ΕΡΤ HD, Ψηφιακή Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας

Η μετάβαση της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ψηφιακή Εποχή συνεχίζεται, με την έναρξη πιλοτικών μεταδόσεων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition). Η πρώτη απευθείας μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ. Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με την ονομασία ΕΡΤ HD.

, ΕΡΤ HD, Ψηφιακή Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας

Εν τω μεταξύ, από τις 27 Μαΐου, η Ψηφιακή ΕΡΤ επεκτείνεται και στους νομούς Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, από το Κέντρο Εκπομπής Δοβρουτσίου της Θεσσαλίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΕΡΤ καθιερώνει το θεσμό του Συνηγόρου του Τηλεθεατή για την καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη και, σταδιακά, ξεκινά σειρά από δράσεις στον τομέα του Περιβάλλοντος, για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε θέματα ανακύκλωσης.

Από την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ ξεκινά πιλοτικές μεταδόσεις σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition – HD) με ελεύθερο σήμα στην επίγεια ψηφιακή εκπομπή. Η πρώτη απ’ ευθείας μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, για την πρώτη σειρά ημιτελικών του Champions League, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ.

Για να δοθεί η δυνατότητα μετάδοσης γεγονότων που παράγονται σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας, θα δημιουργηθεί ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ με την ονομασία EΡΤ HD, το οποίο θα ενταχθεί στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, από κοινού με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3. Το κανάλι της Βουλής, τη θέση του οποίου θα πάρει το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΡΤ HD, θα μεταφερθεί στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ. Ταυτοχρόνως, τα προγράμματα του σινε+ και του σπορ+ θα συγχωνευθούν και θα δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο πρόγραμμα, το σινε/σπορ +, με το περιεχόμενο του σπορ+ στην πρωινή ζώνη και του σινε+ στην βραδινή.

Τα δύο ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ, με τέσσερα τηλεοπτικά προγράμματα ανά ψηφιακό μπουκέτο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ 21161/08), θα διαμορφωθούν ως εξής:
1ο Ψηφιακό Μπουκέτο:
– Βουλή Τηλεόραση
– σινε/σπορ+
– πρίσμα+
– ΡΙΚ Sat
2ο Ψηφιακό Μπουκέτο:
– ΝΕΤ
– ΕΤ1
– ΕΤ3
– ΕΡΤ HD

Η νέα διαμόρφωση των ψηφιακών μπουκέτων θα ξεκινήσει από την Τρίτη 26 Απριλίου 2011, μία ημέρα πριν από την πρώτη μετάδοση σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας. Η κωδικοποίηση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου θα μετατραπεί εφεξής στο σύστημα MPEG-4. Το πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ θα συνεχίσει με κωδικοποίηση MPEG-2, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι τηλεθεατές δε θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες για τη λήψη των νέων μπουκέτων. Στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο, στη θέση του σινε+ θα εμφανιστεί η Βουλή Τηλεόραση και στη θέση του σπορ+ θα εμφανιστεί το σινε/σπορ+. Το πρίσμα+ και το ΡΙΚ Sat θα παραμείνουν στις ίδιες θέσεις. Στο δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο ΝΕΤ, ΕΤ1 και ΕΤ3 θα παραμείνουν στη θέση τους και τη θέση του Βουλή Τηλεόραση θα πάρει το πιλοτικό πρόγραμμα ΕΡΤ HD.

Για τη θέαση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου είναι απαραίτητη η ύπαρξη ψηφιακού δέκτη MPEG 4, είτε ενσωματωμένου στην τηλεόραση, είτε εξωτερικού. Για τη λήψη του πιλοτικού προγράμματος ΕΡΤ HD είναι απαραίτητη η ύπαρξη τηλεόρασης με δυνατότητα HD και ενσωματωμένος ή εξωτερικός δέκτης MPEG 4 HD.

Ο ήχος του προγράμματος ΕΡΤ HD θα είναι στερεοφωνικός. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΡΤ θα είναι σε θέση να προσφέρει και ήχο Surround 5.1 στις μεταδόσεις HD. Οι ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων από την ΕΡΤ HD σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας θα πραγματοποιούνται πάντοτε εκ παραλλήλου με τη μετάδοσή τους σε σύστημα κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition – SD) από το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του γεγονότος (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ-3).

Σε συνέχεια της πρώτης μετάδοσης του αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα, στις 27 Απριλίου 2011, η ΕΡΤ προγραμματίζει παράλληλες μεταδόσεις και σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας των παρακάτω γεγονότων:
– Ημιτελικός Champions League: Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε, στις 4/5/2011
– Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011
– Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011
– Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011
– Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011

Επισημαίνεται πως η παράλληλη μετάδοση των ανωτέρω γεγονότων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ, καθώς, τα γεγονότα αυτά, επειδή παράγονται σε HD, είναι διαθέσιμα στους κατόχους των δικαιωμάτων τόσο σε SD, όσο σε HD. Και, τέλος, η συγχώνευση των προγραμμάτων σινέ+ και σπορ+ θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να μειώσει το λειτουργικό τους κόστος κατά το ήμισυ.

Πηγές: ΝΕΤ
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος

Techblog: Το άρθρο το έχουμε πάρει από το επίσημο site της ERT, δείτε το εδώ.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
michalis_Mclaren

ομορφαααααααααααα!!!!

teodore88

επεσαν μηνυσεις απο digea!! ..ειναι βεβαιο πωσ θα συνεχιστει αυτη η υπηρεσια??

Κώστας Βλαχάκης

Για αντιδράσεις του ΣΚΑΪ και της Digea διαβάζω, για μηνύσεις δεν ξέρω https://goo.gl/xKeuf

Paris

εγώ ρε παιδιά δεν κατάλαβα τι εξοπλισμό χρειάζεται. τις digea κάνει?

Κώστας Βλαχάκης

Θέλεις δέκτη MPEG-4 της Digea αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να είναι και HD. Και σε γεινικές γραμμές για να καταλάβεις αν ένας δέκτης είναι HD, κοιτάς αν έχει ψηφιακή έξοδο HDMI…
p.s. Σε ευχαριστώ για το email με το άρθρο 🙂

Paris

βασικά εγώ ευχαριστώ, γιατί το techblog είναι άπαικτο!

KFC

Παιδια 27 Απριλίου Αθήνα ετσι?

Ευχαριστα νεα, επιτέλους HD…

Idnik

Παιδιά καλημέρα. Για να καταλάβω οι εκπομπή του δεύτερου μπουκετου (γιατί το πρώτο το πιάνουμε ήδη) θα είναι μόνο για Αθήνα και κάποιες πόλεις; Η θα μετατραπεί σε ψηφιακό το σήμα ΝΕΤ ΕΤ1 και Ετ3 σε όλη την Ελλάδα στις 26 Απριλίου;

Anastasios

Αυτό για τον αθέμιτο ανταγωνισμό δεν το κατάλαβα και πολύ καλά.
Δηλαδή επειδή οι υπόλοιποι δεν εκπέμπουν σε HD δεν πρέπει και η ΕΡΤ ? Πρέπει δηλαδή να μείνουμε πίσω, να μην υπάρχει πρόοδος επειδή κάποιοι δεν θέλουν να πάνε μπροστά ? Και στην περίπτωση που το λένε διότι η ΕΡΤ είναι κρατική επιχείριση και χρηματοδοτήτε από το κράτος άρα δεν μπορεί να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είπαν στην ΕΡΤ ότι δεν θα παράγουν αυτοί προγράμματα σε HD αλλά θα αναπαράγουν τα προγράμματα που τους έρχονται σε αυτή την ανάλυση.
Ακόμα αυτό που είπαν ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι κλειδωμένοι στην “απλή” ανάλυση , εγώ ξέρω ότι το κάναν για να κάνουν οικονομία και να εκπέμπουν σε ένα κανάλι(συχνότητα) 4 δικά τους κανάλια σε απλή ανάλυση και όχι 1 σε HD ώστε να πληρώνουν μία συχνότητα και όχι 4.

Atari 7800

Αλήθεια είναι αναγκαίο να υπάρχουν (και να πληρώνουμε) όλα αυτά τα σκουπιδοκάναλα…ακόμα και αν εκπέμπουν σε HD. Το HD πρέπει να προσέξουμε σε αυτήν την είδηση ή τα 8!!! κρατικά κανάλια;

NiKos

Χμμμ η ΕΡΤ γύρίζει τώρα στο “χειρότερο” MPEG4 όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν οτι το MPEG2 ήταν καλύτερο. Ελπίζω να στέλνουν σήμα με καλό bitrate γιατί μερικά HD που εχω δεί μονο HD δεν τα λες με τόσο πιξέλιασμα που είχαν 🙂

Αλήθεια πόσα χρόνια κρατάνε αυτά τα πιλοτικά? Εμείς στην δυτική Ελλάδα θα δούμε ποτέ τίποτα ψηφιακό απο την ΕΡΤ που τόσα χρόνια την πληρώνουμε?

axel

από ότι εχω διαβάσει, για το χρονικό διάστημα της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση ΔΕΝ μπορούν να εκπέμπουν σε HD ούτε η Digea ούτε η ΕΡΤ, για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού.

η ΕΡΤ κάνει τώρα αυτή την κίνηση ΠΙΛΟΤΙΚΑ, πατώντας πάνω στο παραθυράκι ότι η μεταβατική περίοδος είναι και περίοδος δοκιμών παροχής τηλεοπτικού σήματος, γιαυτό και το ΕΡΤ HD κανάλι θα λειτουργεί σποραδικά.

Ο ΣΚΑΙ από όσο γνωρίζω είχε κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε εξοπλισμό όταν ξεκινούσε, και μέχρι και τώρα είναι το μόνο κανάλι που εκπέμπει σε 16:9 full time.

axel
DJ Radical

τζάμπα ντόρος!
Είχα την εντύπωση οτι το ψηφιακό είναι αυτόματα και HD.
Όταν όμως είδα γνωστούς μου να σκάνε 2 κάρα λεφτά για τεράστιες τηλεοράσεις που το και καλά ψηφιακό σήμα ήταν χειρότερο του you tube και ούτε κάν 16:9 ξενέρωσα τραγικά και είπα θα πάρω ψηφιακό δέκτη όταν όλα στρώσουν.
(Μόνο Σκαϊ απολαμβάνω στην ταπεινή τηλεόραση μου που τόλμησε να είναι 16:9 – τζαμπα πάνε οι ίντσες στα υπόλοιπα κανάλια)

Δεν άλαξε όμως απολύτως τίποτα και μετά απο τόσο καιρό και τόσο πρίξιμο απο τους Κλικλικιδες, θυμήθηκε η ερτ να μεταδώσει HD που με τόσα που την πληρώνουμε τόσα χρόνια 3D και ολογράμματα έπρεπε να εκπέμπει.

Τελικά δέκτη δεν πρόκειται να πάρω εκτός κι αν τον μοιράσουν τζαμπέ

Μέχρι τότε το dvd και τα torrents πέρνουν φωτιά…

Άκου εκεί αθέμιτος ανταγωνισμός έτσι κι αλιός η τηλεόραση είναι πιο χρήσιμη ως έπιπλο με αυτά που εκπέμπουν καθημερινά…

THANASIS

Δηλαδή το ERT HD θα δουλευει μόνο σε MPEG4 και όχι στις απλές τηλεοράσεις μας???Έχω TV που έχει ΗD αλλα ποσο κοστίζει να ενσωματώσω μεσα εναν αποκωδοποιητή MPEG4???

isider

παρακαλω, θα ηθελα να ρωτησω καατι κ αν μπορει καποιος να μου απαντησει:
στην μ.βρεττανια , σε τι συστημα εκπεμπουν? mpeg2 ή mpeg4?,
γιατι θελω να αγορασω μια μικρη φορητη τηλεοραση κ δεν ξερω αν αξιζει,
ευχαριστω εκ των προτερων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema Digea

Digea: Επανασυντονίστε τα ψηφιακά κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Μάθε πως να συντονίσεις ξανά τα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια βήμα βήμα. Επανασυντονίστε τους δέκτες σας, την τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή εύκολα.

Reviews Digea EDISION featured

EDISION PICCO T2 hands-on: Δεκτικός στα νέα φορμά τηλεόρασης [DVB-T2]

Δοκιμάζουμε τον επίγειο αποκωδικοποιητή DVB-T2 EDISION PICCO T2 για να είστε έτοιμοι για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Software Digea

Digea: Πως επανασυντονίζω τα κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Κατά την μετάβαση στις νέες συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Digea θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή.

Software Digea featured

DIGEA: Ξεκινάει η 2η Ψηφιακή Μετάβαση, μάθε ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ξεκινά από κοινού από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση.