NVIDIA Tegra X1, Με ισχύ όσο ο καλύτερος υπολογιστής πριν 15 χρόνια [CES 2015]

Στην CES 2015 η NVIDIA παρουσίασε το επόμενης γενιάς πανίσχυρο chip Tegra X1 το πρώτο με επεξεργαστική ισχύ teraflop όση δύναμη δηλαδή είχε ο ταχύτερος επεξεργαστής υπολογιστή πίσω το 2000. Ο NVIDIA Tegra X1 είναι οκταπύρηνος 64-bit με 256 πυρήνες GPU (Maxwell) προσφέροντας διπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τον Tegra K1.

Το SoC είναι αρχιτεκτονικής 20nm αποτελείται από 4 επεξεργαστές Cortex-A57 και 4 Cortex-A53, έχει ικανότητα λήψης βίντεο 60 fps 4K video (H.265, H.264, VP9) και θα μπορούσε να διαχειριστεί τις πληροφορίες από κάμερα έως και 1.3 Gigapixel.

O Tegra X1 παρουσιάστηκε να τρέχει πάνω σε ένα reference board με 4GB μνήμη RAM με ψύκτρες και σύμφωνα με στέλεχος της NVIDIA το setup είναι παρόμοιο με αυτό που θα μπορούσε να ενσωματώνει ένα 8ιντσο Android tablet.

NVIDIA Tegra X1 CES 2015, NVIDIA Tegra X1, Με ισχύ όσο ο καλύτερος υπολογιστής πριν 15 χρόνια [CES 2015]

NVIDIA Tegra X1 CES 2015, NVIDIA Tegra X1, Με ισχύ όσο ο καλύτερος υπολογιστής πριν 15 χρόνια [CES 2015]

Πηγή: 1, 2

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
antonis

αυτη η nvidia δεν λεει να βαλει μυαλο.. ναι πανυσχηρος ο χ1.. ε και? τι να τον κανεις αν απαιτειται 15000mah μπαταρια για να σε βγαλει μιση μερα και ψυκτρες μη λιωσει η συσκευη? και μη υποστηριξη LTE modem ενσοματωμενο.. παλι τιποτα δεν θα πουλησει…………

X

Κατά τα άλλα το προηγούμενο μοντέλο ο Κ1 θα ήταν(κάποιοι λένε ότι είναι κιόλας) πιο γρήγορος από PS3 και Xbox360 α ρε τι πρόβατα βρίσκουν και λένε ότι τους κατέβει !!! Πάλι καλά που αυτή τη φορά αποφάσισαν να πούνε την αλήθεια – και δεν είπαν ότι είναι πιο γρήγορος από xbox one να γελάσουμε λίγο ακόμη :))))

tolis

Κάποιο λάθος έχει γίνει! 1 tflop βγάζουν με τα βίας οι καλύτεροι επαγγελματικοί επεξεργαστές του σήμερα! οι υπερυπολογιστές πριν 15 είχαν αυτή την ισχύ!
Επίσης Χ ναι σαν tflop είναι πιο ισχυρός από τα ps3 και xbox 360 και πλησιάζει και το xbox one! βέβαια τα θεωρητικά tflops δεν είναι το παν αλλά είναι ενα πολύ καλό μέτρο σύγκρισης!

inblx

@X, όχι απλα το πλησιάζει, το περνάει κιόλας. Το PS3 και το Xbox 360 έχουν μια GPU που βγάζει περίπου 250-280 GFLOPS, όταν η GPU του K1 βγάζει στα 950MHz περιπου 360-370 GFLOPS.
Αλλά @tolis, το Xbox One δεν το πιάνει. Το One έχει 1,3 TFLOPS δηλαδή 1300 GFLOPS. Τρελή διάφορα. Επίσεις ουτε ο X1 πιάνει το One, λέει διπλάσιες επιδόσεις. Αμα κανουν το λάθος να ξανατρέξουν την GPU στα 850-950MHz (ένας λογος του τεράστιου TDP, γιαυτό δεν μπήκε σε κανένα κινητό) θα βγάζει περιπου 600-700MHz. Ίσα για να ανταγωνιστεί τον καινούριο PowerVR GT7900, η οποία στα 650MHz βγάζει 665 GFLOPS. Την ίδια περιπου δυναμη με μια GTX 750 Ti. Τέτοιες έχουν συνήθως τα Net caffe.

Το μόνο που θα ήθελα να δω σε αυτήν την γενιά είναι ενα χαμηλότερο Clock για να μπει και σε κινητά. Ο λογος απουσίας του LTE modem απο τον Κ1 δεν είναι δικαιολογία για να μην μπει σε κινητά η phablets. “Ρουφαει” τόσο πολύ μπαταρία με αυτη την GPU που σε ενα κινητό με 2800-3100mAb σε gaming θα έβγαζε 30-50λεπτα το πολύ.

edd

Πρώτον, είναι νωρίς για τέτοια ισχύ σε φορητές συσκευές. Όπως ειπαν οι προηγούμενοι, ας επικεντρωθούν στην αποδοτικότητα των chips για να μη βλέπουμε τα εκτρωματα των 10.000 mah. Κινητο ειναι, οχι το Mars rover. Αν καιει πολυ ενα αυτοκινητο, δεν του βαζεις αλλα 2 ρεζεβουαρ, μειωνεις την καταναλωση του κινητηρα. Δευτερον, οι ίδιες οι εταιρίες που φτιάχνουν παιχνίδια για pcs και κονσολες δε φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά το mobile gaming, το οποίο δεν υπάρχει πέραν καποιων εξαιρέσεων. Με παιχνιδια που προσφέρουν καλα γραφικά (με τα stantards των κινητών) αλλά απαιτούν μονιμη σύνδεση με τον τραπεζικό σου λογαριασμο, δεν κανεις δουλειά. Και θέλω να πιστεύω οτι κάποια στιγμη θα το καταλάβουν οι καταναλωτες και θα ρίξουν ενα γερο Χ (οπου βλέπω gameloft ή eagames δεν διαβάζω καν περιγραφη). Τρίτον, νομιζω οτι το hype των smartphones βρίσκεται στο τέλος του. Προσωπικά δεν με εντυπωσιαζουν τα γραφικά και οι πυρήνες. Πασχίζουν να δημιουργήσουν αναγκες χωρις να λυνουν τα προβληματα που υπαρχουν. Τελευταια φορά που ενθουσιαστηκα με κάποια τεχνολογία ηταν με την ασύρματη φόρτιση και το OIS του 920. Απο τοτε απλα προσθέτουν πυρήνες (λες και αυτό ηταν το πρόβλημα), αυξάνουν την ram για να μπορούν να τρέξουν οι κακογραμμενες εφαρμογές και το… Συνέχεια »

inblx

Διόρθωση, 6η γραμμή, πρωτη παράγραφος. Εννοούσα 600-700 GFLOPS.

ilias Ch.

@edd +1 Και εγώ πολύ καιρό αυτό λέω. Τι να τους κάνουμε τους 12πύρηνους επεξεργαστές, και τις τρελές GPU στα κινητά. Αμα η μπαταρία φεύγει σας τρελή, δεν υπάρχει λογος. Όλοι οι κατασκευαστες βάζουν και βάζουν και ξαναβάζουν τόσο πολλα features στα κινητά, την ίδια στιγμη που θέλουν να τα κάνουν λεπτα. Αλλά στο τέλος θυμούνται οτι κάπου πρεπει να μπει και η μπαταρία. Και έτσι φτιάχνουν τα τέρατα αυτά όπως το Note. Και ναι, ξέρω πως έχει φτιαχτεί για να ειναι μεγαλο, αλλά αν έκαναν ενα Note στις 5″ ακριβός με τα specs που έχει τώρα, και το πάχος δεν θα το αγόραζε κανένας, και όχι λόγο του μεγέθους αλλά λογο της άθλιας μπαταρίας του. Αλλά δεν μπορουμε να κατηγορούμε την samsungy η την κάθε Samsung γιαυτό. Οι εταιρίες που κατασκευάζουν τους επεξεργαστές είναι αυτοί που πρέπει να κραζουμε. Παράδειγμα, Qualcomm. Έκανε εναν 810 ο οποίος τρέχει στα 2,8GHz. Γιατί? Η ο 805, στα 2,7GHz. Γιατί? Γιατί τοσο πολύ Clock θέλει κάποιος για να τρεξει Facebook, messenger, Spotify, Chrome και Instagram? Με το Motorola moto X που έχω (2013) τα κανει όλα αυτά χωρίς κανένα πρόβλημα, χώρις κανένα lag με εναν απλό διπυρηνο στα 1,7GHz. Και μην σας πω… Συνέχεια »

Diagrafeas

1 TFlop σε FP16 και 0,5 σε FP32.
Και αναφέρονται συνολικά μαζί με τα γραφικά προφανώς.
Οι πιο γρήγορες κάρτες γραφικών έχουν ~6TFlop FP32 και 1TFlop FP64.
Οι πιο γρήγοροι επεξεργαστές (8 πυρήνων) 0.5 TFlop.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 40 Super: Ανακοινώθηκε η νέα σειρά καρτών γραφικών

Η Nvidia ανακοίνωσε την ενημερωμένη σειρά καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Super, τις RTX 4080 Super, RTX 4070 Ti Super και RTX 4070 Super.

Business NVIDIA

Nvidia GeForce RTX 4090: Χιλιάδες κάρτες γραφικών μετατρέπονται σε ΑΙ κάρτες στην Κίνα

Η Nvidia GeForce RTX 4090 είναι η κορυφαία κάρτα γραφικών της εταιρείας για gaming. Βασίζεται στο τσιπ AD102.

Gear NVIDIA

Ο υπερυπολογιστής Eos της NVIDIA έσπασε το δικό του ρεκόρ εκπαίδευσης AI

Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ολοκληρωθεί ανάλογα με το hardware.

Business NVIDIA

Το Ην. Βασίλειο επενδύει $273 εκατομμύρια σε πανίσχυρο υπερυπολογιστή με ΑΙ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια επένδυση 273 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή της, του Isambard-AI.