Οι 4 ισχυρότεροι δορυφορικοί δέκτες με Linux

Ο χώρος της δορυφορικής τηλεόρασης μπορεί να μην είναι το απόλυτο mainstream φετίχ όπως τα κινητά τηλέφωνα, ωστόσο έχει την τιμή να φιλοξενεί κορυφαία multimedia μηχανήματα. Διπλά ή τριπλά tuners, σύνδεση SATA, θύρες USB, Wi-Fi, smartcards slots, και λογισμικό Linux, καθιστούν τις συσκευές αυτές, κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό δορυφορικό δέκτη.

, Οι 4 ισχυρότεροι δορυφορικοί δέκτες με Linux

Dreambox DM8000HD
Εάν εξαιρέσουμε τον παράγοντα τιμή, ο DM8000HD αυτή τη στιγμή έχει καθαρά το προβάδισμα. Έχει το πλουσιότερο hardware και δείχνει να το εκμεταλλεύεται καλύτερα με το πιο εξελιγμένο λογισμικό και τις καλύτερες διανομές τού Enigma II. Σε όσες δοκιμασίες υποβάλαμε τους δέκτες, ο κορυφαίος της οικογένειας Dreambox τα έβγαλε πέρα. Και το σίγουρο είναι ότι εάν κάπου κόλλαγε, χάρη στην ευρεία υποστήριξη που έχει, πιθανότατα να ξεπερνούσαμε το πρόβλημα. Οπωσδήποτε, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του δέκτη είναι στο επίπεδο του λογισμικού, το οποίο ο χρήστης του μπορεί να το εμπιστευτεί, γνωρίζοντας ότι δε θα μείνει εκτός ούτε τώρα, αλλά ούτε και στο μέλλον. Ωστόσο, η τιμή του είναι υπερβολική και αναπόφευκτα αποκτάει σκληρούς αντιπάλους. Πέραν όμως του κόστους, και πάλι δεν είναι αψεγάδιαστος, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

AB IPBox 9000HD
Παρότι είναι ο παλαιότερος, αυτό δε φαίνεται στο τομέα του software. Με το επίσημο λογισμικό και τις ανεπίσημες παραλλαγές του να παρουσιάζουν ακόμα ψεγάδια, ο δέκτης δείχνει να συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα με ανεπίσημες εκδόσεις του Enigma 2. Αυτόματα, όμως, αυτό τον οδηγεί σε μια στάση “Wannabe Dreambox” και διαρκώς ο χρήστης του τρέχει να προλάβει αυτά που κάνει ένας Dreambox. Πάρ’ όλα αυτα, δοκιμάζοντας τις τελευταίες εκδόσεις Enigma II για το συγκριτικό αυτό τεστ, είδαμε έναν IPBox αρκετά αλλαγμένο και πιο “αεράτο”. Με πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν του Dreambox, μεγαλύτερη ωριμότητα από το νέο QBox και διαφορετική τελείως ταυτότητα από τον AZBox, ο δέκτης έχει λόγους να προτιμηθεί.

AZBox Premium HD
Ο δέκτης, από την πρόσφατη σχετικά κυκλοφορία του, έχει ήδη περάσει αρκετές φορές από τα εργαστήριά μας και κάθε φορά είναι και καλύτερος. Ο AZBox έχει δική του ταυτότητα και τελείως διαφορετική προσέγγιση από τους άλλους τρεις. Ο δέκτης είναι περισσότερο multimedia box, παρά δορυφορικός δέκτης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει και τις εργασίες του δεύτερου. Η αιτία αυτού κρύβεται στην καρδιά του δέκτη, στο chipset της Sigma Designs, που χρησιμοποιείται σε συσκευές Media Player και DivX players, χαρίζοντας στο δέκτη πολύ καλές multimedia ικανότητες. Για το λόγο αυτό, ο AZBox είναι ο μόνος που μέχρι τώρα συμπεριφέρθηκε καλύτερα σε ορισμένες εφαρμογές από τον Dreambox, ο οποίος χρησιμοποιεί το chipset της Broadcom και είναι κάπου ενδιάμεσα από το STi7101 των QBox και IPBox και το Sigma Designs, όσον αφορά την ικανότητα σε λειτουργίες STB και multimedia εφαρμογών. Από την άλλη πλευρά, θεωρητικά, ως STB υστερεί, αλλά ο AZBox φαίνεται μέχρι στιγμής να μπορεί να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό σε βασικές εφαρμογές, όπως το cardsharing. Στα ειδικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον AZBox ξεχωριστή πρόταση, συμπεριλαμβάνεται η ικανότητα λήψης feeds με δειγματοληψία 4:2:2, όπου για τους feed hunters είναι σημαντικότατο, όπως και η υποστήριξη ανάλυσης 1080p HD. Με το χαμηλότερο κόστος και ταυτότητα που πραγματικά ξεχωρίζει από τους άλλους τρεις, ο δέκτης μπορεί να κλονίσει συθέμελα τον ανταγωνισμό.

Qbox HD
Με την Duolabs από πίσω του, ο δέκτης είναι πολλά υποσχόμενος. Ο QBoxHD έρχεται με ισχυρότατο hardware που στηρίζεται στο STi7101 και υποστηρίζοντας πλήρως Linux DVB-API, ο δέκτης έχει τα φόντα να αναπτύξει λογισμικά που θα συμπεριφερθούν πολύ καλά ως STB. Τον πετύχαμε σε φάση εξέλιξης του software, με τις δοκιμαστικές εκδόσεις “Fire” να είναι διαθέσιμες για download. Στην τελευταία έκδοση Fire συναντήσαμε πλέον Server με AddOns, όπως επίσης και Web Interface, αλλά αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε στην Stable διανομή, λόγω προβλημάτων στη λειτουργία PVR. Ο δέκτης “από τη μάνα του” τρέχει Enigma II και ελπίζουμε η Duolabs να βοηθήσει στην ανάπτυξη διανομών που θα βγάλουν προς τα έξω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως το Wi-Fi πρότυπο 802.11N με ταχύτητα έως 300 Mbit/s, αλλά και το ενσωματωμένο Diablo CAM. Με σχετικά “προσγειωμένη” τιμή, ο QBoxHD ελπίζουμε να καταφέρει να χαράξει και αυτός τη δικιά του πορεία.

Κείμενο: Παύλος Κερασίδης, αρχισυντάκτης στο περιοδικό Digital TV Info
Πηγή: Digital TV Info, τ.15 – Δεκέμβριος 2009

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Gadgets

Με 200 δολάρια και μία συσκευή μπορείς να χακάρεις ένα Smart Home

Το Flipper Zero είναι ένα μικρό gadget που μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες που εμφανίζει ένα smart home.

Gear CES 2019 Gadgets

Netatmo smart video doorbell: το "έξυπνο" κουδούνι [CES 2019]

Η Netatmo, προμηθευτής καμερών ασφαλείας και gadget για “smart home”, ανακοίνωσε στην έκθεση CES 2019, τη νέα τους “έξυπνη” συσκευή για το σπίτι, το κουδούνι “smart video doorbell”, με ενσωματωμένη κάμερα υψηλής ανάλυσης Full HD 1080p και φακό ευρείας γωνίας 160 μοιρών.

Gear Gadgets

Ενσωματωμένη συσκευή εντοπισμού στα gadgets που έρχονται

Τα tracking tiles (πλακίδια εντοπισμού) ξεκίνησαν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά το 2013, επιτρέποντας να εντοπίζουμε αντικείμενα όπως πορτοφόλι, κλειδιά ή τσάντα που πιθανόν έχουμε χάσει. Το μέλλον φέρνει αυτή την τεχνολογία ενσωματωμένη στις συσκευές.

Gear Gadgets

Mini-drone θήκη για smartphone κάνει τις selfie παιχνιδάκι

Κρατώντας το smartphone με το χέρι για μια selfie φωτογραφία ακούγεται φυσιολογικό. Η χρήση του selfie-stick (σελφοκόνταρο στα Ελληνικά) είναι κάτι που τραβάει τα βλέμματα για πολλούς λόγους. Τι θα γινόταν όμως αν είχαμε ένα mini-drone σαν θήκη smartphone για να βγάλουμε κάθε είδους selfie πιο εύκολα από ποτέ;