LITTLE CPU αρχιτεκτονική της ARM, η οποία χρησιμοποιείται στα mobile chips σήμερα. Αποτελούνται από 2 sets υψηλής απόδοσης, αλλά και ενεργοβόρους πυρήνες και πυρήνες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αλλά με χαμηλή απόδοση.

Η μπαταρία μαθαίνει τις συνήθειές σου

Η Microsoft θεωρεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση και το machine learning όπου το λειτουργικό σύστημα θα παρατηρεί τις συνήθειες του χρήστη και θα καθορίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κατανάλωση της μπαταρίας. Για παράδειγμα θα εξασφαλίσει ότι η μπαταρία δεν θα τελειώσει πριν το προγραμματισμένο meeting.

Ένα ακόμη πράγμα που κάνει την ιδέα της Microsoft ξεχωριστή είναι ότι δεν βασίζεται σε κάποια τεχνολογία που μένει να αποδειχτεί ότι λειτουργεί. Μπορούν απλά να επαναχρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες lithium-ion μπαταρίες που έχουμε σήμερα. Αν καταφέρει να υλοποιήσει το φιλόδοξο project της, οι μπαταρίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα και οπουδήποτε αλλού.

Microsoft: Οραματίζεται μπαταρίες που μαθαίνουν τις συνήθειές μας, Microsoft: Οραματίζεται μπαταρίες που μαθαίνουν τις συνήθειές μας

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
x bas

ε βεβαια δεν θελουν αλλη τεχνολογια μπαταριας γιατι μετα θα παει και στα αυτοκινητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured MacBook Air

Η Microsoft λέει ότι τα Windows laptop με Snapdragon X Elite θα είναι πιο γρήγορα από το M3 MacBook Air

Η Microsoft θα υποστηρίξει ότι τα επερχόμενα Windows laptop με τον Snapdragon X Elite της Qualcomm είναι ταχύτερα από το Μ3 MacBook Air.

Software featured Microsoft Windows 11

Η Microsoft καταργεί το WordPad από τα Windows 11 μέσα στη χρονιά

Η εφαρμογή WordPad αποτελεί μέρος των Windows από τα Windows 95, αλλά η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι ότι την καταργεί από τα Windows 11.

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.