Το νέο ατομικό ρολόι που δεν χάνει δευτερόλεπτο σε 15 δισεκατ. χρόνια

Οι φυσικοί δημιούργησαν ένα νέο ατομικό ρολόι το οποίο είναι το πιο ακριβές που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων δεν θα κερδίσει ούτε θα χάσει δευτερόλεπτο σε διάστημα 15 δισεκατομμυρίων χρόνων.

Πρόκειται για ένα οπτικό ρολόι πλέγματος το οποίο χρησιμοποιεί άτομα στροντίου και είναι τρεις φορές πιο ακριβές από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ.

Με την εφεύρεση του νέου ρολογιού, οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να αντικαταστήσουν το ισχύον πρότυπο χρονομέτρησης από ατομικό ρολόι Καισίου. Το ρολόι αυτό χρησιμοποιείται για να ρυθμιστεί η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Coordinated Universal Time, UTC). Ο λόγος που ο ακριβής χρόνος είναι τόσο σημαντικός είναι για δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, κινητά τηλέφωνα και ψηφιακές τηλεοράσεις.

Η ομάδα θεωρεί ότι ο ακριβής χρόνος μπορεί να βοηθήσει και σε άλλους τομείς όπως η κβαντομηχανική.

Το τωρινό ατομικό ρολόι Καισίου έχει ακρίβεια κατά την οποία μπορεί να χάσει μόνο 1 δευτερόλεπτο σε 100 εκατομμύρια χρόνια. Το νέο ατομικό ρολόι μετράει τον χρόνο με τον εντοπισμό των φυσικών δονήσεων ή ατόμων στροντίου στο κόκκινο φως λέιζερ. Έχει βελτιωμένη σταθερότητα κατά 50% σε σύγκριση με το παλιό ρολόι. Τέλος, είναι τόσο ακριβές που μπορεί να μετρήσει ακόμη και τις ελάχιστες αλλαγές που γίνονται στο πέρασμα του χρόνου από διαφορετικά υψόμετρα.

ατομικό ρολόι, Το νέο ατομικό ρολόι που δεν χάνει δευτερόλεπτο σε 15 δισεκατ. χρόνια

ατομικό ρολόι, Το νέο ατομικό ρολόι που δεν χάνει δευτερόλεπτο σε 15 δισεκατ. χρόνια

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Higlander

Πολυ καλή εφεύρεση, 5 στα 5!

parastas

Θυμάμαι ότι 15 χρόνια πριν διάβαζα άρθρα για τα ατομικά ρολόγια, και μιλούσαν για το ότι τα άτομα στροντίου είναι πιο ακριβή από τα κεσίου αλλά νόμιζα ότι ήδη είχαν εφευρεθεί.

Kilplix

Science porn απλα!

vasilist

Όλα ωραία και καλά αλλα μου διμηοθργήθηκε μια απορία.
Ποιος ορίζει το απόλυτο δευτερόλεπτο σφού δεν έχει ξανα υπάρξει τόσο ακριβές ρολόι?
Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε αλλα με ποιο απλά λόγια αφού δεν έχουμε το απόλυτο ρολόι που μετράει ακριβώς το δευτερόλεπτο πως ξέρουμε πιο είναι το ακριβές διάστημα που απέχει απο το πρώτο κλικ του δευτερολέπτου εώς το δεύτερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Eγκαταλείπoνται τα σχέδια για την ανάπτυξη οθονών MicroLED

Η Apple τερμάτισε ένα project για την εσωτερική ανάπτυξη οθονών microLED εσωτερικά, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.