Νορβηγία: Η πρώτη χώρα που ρίχνει την αυλαία στο ραδιόφωνο FM

Μπορεί το ραδιόφωνο FM να μην είναι σήμερα όσο σημαντικό ήταν κάποτε, ωστόσο για πολλές χώρες στον κόσμο είναι ακόμη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην Νορβηγία, η οποία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που απενεργοποιεί τις εκπομπές ραδιοφώνου FM.

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα, στις 11:11 τοπική ώρα, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Το πρώτο μέρος που είδε να απενεργοποιούνται τα FM είναι το Bodø, μία πόλη στον βορά της χώρας. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Η Νορβηγία χρησιμοποιεί παράλληλα FM radio και Digital Audio Broadcastin ή DAB από το μακρινό 1995. Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, πιστεύει ότι η υποστήριξη για το ραδιόφωνο FM είναι αρκετά δαπανηρή, ειδικά την στιγμή που πρέπει να στείλεις το σήμα σε έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων διασκορπισμένο στην ορεινή Νορβηγία.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι το DAB θα προσφέρει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ποιότητα ήχου. Το DAB θα έχει 20 εθνικά κανάλια, σε σύγκριση με το FM που πρόσφερε μόνο 5. Οι τοπικοί σταθμοί ωστόσο, θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε αναλογικό σήμα, εφόσον το επιθυμούν.

Παρόλο που το DAB είναι το μέλλον, η κάτοικοι της Νορβηγίας δεν είναι ευχαριστημένοι με την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης. ΤΟ 66% αντιτίθεται στην επιλογή αυτή ενώ μόνο το 17% συμφωνεί.

Norway FM radio shuts down first country world, Νορβηγία: Η πρώτη χώρα που ρίχνει την αυλαία στο ραδιόφωνο FM

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GS

Μεθυσμένος κλείνω τα FM DAB και χρησιμοποιώ Digital Audio Broadcastin DAB!

Σωκράτης

Κοιτα να δεις που κάποιες φορές είναι ωραία να ζεις σε μια χωρα που βρίσκεται μια 10ετια πίσω…

bezilys

Χαχαχαχα παντού αυτό το dab

sotos

bezilys χαχαχαχαχαχαχαχαχα

Impressive-Instant

Fm forever!!!!

Manolis

το μόνο σίγουρο ότι όταν καταργηθεί το FM σε όλο το κόσμο τότε εταιρείες όπως η Apple και η Samsung θα βάλουν FM δέκτη στις ναυαρχίδες τους!!! χαχαχαχα!!!!! :p

ZURA

Ποιός ακούει ραδιόφωνο FM αφού τώρα υπάρχει το tunein και άλλες διάφορες σχετικές εφαρμογές…

giannis

Η κατάργηση του FM RADIO προυποθέτει αντικατάσταση σε άπειρα ραδιοφωνάκια, στερεοφωνικά, mp3 players, δέκτες σε αυτοκίνητα κλπ κλπ. Κάποιες εταιρείες θα τα κονομήσουν χοντρά. Εγώ έχω fm στο αυτοκίνητο και την δουλειά. Να μην αναφέρω τα αυτοκίνητα της δουλειάς που για πολλούς λόγους δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν. Η νέα εποχή κοστίζει τελικά.

ChristosT

Όλα αυτα για τα κονομάνε οι εταιρείες επειδή και αυτό έμεινε το μόνο μέσω ενημέρωσης και του πιό απλού ανθρώπου και πολίτη. Υπάρχουν θύματα που τους αρέσει φυσικά και θα το καταλάβουν όταν έρθει η μέρα που θα το ψάχνουν και δεν θα το βρίσκουν αυτό το FM RADIO.
Παγκοσμιοποίηση και τα μυαλά στα κάγκελα…να μην υπάρχει ΤΙΠΟΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ SERVERS της άρχουσας τάξης. Να ελέγχουν τα πάντα…
Ξεφτίλα…

tester

Θυμάμαι πριν καμια 15αρια χρόνια, είπα να αγοράσω σοβαρό στερεοφωνικό και ένα απο τα κομμάτια ήταν ένα receiver Harman Kardon. Τότε ο πωλητής μου είχε πει οτι υποστηρίζει DAB και σε 2-3 χρόνια θα αλλάξει ο τρόπος μετάδοσης σε ψηφιακός. Ακόμα γελάω όταν το σκέφτομαι, αν θα ζω όταν θα ερθει το DAB στην Ελλάδα

bezilys

Θα μας το φέρει ο YPO και snik :’)χαχα

Vel.gr

Προτιμώ το κλασικό ραδιόφωνο παρά το Spotify

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Gear Nothing

Nothing Ear και Nothing Ear (a): Επίσημα τα ακουστικά – Με καλύτερη μπαταρία και ANC

Η Nothing κυκλοφόρησε την τρίτη γενιά ακουστικών της τα Nothing Ear και Ear (a) και φαίνονται πολύ καλές προσφορές.

Gear OnePlus

OnePlus Pad Go: Έρχεται στην Ευρώπη στις 23 Απριλίου

Το OnePlus Pad Go, το προσιτό tablet που κυκλοφόρησε σε ορισμένες αγορές τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έρχεται τώρα στην Ευρώπη.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.