ΕΡΤ HD, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

H πρώτη μετάδοση του πιλοτικού προγράμματος EΡΤ HD ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου 2011, με τη μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ρεάλ ‐ Μπαρτσελόνα, για την πρώτη σειρά των ημιτελικών του Champions League. Mία ημέρα πριν, τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 2011, ώρα 01.00 π.μ., προηγήθηκε η ψηφιακή μετάβαση από MPEG2 σε MPEG4, ως προς την εικόνα, ολόκληρου του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ (ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3, ΕΡΤ HD).

, ΕΡΤ HD, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι χρειάζεται να έχω για να παρακολουθήσω την EΡΤ HD;
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουμε τηλεόραση με οθόνη ικανή να προβάλλει σήμα υψηλής ευκρίνειας (Full HD ή HD Ready). Αν η τηλεόρασή μας αυτή διαθέτει και ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG4 τότε δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο (αυτές οι τηλεοράσεις κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά από τα τέλη του 2009). Σε διαφορετική περίπτωση, εάν διαθέτουμε τηλεόραση Full HD ή HDReady με ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG2 ή χωρίς καθόλου ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, απαιτείται η αγορά ενός χαμηλού κόστους εξωτερικού επίγειου ψηφιακού δέκτη MPEG4/HD και συνδεσμολογία HDMI μεταξύ εξωτερικού δέκτη και της τηλεόρασης. Απαραίτητη είναι και η αγορά ενός καλωδίου με συνδετήρες HDMI στα δύο του άκρα.

Πως μπορώ να ξεχωρίσω εάν ο εξωτερικός επίγειος ψηφιακός δέκτης που διαθέτω ή προτίθεμαι να αγοράσω, υποστηρίζει HD;
Ο δέκτης θα έχει τη δυνατότητα να δείξει σήμα υψηλής ευκρίνειας (High Definition ‐ HD), εάν υποστηρίζει κωδικοποίηση Mpeg4/Η.264AVC και διαθέτει θύρα σύνδεσης HDMI. Αυτοί οι δέκτες, στη συσκευασία αγοράς τους έχουν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά όπως: “HD DVB‐T Receiver ή MPEG4/Η.264AVC ή MPEG4/HD HDMI ή εμπεριέχουν το HD μέσα στον κωδικό μοντέλου.

Το πρόγραμμα EΡΤ HD από την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ θα είναι ελεύθερης ή συνδρομητικής λήψης;
Θα είναι ελεύθερης λήψης, αποτελώντας το πρώτο ελεύθερο HD πρόγραμμα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της χώρας μας.

Σε ποιες περιοχές της χώρας θα είναι διαθέσιμη η ΕΡΤ HD;
Μέσω του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡΤ, θα είναι αρχικώς διαθέσιμη στις περιοχές της Αττικής (δίαυλος 52UHF από Υμηττό και Αίγινα), Θεσσαλονίκης ‐Κεντρικής Μακεδονίας (δίαυλος 23UHF από Χορτιάτη και Φιλίππειο) και νοτιοανατολικής Θράκης (δίαυλος 58UHF από την Πλάκα Αλεξανδρούπολης). Από τις 27 Μαΐου 2011, θα είναι διαθέσιμη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Θεσσαλίας (δίαυλος 43 UHF από το Δοβρούτσι). Θα μεταδίδεται μαζί με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και τα πέντε ραδιοφωνικά της ΕΡΑ. Σταδιακά θα εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση που συντονίζεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και οφείλει να ακολουθήσει η ΕΡΤ.

Από την Πάρνηθα και το Πήλιο θα εκπέμπεται το ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ με το πρόγραμμα ΕΡΤ HD;
Δυστυχώς όχι. Στη φάση αυτή η νομοθεσία έχει αποκλείσει τα δύο αυτά μεγάλα κέντρα εκπομπής από την επίγεια ψηφιακή μετάδοση αναλογικών προγραμμάτων. Οι προσπάθειες της ΕΡΤ στα αρμόδια όργανα για άρση του προβλήματος αυτού ήταν μέχρι σήμερα ανεπιτυχείς.

Ποια θέση κατέλαβε η ΕΡΤ HD στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ;
Mε τη μετάβαση του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου στο MPEG4 (στις 26/04/11), η ΕΡΤ HD αντικατέστησε το κανάλι της Βουλής, που με την σειρά του μετακινήθηκε στο πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ στην θέση του σινε+. Το σινε+ ενοποιήθηκε με το σπορ+ σε ένα ενιαίο πρόγραμμα, το σινε/σπορ+.

Χρειάζεται οι τηλεθεατές να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες;
Στη μεγάλη τους πλειονότητα όχι. Εν τούτοις σε έναν μικρό αριθμό ψηφιακών δεκτών θα απαιτηθεί ένας απλός επανασυντονισμός των ψηφιακών προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση η ΕΡΤ HD θα εμφανιστεί στη θέση της Βουλής, η Βουλή στη θέση του σινε+ και το σινε/σπορ+ στη θέση του σπορ+. Τα υπόλοιπα προγράμματα θα παραμείνουν στις θέσεις που κατελάμβαναν στους τηλεοπτικούς δέκτες μας.

Ποια προγράμματα έχουν τα δύο νέα ψηφιακά μπουκέτα της ΕΡΤ από τις 26/4/11;
1o ψηφιακό μπουκέτο (σε κωδικοποίηση εικόνας MPEG 2 για περιορισμένο ακόμα χρονικό διάστημα): ΒΟΥΛΗ, σινε/σπορ +, πρισμα +, ΡΙΚSat
2o ψηφιακό μπουκέτο (σε κωδικοποίηση εικόνας MPEG 4): ΝΕΤ, ΕΤ‐1, ΕΤ‐3, ΕΡΤ HD και 5 ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ.

Ποιο θα είναι το αρχικό πρόγραμμα μεταδόσεων της ΕΡΤ HD;
Tο αρχικό πρόγραμμα της ΕΡΤ HD θα περιλαμβάνει τις εξής ζωντανές μεταδόσεις κατά χρονική σειρά:
• Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα (Ημιτελικός UEFA Champions League) στις 27/4/11. 2
• Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε (Ημιτελικός UEFA Champions League) στις 4/5/2011.
• Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011.
• Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011.
• Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011.
• Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011.

Οι ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων θα είναι αποκλειστικά σε HD;
Οι πιλοτικές μεταδόσεις γεγονότων από την ΕΡΤ HD σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας, θα μεταδίδονται παράλληλα και σε σύστημα κανονικής ευκρίνειας (Standard Definition – SD), από το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του γεγονότος (ΝΕΤ, ΕΤ‐1, ΕΤ‐3).

Από την ΕΡΤ HD θα μεταδίδονται μόνον τα τηλεοπτικά γεγονότα ή και οι εκπομπές που θα τα εμπεριέχουν;
Θα μεταδίδονται και οι εκπομπές που θα τα εμπεριέχουν, αλλά μόνον η ζωντανή μετάδοση του γεγονότος θα είναι σε πραγματικό HD. Το υπόλοιπο περιεχόμενο των εκπομπών θα είναι σε ποιότητα standard definition αναβαθμισμένο ώστε να είναι θεατό στους HD δέκτες.

Τις υπόλοιπες ώρες που δεν θα υπάρχουν προγραμματισμένες μεταδόσεις σε HD, η ΕΡΤ HD τι θα δείχνει;
Θα δείχνει μια κάρτα με το λογότυπο ΕΡΤ HD ή τις γνωστές μπάρες. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ HD είναι πιλοτικό και στη φάση αυτή θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν διαθέσιμα σε HD τηλεοπτικά γεγονότα των οποίων η ΕΡΤ έχει τα δικαιώματα μετάδοσης.

Ο ψηφιακός ήχος της ΕΡΤ HD θα είναι Surround 5.1;
Ο ήχος του προγράμματος ΕΡΤ HD θα είναι αρχικώς στερεοφωνικός, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΡΤ θα είναι σε θέση να προσφέρει και ήχο Surround 5.1 στις HD μεταδόσεις γεγονότων.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

33 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Michael

Εγώ έχω μια Samsung SyncMaster 2033HD 20″ με 2 θύρες HDMI 1.3 και ανάλυση 1600×900 (στην οποία έχω συνδεδεμένο και το PC μου μέσω HDMI). Έχει MPEG4 και H.264 ενσωματωμένο δέκτη. Είναι αυτό ακριβώς το μοντέλο. Θα μπορέσω να πιάσω ΕΡΤ HD? Έκανα μια αναζήτηση αλλά δεν το βρήκε πριν λίγο… έχω κανονικά τα ιδιωτικά κανάλια (Ant1, Mega, Alpha, Alter) και της ΕΡΤ (Prisma+, Cine/Sport+ ενωμένα πλέον, Βουλή, ΡΙΚ) αλλά το HD δεν το δείχνει κάπου. Δοκίμασα μήπως το προβάλλει στο Βουλή, αλλά είναι το κανάλι της Βουλής κανονικά, δεν γράφει ΕΡΤ HD. Ξέρει κανείς αν υπάρχει λύση? Για κάλυψη δεν νομίζω να έχω πρόβλημα γιατί μένω Ν.Ιωνία Αττικής…

voyio

Έχω την Philips 42PFL7603D/12 με ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη MPEG-2. Έχω αγοράσει ψηφιακό αποκωδικοποητή ΝΕΟΤΙΟΝ προδιαγραφών Mpeg4/Η.264AVC, αλλά δεν λαμβάνει εικόνα της ΕΡΤ HD παρά μόνο ήχο. Αντίθετα, ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3 πιάνει κανονικλα και εικόνα και ήχο. Τι λέτε να φταίει;

teo

Εμεναν το 2ο μπουκετο της ερτ δειχνει ενα μαυρο τιποτα και ακουγεται με τα χιλια δυο βασανα

george-sot

παιδια και εμενα ετσι ηταν.
ξανακαντε ευρεση καναλιων για να σας βρει τα καινουρια σε mpg4
και το ερτ hd και ολα θα ειναι κομπλε.

teo

george-sot το δοκιμασα αλλα εξακολουθει να κανει το ιδιο

GeorgeT.

Εγω που αυτη τη στιγμη βλεπω τον αγωνα Ρεαλ-Μπαρτσελονα μου δειχνει μια χαρα!Απλα συντονιστικα στο καναλι που προηγουμενως εδειχνε τη βουλη και ειχε αλλαξει σε ερτHD οπως ελεγε στη περιγραφη πιο πανω! Η μονη μου παρατηρηση που ισως να ειναι φταιει και η τηλεοραση μου,αν και δεν νομιζω ειναι στον ηχο.Η ψιφιακη Νετ εχει καλυτερο ηχο απο την ερτHD.Ας ελπισω οτι αυτο ισως να διορθωθει στο μελλον,λογω οτι ειναι πιλοτικη ακομα η ερτHD!

Antonis

Παρακολουθώ/παρακολούθησα απο Βέροια τον αγώνα παιδιά και τολμώ να πω ότι η εικόνα είναι κρυστάλλινη και χωρίς pixelιάσματα. Μακάρι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα και κυρίως ο ήχος γιατί όπως λέει και ο “GeorgeT”, πραγματικά η ψηφιακή ΝΕΤ έχει καλύτερο ήχο απο την ΕΡΤ HD. Ευελπιστώ να βελτιστοποιηθεί στο μέλλον, πάντως πολλή καλή αρχή και αξιόλογη η προσπάθεια της ΕΡΤ

teo

Εγω δεν μπορεσα ουτε να δω ουτε να ακουσω διστυχως

GeorgeT.

Απ’οτι ειδα που προσθεσαν στη περιγραφη πιο πανω,θα εφαρμοσουν ηχο Surround 5.1 στο μελλον,αφου επι του παροντος ειναι στερεοφωνικος ο ηχος!
Αυτο που θα ηθελα να πω,χωρις να θελω να προσβαλω την Ερτ,ειναι πως απ’οτι ειδα στις ειδησεις για να γινει η ερτHD η ΕΡΤ γενικα,κινηθικε σε πλαισια που για τα ιδιωτικα καναλα τους απαγορευει η πολιτεια!Θελω να πω,πως και τα ιδιωτικα καναλια εχουν ισως τον εξοπλισμο για να μεταδωθουν σε HD αλλα κολανε στη νομοθεσια! Καλο θα ειναι παντως να αλλαξει η νομοθεσια και τα ιδιωτικα καναλια,γιατι οπως και να το κανουμε,ο ανταγωνισμος μας κανει παντα καλυτερους!

ευχαριστω οσους αντεξαν και διαβασαν ολο αυτο το κειμενο που εγραψα,ουτε εγω ισως να μην το εκανα!!!!

Zisis

Χτες παντως ο αγωνας ηταν απολαυση σε HD!!

Μπραβο στην ΕΡΤ. Μακαρι να συνεχισει ετσι και να αυξησει το θεματολογιο των HD εκπομπων

mastor10

και εδω τιποτα με lg m2362d

vangelis

μενω ελευσινα…………χτες ειδα τον αγωνα σε hd…..αλλα εκανε πολλα “ταρακουνηματα” σε τακτα χρονικα διαστηματα.δεν ξερω αν εφταιγε η περιοχη,η η κεραια μου(με τα αλλα καναλια ειτε του digea,ειτε της ερτ δεν εχω προβλημα).βεβαια ειναι μεγαλη η διαφορα απο την εικονα των 576 που δειχνει το digea με το 1080 που εδειξε χτες!!
ισως η ερτ μιας και ειναι πρωτη μεταδοση………ειχε “προβληματα”…….και θα τα διορθωσει.

teo

εμεναν εξακολουθει να γραφει ασθενες η καθολου σημα

Διονύσης

Πρώτες εντυπώσεις από την ΕΡΤ-HD. Η ποιότητα της εικόνας ήταν πολύ καλή. Αν αυξήσουν λίγο ακόμα το bitrate θα γίνει ακόμα καλύτερη. Η αλήθεια είναι ότι 2 φορές διαπίστωσα και εγώ αυτό το “ταρακούνημα” που αναφέρει ο φίλος vangelis αλλά μην ξεχνάμε ότι η μετάδοση είναι ακόμα beta (sic!) και θα έχει “παιδικές ασθένειες”.
Η διαφορά στο περιεχόμενο ήταν άμεσα ορατή όταν στο ημίχρονο έβλεπες τις διαφημίσεις που ήταν σε SD ανάλυση και στο ζωντανό του αγώνα που ήταν σε HD.
Ο εξοπλισμός που έχω είναι η Sony KDL-46EX1 με ενσωματωμένο MPEG4 αποκωδικοποιητή. Και χρειάστηκε να κάνω έναν συντονισμό του “μπουκέτου” της ΕΡΤ για να βρει το όνομα του καναλιού σωστά. Αρχικά μου το έδειχνε ως Βουλή αλλά η εικόνα ήταν από το ΕΡΤ-HD.
Αυτά και εις άλλα με υγεία 🙂

Υ.Γ. Περιμένω με “αγωνία” την απάντηση της Digea σε HD περιεχόμενο.

piskopianos

Εγώ Γαλάτσι στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων με εσωτερικη κεραιούλα δεν πιάνω καθόλου το 2ο μπουκέτο της ΕΡΤ, ελπίζω με μία εξωτερική να το καταφέρω… Τί λέτε;

kostas

Ολοι οι μεγαλοι ιδιωτικοι σταθμοι εχουν ξεσηκωθει….θα γινει χαμος….

Theo88NS

ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΜΟΝΟ ΗΧΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΚΟΝΑ?

Κώστας Βλαχάκης

Λογικά ο δέκτης σου δεν είναι MPEG-4 HD. Ο ήχος είναι σε όλους ίδιος, η κωδικοποίηση στην εικόνα είναι διαφορετική.

Theo88NS

ΟΚ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Salty

Τέλεια, απόλυτα ρευστή εικόνα και καλός ήχος, καμία ανάγκη επανασυντονισμού καναλιών ούτε καν γιά σωστή απεικόνιση του ονόματος προγράμματος (διορθώθηκε μόνο του) σε τηλεόραση SONY KDL-40Z4500 (αγορασμένη στα τέλη 2008!!!).

Λήψη μέσω εσωτερικού δέκτη DVB-T της τηλεόρασης.

Περιοχή λήψης Εύοσμος Θεσσαλονίκης.

Αν και ήταν λίγο ακριβή η συγκεκριμένη τηλεόραση τελικά αποδείχτηκε άριστη επένδυση μέχρι και για τα σήμερινά standards 🙂

GIANNIS

ΕΓΩ ΕΧΩ SONY BRAVIA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ(ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΗ ΤΟ 2009) ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ..

Salty

Αν βλέπατε ήδη τα ψηφιακά της ΕΡΤ θα πρέπει στη θέση μνήμης που είχατε αποθηκεύσει το κανάλι της “ΒΟΥΛΗΣ” να βρείτε τώρα το ΕΡΤ ΗD χωρίς να κάνετε καμία επιπλέον ενέργεια. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να υποστηρίζει το μοντέλο Bravia που έχετε την αποκωδικοποίηση σήματος MPEG4 αλλά και στην υψηλή ανάλυση “1080p” (HD). Η SONY ΒRAVIA KDL 40Z4500 (κατηγορία 40 ιντσών) αλλά και κάποιες άλλες ΒRAVIA είχαν αρχίσει να υπορτηρίζουν το σήμα αυτό μόλις εκείνο τον καιρό, μαζί με κάποια λίγα ακριβά μοντέλα της PHILIPS αν θυμάμαι καλά. Κάποιες “μικρότερες” BRAVIA όμως αλλά και οι περισσότερες – αν όχι όλες – υπόλοιπες τηλεοράσεις της αγοράς εκείνης της χρονιάς δυστυχώς όχι ακόμη. Αν λοιπόν στη θέση της “Βουλής” υπάρχει τώρα το ΕΡΤ HD τότε είστε από τους “τυχερούς” 🙂 Αν όμως δεν πιάνετε τίποτα ή ακούτε μόνο τον ήχο του ΕΡΤ ΗD (δηλαδή συνήθως τίποτα τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εκτός αν τύχει να εκπέμπει εκείνη την ώρα, που είναι μάλλον η εξαίρεση προς το παρόν) τότε μάλλον θα χρειαστείτε είτε εξωτερικό αποκωδικοποιητή (σε μορφή “φέτας”) είτε αποκωδικοποιητή τύπου κάρτας που μπαίνει στο Slot της τηλεόρασης. Προσωπικά θα διάλεγα το 2ο για να μην έχω ένα ακόμη επιπρόσθετο τηλεκοντρόλ κτλ, αλλά… Συνέχεια »

GIANNIS

Salty η τελεοραση που εχω ειναι 36′ και μεχρι στιγμης απο ψηφιακα καναλια πιανω μονο αυτα της DIGEA..της ΕΡΤ δεν μου εχει εμφανιστει τιποτα..η τηλεοραση μου διαθετει ενσωματωμενο αποκωδικοποιητη MPEG-2 και ΜPEG-4 Η264..συγχωρεστε με αν κανω καποιο λαθος απλα δεν ξερω και πολυ απο αυτα..αν μπορειτε να μου πειτε που μπορω να βρω αυτον τον αποκωδικοποιητη και ποσο θα κοστισει περιπου θα σας ημουν ευγνωμων..ευχαριστω πολυ

Salty

Ποιο μοντέλο BRAVIA έχετε ακριβώς (κωδικός “MODEL NO.” στο πίσω μέρος της τηλεόρασης);

Πριν ψάξετε για εξωτερικό αποκωδικοποιητή πρέπει να σιγουρευτείτε ότι είναι πράγματι απαραίτητος και δεν κάνατε κάποιο λάθος π.χ. στην εύρεση των καναλιών κτλ.

Συνήθως το πρόβλημα με τις παλαιότερες/ασύμβατες τηλεοράσεις είναι ότι πιάνουν τα μπουκέτα της ΕΡΤ και όχι το DIGEA, αφού η DIGEA εκπέμπει στο νεότερου τύπου σύστημα MPEG4 ενώ η ΕΡΤ στο αρχαίο MPEG2 που υπάρχει εδώ και αιώνες.

Το γεγονός ότι σε εσάς συμβαίνει το αντίθετο είναι κάπως περίεργο… έχετε κάνει πρόσφατα νέα σάρωση (αναζήτηση) καναλιών και βρίσκει μόνο τα ιδιωτικά (DIGEA);

Απ’ότι ξέρω η εύρεση εξωτερικών αποκωποιητών είναι το μόνο εύκολο… με μία πολύ πρόχειρη αναζήτηση “της στιγμής” στο e-shop.gr βρήκα αυτό:

https://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.807449

…και σίγουρα υπάρχουν αμέτρητα άλλα μοντέλα στην αγορά, ίσως και φθηνότερα από το συγκεκριμένο, το οποίο έχει και σκληρό δίσκο για εγγραφή εκπομπών κτλ. που πιθανόν να μην χρειάζεστε.

Και φυσικά υπάρχει και κάρτα που ενσωματώνεται στην τηλεόραση, που προσωπικά θα την προτιμούσα, αλλά δεν γνωρίζω που ακριβώς τις πουλάνε αλλά ούτε και το μοντέλο BRAVIA που έχετε (είναι απαραίτητο γιά την αγορά του σωστού τύπου κάρτας). Αν μου το πείτε ίσως μπορέσω να βοηθήσω λίγο περισσότερο και καλύτερα.

Salty

GIANNIS διάβασε και αυτό, που το βρήκα σε κάποιο άλλο φόρουμ (γραμμένο από άλλο χρήστη). Κάνω επικόλληση το κείμενο “ως έχει”:

“Ο λόγος είναι πως η Digea χρησιμοποιεί τη μέθοδο LCN (Logical Channel Number) ενώ η ΕΡΤ οχι.
Η μέθοδος LCN είναι μία επιπλέον περιγραφή των υπηρεσιών μέσα στο Tranport Steam και την βρίσκουμε μέσα στον πίνακα NIT (Network Information Table).
Και οι δύο μέθοδοι είναι DVB Compliant.
Είναι θέμα software του κάθε δέκτη να βρεί και να αποθηκεύσει τις τηλεοπτικές υπηρεσίες.
Αν απο κάποιο δέκτη η δυνατότητα decoding κάποιου προτύπου(MPEG2 ή MPEG4), τότε βρίσκει τα κανάλια, αλλά δεν δίνει εικόνα για το πρότυπο που δεν υποστηρίζει.

Στην πράξη τώρα:
Πολλοί δέκτες δίνουν επιλογές για την αναζήτηση καναλιών π.χ.:
αυτόματη, χειροκίνητη, με LCN , με Network ID κλπ.
Αν αποτύχει η αυτόματη, δοκιμάστε με χειροκίνητη να βρείτε την ΕΡΤ, και στη συνέχεια πάλι με χειροκίνητη προσθέστε την Digea.”

Ελπίζω μήπως αυτό σας βοηθήσει!

GIANNIS

Salty το μοντελο τηλεορασης που εχω ειναι SONY BRAVIA KDL-32BX400..ευχαριστω για την ολη μεχρι τωρα βοηθεια

rarosfp

για σας στην πάτρα μπορούμε να δούμε ερτhd

Salty

@GIANNIS άρα είναι 32″ και όχι 36″. Πάντως βλέπω ότι πράγματι θα έπρεπε να πιάνετε όλα τα κανάλια χωρίς πρόβλημα και χωρίς επιπρόσθετο εξοπλισμό. Προσπαθήστε να κάνετε χειροκίνητο συντονισμό όπως εξηγεί το ποστ που παρέθεσα πιό πάνω. Είναι το μόνο πλέον που θα μπορούσα να προτείνω…

me

εμενα δειχνει μονο ειναι ερτHD στην οθονη και δεν ξερω τι πρειπει να κνω για να δω κανονικα μποριτε μηπωσ να με βοηθισετε και να μου δωσετε πληρησ πληροφοριες……???

αγγελική

Καλησπέρα εγώ έχω την Samsung LE32A558P3F και αποκωδικοποιητή mpeg4 έκανα 2 φορές αναζήτηση αλλά δεν πιάνω το κανάλι HD της ΕΡΤ. Φταίει το μοντέλο της τηλεόρασης? Παρακαλώ ενημερώστε με γιατί το ψάχνω όλη μέρα σήμερα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια

Κώστας Βλαχάκης

Ο δεκτης θα πρεπει να ειναι MPEG-4 HD. Mαλλον δεν ειναι για να μην το βρισκει.

αγγελική

Crypto ReDi 40MP για την ακρίβεια το Σάββατο τον αγόρασα.

Κώστας Βλαχάκης

Ναι, αυτος δεκτης ειναι SD. Για να πιασετε το καναλι ERT HD ο δεκτης θα πρεπει να ειναι HD. Επιστρεψτε τον, βαλτε και 15-20 ευρω παραπανω και παρτε εναν HD.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema Digea

Digea: Επανασυντονίστε τα ψηφιακά κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Μάθε πως να συντονίσεις ξανά τα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια βήμα βήμα. Επανασυντονίστε τους δέκτες σας, την τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή εύκολα.

Reviews Digea EDISION featured

EDISION PICCO T2 hands-on: Δεκτικός στα νέα φορμά τηλεόρασης [DVB-T2]

Δοκιμάζουμε τον επίγειο αποκωδικοποιητή DVB-T2 EDISION PICCO T2 για να είστε έτοιμοι για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Software Digea

Digea: Πως επανασυντονίζω τα κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Κατά την μετάβαση στις νέες συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Digea θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή.

Software Digea featured

DIGEA: Ξεκινάει η 2η Ψηφιακή Μετάβαση, μάθε ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ξεκινά από κοινού από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση.