Ψηφιακή άρπα με τη χρήση ακτίνων Laser [video]

Η “Ψηφιακή άρπα με χρήση Laser» δημιουργήθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας των φοιτητών Κουτρογίαννη Κωνσταντίνου και Τσερέλη Ανδρέα υπό την επίβλεψη του Δρ. Δημήτρη Πογαρίδη. Βασικός στόχος της πτυχιακής εργασίας ήταν η κατασκευή μιας ψηφιακής άρπας με την αντικατάσταση των κλασικών χορδών με ακτίνες Laser.

Την Ψηφιακή άρπα μαζί με άλλες καινοτομίες μπορείτε να απολαύσετε στο 3o φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής iFest 2012 (Νέα Καρβάλη, 17-21 Οκτωβρίου 2012). Το Techblog είναι χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ. Περισσότερες πληροφορίες για το iFest2012: www.i2fest.gr

, Ψηφιακή άρπα με τη χρήση ακτίνων Laser [video]

, Ψηφιακή άρπα με τη χρήση ακτίνων Laser [video]

Σχετικά με την κατασκευή
Εκτός την αντικατάσταση των κλασικών χορδών με ακτίνες Laser δημιουργήθηκε και μια πλακέτα η οποία λειτουργεί ως «Μεταφραστής». Η πλακέτα έχει ως κύριο σκοπό να ελέγχει συνεχώς τα Laser και όταν αυτά διακόπτονται να «Μεταφράζει» τα 0 και 1 που δέχεται σε ψηφιολέξεις, οι οποίες αποστέλλονται στην συνεχεία σε ένα Midi expander μεσο της midi εξόδου της πλακέτας.

Για την υλοποίηση χρησιμοποιήθηκαν ξύλο οξιάς για το πλαίσιο, ο μικροεπεξεργαστής της ATMEL, atmega 32a, το αναπτυξιακό σύστημα STK-500, καθώς και 15 laser των 20mw.
Όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω ο στόχος της πτυχιακής εργασίας ήταν η αλλαγή των κλασικών χορδών μιας άρπας με Laser το οποίο ως αποτέλεσμα έχει την ψηφιοποίηση ολόκληρου του οργάνου.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kostas

Μπραβο στα παιδια… Πραγματικα οσο δυσκολο η ευκολο και αν φαινεται… Γενικα μετα απο μια πτυχιακη, που εχεις κουραστεί για να την τελειωσεις, νιωθεις ομορφα ακομα πιο ομορφα φανταζομαι θα νιωθουν τα παιδια που θα την παρουσιασουν στο φεστιβαλ…. Μπραβο και παλι…

Ιωάννης Π.

o ATMEGA32A είναι μικροελεγκτής όχι επεξεργαστής, sorry.

Achilleas

Κώστα ξέρουμε τι σπουδάζουν τα παιδιά? Ποια σχολή?Γτ μ φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά…

Στρατος

Μπράβο στα παιδιά, πολύ καλή δουλειά! Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε τέτοια μυαλά!

Nick

Λυπαμαι που θα το πω αλλα…
https://makeprojects.com/Project/Laser-Harp/690/1

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά πραγματικά σας το λέω σχόλια όπως το συγκεκριμένο του “Ιωάννης Π” αλλά και αυτό του “Nick”, δεν τα καταλαβαίνω!

Hakeem

Παιδιά χαλαρώστε Πτυχιακή είναι από κάπου πρέπει να αντλήσουν πληροφορίες. Αν είχαμε παρθενογένεση σε όλες τις πτυχιακές τότε θα μιλούσαμε για χώρα γεμάτη Αινστάιν. Το ότι υπάρχουν άτομα που βγάζουν τέτοια projects εδώ στην Ελλάδα πρέπει να μας είναι ευχάριστο! Επίσης σας δίνουν την ευκαιρία να πάτε να δείτε από κοντά κάποια τέτοια projects που μόνο από το youtube, την tv και με σερφάρισμα στο internet μπορείτε να δείτε. Μην είστε αρνητικοί. Όσο για το αν είναι μικροελεγκτής ή μικροεπεξεργαστής η απάντηση είναι εδώ (εγκυκλοπαιδικά) : https://el.wikipedia.org/wiki/Μικροελεγκτής .Ευχαριστω!

Theodore

Τα 25kINR,σημαινει 368€.

Makis

Μια τέτοια δεν χρησιμοποιούσε ο Jean Michel Jarre πριν κάτι δεκαετίες, 1982 στην Κίνα, ή μήπως ήτανε fake?…Καλά μη μου πείτε ποιος είναι ο Jarre; Περάσανε τα χρόνια….:(

DJ radical

Μπράβο στα παιδιά και καλή επιτυχία.
Ελπίζω να βλέπουμε συνεχώς τέτοιες καινοτομίες και θα ήθελα πολύ να δώ κάτι τέτοιο να υλοποιείται…
Με το που είδα το video δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι κάτι τέτοιο σε μπάσο ή κιθάρα!

Manolis

Καταρχάς συγχαρητήρια στα παιδιά για την άρπα.
Τα παιδιά αυτά ο Κωνσταντίνος Κουτρογιάννης και ο Ανδρέας Τσερέλης έφτιαξαν την άρπα με χρήση laser το οποίο concept @Nick έχει υλοποιηθεί με διάφορους άλλους τρόπους δεν το αποκλείει ή το ακυρώνει το project αυτό γράφοντας “Λυπαμαι που θα το πω αλλα…”.
Η Nokia έφτιαξε τα πρώτα έξυπνα κινητά και μετά ακολούθησαν όλες οι εταιρίες τι παει να πεί αυτό; Ότι όλα τα υπόλοιπα έξυπνα κινητά πρέπει να τα ακυρώσουμε;
Εγώ έχω να πω ότι πέρα απο αυτό που φαίνεται στο video η άρπα έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί με MIDI σε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα ηχογράφησης/σύνθεσης χρησιμοποιώντας ότι ήχο θέλει!
Μακάρι να βλέπαμε απο όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας τέτοιου είδους projects, ενημερωθείτε και ψάξτε αν αγαπάτε την τεχνολογία, για το ΤΕΙ Καβάλας τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής (i2fest.gr <- υπάρχουν πολλά εκθέματα τεχνολογικού περιεχομένου)

Μάνος,
Ο αρποπαίχτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.