Ερευνητές εφηύραν διάφανες μπαταρίες λιθίου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ στην Αμερική, βρήκαν τρόπο να κατασκευάσουν διάφανες μπαταρίες λιθίου. Συγκεκριμένα ο μεταπτυχιακός φοιτητής Yuan Yang σε συνεργασία με τον καθηγητή του Yi Cui στο SLAC National Accelerator Laboratory, ανακάλυψε ένα τρόπο να κατασκευάσει μία μπαταρία ιόντων λιθίου που να είναι διάφανη.

Yποστηρίζουν πως όταν ξεκινήσει μαζική παραγωγή τέτοιων μπαταριών, το κόστος κατασκευής τους θα είναι παρόμοιο με τις κλασικές μπαταρίες λιθίου.

Προφανώς και για την κατασκευή διάφανων μπαταριών λιθίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορατά υλικά όπως αλουμίνιο και χαλκός. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μείγμα χημικών ουσιών και μετάλλων, ούτως ώστε να πετύχουν την δημιουργία μιας σχεδόν “αόρατης” μπαταρίας. Αναφορικά ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν είναι η Polydimethylsiloxane ή πιο απλά PDMS, μια ουσία που υπάρχει στην γνωστή σε όλους μας σιλικόνη. Είναι προφανές πως όλα αυτά απαιτούν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις Φυσικής, τις οποίες ο συγκεκριμένος φοιτητής σίγουρα έχει.

Κάτι επίσης αξιοσημείωτο, είναι πως τα υλικά που χρησιμοποίησαν για την κατασκευή της διάφανης μπαταρίας, παρουσιάζουν εξαιρετική ελαστικότητα. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι μπορεί να δούμε εύκαμπτες οθόνες σε υπολογιστές ή άλλες συσκευές πολύ πιο σύντομα απ’ ότι φανταζόμαστε. Ο καθηγητής πάντως έχει μεγάλες φιλοδοξίες μιας θα ήθελε να μοιραστεί την εν λόγω ανακάλυψη με τον Steve Jobs, όπως λέει και ο ίδιος για ένα μελλοντικό “διάφανο” iPhone.
Το μόνο μειονέκτημα των διάφανων μπαταριών είναι η απόδοσή τους. Μια διάφανη μπαταρία έχει την μισή αποδοτικότητα σε σχέση με μια αντίστοιχη κλασική μπαταρία λιθίου. Λογικά με τον καιρό και μετά από περισσότερα πειράματα η αυτονομία τους θα αυξηθεί.

, Ερευνητές εφηύραν διάφανες μπαταρίες λιθίου

Πηγή

Marios1508

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Daimon

Διαφανες οθόνες τον Laptop..
Διαφανες μπαταρίες…
Εύκαμπτα κινητά…

Απότι φαίνεται δεν είναι μακριά οι στιγμές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας 😉

nektarios

“Ο καθηγητής πάντως έχει μεγάλες φιλοδοξίες μιας θα ήθελε να μοιραστεί την εν λόγω ανακάλυψη με τον Steve Jobs”

Να σας πω εγώ τι θα γίνει: O Steve Jobs θα ψάξει να βρει δική του διάφανη μπαταρία,θα το κατοχυρώσει σαν πατέντα και μετά θα του κάνει και μήνυση για αντιγραφή των προϊόντων apple!
χεχε!

vasilisk

δεν κοιτάνε μήπως και φτιάξουν μπαταριές που να φορτίζουν αμέσως ή να μην αδειάζουν εύκολα και να αφήσουν τις διαφανείς λέω εγώ 🙂

Vasilis

κάποιος διερωτόταν πως το Samsung galaxy Skin θα μπορεί να είναι flexible αφου πρέπει να έχει μπαταρία ….ιδού η απάντηση!!!

Dimitris

Είδα προχτές στην Ελβετική τηλεόραση πως κερδίζετε το λίθιο.. Μήπως πρέπει να ανοίξουμε πάλι τις αλυκές μας?

Marios1508

όσο υπάρχουν τέτοια μυαλά θα κάνουν ανάλογες ανακαλύψεις, το θέμα είναι αν φτάνουν κάποια στιγμή σε επίπεδο μαζικής παραγωγής για να μπορούν να “χαρούν” όλοι τις τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Marios1508

@ vasilisk αυτό που ζήτησες υπάρχει… https://techblog.gr/gadgets/everlasting-battery-6322/ σε ερευνητικό επίπεδο βέβαια αλλά είναι μια αρχή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.