Τηλεόραση 3D TV, Πόσο ασφαλής είναι η θέαση

3D TV, Τρισδιάστατη τηλεόραση. Είναι εδώ και έχει μαγέψει όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα. Όμως πόσο ασφαλής είναι η θέαση; Κάποιοι έχουν αναφέρει ότι κουράστηκαν με τα γυαλιά παρακολουθώντας το Avatar 3D, κάποιοι άλλοι στο περίπτερο του Techblog με την LG 3D TV, ζαλίστηκαν και έβγαλαν τα γυαλιά μέσα σε 3 με 5 δευτερόλεπτα. Η Samsung επισημαίνει τι πρέπει να προσέξουμε χρησιμοποιώντας περιεχόμενο 3D.

Το σύστημα που κυκλοφόρησε για το σαλόνι μας είναι το Active 3D και χρησιμοποιείται με γυαλιά που έχουν μια μικρή μπαταρία (όπως των ρολογιών χειρός) και ανοιγοκλείνουν τους φωτοφράχτεςς των φακών τους. Θα πρέπει να σβήσετε όλα τα φώτα μέσα στο σαλόνι (ειδικά τις λάμπες φθορισμού) και να αποφεύγετε την άμεση έκθεση σε ηλιακό φως.

, Τηλεόραση 3D TV, Πόσο ασφαλής είναι η θέαση

Η Samsung επισημαίνει
– Κάποιοι θεατές μπορεί να αντιμετωπίσουν επιληπτικά επεισόδια όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες εικόνες που αναβοσβήνουν (π.χ. σκηνές με κεραυνούς, ή επαναλαμβανόμενες εκρήξεις). Αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά σας με επιληπτικά επεισόδια καλό θα είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε την περιεχόμενο 3D.
– Αν αντιμετωπίσετε κάποιο από τα κάτωθι συμπτώματα, σταματήστε άμεσα τη θέαση 3D TV: Πονοκέφαλο, ζαλάδα, σύσπαση των μυών ή των ματιών σας, σύγχυση, ναυτία, απώλεια συνείδησης, κράμπες, σπασμούς, αποπροσανατολισμό. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν και να ρωτάνε τα παιδιά τους για αυτά τα συμπτώματα. Τα παιδιά είναι πιθανότερο να έχουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα από ότι οι ενήλικες.
– Η θέαση 3D TV μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, και απώλεια σταθερότητας. Συνιστώνται τα τακτά διαλείμματα για την αποφυγή αυτών των συμπτωμάτων. Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε άμεσα τη θέαση 3D TV και μην συνεχίσετε εφόσον δεν θα περάσουν.
– Δεν συνιστάται η θέαση 3D TV όταν βρίσκεστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, χρειάζεστε ύπνο ή έχετε πιει αλκοόλ.
– Η παρακολούθηση τηλεόρασης πολύ κοντά στην οθόνη, μπορεί να βλάψει την όρασή σας. Η ιδανική απόσταση ισούται τουλάχιστον με το τριπλάσιο του ύψους της οθόνης.
– Αν μετά από παρατεταμένη περίοδο παρακολούθησης περιεχομένου 3D αισθανθείτε πονοκέφαλο ή δυσφορία, σταματήστε τη θέαση και ξεκουραστείτε.
– Μην χρησιμοποιείται τα γυαλιά 3D για να παρακολουθείτε κανονική τηλεόραση, ή σαν γυαλιά ηλίου ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από τη θέαση 3D. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα βλάβες στην όρασή σας.
– Η θέαση περιεχομένου 3D μπορεί να προκαλέσει απώλεια στήριξης και αστάθεια σε ορισμένους θεατές. ΜΗΝ τοποθετείτε την τηλεόραση 3D κοντά σε σκάλες, καλώδια και άλλα αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.

Χωρίς να είμαι σίγουρος, πιθανολογώ ότι αυτές οι οδηγίες θα βρίσκονται μέσα στο εγχειρίδιο χρήσης όλων των τηλεοράσεων 3D και καλό θα είναι τα τις διαβάσετε προσεκτικά πριν ανοίξετε την τηλεόρασή σας.

Όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα κινητά τηλέφωνα και τις (τυχόν;) επιπτώσεις τους στην υγεία μας, έτσι και με την τηλεόραση 3D TV θα έχουμε πολλά να διαβάσουμε και να ακούσουμε από ανεξάρτητες και μη έρευνες. Το σίγουρο είναι ότι εμείς οι ίδιοι θα είμαστε τα “πειραματόζωα” αν μου επιτρέπεται να το τοποθετήσω έτσι. Και αλήθεια τι θα συμβεί με τα μικρά παιδιά, που θα μεγαλώσουν μέσα σε αυτή την εικονική πραγματικότητα. Πόσο και πως θα επηρεαστεί η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και η αντίληψη της πραγματική πραγματικότητας;

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
kouzoum

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΦΙΛΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
ΤΟ 3D ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (dimitrismpower)

@kouzoum χαχαχαχα!!

Πω ωραια αν αρχισαν απο τωρα οι πρωτες ενστάσεις περι ασφάλειας των 3d καλα αρχισαμε…

Staf

H αληθεια ειναι οτι κουραζει τα ματια..Ασε που πρεπει να φορας συνεχεια τα γυαλια.
Αλλα ολα ειναι συνηθεια!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (dimitrismpower)

γιατι αν θες , δεν μπορεις να απενεργοποιησεις το 3d και να βλεπεις κανονικα??

Ghanis

Πηγα στην Τιτανομαχια και το 3D ηταν χαλια !.!

mickeynx

καλο καλο το 3D αλλα να και τα κακα του
μπραβο πολυ καλο το αρθρο,για αυτο γουσταρω το techblog

trex

Πηγα αρκετες φορες σινεμα να δω 3d και μ’αρεσε παρα πολυ και σκεφτομαι να παρω συντομα και 3d tv.Δεν αντιμετωπισα κανενα μα κανενα απολυτως προβλημα.Ειδα ολες τις ταινιες ανετα και δεν ειδα κανεναν αλλον στην αιθουσα να εχει καπιο προβλημα.Αυτα που αναφερει το αρθρο τα περισσοτερα ειναι υπερβολες και δεν προκειτε να συμβει τιποτα απο αυτα.Σε λιγο θα μας πουν οτι θα παθουμε και καρδιακη προσβολη.Ημαρτον.

Κώστας

Συμφωνώ με τον trex.
Υπερβολές!!!

chris

ειναι λιγο ακριβές ομως!!αλλα αξιζουν τα λευτα τους!!

Alessio

@Πηγα στην Τιτανομαχια και το 3D ηταν χαλια !.! -Ο/Η Ghanis
..δες κάποια άλλη *Αvatar etc & ΕΛΑ να ξανασυζητησουμε ,ειδικά αυτη & σε “1one D” να την δεις πάλι μάπα θα ήταν.Το 3D τα “σπάει” αρκει να το δεις+κρίνεις σε ταινίες καλής αξιολόγησης & με ποιότητα, δες πχ. καποια animation movie etc & ΘΑ δεις τι εστι Real 3D X-pirience!Ciao

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema 3D TV Philips Samsung

Phillips και Samsung: Τέλος οι 3D τηλεοράσεις από φέτος

Οι 3D ταινίες μπορεί να έχουν δημιουργήσει το δικό τους κοινό στο σινεμά, όμως το 3D στο σπίτι, μοιάζει να μην έχει πολλούς fans. Σήμερα η Samsung και λίγο νωρίτερα η Philips, επιβεβαίωσαν επίσημα ότι η σειρά τηλεοράσεων του 2016 δεν θα περιλαμβάνει 3D οθόνες.

Home Cinema 3D TV Home cinema LG

Μεγάλος διαγωνισμός LG Smart TV για developers

H LG Electronics Hellas ανακοίνωσε έναν καινοτόμο και πρωτότυπο διαγωνισμό, στον οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους εφαρμογή με ελληνικό περιεχόμενο για την πλατφόρμα LG Smart TV. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον προγραμματισμό.

Home Cinema 3D TV Home cinema newsletter

Μειώθηκαν οι πωλήσεις επίπεδων τηλεοράσεων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επίπεδες τηλεοράσεις (LCD, LED, Plasma) παρουσίασαν πτώση για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία απεικονίζοντας το κορεσμό της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της IHS iSuppli το 2012 τα shipments flat τηλεοράσεων ήταν 238.5 εκ. τεμάχια μειωμένα κατά 6.3% σε σχέση με τα 254.6 εκ. τεμάχια το 2011. Τα νούμερα θα επανέλθουν […]

Home Cinema 3D TV Home cinema LG

LG και Samsung, Χωρίς δικαστική διαμάχη η εύρεση λύσης για την τεχνολογία OLED

Η διαμάχη μεταξύ LG και Samsung για την τεχνολογία OLED συνεχίζεται, αλλά από ότι φαίνεται σε πιο ήπιους τόνου. Σύμφωνα με το Κορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap οι δύο εταιρείες αποφάσισαν από κοινού να λύσουν τις διαφορές τους για την πατέντα της προαναφερθείσας τεχνολογίας οθονών μέσω διαλόγου, αφήνοντας τελείως στην άκρη τις όποιες δικαστικές διαμάχες θα […]