4K UHD ανάλυση για την Ιαπωνία το 2014 και 8K το 2016!

Στην Ιαπωνία προετοιμάζονται για εκπομπή τηλεοπτικού σήματος επιπέδου 4K UHD ανάλυσης 3.840×2.160 pixels μέσα στο 2014, δύο χρόνια νωρίτερα από από τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση! Η ανάλυση UHD είναι 4 φορές υψηλότερη από το σημερινό Full HD των 1920×1080 pixels. Σημειώστε ότι οι Ιάπωνες δεν σκοπεύουν να μείνουν εκεί και προετοιμάζουν to έδαφος για εκπομπές 8K το 2016…

Για να ξεχαστώ, πάω να δω σε επανάληψη “τα φιλαράκια” στην ψηφιακή Digea ανάλυσης 720×576 pixels…

4K UHD, 4K UHD ανάλυση για την Ιαπωνία το 2014 και 8K το 2016!

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Vasilis_G

ΑΙΩΝΕΣ …μπροστά…..

Teodore88

Ενταξει παιδια, παμε για υπνο! …ευτυχως που εχουν ερθει οι retina οθονες και εχουμε συνηθισει τις υπερυψηλες αναλυσεις! :Ρ αλλιως θα αποβλακωνομασταν με τα 4Κ :Ρ

Λες η μελλοντικη iTV να χει αναλυση 4Κ?!?

takis1994

Τι 8Κ ωρε; Θα μας βγουν τα ματια…

spyros

Aσε ρε Kωστα… σε εμας που δεν εχει ερθει ακομα ουτε η digea?

Γιώργος Μ.

Που σημαίνει ότι σε εμάς εδώ στην Ελλάδα , η 8Κ ανάλυση θα έρθει κοντά στο 2050.
Εντάξει , και αγχώθηκα!

Tzimakos

@George : Eεεεεεε, Ιαπωνια λεει…

Γιώργος Κου.

Και να ερχόταν 8Κ θα είχαμε λεφτά να αγοράσουμε τέτοιες ΤV;

Μιχάλης Φωτιάδης

Εμείς είμαστε “έξυπνοι”! Άσε τους άλλους να δοκιμάσουν στην αρχή τα προβλήματα κι εμείς θα δοκιμάσουμε το σίγουρο, καλό και δοκιμασμένο σε μερικές δεκαετίες!!!

tasoulik

<> Σκεψου δηλαδη με τι αναλυση θα βλεπουν το 2050 οι Ιαπωνες… Αν καποτε φτασουν στο επιπεδο του ματιου μας τι λετε αραγε να κανουν???

gabriel

ρε παιδιά έχω μια απορία,γιατί εδώ και μια δεκαετία όλοι κατασκευαστές tv προσπαθούν να βγάλουν καλητερες ανάλυσης,3d η ότι αλο περνάει από το μυαλό τους,όμως σε πανγοσμια κλίμακα όχι μόνο στην ελλάδα όλες η μετάδοσης δεν είναι καν 16 /9 η stereo! για να μη μιλάμε για την ανάλυση επιδη ελάχιστη εκπέμπουν σε HD . άρα που είναι το νόημα?

Panagiotis G

δεν ξέρω για της 84 ίντσες αλλά μέχρι 42 δεν βλέπω διαφορά από 720 σε 1080 πόσο μάλλον 4κ και 8κ τεχνολογίες που μάλλον δεν θα πουλήσουν τουλάχιστον σε τηλεοράσεις. το θεωρώ υπερβολή για πολλούς λόγους. και εντάξει ας πούμε στις 84 ίντσες χρειάζεται ανάλυση μεγαλύτερη του 1080 αλλά πόσοι έχουν τον χώρο να βάλουν μία 84αρα στο σπίτι τους και κυρίως ποιος έχει τα χρήματα για κάτι τέτοιο. γιατί εάν δεν υπάρχει ζήτηση δεν θα υπάρχουν και προιόντα ούτε και ταινίες που θα το χρησιμοποιούν.

Tolis

Διαβάζω υπερβολές και εντυπωσιασμούς. Με απλά μαθηματικά: 4Κ photo είναι 3840(horizontal) x 2160(vertical) x 12 (color depth) x 3 (actual colors) / 1024 / 1024 = 284,7Mbit 4Κ video 284Mbit x 24(fps) = 6.834Mbit/s Ταινίες τύπου Hobbit στα 48 fps είναι 6.834Mbit/s x 2 = 13.668Mbit/s βάλε και το 3D… 27.337Mbit/s (3.416,4MB/s) Φτάσαμε και στο 8K που είναι το τετραπλάσιο.. 27.337Mbit/s x 4 = 109.350Mbit/s = 13.668,75MB/s = 13,3GB/s!!!! Δηλαδή μία ταινία 60 λεπτών θα είναι περίπου… 48ΤΒ…. Οκ οκ υπερβάλω… ξέχασα την δειγματοληψία, τύπου YUV 4:2:0 (μαύρο χάλι θα είναι αλλά…) θα είναι περίπου 6,5GB/s. Πριν πέσουν σφαλιάρες αυτά τα νούμερα είναι αυτά που γράφω είναι αυτά που θα πάρει το studio ασυμπίεστα!! Το ταπεινό BluRay 8K θα είναι πολύ πολύ λιγότερο. — Αλλά τι σύστημα αποθήκευσης θα έχει το studio?? — — Που θα τροφοδοτούν real time τα data του αισθητήρα?? — PS καλά άμα θέλω 8K 4:4:4 240fps (slow mo) 3D θα είναι: 7680x4320x12x3x240x2/1024/1024 horizontal x vertical x color-depth x actual-colors x fps x 3D / 1024 / 1024 = 68GB/s δηλαδή 2ωρη ταινία ασυμπίεστη 492ΤΒ… καλά είναι ακόμα και για Google. !!! Disclaimer: Αυτό που θέλω να πω: δεν είναι μόνο η ανάλυση σημαντικό.. Απευθύνομαι σε… Συνέχεια »

Apostolos

Εμείς πάμε για -8 K UHD!!!!!!

Boik

και εγώ βλέπω Full HD ταινίες και χαίρομαι :Ρ

MarioVito

Tolis, όσον αφορά το bitrate, μελλοντικό πρότυπο κωδικοποίησης βίντεο στοχεύει στη περαιτέρω μείωση του απαιτούμενου bitrate κατά 50% σε σχέση με το MPEG4/AVC. Αυτό το προτυπο αναφέρεται ανεπίσημα και ως H.265 . Θα χρησιμοποιηθεί για εκπομπές ανάλυσης “Super Hi-Vision(7680×4320)” αν και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές εκπομπές χρησιμοποιόντας DVB-T2 με bitrate 45 Mbps. Από το 2020 αναμένονται τα πρώτα εμπορικά προϊόντα.
Στην Ελλάδα αν και υπάρχει η όρεξη όλα καθυστερούν να γίνουν. Στο ΤΕΙ Κρήτης το 2005 ανάπτυξαν δικό τους δίκτυο(δίκτυο ATHENA) παροχής διαδραστικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και Internet υπό πραγματικές συνθήκες.

Tolis

@MarioVito, έχει απόλυτο δίκιο, αλλά δεν αναφέρομαι στο τρόπο διανομής, αλλά στα data που θα έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί. Είμαι σίγουρος ότι θα προτιμήσουν 4Κ raw παρά 8Κ συμπιεσμένο.
Και φυσικά χωρίς συμπίεση δεν θα κάναμε τίποτα!!! 2 ώρες 1920×1080 θα ήταν 1,5ΤΒ!!!

Και στο 8Κ -> 13,3GB/s ναι είναι υπερβολή γιατί θα είναι 2 κάμερες (3D) και θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές raw συμπίεσης (όπως οι κάμερες RED) αλλά και πάλι δεν ξέρω κάποια συσκευή που να αποθηκεύει έστω 3GB/s (ναι σε 5-6 χρόνια θα έχουμε, αλλά καλά καλά δεν έχει ο κόσμος απλούς SSD)

Το μόνο προϊόν 8K είναι το ντοκιμαντέρ Baraka το οποίο είναι σκαναρισμένο από 70mm film το 1992!!! και σου λένε μετά digital!! 😛

Nick

και αν θυμάμαι καλά στις πρώτες διαφημίσεις της digea ή κάποιας άλλης εταιρίας είχε ως σλόγκαν “το αύριο σήμερα” που το σωστό είναι το “προ-χθες σήμερα” αχαχαχαχα

Nefeli

@Nick
Πόσο δίκιο όμως… Σπουδάζω Πάτρα και ειχα αγοράσει ενα usb tv tuner για να βλεπω στο φορητο υπολογιστή τα ψηφιακά που υποτιθεται θα ερχονταν καλοκαιρι του 2011(το αναλογικο σημα στο Ριο επιεικώς απαραδεκτο) και φυσικά ηρθαν τελευταια στιγμη Φλεβαρη του 2012 αν θυμάμαι καλά. 🙁
Επισης ειναι λιγο εκτος θεματος αλλα γνωριζει κανεις αν θα ερθουν στην Ελλάδα σε 2-3 χρόνια τα 4D plex cinemas?

Αποστόλης Ρόδος

Ζωή να ‘χουμε… τι έχουν να δουν τα γερικα ματακια μας σε κάτι δεκαετίες.

Εγώ

Ναι ,το ανθρώπινο μάτι είναι ικανό να “πιάσει”,την διαφορά………
το ότι για να το δούμε σε παλμογράφο πρέπει να το ρυθμίσουμε στο κατώτατο όριο μετρήσεων,είναι άλλο θέμα ε;;;;;;
Τελικά το marketing έχει και γαμώ τους εκπροσώπους……
Marketing tricks forever……….

alex63

ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΥΛΗΣΕ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ 1978 – 1979 ΟΤΑΝ Η ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΦΕΡΝΕ ΤΟ ΈΓΧΡΩΜΟ ΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΑΚΛΥΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ.
GRUNDIG, NORDMENDE, SABA, PHILIPS, LOWVE , JVC κλπ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΡΑΦΩ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΑ ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Η PHILIPS ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΡΩΝ MATCHLINE ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ SAMSUNG, LG ΚΑΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΙΜΑΙ ΦΑΝ ΤΗΣ LG KAI ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ.

ΕΑΝ ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΑΝ ΘΑ ΔΙΕΘΕΤΑ ΣΗΜΕΡΑ 799 EYΡΩ ΓΙΑ ΜΙΑ UHD 4K ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ( ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ Ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ) ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΗΜΑ.

ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠ\ΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ – ΜΟΝΟ – ΧΑΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ!!!!

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.

ΠΡ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Samsung UHD

Samsung Odyssey Neo G9: Με οθόνη 57 ιντσών 240 Hz Dual UHD

H Samsung ανακοίνωσε την κορυφαία της οθόνη Odyssey Neo G9 57″, μια καμπύλη οθόνη gaming με ultrawide πάνελ 57 ιντσών.

Gear Chip Japan USA

Ιαπωνία: Περιορισμός στις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή chip

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών ως προς τις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή chip.

Gear China Chip Japan

ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά των κινέζικων τσιπ

Μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις στην βιομηχανία της τεχνολογίας, όπως οι ΗΠΑ, Ολλανδία και Ιαπωνία βάζουν περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προηγμένων μηχανημάτων κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Internet 4K YouTube

Μείωση τιμής για το YouTube TV 4K Plus

Το YouTube μπορεί να ξεκίνησε ως μία δωρεάν πλατφόρμα μουσικής, όμως πλέον οι επιλογές για τους χρήστες είναι ατελείωτες, όπως το YouTube TV 4K Plus.