Ταινίες με Surround ήχο στην ελληνική τηλεόραση

Η τηλεόραση που βλέπουμε εκπέμπει με στερεοφωνικό ήχο (2κάναλο δηλαδή). Επίσης σχεδόν όλες οι ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει με πολυκαναλο ήχο, στην έκδοση τους με δικάναλο ήχο είναι κωδικοποιημένες Dolby Surround. Αυτήν την έκδοση χρησιμοποιούν τα κανάλια λόγω του ότι εκπέμπουν στερεοφωνικά.

Συνεπώς αν τροφοδοτήσετε με τον ήχο της τηλεόρασης τον ενισχυτή σας (και τον ρυθμίσετε να κάνει αποκωδικοποίηση κατά Dolby Pro Logic) ή την κάρτα ήχου στον υπολογιστή σας, θα δείτε την ταινία με ήχο surround. Φυσικά υπάρχουν τα DVD και τα Blu-ray αλλά αν η το τηλεοπτικό κανάλι μεταδίδει σε 16:9 (ΣΚΑΪ, Star, Mega και η λίστα μεγαλώνει) , είναι ψηφιακό και έχετε και αποκωδικοποιητή Dolby Pro Logic μάλλον έχετε μια δωρεάν ενναλακτική για να δείτε την ταινία σωστά. Καθόλου άσχημα για καιρούς οικονομικής κρίσης.

, Ταινίες με Surround ήχο στην ελληνική τηλεόραση

Τι είναι το Dolby Pro Logic
• Το Dolby Pro Logic είναι ένα σύστημα επεξεργασίας πολυκάναλου ήχου που αναπτύχθηκε από τα Dolby Laboratories και το οποίο απωκωδικοποεί ήχο κωδικοποιημένο με το Dolby Surround. Το σύστημα βασίζεται στην τεχνολογία matrix, όπου ενα διακριτός αριθμός καναλιών κωδικοποιείται σε εναν μικρότερο αριθμό διακριτό καναλιών ωστε να μπορεί μετα απο αυτά να αποκωδικοποιηθεί στα αρχικό αριθμό καναλιών.
• Το Dolby Surround χρησιμοποιεί τεσσερα αρχικά κανάλια (δεξί,αριστερό,κεντρικό,πίσω) και τα κωδικοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει 2 κανάλια (δεξί ,αριστερό). Φυσικά τα υπολοιπα 2 (κεντρικό,πίσω ) κανάλια δεν χάνονται αλλά κωδικοποιούνται μέσα στα 2 που δημιουργήθηκαν.
• Το Dolby Pro Logic επαναδημιουργεί τα αρχικά 4 καναλια από το δικάναλο σήμα που δημιουργήθηκε πριν. Αν δεν έχουμε αυτο τον το κωδικοποιητή απλά θα ακούσουμε τον στερεοφωνικό ήχο των 2 (δεξί,αριστερό) αρχικών καναλιών. Τα άλλα 2 απλά θα αγνοηθούν.

Δαμιανός Καλανίδης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
cr4

δε θα πρεπε ολα τα καναλια να ειναι 16:9;;;;

takis1994

εδω θα επρεπε ολα τα καναλια (αντε τα μισα) να ειναι υψηλης ευκρινειας.. 😉

(….Επίσης σχεδόν όλες οι ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει με πολυκαναλο ήχο, στην έκδοση τους με δικάναλο ήχο είναι κωδικοποιημένες Dolby Surround. Αυτήν την έκδοση χρησιμοποιούν τα κανάλια λόγω του ότι εκπέμπουν στερεοφωνικά……)
Eρωτηση: πως θα ξερω ποια ταινια ειναι κωδικοποιημενη με dolby surround? Αμα δεν ειναι δηλαδη δεν μπορω να το “μετατρεψω” σε πολυκαναλο;;

Δαμιανός Καλανίδης

@cr4 Θα πρεπε αλλά η μετάβασή είναι κοστοβόρα και απαιτεί νέο εξοπλισμό.. Οπότε το καθυστερούν όσο μπορούν..

@takis1994 Αυτό μπορείς να το καταλάβεις αν σου βγάζει ένδειξη ο ενισχυτής σου ότι αναγνώρισε τέτοιο σήμα. Πρακτικά θα το καταλάβεις αν σε εκπομπές όπως ειδήσεις τα περιφερειακά κανάλια δεν βγάζουν ήχο, ενώ στις ταινίες βγάζουν.
Αν δεν είναι, μπορείς να το μετατρέψεις σε πολυκάναλο με διάφορα συστήματα που ενσωματώνονται στους ενισχυτές και τις κάρτες ήχου (πχ Dolby Virtual Speaker).
Η διαφορά έγκειται στο ότι πλέον τα επιπλέον κανάλια μαντεύονται με βάση το δεξί, αριστερό και επαναδημιουργουνται με βάση κάποια πληροφορία που υπάρχει σε αυτά.
Φυσικά υπάρχει και περίπτωση το κανάλι να κωδικοποιεί το στερεοφωνικό του ήχο σε εικονικό περιφερειακό και μετά να τον μεταδίδει κατά Dolby Surround οπότε τότε μπορεί να καταλάβεις αν η ταινία έχει σωστό ήχο χειροκίνητα αν ακούς διαφορετικά εφέ στα περιφερειακά κανάλια.

takis1994

ok ευχαριστουμε για ττις πληροφοριες!

customer

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Pro_Logic

Τεχνολογία του 1976, την οποία επιτέλους (?) υιοθέτησαν κάποια Ελληνικά κανάλια. Άντε και εις ανώτερα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Home cinema

Ανοίγουν οι κινηματογραφικές αίθουσες στο Los Angeles

Το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να γίνει μόνο με την εξέλιξη των εμβολιασμών, όπως αποδεικνύεται στις ΗΠΑ.

Home Cinema Apple Home cinema Sharp

Sharp 32” 4K monitor, Με 4.000 ευρώ από την Apple στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η διάθεση από τη Sharp, οθόνης 32 ιντσων τεχνολογίας LED με ανάλυση 4K (Ultra HD 3840×2160 pixels) μέσω των online καταστημάτων της Apple στην Ευρώπη. Μια κίνηση που δείχνει πως πλησιάζει η κυκλοφορία των ανανεωμένων Mac Pro και η Apple διαθέτει προς πώληση τις συγκεκριμένες οθόνες, έτσι ώστε οι υποψήφιοι κάτοχοι των Mac Pro […]

Home Cinema Home cinema

EPSON, Τα φωτεινότερα χρώματα στους προβολείς LCD

Η Epson παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα γιατί οι προβολείς της έχουν τρεις φορές φωτεινότερα χρώματα σε σχέση με τους υπόλοιπους προβολείς της αγοράς. Εκπρόσωποι Τύπου και πελάτες της Epson παρακολούθησαν τα οφέλη της ομοιόμορφης απόδοσης λευκού και έγχρωμου φωτισμού των προβολέων (Color Light Output), χάρη στην τεχνολογία 3LCD που αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες.

Home Cinema Home cinema OTE TV

OTE TV, Διαθέσιμος ο δέκτης PVR για συνδρομητές μέσω δορυφόρου

Τη δυνατότητα εγγραφής των προγραμμάτων των καναλιών του, προσφέρει ο ΟΤΕ TV από σήμερα και στους συνδρομητές μέσω δορυφόρου, με τη νέα υπηρεσία PVR (Personal Video Recorder), για να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους προγράμματα όποτε θέλουν. Με τη νέα υπηρεσία, οι συνδρομητές του OTE TV μέσω δορυφόρου μπορούν: