24fps: Η λιγότερο γνωστή αλλά σημαντική αλλαγή που έφεραν τα Blu-ray σε σχέση με τα DVD

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε εφικτή την προβολή ταινιών στο σπιτι με κινηματογραφική αίσθηση. Το σημαντικό βήμα έγινε με την χρησιμοποίηση του blu-ray ως μέσο διανομής στους καταναλωτές. Για να κατανοήσουμε καλύτερα της αλλαγή αυτή διακρίνουμε 2 περιπτώσεις τρόπων προβολής ταινιών.

, 24fps: Η λιγότερο γνωστή αλλά σημαντική αλλαγή που έφεραν τα Blu-ray σε σχέση με τα DVD

Πηγές μόνο PAL (DVD, VHS, TV)
Είναι πολύ πιθανό να έχετε δει κάποια ταινία στον κινηματογράφο και στη συνέχεια να την ξαναδείτε σε κάποιο από αυτά. Υπάρχουν αρκετές διαφορές στην εκλαμβανόμενη κινηματογραφική αίσθηση μεταξύ των δύο περιπτώσεων, αν και τα τελευταία χρόνια με την χρήση των DVD και του κατάλληλου οπτικοακουστικού εξοπλισμού οι διαφορές φθίνουν ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο μια διαφορά θα είναι σίγουρα υπαρκτή. Η διάρκεια της ταινίας θα είναι κατά 4.2% μικρότερη όταν θα την δούμε εκτός της κινηματογραφικής αίθουσας! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η ασυμβατότητα των προτύπων που ισχύουν στην κάθε περίπτωση.

Οι ταινίες κινηματογραφούνται με την χρήση φιλμ 35mm στο οποίο αποτυπώνεται η κινούμενη εικόνα με ρυθμό 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιείται στις συσκευές τηλεόρασης όσο και στις συναφείς συσκευές (βίντεο, DVD) το σύστημα PAL για την κωδικοποίηση και μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος.
Το σύστημα PAL ορίζει ως ρυθμό ανανέωσης της εικόνας τα 25 καρέ το δευτερόλεπτο (ακριβέστερα 50 πεδία διαδοχικών περιτών /αρτιων γραμμών του κάθε καρέ (το λεγόμενο 50i) δλδ 1 καρε=1πεδιο περιττών +1 πεδίο άρτιων γραμμών). Συνεπώς οι ταινίες όταν προβάλλονται με το σύστημα PAL θα πρέπει να έχουν ρυθμό ανανέωσης 25 καρέ το δευτερόλεπτο. Για να επιτευχθεί αυτό, διαδοχικά κάθε καρέ του φιλμ αντιγράφεται σε ένα καρέ του συστήματος PAL. Συνεπώς η ταινία θα αναπαράγεται στην συσκευή μας με ταχύτητα 4.2% μεγαλύτερη του πρωτοτύπου αφού σε κάθε δευτερόλεπτο θα προβάλλονται 25 καρέ της αρχικής ταινίας (24 προβλεπόμενα + 1 επόμενο). Επιπλέον και ο ήχος παραμορφώνεται σε ανάλογο ποσοστό. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας δεν είναι εύκολα αντιληπτό αν και υποκειμενικά «ενοχλητικό».
Υπάρχουν λοιπόν 2 προβλήματα που πρέπει να λυθούν το 1ο ειναι η προβολή της ταινίας στην σωστή ταχύτητα της (πρόβλημα του μέσου δλδ) και 2ο το πως θα αντιστοιχηθουν τα 24fps στα fps=Hz της τηλεόρασης (πρόβλημα συμβατότητας συσκευών). Το 1ο λύνεται κυριώς με χρήση υπολογιστή (Τo WinDVD υποστηρίζει την λειτουργία PAL tru-speed) ή φυσικά με την επιλογή της έκδοσης σε Blu-ray. Στην πιο ακραια περίπτωση μπορούμε να φηφιοποιήσουμε το αναλογικό μέσο που την έχουμε (Βιντεοκασέτα,Εγγραφή από TV) και να την κάνουμε 24fps με λογισμικό επεξεργασίας βίντεο. Το 2ο προκύπτει γιατί το 60Hz/50Hz δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 24. Το 60 είναι γιατί οι τηλεοράσεις μπορεί να είναι για PAL αλλά λαμβάνουν σήμα από υπολογιστή στα 60Hz.

Πηγή Blu-ray ή φηφιακά αρχεια στα 24fps (1080p/ 720p)
Το Blu-ray βελτίωσε την ποιότητα της εικόνας και του ήχου αλλα επίσης εξάλειψε κάτι επίσης σημαντικό. Το 1ο πρόβλημα που αναφέραμε παραπάνω και πολλοί δεν είχαν παρατηρήσει στα DVD. Το 2ο πρόβλημα λύνετα ανάλογα του εξοπλισμού προβολής.

Το ιδανικό είναι να συνδέσετε το Blu-Ray player/ PC με προβολέα ο οποίος θα υποστηρίζει 24fps ή ακόμα καλύτερα ακέραια πολλαπλάσια του 24. Οι πιο πολλοί συνήθως θα το συνδέσετε με τηλεόραση/οθόνη υπολογιστή οπότε, επείδη το 60Hz δεν είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 24, δεν θα είναι “εντελώς” ομαλή η κίνηση της εικόνας. Συνεπώς το βέλτιστο αποτέλεσμα θα το έχετε αν η τηλεόραση ενσωματώνει συστήματα εξομάλυνσης εικόνας (100Hz/ 200Hz κτλ.) ή χρησιμοποιείτε κάποια αντίστοιχη λειτουργία εξομάλυνσης κίνησης ενός προγράμματος αναπαραγωγής βίντεο στον υπολογιστή (WinDVD, PowerDVD).

Υπάρχουν κάποιες μικρές αδυναμίες στο Blu-Ray (βλέπε Blu-Ray Mastering στα YCbCr 16-235 levels) αλλά είναι η ιδανικότερη πηγή για παρακολούθηση ταινιών, όπως φυσικά και οι αναλογης ποιότητας ψηφιακές πηγές. Αλλά ακόμα και να έχετε DVD ξέρετε πώς να τα βλέπετε σωστά πλέον.

Δαμιανός Καλανίδης

Διαβάστε επίσης το ενδιαφέρον άρθρο του Δαμιανού Καλανίδη, “Tips για να βελτιώστε τη ποιότητα της μουσικής που ακούτε“.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αγάπιος Πάνος

Πωπω! Μας έστειλες! Δεν το είχα παρατηρήσει αυτό στα DVD! Συγχαρητήρια για το άρθρο και εύχομαι το techblog να φιλοξενήσει και άλλα αντίστοιχα. Μπράβο!

Βικέντιος

πολύ ενδιαφέρον 🙂

geo25

πολύ ωραίο άρθρο

teodore88

πιο ευκολο δεν ειναι η εγγραφη να γινεται πλεον στ 25 καρε κ οχι στα 24?? να μην εχουμε κ μεις αυτα τα προβληματα… η να αναβαθμιστουν ολα στο ιδανικα, 30 καρε!! θα ναι κ συμβατο με τις 60Hz τηλεορασεις μας…!

Tron

Χθες το βραδυ αρχισα να ψαχνω την διαφορα 24fps, 30fps και 60fps και σημερα βλεπω αυτο!! Χαρηκα πολυ που βρηκα ενα τετοιο κειμενο στα ελληνικα, μπραβο στο techblog!! Παντως ακομα αναρωτιεμαι γιατι καποιος να προτιμαει 24fps αντι για 30 ή καλυτερα 60. Ειδα οτι ετσι συνηθηζαν να φιλμαρουν παλια και ειναι πιο “σινεματικο”, αλλα αυτο δεν ανηκει στο παρελθον??

takis1994

Συγγνώμη αλλά εχω ερωτήσεις : Εγω εχω τηλεοραση 50 hz..οταν την συνδεω με hdmi , οντως παρατηρω σπασιματα στην εικονα..Τα λυνω συνηθως μεσω pc, αφου εχω κατεβασει το προγραμμα Classic Media player με addon Avysinth (αναζητηστε στο google αν ενδιαφερεστε ολο και κατι θα βρειτε)
Το παραπανω μπορει να κανει την ταινια να τρεχει στα 30, ή ακομη 60 fps..
Ως εδω ενταξει ,, δεν μπορω να κανω κατι αλλο…
Αλλα το αρθρο αναφερει , οτι αν ειχα τηλεοραση 100/200/κτλ hz…δεν θα ειχα κανενα προβλημα με την οχι ομαλη αναπαραγωγη καρε…
Γιατι όμως; Αφου τα 24fps ΔΕΝ ειναι ακεραια πολλαπλασια των 100/200/κτλ (τεινουν να γινουν ομως το 25 ειναι ..) Δεν δημιουργειται λοιπον παλι μια καθυστερηση ;;

yg/ αυτο που λεει το άρθρο για το οτι λυνεται το πρόβλημα με το power dvd πχ, ειναι η λειτουργια TrueTheater® Motion του powerdvd που αναφερεται εδω;;
https://www.cyberlink.com/products/powerdvd/feature-spectacular-quality_en_US.html

Ευχαριστώ

leon

Η κινηματογραφική αίσθηση επιτυγχάνεται στα 24fps. Αν θέλεις ποιο ομαλή κίνηση της εικόνας, τότε δεν σε ενδιαφέρει η κινηματογραφική αίσθηση. Αυτό που αναφέρεται για το classic media player με avisynth addon είναι frame interpolation το οποίο κάνει παρεμβολή frames εξετάζοντας το προηγούμενο και το επόμενο καρέ αυξάνοντας έτσι τα fps. Την τεχνολογία αυτή διαθέτουν οι περισσότερες τηλεοράσεις 100hz/200hz και είναι υπεύθυνη για την αίσθηση “σαπουνόπερας” στις κινηματογραφικές ταινίες.

Δαμιανός Καλανίδης

@Tron Είναι καθαρά λόγοι οικονομικοί/συμβατότητας (Είτε συστημάτων αιθουσών, είτε κινηματογραφικού εξοπλισμού που δεν συμφέρει τα studio να τον πετάξουν άμεσα). Είναι παρομοιο με το γιατί δεν καταργήθηκε το DVD αφού κυκλοφόρησε το Blu-ray..

@takis1994 Φυσικά και δημιουργείται.. Αλλά μικρότερη από κάποια που δεν έχει φίλτρο εξομάλυνσης κίνησης. Επίσης θα πρέπει να δίνεις σήμα στην τηλεόραση 1080/24 όχι 1080/60 για καλύτερο αποτέλεσμα. Γιαυτό λέω έχεις τηλεοραση 100/200/κτλ hz… θα έχεις βέλτιστο αποτέλεσμα,όχι ιδανικό-τέλειο και τόσο καλύτερο όσο και ποιο πολλά είναι τα Ηz. Για ιδανικό όπως αναφέρεται χρειάζεσαι βιντεοπροβολέα (ή τηλεόραση για το αμερικάνικο NTSC που έχει φίλτρα 120/240 Hz αλλά δεν πωλείται Ελλάδα καθώς δεν μπορείς να δεις ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια)

takis1994

οκ ευχαριστώ, το είχα απορία γενικότερα, ήσασταν κατατοπιστικοί!!

Knight Rider

@takis1994

To καλυτερο ειναι το Media Player Classic με addon το Avisynth γιατι ειναι πολυ καλυτερο στην αποδοση της ομαλης εικονας σε σχεση με τις τηλεορασεις με Natural Motion κλπ και σκεψου οτι με το addon το Avisynth εχεις πλεονεκτημα να πειραζεις τα fps,blocksize,overlap,engine search κλπ για να βελτιωσεις καλυτερα την ομαλη εικονα και ακομα και αν η ταινια ειναι 24fps ή 30fps μπορεις να βαλεις 50fps ή οσο θελεις χωρις να κανει καθυστερηση ή 1 frame rate drop ή να το πω αλλιως μικροσπασιμο της εικονας αλλα πρεπει να βαλεις το σημα της εικονας δηλ PAL ή για HDMI 1080/50 αλλιως αμα εισαι 1080/60 τοτε βαζεις 60fps

To μονο μειοντεκτημα στο addon το Avisynth ειναι οτι θελει πολυ καλο επεξεργαστη (Intel Core 2 Duo για SD και Intel Core i7 για HD) και λιγο καλη καρτα γραφικων.

Oμως απορω γιατι τοσα χρονια δεν βαζουν τις ταινιες στα 50fps ή 60fps ή εστω με Interlace ???

GREG

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Αυτό το ήξερα βέβαια από χρόνια γιατί είχα παρατηρήσει διαφορά στην διάρκεια μεταξύ της ίδιας ταινίας σε 25 fps(PAL) και 23,976fps (NTSC) και το είχα ψάξει.

Δαμιανός Καλανίδης

Να συμπληρώσω ότι πλέον κυκλοφορούν ευρωπαικές τηλεοράσεις με φυσική συχνότητα ανανέωσης 120Hz που ειναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 24. Σε αυτές με την ρυμιση για περιεχόμενο 24p (διαφορες ονομασίες της ρύθμισης αναλογα με τον κατασκευαστή είναι : True Cinema, Real Cinema,Cinema Smooth ) και των ανάλογων φίλτρων εξομάλυνσης κίνησης (Clear Motion . MotionFlow) έχουμε πλέον πραγματικά ομαλή ροή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Home cinema

Ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες στο Los Angeles

Το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να γίνει μόνο με την εξέλιξη των εμβολιασμών, όπως αποδεικνύεται στις ΗΠΑ.

Home Cinema Apple Home cinema Sharp

Sharp 32” 4K monitor, Με 4.000 ευρώ από την Apple στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η διάθεση από τη Sharp, οθόνης 32 ιντσων τεχνολογίας LED με ανάλυση 4K (Ultra HD 3840×2160 pixels) μέσω των online καταστημάτων της Apple στην Ευρώπη. Μια κίνηση που δείχνει πως πλησιάζει η κυκλοφορία των ανανεωμένων Mac Pro και η Apple διαθέτει προς πώληση τις συγκεκριμένες οθόνες, έτσι ώστε οι υποψήφιοι κάτοχοι των Mac Pro […]

Home Cinema Home cinema

EPSON, Τα φωτεινότερα χρώματα στους προβολείς LCD

Η Epson παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί οι προβολείς της έχουν τρεις φορές φωτεινότερα χρώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους προβολείς της αγοράς. Εκπρόσωποι Τύπου και πελάτες της Epson παρακολούθησαν τα οφέλη της ομοιόμορφης απόδοσης λευκού και έγχρωμου φωτισμού των προβολέων (Color Light Output), χάρη στην τεχνολογία 3LCD που αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες.

Home Cinema Home cinema OTE TV

OTE TV, Διαθέσιμος ο δέκτης PVR για συνδρομητές μέσω δορυφόρου

Τη δυνατότητα εγγραφής των προγραμμάτων των καναλιών του, προσφέρει ο ΟΤΕ TV από σήμερα και στους συνδρομητές μέσω δορυφόρου, με τη νέα υπηρεσία PVR (Personal Video Recorder), για να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προγράμματα όποτε θέλουν. Με τη νέα υπηρεσία, οι συνδρομητές του OTE TV μέσω δορυφόρου μπορούν: