ΕΡΤ HD, Πρώτες εντυπώσεις υψηλής ευκρίνειας

Στις 21:00 εχθές το βράδυ ξεκίνησε η εκπομπή του πρώτου επίγειου τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας HD στη χώρα μας. Μεγάλες στιγμές για την Ελλάδα της χαμηλής ανάλυσης και των χαμηλών προσδοκιών γενικότερα. Το αναλογικό πρόγραμμα της NET μεταδιδόταν ταυτόχρονα και σε 1440x1080i από το κανάλι ΕΡΤ HD.

, ΕΡΤ HD, Πρώτες εντυπώσεις υψηλής ευκρίνειας

Το πρόγραμμα κάθισα και το παρακολούθησα στην 47άρα LED TV LG Infinia 47LX9500 και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Η ποιότητα της εικόνα πολύ καλή, η λεπτομέρεια πολύ μεγάλη έβλεπα πολύ καθαρά ακόμα και πρόσωπα των θεατών μέσα στο γήπεδο όταν η κάμερα έπαιρνε πλάνα του αγωνιστικού χώρου από μακρια! Ελάχιστα artifacts δύο τρεις φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα ενώ και ο ήχος ήταν καθαρός και ποιοτικός. Διαβάζω βέβαια από σχόλιά σας ότι κάποιοι παρατηρήσατε ότι ο ήχος από την ψηφιακή μετάδοση της NET ήταν καλύτερος, στερεοφωνικό και στις δύο περιπτώσεις.

Αυτό που κρατάω από τη χθεσινή βραδιά είναι η σίγουρα η εμπειρία της θέασης του πρώτου επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας HD και τα δύο γκολ του Messi.

Οι πρώτοι τυχεροί είναι οι κάτοικοι των περιοχών Αττικής (δίαυλος 52UHF από Υμηττό και Αίγινα), Θεσσαλονίκης ‐Κεντρικής Μακεδονίας (δίαυλος 23UHF από Χορτιάτη και Φιλίππειο) και νοτιοανατολικής Θράκης (δίαυλος 58UHF από την Πλάκα Αλεξανδρούπολης). Όσοι είσαστε από αυτές τις περιοχές και είχατε τον κατάλληλο εξοπλισμό, πως ζήσατε την χθεσινή βραδιά;

Tο πρόγραμμα της ΕΡΤ HD περιλαμβάνει ζωντανές μεταδόσεις:
• Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ – Σάλκε (Ημιτελικός UEFA Champions League) στις 4/5/2011.
• Final 4 Euroleague Basketball: 6 και 8/5/2011.
• Διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2011 (Ημιτελικοί και τελικός): 10, 12 και 14/5/2011.
• Τελικός UEFA Champions League: 28/5/2011.
• Τελική φάση τουρνουά τένις Roland Garros: 31/5/2011 – 5/6/2011.

Ενημερωθείτε για τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για να πιάσετε και να δείτε το κανάλι υψηλής ευκρίνειας ΕΡΤ HD.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

40 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GiannisM

Πραγματικά πολύ καλή ποιότητα εικόνας,αφού κάποια στιγμή γύρισα το κανάλι στην ΝΕΤ και νόμιζα οτί έβλεπα θαμπά χαχα

john

Για πρώτη προσπάθεια τη βρίσκω αξιοπρεπέστατη και με ελάχιστα glitches.
Είπαμε πως η ΕΡΤ είναι ηρεμη δύναμη παρόλο που ολοι λιγο πολυ εχουμε παράπονα για τα κερατιάτικα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Μηπως εχουμε το BIT RATΕ;

Paris

Το bitrate κυμαινοταν κοντα στα 10mbits. Καθολου ασχημα.

Σε γνωστο site υποστηριζουν οτι το σημα που εξεπεμπε χθες η ΕΡΤ ηταν 1080p. Ομως απο οτι ειδα, τουλαχιστον η εικονα που αναμεταδιδε ηταν 1080i.

λευτερης

εντυπωσιαστηκα απο την ποιοτητα της εικονας…ειχε πολυ καλη λεπτομερεια,και καποια στιγμη που γυρισα στο κανονικο νετ μου φαινοντουσαν ολα θολα…το μονο που χριαζεται βελτιωση ειναι ο ηχος…

john

Thanx Paris.
Και εμενα η lg στα info εγραφε 1080i.

Δημήτρης

Παιδιά χθες έπαθα πλάκα!!!!δεν πίστευα στα ματιά μου!!!Η εικόνα ήταν τέλεια και ο ήχος επίσης πολυ καλός!αν τον αναβαθμίσουν σε 5:1 τότε θα είναι πραγματικά υπέροχο!Έβαζαν το ψηφιακό κανάλι της ΝΕΤ και έβλεπα θολά!δεν τόλμησα να το βάλω στο αναλογικό γιατί θα πάθαινα καρδιακό!!!μπράβο στη ΝΕΤ!!!

KFC

Επιτέλους HD!!! ήταν τέλεια !!

Γιώργος - Magichoom

Από Θεσσαλονίκη που το παρακολούθησα έμεινα άφωνος με τη ποιότητα της εικόνας!! Πολύ καλό οπτικό και ακουστικό αποτέλεσμα! Μπράβο στην ΕΡΤ (που την χρυσοπληρώνουμε τόσα χρόνια) Επιτέλους έστω και δειλά δειλά έχουμε HD και στην Ελλάδα!!! Άντε σιγά σιγά να το εφαρμόσουν και τα άλλα κανάλια (και να μην κλαίγονται μόνο)!!

Nikkos K

Καλημέρα σας. Μπορώ να πω ότι η νίκη της Μπάρτσα (έστω και με το στανιό) και η χθεσινή εικόνα της ΕΡΤ, μου χάρησαν έναν γλυκό ύπνο.

Δεν θα παραπονεθώ για το χαμηλό bitrate γιατί αν ήταν έτσι η εικόνα εχθές, φαντάστείτε πως θα είναι ΑΝ παίξουν σε λίγο μεγαλύτερες τιμές.
Ευτυχώς που ο περισσότερος αγώνας ήταν λίγο μούφα, και μπόρεσα να ασχοληθώ με την εικόνα. Άψογα και πεντακάθαρα πλάνα από το κόσμο στις κερκίδες, τα κοντινά, αλλά αυτά που με άφησαν άφωνο ήταν τα πλάνα πάνω από το γήπεδο και αυτά πίσω από τα δίχτυα. Τέλεια εικόνα που νόμιζες ότι ήσουν ξαπλωμένος στο χορτάρι.
Ήδη φαντάζομαι πώς θα είναι οι μεταδόσεις του Final Four σε δύο εβδομάδες και τρελαίνομαι. Εκεί τα πλάνα είναι πιο κοντινά. Θα νομίζουμε ότι είμαστε μέσα στο γήπεδο.

Και εις ανώτερα. Το αξίζουμε και εμείς και ο εξοπλισμός μας.

George

Η διαφορά με την εικόνα, από την ”απλή” ψηφιακή ΝΕΤ ήταν τεράστια.
Μπορείς καποίος να μου πεί γιατί τα άλλα κανάλια στράφηκαν ενάντια της ΕΡΤ,
αναφέροντας οτι παραβιάζει, ένας Θεός ξέρει, τι????

Chris

Βρε παιδιά καλά όλα αυτά…. Αλλά για την πάρνηθα, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ????? Γιατί πχ στον Άγιο Στέφανο δεν παίζει τίποτα?????? Είμαστε β’ κατηγορία?

Παιδιά, μπορεί κάποιος από εσάς να μου λύσει μια απορία. Γιατί στη Βέροια τα κανάλια της ΕΡΤ δεν μπορώ να τα πιάσω σε ψηφιακή μορφή; Πριν από καιρό, τα έπιανα, αλλά ξαφνικά τώρα υπάρχουν μόνο στο αναλογικό! Ρωτάω και άλλους από την περιοχή της Βέροιας αν έχουν το ίδιο πρόβλημα με μένα, και μου λένε ότι το ίδιο έπαθαν και αυτοί! Το παράλογο είναι ότι όλα τα άλλα κανάλια τα βλέπω σε ψηφιακή μορφή, ενώ της ΕΡΤ όχι! Στη Θεσσαλονίκη μου λένε ότι και της ΕΡΤ τα βλέπουν ψηφιακά! Και το σήμα στη Βέροια έρχεται από Θεσσαλονίκη! Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί γίνεται αυτό;

Ευχαριστώ! 🙂

john

Ας μην γελιομαστε.
Αυτο που αξιζει πραγματικα να παρακολουθησεις σε HD δεν ειναι σιγουρα η πλειοψηφια της ελληνικης “ελευθερης” TV που ειναι αναξια αναφορας.

Υ.Γ.

Ανεκδοτο

BOTRINI’S PROJECT σε 1080 και τιποτε αλλο στον κοσμο.χαχα.

George S.

Η εμπειρία ηταν το κάτι άλλο, τελίκα οι λεπτομέριες κάνουν τη διαφορά όλα ήταν κρυστάλινα! και μέτα ήρθε η απογοήτευση όταν γυρνάς στα άλλα κανάλια, λες και είναι όλα θολά και παραμορφομένα! Μακάρι να γίνουν ολα HD! ‘Εχω και μια ερώτηση να κάνω, όταν ο ήχος γίνει 5.1 έγω που δεν έχω κάποιο home cinema θα τον μπορώ να ακούω απο τα ηχεία της TV;

Nikkos K

@George

Άστο μην το ψάχνεις φίλε μου. Αν όπως λένε η ΕΡΤ παραβιάζει, γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της παρά μόνο περιορίζονται σε απλές ανακοινώσεις;
Τα κλικλικοκάναλα βρίσκονται σε λήθαργο και το χθεσινό γερό χαστούκι από την ΕΡΤ τα ξύπνησε για τα καλά.
Ας κοιτάξουν να εκπέμψουν πρώτα σε 16:9 (το STAR ξεκίνησε από προχθές…χμμμ) και με σωστό κάδρο και μετά να μιλήσουν για ανταγωνισμό και να νοιαστούν για τη τσέπη των καταναλωτών.
Αφήθηκε να εννοηθεί ότι η χθεσινή HD μετάδοση, ήταν η αφορμή για να γνωρίσει ο πολύς κόσμος τι σημαίνει HD και έτσι αργότερα να τον σπρώξουν προς τη Nova HD. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Λ. Ταγματάρχης, πριν την ΕΡΤ, είχε στα χέρια του το τιμόνι της Nova.
Δεν μπορώ να το πιστέψω κάτι τέτοιο, ο χρόνος θα δείξει.

Nick

Πραγματι,ηταν φοβερη η ποιοτητα και η ευκρινεια της εικονας!Πρωτη φορα παρακολουθησα σε HD ποδοσφαιρο και το καταευχαριστηθηκα(+την νικη της Barca!).

domigr

πολυ καλη δουλεια!!μπραβο στην ερτ!!ευχαριστηθηκαμε αγωνα χθες 😉

Θανάσης

ζηλεύω :-((( πολύ όμως….

jivaras123

Επιτέλους οι ακριβές επίπεδες τηλεοράσεις μας απέκτησαν αξία!

kostas

Ενω η 23αρα lg μια χαρα το επαξε το καναλι, η 40αρα full hd 100hz samsung που επισης εχω ειχε μαυρη εικονα και μονο ο ηχος επαιζε….μαλλον θα φταει η προσθετη καρτα που εχω γιατι δεν παιζει mpeg4 απο μονη της….

Panosj

Έχω μείνει και εγώ άναυδος με την εικόνα. Έχω μία Sony 46` και πράγματι η εικόνα ήταν σούπερ και τα χρώματα ζωντανά.
Η ανάλυση που εμφάνιζε η τηλεόραση ήταν 1080/50hz.
Ένα usb tvtuner που έχω στον υπολογιστή έδειχνε ότι το σήμα ήταν 1440-1080/50hz.
Μπράβο στην ΕΡΤ. Ελπίζω να ζηλέψουν και τα άλλα κανάλια και να επισπεύσουν την μετάβασή τους σε HD.

fOTIS

Της αξίζει μια μήνυση της ΕΡΤ , θάλεγα εγώ,
που τόσο καιρό καθυστερεί την μετάδοση εικόνας HD
ενώ την χρυσώσαμε απο το 2004 για να εχει την δυνατότητα
και το προσωπικό να το κάνει.

Πάλι ευχαριστημένοι ναμαστε θα μου πείτε και συμφωνώ,
όμως θα ήμασταν ευτυχείς αν τα πράγματα λειτουργούσαν σωστά
και έκανε η ερτ το έργο για το οποίο την αμείβουμε… παχυλά!

Διονύσης

@Panosj χμμμ εμένα μου έδειχνε ότι το σήμα ήταν 1080i/25hz. Να είναι θέμα αποκωδικοποιητή? Να μην θυμάμαι καλά? παίζει και αυτό….
Σε Sony 46” το είδα και εγώ.

Nikkos K

@fOTIS μην ξεχνάς ότι η ψηφιακή τηλεόραση βρίσκεται πολύ λίγο καιρό στη ζωή μας (κακώς βέβαια αφού άλλες χώρες έχουν HD από το 2005) αλλά χωρίς ψηφιακή μετάδοση τόσα χρόνια πως θα εξέπεμπε HD η ΕΡΤ;

fOTIS

@Nikkos K
υποθέτω όπως το έκαναν κι οι υπόλοιποι, θυμάμαι τις εξαγγελίες για ψηφιακές μεταδόσεις
απο το 2001.
Δεν ξέρω τους λόγους της υστέρησης, απλώς μονίμως είμαστε ουραγοί.

Ωραιότατη η εικόνα HD πάντως και εμεις την ευχαριστηθήκαμε
και μαγεψε και πάλι ο Μέσι.

Ανδρέας

Η εικόνα αμ τι άλλο! αυτό που έγινε ήταν σαν να γεννήθηκε η ελληνική τηλεόραση εν έτη 2011 επιτέλους τα μάτια μας απόλαυσαν μια εικόνα που μόνο το Blu-Ray δίνει.

Μάνος

Παιδιά, εχθές πήγα πρώτη φορά στο γήπεδο… Από το σαλόνι μου εννοώ.! 🙂
Ναι θα την διαφημίσω γιατί είναι Super η LG LD750 47 ιντσών με ενεργοποιημένο
το True Motion στα 200 Hz, δεν ήθελα να τελειώσει ο αγώνας μιλάμε…!!!
Τι ανάλυση, τι χρώματα, τι κίνηση, τι τι τι…! Πραγματικά κρίμα που η ρεβάνς θα
παίξει στο Mega αν και έχει την καλύτερη μετάδοση και εικόνα σε ποδόσφαιρο
απ’ όλα τα ιδιωτικά.

Terry-Athens

Επιτέλους, να βρουν τα λεφτά μας τόπο τουλάχιστον ! Πραγματικά πάρα πολύ καλή εικόνα, για πρώτο HD επίγειο κανάλι. Και εις ανώτερα, με περισσότερα HD κανάλια.

Ανδρέας

κάνω δοκιμές απο τον αγώνα που έδειξε σε μορφή 3D!για να δούμε…

Tsints

Πάλι φίρμα το Techblog! Έδειξαν το συγκεκριμένο ποστ στις ειδήσεις του ΑΝΤ1.
Εγώ δυστυχώς ακόμα δεν έχω όυτε HD, ούτε ψηφιακά κανάλια. Περιμένουμε να έρθει στο Βόλο μετά το τέλος του κόσμου…

Tzimakos

Παιδια να κανω εγω μια ερωτηση?

Εκτος απο τα παραπανω προγραμματα οοοοοολο τον υπολοιπο καιρο θα βλεπουμε μονο το λογοτυπο ολη μερα? Η υπαρχει πιθανοτητα να βαλει και τιποτε αλλο?

Επισης ηθελα να ρωτησω η εκπομπη σε 16:9 η 4:3 παει με το καναλι η με το εκαστοτε προγραμμα?

Γιατι νομιζω εχω πετυχει την ετ1 και τη νετ μια να μου δειχνει 16:9 στα info και μια 4:3

ΧΡΗΣΤΟΣ

Κώστα ήσουν πάρα πολύ καλός στην συνέντευξη που έδωσες στην ΝΕΤ για το θέμα.
Πολύ καλή παρουσία και ροή λόγου.

pedro

Παιδιά καλησπέρα. Μια ερώτηση.. Η μια τηλεόραση(samsung) μου όχι μόνο δεν βλέπει την ΕΡΤ HD αλλά σταμάτησε και τα υπόλοιπα ψηφιακά κρατικά(δεν τα βρίσκει καν στην αναζήτηση που κάνω) ενώ τα υπόλοιπα της digea λειτουργουν κανονικα. Η άλλη τα βλέπει όλα κανονικά(και το ΕΡΤ HD). Μήπως έχετε ιδέα τι μπορεί να φταίει?

dimiG24

Παιδιά το ΕΡΤΗD δείχνει και σε τηλεόραση με HD ready;;

demis

Ναί dimiG24.

Apollo2X

Πολύ χαιρομαι που ο αγώνας προβλήθηκε χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πουθενά ενδείξεις για HD κάλυψη της eurovision;

Apollo2X

Omggggg! Καλά είμαι τυφλός, ήθελα κι έκανα και LASIK τρομάρα μου :ο

george_p

Καλώς μας ήρθε και στη Θεσσαλία η ERTHD
Ερώτηση υπάρχει κάρτα μετατροπής mpeg2 σε mpeg4 (CI Slot) που να υποστηρίζει hd σήμα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema Digea

Digea: Επανασυντονίστε τα ψηφιακά κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Μάθε πως να συντονίσεις ξανά τα ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια βήμα βήμα. Επανασυντονίστε τους δέκτες σας, την τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή εύκολα.

Reviews Digea EDISION featured

EDISION PICCO T2 hands-on: Δεκτικός στα νέα φορμά τηλεόρασης [DVB-T2]

Δοκιμάζουμε τον επίγειο αποκωδικοποιητή DVB-T2 EDISION PICCO T2 για να είστε έτοιμοι για την 2η Ψηφιακή Μετάβαση με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Software Digea

Digea: Πως επανασυντονίζω τα κανάλια τηλεόρασης [οδηγός βήμα-βήμα]

Κατά την μετάβαση στις νέες συχνότητες της ψηφιακής τηλεόρασης μέσω της Digea θα χρειαστεί να επανασυντονίσετε τους δέκτες σας, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή.

Software Digea featured

DIGEA: Ξεκινάει η 2η Ψηφιακή Μετάβαση, μάθε ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ξεκινά από κοινού από τους δύο παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, την ΕΡΤ και την Digea, η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση.