HEVC ή αλλιώς Η.265, Το νέο video πρότυπο κωδικοποίησης υψηλών ταχυτήτων

Στον τομέα του ψηφιακού video συντελείται σταθερά τα τελευταία χρόνια μία επανάσταση με τα formats να φέρνουν ολοένα υψηλότερη ποιότητα, οι δυνατότητες κωδικοποίησης να αυξάνονται και οι ταχύτητες downloading να κατεβαίνουν. Η πιο πρόσφατη αξιόλογη εξέλιξη ονομάζεται HEVC που σημαίνει High Efficiency Video Coding και πρόκειται να κάνει την επίσημη πρώτη του εμφάνιση στο Άμστερνταμ, στο IBC trade show, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το μέχρι σήμερα γνωστό πρότυπο στις τηλεοράσεις μας είναι το H.264/MPEG-4 AVC, έρχεται να αντικατασταθεί από το νέο πρότυπο μετάδοσης, το HEVC, το οποίο έχει την υποστήριξη των κατασκευαστών τηλεοπτικών δεκτών, καθώς και του γνωστού Ινστιτούτου Fraunhofer, το οποίο είχε παίξει σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση του H.264. Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου προτύπου είναι ότι απαιτεί το μισό bandwidth για την μετάδοση περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας σε σχέση με το H.264. Αντί για στοιχεία 16×16 pixels, το νέο πρότυπο χωρίζει τη συνολική εικόνα σε στοιχεία 64×64 pixels, γεγονός που έχει το κέρδος του στην απεικόνιση της κίνησης της εικόνας.

Το πρότυπο θα είναι έτοιμο τον Γενάρη του 2013, ενώ νέες τηλεοράσεις, smartphones και υπολογιστές θα είναι εξοπλισμένα με τους ανάλογους αποκωδικοποιητές και δύο χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει και το πρότυπο του HEVC για 3D ταινίες. Στα θετικά του νέου προτύπου θα πρέπει να υπολογιστούν και τα οφέλη στην βιντεο-τηλεφωνία, καθώς εικόνες υψηλότερης ποιότητας θα μπορούν να μεταδοθούν σε μικρότερο όγκο.

, HEVC ή αλλιώς Η.265, Το νέο video πρότυπο κωδικοποίησης υψηλών ταχυτήτων

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
keysmith

άντε να ξανααγοράζουμε media boxes να το υποστηρίζουν, φτου και από την αρχή! Για αυτό το divX ζεί ακόμα 😛
Τες πα ας έρθει και αυτό καλό ακούγεται…

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

@keysmith υπάρχουν media boxes που υποστηρίζουν κάποιες κάρτες οι οποίες στην ουσία αναβαθμίζουν τα κουτιά έτσι ώστε να υποστηρίζουν τα συγκεκριμένα αρχεία.Σε υπολογιστές και κινητά αν το hardware είναι σωστό τότε είναι θέμα μόνο software.Όπως και στο Android υπάρχουν εφαρμογές που υποστηρίζουν περισσότερα αρχεία από ό,τι το κινητό μόνο του(βλέπε mx video player) έτσι και σε όλες τις συσκευές.

Μισό bandwidth και 64×64; Δηλαδή λιγότερες απαιτήσεις από την συσκευή και καλύτερη εικόνα;;;
Μακάρι να το δούμε έτσι!

Tzimakos

Αυτο το προτυπο θα ειναι μονο για να μειωνονται στο μισο τα μεγεθη των hd video η και των divx?

Δημήτρης

Αυξάνοντας το macroblock (https://en.wikipedia.org/wiki/Macroblock) δίνεται η δυνατότητα στο codec να κατεβάσει το bandwidth εις βάρος όμως της ποιότητας και ενώ πχ εδώ https://www.youtube.com/watch?v=vZfsULKG2Zo πράγματι βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των δυο προτύπων, παρά ταύτα το αρχικό βίντεο συμπιεσμένο με το h.264 δεν είναι ιδιαίτερα καθαρό οπότε και τα πράγματα είναι εύκολα για το h.265, διατηρώ όμως τις επιφυλάξεις μου για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μίας πχ επανασυμπίεσης ενός video h.264 40GB στα 20GB με το h.265 και εννοείται προβολή αυτού σε μέγεθος οθόνης και απόστασης από αυτή ικανή να παρατηρηθεί η διαφορά στην ποιότητα σε σχέση με άλλες αναλύσεις στην ίδια απόσταση (https://hd.engadget.com/2006/12/09/1080p-charted-viewing-distance-to-screen-size/) Σίγουρα πάντως θα έχουν γίνει βελτιστοποιήσεις στο codec και από την άλλη δεν απευθύνεται τόσο στο hi-end και στην προβολή υλικού σε μεγάλες οθόνες προβολής αλλά στις συσκευές με τις μικρές οθόνες που έχει διαρκώς μαζί του ο κόσμος και που εκεί πράγματι το πρόβλημα είναι το bandwidth αν και με το 3D θα μπορούσαν με το h.265 να έχουν 1080p ανάλυση και η ταινία να χωράει σε ένα blu-ray δισκάκι ή να είναι έτοιμοι για τις 4320p, βέβαια εμείς να δούμε τότε τι θα κάνουμε!!! Ή που θα τις απλώνουμε στην οροφή… Συνέχεια »

Damianos

Για όσους θέλουν να τον δοκιμάσουν, τα εκτελέσιμα για γραμμή εντολών :

Encoder (34-bit)
https://pithos.grnet.gr/pithos/rest/damkalan@uth.gr/files/H.265-encoder-x86.exe
Encoder (64-bit)
https://pithos.grnet.gr/pithos/rest/damkalan@uth.gr/files/H.265-encoder-x64.exe

Decoder
https://pithos.grnet.gr/pithos/rest/damkalan@uth.gr/files/H.265-decoder-x86.exe

Damianos

To HEVC μπορεί να φτάσει την ιδια ποιοτητα με μισο ευρο ζωνης και εχει πλεον επιβεβαιωθει πειραματικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema Nova

Nova: Νέα εμπειρία θέασης με την EON On Demand

Η EON On Demand προσφέρει σύγχρονο και φιλικό προς τον χρήστη user interface, που περιλαμβάνει προτεινόμενο περιεχόμενο, εξατομίκευση και επιλογή λήψης (download).

Home Cinema LG

Πως να καθαρίσετε σωστά την οθόνη της τηλεόρασής σας

Ο συχνός καθαρισμός της τηλεόρασης συμβάλλει στη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας εικόνας και στην αύξηση της διάρκειας ζωής της.

Home Cinema LG

webOS Re:New

Το πρόγραμμα webOS Re:New είναι συμβατό σε παλαιότερα μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων της LG και δίνει σε περισσότερους χρήστες πρόσβαση στην αναβαθμισμένη εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας που προσφέρει η πλατφόρμα.

Home Cinema Samsung

Samsung 98″ Q80C: Η μεγαλύτερη τηλεόραση QLED

Η Samsung επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της κορυφαίας σειράς QLED με τη μεγαλύτερη τηλεόραση που έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής, την 98″ QLED Q80C.