Επιστήμονες καταφέρνουν να στείλουν μήνυμα με νετρίνα

Μία ακτίνα από νετρίνα, τα σχεδόν χωρίς μάζα σωματίδια, τα οποία ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, ήταν αρκετή για τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καρολίνα στις ΗΠΑ προκειμένου να καταφέρουν να στείλουν με ασύρματο τρόπο ένα μήνυμα το οποίο έγραφε απλώς “Neutrino” και ταξίδεψε για 240 μέτρα πετρώδους επιφάνειας.

Εδώ και πολύ καιρό γίνεται λόγος για χρήση των νετρίνο για σκοπούς επικοινωνίας ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η σύνδεση με δορυφόρους, ή σε απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως είναι για παράδειγμα η καμπίνα ενός υποβρυχίου στα βάθη των ωκεανών. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη της χρήσης δορυφόρων για την απομακρυσμένη επικοινωνία. Το νετρίνο είναι ένα σωματίδιο που έχει την ικανότητα να περνά ολόκληρους πλανήτες χωρίς να αλλοιώνεται, επομένως η χρήση του για σκοπούς επικοινωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει μία επανάσταση στην ανταλλαγή μηνυμάτων.

, Επιστήμονες καταφέρνουν να στείλουν μήνυμα με νετρίνα

Kudos to mafiasx

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
neutrinogr

ωραία θα είναι αλλά δε βλέπω να την προλαβαίνουμε εμείς αυτήν την τεχνολογία. αλλά αφού έγινε η αρχή ποτέ δεν ξέρεις.

ZJ-HELLAS

Μου κανει εντυπωση η ληψη ενος τετοιου μηνυματος.Τα νετρινα αλληλεπιδρουν ελαχιστα με την υλη.Μπορουν να περασουν μεσα απ’τη Γη χωρις να αλληλεπιδρασουν(Γι’αυτο και το πειραμα νεστωρ επιβεβαιωσης της υπαρξης τους με υπευθυνο τον κο Ρεσβανη,εγινε ανοιχτα της Σφακτηριας που ειναι το βαθυτερο σημειο της Μεσογειου)

Nick

Είναι άτιμα σωματίδια τα νετρίνα. Το ότι καταφέρνουν σιγά σιγά να τα “δαμάσουν”, δίνει απίστευτες δυνατότητες, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες αλλά και ίσως βοηθήσει να μελετηθούν καλύτερα φαινόμενα όπως μαύρες τρύπες, σκοτεινή μάζα κτλ.

dimpep

@ ZJ-Hellas Μαλλον είσαι φυσικός από το καποδιστριακό!!!Για να ξέρεις τον κο Ρεσβάνη!

Πάντως εντυπωσιακή η μετάδοση πληροφορίας έτσι, θα κάνει τις οπτικές ίνες να μοιάζουν παλαιολιθικά καλώδια τηλεφώνου. Θα χαρούν τεχνολογίες τα παιδιά μας

iason sekeris

@ dimpep. Τα παιδιά μας θα πεθαίνουν γύρω απο χωματερές γεμάτες απο δεκαπύρηνα κινητά και τηλεφωνικά καλώδια

ZJ-HELLAS

Ναι dimpep.Μου προκαλει εντονη περιεργεια ο τροπος λειτουργιας μιας τετοιας υποδομης.

jit

Λαλακιες εντυπωσιασμου. Έγινε εκπομπή μεγάλου αριθμού νετρινων, η λήψη σήματος του δέκτη ήταν δισεκατομμυριοστο του αρχικού σήματος εκπομπής, και επίσης η μη εκπομπή και λήψη σήματος κωδικοποιηθηκε ως μέρος του μηνύματος – το 0 σε δυαδικό σύστημα. Σε όλες τις μορφές επικοινωνίας η πληροφορία περιέχεται στον παλμό εκπομπής. Ο μεγάλος πειραματιστης καθηγητής Weber είχε προτείνει την χρήση νετρινων ως μέσο επικοινωνίας είχε κάνει και δημοσίευση προτείνοντας τη χρήση λέιζερ νετρινων – η κρυσταλλικη δομή του ζαφειριου είναι τέτοια που θα επέτρεπε τη χρήση του σαν πομπός αλλά και δέκτης της δέσμης των νετρινων. Χλευαστηκε τότε αλλά είχα διαβάσει στο new scientist το. 2004 ότι η πιρελι θα προσπαθούσε να το αναπαράγει.

jit

Η πιρελι εκτός από τα ωραία ημερολόγια είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστες οπτικών ινών για αυτό και ενδιαφέρθηκε. Πάντα υπάρχουν μεγάλοι οραματιστες που χλευαζονται στην εποχή τους, ένας Τεσλα που θα υποστεί την βλακωδη χλευη κάποιου Εντισον, εναλλασσομενο έναντι συνεχούς ρεύματος κτο. Και σήμερα είναι πολλοί οι χλευαζομενοι αλλά κάποιοι από αυτούς θα μείνουν στο μέλλον ως πρωτοπόροι που ανοίξανε το δρόμο για νέες μορφές επικοινωνίας, παραγωγής ενέργειας και ίσως το δρόμο για τα αστέρια ενώ οι φυσικοί του παρόντος κυνηγάνε χορδουλες και τερατώδη Καθιερωμένα Πρότυπα μοντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.