Backlit και Edgelit, Τεχνολογίες τηλεοράσεων LED [τεχνικό]

Οι τηλεοράσεις τύπου LED δεν είναι όλες ίδιες, ούτε κατασκευάστηκαν με την ίδια τεχνολογία και φυσικά δεν έχουν όλες την ίδια απόδοση στην εικόνα. Στην πραγματικότητα οι τηλεοράσεις τεχνολογίας LED δεν είναι τίποτα άλλο από τηλεοράσεις LCD εξοπλισμένες με οπίσθιο φωτισμό τύπου LED (LED-lit backlight).

, Backlit και Edgelit, Τεχνολογίες τηλεοράσεων LED [τεχνικό]

Ο τρόπος κατασκευής των LCD τηλεοράσεων βασίζεται στην τρόπο με τον οποίο “φωτίζεται” η οθόνη των υγρών κρυστάλλων ( liquid panel). Αυτό γίνεται με τη λεγόμενη τεχνολογία “οπίσθιου φωτισμού” (backlight). Η πιο συνηθισμένη είναι η CCFL (φθορίζοντα οπίσθιο φωτισμό). Στις LED τηλεοράσεις όμως τα στοιχεία CCFL, έχουν αντικατασταθεί από λυχνίες LED. Μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία LED απαιτεί λιγότερη ενέργεια κάτι που επιτρέπει την κατασκευή πιο “λεπτών” τηλεοράσεων.

Η διαφοροποίηση λοιπόν μεταξύ τους εξαρτάται και από τον τύπο του LED-lit backlight αλλά και από το πως είναι σεταρισμένο το όλο σύστημα. Αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Ας δούμε τους 4 διαφορετικούς τύπους κατασκευής LED τηλεοράσεων και πως η απόδοση τους διαφοροποιείται από μια κλασική LCD τηλεόραση.

LED-backlit χωρίς local dimming
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κλασική LCD αλλά τα στοιχεία CCFL έχουν αντικατασταθεί από λυχνίες LED. Ενώ έχουν τοποθετηθεί σε “πλήρη συστοιχία” (full array) πίσω από ολόκληρο το panel και όχι μόνο περιμετρικά του. Διαφορά στην εικόνα με μια κλασική LCD δεν υπάρχει.

LED-egdelit χωρίς local dimming
Σε αυτή την περίπτωση (edgelit) οι λυχνίες LED είναι τοποθετημένες περιμετρικά του panel και “φωτίζουν” το κέντρο της οθόνης και τις υπόλοιπες περιοχές της οθόνης κάνοντας χρήση των λεγόμενων “light guide plates”. Και σε αυτήν την περίπτωση η εικόνα είναι σχεδόν ίδια με αυτή μιας LCD, ενώ έχουν παρατηρηθεί και διαφοροποιήσεις στη φωτεινότητα της οθόνης. Πιο φωτεινή στις άκρες παρά στο κέντρο της, κάτι που έχει να κάνει με το πως διαχέεται το φως μέσω των light guide plates σε όλο το εύρος της οθόνης.

LED-backlit με local dimming
Οι LED τηλεοράσεις με αυτήν την διαμόρφωση αποτελούνται από ξεχωριστές “ζώνες” LED λυχνιών που μπορούν να παρέχουν και διαορετική ποσότητας φως προς το panel, αλλά και ανεξάρτητα η μια από την άλλη. Η σημαντικότερη βελτίωση εδώ σε σχέση με τις απλές LCD είναι η πολύ καλύτερη απόδοση του μαύρου χρώματος καθώς και μια γενικά καλύτερη ομοιομορφία στην οθόνη. Μελανό σημείο κάποιες περιπτώσεις εμφάνισης του λεγόμενου blooming, ένα “φωτοστέφανο” σε σημεία που γίνεται γρήγορη εναλλαγή στη φωτεινότητα της οθόνης. Η συγκεκριμένες LED τηλεοράσεις βάσει μετρήσεων δείχνουν να είναι η καλύτερη επιλογή.

LED-edgelit με local dimming
Στην τέταρτη περίπτωση έχουμε μια διαμόρφωση που ενσωματώνει κάτι από τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις. Το σκεπτικό εδώ βασίζεται στη δημιουργία μιας LED τηλεόρασης με ξεχωριστές ζώνες λυχνιών LED , αλλά τοποθετώντας τες μόνο περιμετρικά του panel (edgelit). Μοντέλα τόσο από την Samsung όσο και από την LG έχουν να επιδείξουν πολ’ύ καλές αποδόσεις στο μαύρο. Όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα απεικόνισης μιας LED με full array και local dimming( αμέσως προηγούμενη περίπτωση), ενώ και εδώ δεν λείπει η εμφάνιση του blooming που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Πηγή

Marios1508

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
sdaoulas

Να αναφερουμε και ενα ακομα ειδος LED το: Mε διάταξη Edge-LED & I.O.P
H τοπολογία, I.O.P (Integrated Optical Panel) είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα πατέντα της LG, η οποία προσεγγίζει κατά πολύ τις διατάξεις Direct-LED & Local Dimming. Όμως ο μειωμένος αριθμός φωτοδιόδων, στην θεωρία φαντάζει να υπολείπεται έναντι του διπλάσιου αριθμού μία διάταξης Direct-LED με Local Dimming, συγκρινόμενος πάντα στον ίδιο αριθμό διαθέσιμων ζωνών, που στην παρούσα φάση είναι 216 για τα συστήματα I.O.P στις 47 ίντσες και 224 (Direct LED) στις 46 ίντσες, αντίστοιχα.

Sotiris

Ποιος ειναι ο τροπος για να ξεχωρησουμε τι τυπου LED ειναι η τηλεοραση
που θα αγορασουμε μελλοντικα ας πουμε οταν ολες απλα λενε ειτε LCD / LED
δεν αναφερει καμια LED τι τυπου ειναι.

Marios1508

@ sdaoulas Σωστή παρατήρηση, από ότι πρόσεξα η διάταξη που αναφέρεις είναι μία πατέντα της LG, πάνω στις EDGE-lit ,με μια διαφοροποίηση στη διάταξη των ζωνών ούτως ώστε να πετύχει το IOP.

@ Sotiris αν εννοείς να μπορείς να την ξεχωρίσεις με το “ματι” δεν νομίζω ότι πρακτικά γίνεται, τουλάχιστον στις LED που δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά στην εικόνα τους από τις LCD. Πάντως όλες αναγράφουν λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά τους.

Nikos

Η LED τεχνολογία είναι μια τεχνολογία πειραματική όπως τότε με τις LCD και τις TFT έτσι και με τις LED τώρα. η πραγματική βάση όλου αυτού είναι η γνωστες μας OLED η πραγματική τεχνολογία ακόμα όμως ετοιμάζεται και εκεί θα δούμε πραγματικά την τεχνολογία αυτή η οποια δοκιμάζεται συνεχεια από τα κινητά σήμερα και βελτιώνεται σταδιακά.
Και όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θα σταματήσει η παραγωγή τον LED και δεν θα υπάρχει LED αλλα απλά OLED.

Sotiris

Ναι δεν λεω με το ματι οταν πας να κανεις μια αγορα ρωταω εαν επακριβως το
βιβλιαρακι των χαρακτηριστικων της LED TV αναφερει τι ειδους LED ειναι.
Για να ξερουμε … 🙂

Βαγγελης

Αντικατασταση λυχνιων σε led απο το service αντιπροσωπειων γινεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Home cinema

Ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες στο Los Angeles

Το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να γίνει μόνο με την εξέλιξη των εμβολιασμών, όπως αποδεικνύεται στις ΗΠΑ.

Home Cinema Apple Home cinema Sharp

Sharp 32” 4K monitor, Με 4.000 ευρώ από την Apple στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η διάθεση από τη Sharp, οθόνης 32 ιντσων τεχνολογίας LED με ανάλυση 4K (Ultra HD 3840×2160 pixels) μέσω των online καταστημάτων της Apple στην Ευρώπη. Μια κίνηση που δείχνει πως πλησιάζει η κυκλοφορία των ανανεωμένων Mac Pro και η Apple διαθέτει προς πώληση τις συγκεκριμένες οθόνες, έτσι ώστε οι υποψήφιοι κάτοχοι των Mac Pro […]

Home Cinema Home cinema

EPSON, Τα φωτεινότερα χρώματα στους προβολείς LCD

Η Epson παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί οι προβολείς της έχουν τρεις φορές φωτεινότερα χρώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους προβολείς της αγοράς. Εκπρόσωποι Τύπου και πελάτες της Epson παρακολούθησαν τα οφέλη της ομοιόμορφης απόδοσης λευκού και έγχρωμου φωτισμού των προβολέων (Color Light Output), χάρη στην τεχνολογία 3LCD που αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες.

Home Cinema Home cinema OTE TV

OTE TV, Διαθέσιμος ο δέκτης PVR για συνδρομητές μέσω δορυφόρου

Τη δυνατότητα εγγραφής των προγραμμάτων των καναλιών του, προσφέρει ο ΟΤΕ TV από σήμερα και στους συνδρομητές μέσω δορυφόρου, με τη νέα υπηρεσία PVR (Personal Video Recorder), για να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προγράμματα όποτε θέλουν. Με τη νέα υπηρεσία, οι συνδρομητές του OTE TV μέσω δορυφόρου μπορούν: