Υπερηχητικό διπλάνο από το μέλλον εξαλείφει την ηχητική έκρηξη

Πολλοί από εμάς έχουν ακούσει την υπερηχητική έκρηξη, ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν ένα αεροσκάφος κινείται ξεπερνώντας την ταχύτητα του ήχου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία, σε συνεργασία με το MIT και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, βρήκαν ένα σχέδιο διπλάνου το οποίο μπορεί να κινείται υπερηχητικά, χωρίς να προκαλεί την ηχητική έκρηξη (sonic boom).

Η ιδέα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό είχε ήδη διατυπωθεί το 1930, αλλά τώρα βρίσκεται πιο κοντά στο να γίνει πράξη. Το αεροσκάφος είναι διπλάνο, επομένως η κάτω πτέρυγα είναι ικανή να εξαλείψει όλες τις πιέσεις του αέρα που προκαλεί η ταχύτατη κίνηση του αεροσκάφους και αποτελούν την αιτία του sonic boom. Το πρόβλημα μπορεί να μη σας φαίνεται σημαντικό, αλλά για να το κατανοήσετε θα πρέπει να φανταστείτε ότι ζείτε κοντά σε μία περιοχή όπου περνούν συχνά υπερηχητικά αεροπλάνα, τα οποία επιδιώκουν να κάνουν πολύ πιο γρήγορα μία μακρινή πτήση. Ο θόρυβος θα ήταν ανυπόφορος.

Το πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν ήταν πώς να σταματήσει ο ήχος, αλλά πώς θα μπορέσει ένα αεροσκάφος με τέτοια διάταξη φτερών να φτάσει να απογειωθεί και να πιάσει υψηλές ταχύτητες. Η αεροδυναμική έκανε τη δουλειά της και έτσι έχουμε το πρώτο concept διπλάνο με τέτοιες ικανότητες. Αυτό που μένει τώρα είναι να το δούμε σύντομα να πετάει.

, Υπερηχητικό διπλάνο από το μέλλον εξαλείφει την ηχητική έκρηξη

, Υπερηχητικό διπλάνο από το μέλλον εξαλείφει την ηχητική έκρηξη

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
FORO-XRISTOS

κωστα αν γινεται κανενα λινκ για να δουμε φωτος?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.