Έξι συμβουλές για καλύτερη βιντεοσκόπηση

Αγοράσατε καινούργια βιντεοκάμερα και είστε έτοιμοι να γίνεται ο Στήβεν Σπήλμπεργκ της ζωής σας. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Μπορεί οι αυτοματισμοί της νέας σας κάμερας να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση τις περισσότερες φορές, όμως για να πάρετε το 100% των δυνατοτήτων της θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες απλές συμβουλές.

Βιντεοσκοπώντας στην θάλλασα – παραλλία
Προσέχουμε να μην «γέρνει» ο ορίζοντας. Αν η βιντεοκάμερα διαθέτει χειροκίνητη ρύθμιση του διαφράγματος, «ανοίγουμε» 1-2 Fstop η κάνουμε χρήση του Backlight αν αυτό δεν έχει έντονα αποτελέσματα. Αποφέυγουμε να έχουμε τον ήλιο μέσα στο κάδρο μας – εκτός ίσως από τα ηλιοβασιλέματα – και προσέχουμε τα σταγονίδια από τα κύματα. Είναι προτιμότερο να τραβάμε το πρωί μέχρι τις 10 και το απόγευμα μετά τις 4 όταν ο ήλιος είναι χαμηλά και το φως πλάγιο και πιο γλυκό.

Βιντεοσκοπώντας στο χιόνι
Πραγματοποιούμε χειροκίνητη ρύθμιση του White Balance (εξισορρόπησης λευκού) σε ένα κομμάτι καθαρού χιονιού, και ίσως άνοιγμα διαφράγματος κατά 1-2 Fstop. Προσοχή στην ύγρασία και στις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο και βγαίνουμε έξω (προκαλείται θάμπωμα του φακού). Καλό θα ήταν να έχουμε και μία έξτρα μπαταρία.

Βιντεοσκοπώντας τη νύχτα ή σε σκοτάδι
Όταν βιντεοσκοπούμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως για παράδειγμα τη νύχτα, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί από τη πλευρά της βιντεοκάμεράς μας, για το πόσο φως μπορεί να «περάσει» σε αυτή. Σημαντικό χαρακτηριστικό για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι η τιμή Lux που δίνει στις προδιαγραφές της βιντεοκάμερας ο κατασκευαστής. Ο βαθμός των Lux αντικατοπτρίζει το επίπεδο φωτεινότητας που είναι ικανός ο αισθητήρας CCD της βιντεοκάμερας να συνεχίσει να βιντεοσκοπεί απρόσκοπτα. Αυτό μεταφράζεται στο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή Lux της βιντεοκάμερας, τόσο το λιγότερο φως χρειάζεται για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Προσοχή: αν η τιμή των Lux είναι πολύ υψηλή δηλαδή πάνω από 2.0, μπορεί σε σχεδόν πλήρες σκοτάδι να «τραβάει» καλά όταν όμως τύχει να «γράψει» το φως ενός κεριού ή ενός πορτατίφ, τότε εκείνο το σημείο της εικόνας, είναι πιθανόν να υπερφωτιστεί χωρίς σωστό αποτέλεσμα.

Βιντεοσκοπώντας με βροχή
Όπως όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι και η ψηφιακή βιντεοκάμερα δεν είναι φίλος με την υγρασία και το νερό. Αν ρίχνει ψιλόβροχο μπορείτε να προστατευτείτε εσείς και η βιντεοκάμερα σας με μια ομπρέλα, αν όμως αρχίσει δυνατός αέρας το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διακόψετε τη βιντεοσκόπηση. Μπορείτε να προφυλαχτείτε σε ένα ασφαλή χώρο και να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα που σας παρέχει το ζουμ του φακού σας για να πραγματοποιήσετε τις λήψεις σας. Μην ξεγελιέστε με τις υπερβολικές τιμές του ζουμ που διατείνονται ότι προσφέρουν κάποιες βιντεοκάμερες. Όταν για παράδειγμα ο πωλητής στο κατάστημα σας μιλάει για 800x ζουμ εννοεί το συνδυασμό οπτικού και ψηφιακού. Για να γνωρίσετε τις πραγματικές δυνατότητες του φακού μιας βιντεοκάμερας θα πρέπει να μάθετε την τιμή του οπτικού ζουμ. Χρησιμοποιώντας την βιντεοκάμερα μέσα στα όρια του οπτικού ζουμ, μπορούμε να «φέρουμε» την εικόνα πιο κοντά χωρίς να χάσουμε καθόλου ποιότητα. «Μπαίνοντας» στα χωράφια του ψηφιακού ζουμ μειώνεται η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας. Προσοχή: Όταν ζουμάρετε αρκετά μακριά, ακόμα και στα όρια του οπτικού ζουμ, η εικόνα γίνεται ασταθής. Οι εταιρείες καταβάλουν προσπάθειες ενσωματώνοντας στα μοντέλα τους ψηφιακούς σταθεροποιητές εικόνας. Αν όμως θέλετε να είστε σίγουροι, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε ένα τρίποδο.

Βιντεοσκοπώντας σε μέρη με θόρυβο
Σε αρκετές περιπτώσεις εξωτερικών χώρων που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την βιντεοκάμερά μας, υπάρχει θόρυβος που δεν μπορούμε να ελένξουμε, όπως για παράδειγμα η φασαρία από τον κόσμο ή τα αυτοκίνητα. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από την πηγή του θορύβου ώστε αυτός να ακούγεται απλά σαν μικρή φασαρία. Σημαντική είναι η θέση που θα πάρουμε και το που θα «στοχεύει» το μικρόφωνό μας. Αστάθμητοι παράγοντες όπως το να περάσει ένα αεροπλάνο, δεν μπορούν να ελεγχθούν. Θα πρέπει απλά να σταθείτε τυχεροί.

Βιντεοσκοπώντας κάτω από το νερό
Μαγικές στιγμές μπορούμε να ζήσουμε με την ψηφιακής μας βιντεοκάμερα κάτω από νερό. Είτε σε θάλασσα είτε σε λίμνη, οι εικόνες που θα «τραβήξουμε» κάτω από νερό, θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές υποβρύχιες θήκες και για την δική σας βιντεοκάμερα. Η τοποθέτηση σε αυτές γίνεται εύκολα μιας και έχουν μελετηθεί ειδικά για το κάθε μοντέλο. Προσοχή: κάθε τύπος υποβρύχιας θήκης λειτουργεί απρόσκοπτα μέχρι ένα συγκεκριμένο βάθος μέσα στο νερό, δεν χρειάζεται να το ξεπεράσετε. Μειονέκτημα των υποβρύχιων λήψεων είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να «γράψουμε» ήχο.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android featured How

Γρήγορη μεταφορά δεδομένων από Android σε iPhone [How To]

Σήμερα θα δούμε ένα γρήγορο How To για γρήγορη και εύκολη μεταφορά δεδομένων από οποιοδήποτε Android smartphone σε iPhone.

Software Android Android Smartphones featured

Χρήσιμα tips για χρήστες Android smartphone

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές για τους χρήστες Android συσκευών που θα βελτιώσουν την ποιότητα χρήσης τους.

Πριν αγοράσεις How

Κινητό τηλέφωνο | Προτάσεις αγοράς, Άνοιξη 2008

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πάνω από 100 διαφορετικά μοντέλα κινητών τηλεφώνων και πολλές φορές η επιλογή γίνεται αρκετά δύσκολη υπόθεση. Θέλοντας να ξεκαθαρίσω το τοπίο σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη καθώς και τις απαιτήσεις που έχει από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενημερωθείτε λοιπόν για το τι «παίζει» στην […]

Πριν αγοράσεις How

Μεταχειρισμένα κινητά | Ο 10λογος του καλού αγοραστή

Μιας και τα τελευταία τρία χρόνια έχω αλλάξει πάνω από 30 κινητά τηλέφωνα από τα οποία τα περισσότερα ήταν μεταχειρισμένα και τα αγόρασα μέσω αγγελιών από site και forum στο internet, σκέφτηκα να ετοιμάσω έναν οδηγό για ασφαλείς αγορές. Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε πριν πραγματοποιήσετε τις συναλλαγές σας.