Βάσεις επίπεδων τηλεοράσεων και βιντεοπροβολέων

Πλάσμα ή LCD, βιντεοπροβολέας ή αναμονή για ακόμα καλύτερα μοντέλα. Εάν είστε ένας από τους τυχερούς που αγόρασαν την πρώτη τους επίπεδη τηλεόραση ετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα. Η νέα σας επίπεδη τηλεόραση πιθανότατα ήρθε μαζί με μια επιτραπέζια βάση και ήδη έχει βρει τη θέση της εκεί που μέχρι χθες βρισκόταν η παλιά σας τηλεόραση CRT. Έχει αλλάξει όμως τίποτα περισσότερο εκτός από τις παραπανίσιες ίντσες.

Κάποιοι διατείνονται ότι η παλιά τους CRT παίζει καλύτερα από την νέα επίπεδη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δίκιο εάν έχουν προβεί στην αγορά μιας πολύ φτηνής επίπεδης τηλεόρασης. Εδώ ισχύει ακράδαντα ο κανόνας «ότι πληρώνεις παίρνεις». Ας αφήσουμε όμως αυτή την παράμετρο για σχολιασμό μέσα από το εισαγωγικό κάποιας συγκριτικής δοκιμής για επίπεδες τηλεοράσεις. Τι έχει αλλάξει λοιπόν. Απλά αντικαταστήσατε το ογκώδες κουτί που τόσα χρόνια σας συνόδευε στο ταξίδι σας στον κόσμο του ζάπινγκ. Εκεί που την έχετε στριμώξει περνάει απαρατήρητη. Στο πίσω μέρος του μυαλού σας θυμάστε να «ζηλεύατε» τις επίπεδες τηλεοράσεις που ήταν αναρτημένες στον τοίχο και την οροφή περιπτέρων στις διάφορες εκθέσεις που έχει διοργανώσει το περιοδικό. Πόσο όμως αυτές οι εικόνες από το μέλλον έχουν βρει θέσει στο σαλόνι σας. Δεν έχουν βρει αν δεν «καρφώσετε» στον τοίχο την νέα σας επίπεδη τηλεόραση κάτι που θα γίνει εφικτό με μια ειδικής σχεδίασης βάση. Πραγματοποιήσαμε μια επίπονη έρευνα αγοράς και συγκεντρώσαμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα των μοντέλων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Οι αντιπρόσωποι τα προϊόντα των οποίων παρουσιάζουμε έχουν στη γκάμα τους πολύ περισσότερα μοντέλα τα οποία μπορείτε να δείτε, επισκεπτόμενοι από κοντά τα καταστήματά τους. Πάρτε τρυπάνι και κατσαβίδι και φύγαμε….

Κατηγορίες βάσεων στήριξης
Για επίπεδες τηλεοράσεις
Υπάρχουν τεσσάρων ειδών βάσεις στήριξης για τις επίπεδες τηλεοράσεις. Οι επιτυχίες, οι επιτραπέζιες, οι επιορόφιες βάσεις και οι βάσεις δαπέδου. Οι επιτυχίες βάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τις στατικές με τις οποίες η τηλεόραση παραμένει σταθερή σε ένα προκαθορισμένο ύψος του τοίχου, τις ρυθμιζόμενες με δυνατότητα μετακίνησης συγκεκριμένων μοιρών στο οριζόντιο άξονα αλλάζοντας τη γωνία θέασης και αυτές με βραχίονα. Με βραχίονα είναι και η ποιο ενδιαφέρουσα κατηγορία βάσης για επίπεδες τηλεοράσεις. Τα εξαιρετικά μοντέλα βάσεων με βραχίονα επιτρέπουν την περιστροφή της τηλεόρασης σχεδόν σε 360 μοίρες γύρω από τον άξονά της, και την μετακίνηση αρκετά εκατοστά πάνω – κάτω και μέσα – έξω από το σημείο που έχει βιδωθεί η βάση. Με επιτραπέζια βάση είναι το πιο πιθανό να έχετε αγοράσει την νέα σας επίπεδη τηλεόραση και δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης. Οι επιορόφιες βάσεις βιδώνονται στην οροφή και η τηλεόραση κρέμεται από το ταβάνι. Είναι ιδανικές για την περίπτωση μεγάλου χώρου όπου δεν θέλουμε στην μέση αυτού να τοποθετήσουμε για παράδειγμα κάποιο έπιπλο και να τον «κλείσουμε». Οι βάσεις δαπέδου συνδυάζονται συνήθως με ράφια για να τοποθετήσουμε το DVD και τον ραδιοενισχυτή A/V.
Για βιντεοπροβολέα
Σε αντίθεση με τις επίπεδες τηλεοράσεις, το κάθε μοντέλο βιντεοπροβολέα απαιτεί το δικό του μοντέλο βάσης. Όταν θα έρθει η ώρα να ψάξετε για βάση στήριξης δαπέδου ή οροφής για τον βιντεοπροβολέα σας, θα πρέπει πρωτίστως να αναφέρετε το μοντέλο αυτού και μετά θα δείτε ποιες είναι οι διαθέσιμες λύσεις. Οι βάσεις οροφής χωρίζονται σε απλές, βιδώνουν στον βιντεοπρολέα και απευθείας στο ταβάνι και αυτές που μεταξύ οροφής και βιντεοπροβολέα μεσολαβεί ένας αποστάτης αρκετών εκατοστών. Πριν προβείτε στην αγορά μιας βάσης για βιντεοπροβολέα, ρωτήστε να μάθετε την γωνίας περιστροφής που μπορεί να πάρει γύρω από τον άξονά της αλλά και τις γωνίες κλίσης.

Εξτριμ εγκαταστάσεις
Αν δεν συμβιβάζεστε εύκολα και είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε σοβαρά στο χώρο του οικιακού κινηματογράφου, υπάρχουν κάποιες custom λύσεις για τις δικές σας απαιτήσεις. Πρόκειται για βάσεις ανύψωσης τις λεγόμενες λεγόμενες lift. Είναι ηλεκτρικές και ελέγχονται ακόμα και με ασύρματο τηλεχειρισμό. Η εγκατάστασή τους απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό και αρκετά μερεμέτια στο χώρο σας. Αρκετοί συνδυάζουν αυτές τις βάσεις με ψευδοροφές από γυψοσανίδα. Τι ποιο όμορφο από το να εξαφανίζεται εντελώς η τηλεόραση και ο βιντεοπροβολέας όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αν σας περισσεύουν χρήματα και θέλετε να κάνετε τη διαφορά επενδύστε άφοβα.

Φτιάξτο μόνος σου
Επίπεδη τηλεόραση
Το πήρατε απόφαση. Έχετε ξοδέψει ήδη μια μικρή περιουσία για να αποκτήσετε τη νέα σας επίπεδη τηλεόραση και σκοπεύετε να γλιτώσετε το κόστος της εγκατάστασης της. Προσοχή αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε μην συνεχίσετε να διαβάζετε παρακάτω. Μερικά ευρώ που θα δώσετε στον εγκαταστάτη είναι ελάχιστα μπροστά στο ενδεχόμενο να καταστρέψετε την τηλεόραση ή ακόμα και να τραυματιστείτε. Αν παρόλα αυτά είστε σίγουροι για τον εαυτό σας προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία και ξεκινήστε προσεκτικά. Αν επάνω στην επίπεδη τηλεόρασή σας βρίσκετε ήδη τοποθετημένη μια βάση (πιθανώς η επιτραπέζια), αφαιρέστε την σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τοποθετώντας την οθόνη της τηλεόρασης πάνω σε μια καθαρή και μαλακή επιφάνεια. Τώρα ήρθε η σειρά να βιδώσετε την καινούργια βάση στο πίσω μέρος της οθόνης σας. Προσοχή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε βίδες με το σωστό μήκος ώστε να μην «τραυματίσετε» την τηλεόραση ενώ παράλληλα θα πρέπει «πιάσουν» καλά πάνω σε αυτή. Τα περισσότερα μοντέλα βάσεων έρχονται με βίδες που έχουν διαφορετική διάμετρο και μήκος για να ταιριάξουν ακριβώς με την τηλεόρασή σας. Αν αυτό δεν συμβαίνει θα πρέπει να προμηθευτείτε τις βίδες αυτές από οποιοδήποτε κατάστημα πουλάει χρώματα και σιδηρικά. Από εδώ και πέρα ο τρόπος τοποθέτησης εξαρτάτε από τον τύπο της βάσης. Οι περισσότερες βάσης που κυκλοφορούν έρχονται με αναλυτικά σχεδιαγράμματα τοποθέτησης τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε με ευλάβεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για τηλεοράσεις από 26 ίντσες και άνω, χρειάζονται δυο άτομα για να αναρτήσουν την τηλεόραση στο τοίχο.

Φτιάξτο μόνος σου
Βιντεοπροβολέας
Εφόσον καταλήξετε στο ποια βάση καλύπτει τις απαιτήσεις που έχετε από τον βιντεοπροβολέα σας, είναι σχετικά εύκολο να την τοποθετήσετε μόνος σας. Θα χρειαστείτε κάποια εργαλεία και φυσικά μια σκάλα για να βιδώσετε τη βάση στην οροφή. Όλα τα απαραίτητα υλικά όπως βίδες, αποστάτες και ούπα θα τα βρείτε συγκεντρωμένα μέσα στη συσκευασία της βάσης. Αν σας τρομάζουν τα ύψη αφήστε τη δουλειά για κάποιον άλλο. Ο γράφων έχει τοποθετήσει σε φιλικό σπίτι βάση οροφής με άριστο αποτέλεσμα. Αν αισθάνεστε σίγουροι με τον εαυτό σας και «πιάνουν» τα χέρια σας προχωρήστε άφοβα.

VESA Mounting Compliant
Στις επίπεδες τηλεοράσεις οι υποδοχές για την τοποθέτηση της βάσης στήριξης βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία σε όλα τα μοντέλα. Αυτές οι προδιαγραφές στηρίζονται στα στάνταρτ που έχει θέση η μη κερδοσκοπική εταιρεία VESA (Video Electronics Standards Association) μέλη της οποίας είναι σχεδόν το σύνολο των εταιρειών ηλεκτρονικών που κατασκευάζουν επίπεδες τηλεοράσεις. Η VESA έχει εκδώσει τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί μια επίπεδη τηλεόραση και μια βάση στήριξης για να λάβει την πιστοποίηση VESA mounting compliant. Αναζητώντας το λογότυπο αυτό σε τηλεόραση και βάση είστε σίγουροι ότι θα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους. Το σύνολο των 63 σελίδων του στάνταρτ ονομάζετε FDMI (Flat Display Mounting Interface) και περιλαμβάνει τρεις υποενότητες το VESA MIS-D με υποδοχές σε αποστάσεις 100×100 χλστ. και 75×75 χλστ., το VESA MIS-E με υποδοχές σε απόσταση 200×100 χλστ. και VESA MIS-F με υποδοχές που ποικίλουν σε αποστάσεις των 200 χλστ. (για παράδειγμα 400×200 χλστ. και 600×400 χλστ.) και αφορούν πολύ μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις. Μην είστε απόλυτοι και ψάχνετε σχολαστικά για την πιστοποίηση της VESA ακόμα και αν δεν υπάρχει στην τηλεόραση ή την βάσης στήριξης να γνωρίζετε ότι στο 99% των περιπτώσεων στις επίπεδες τηλεοράσεις και των 90% στις βάσεις στήριξης οι εταιρείες ακολουθούν πιστά αυτές τις προδιαγραφές.

Τα εργαλεία κάνουν το μάστορα
Καλής ποιότητας εργαλεία διευκολύνουν τη εργασία μας και την κάνουν πιο σίγουρη και αποτελεσματική. Θα χρειαστείτε ηλεκτρικό δράπανο, κατσαβίδι ή καστάνια, αλφάδι, σφυρί, μετροταινία, ούπα και ένα μολύβι. Χρησιμοποιήστε απαραίτητα γυαλιά ασφαλείας για να αποφύγετε να μπει σκόνη στα μάτια σας την ώρα που «τρυπάτε» τον τοίχο. Οι οπές και οι βίδες στήριξης της βάσης έχουν διαφορετική διάμετρο από μοντέλο σε μοντέλο. Αφού ελέγξετε τη διάμετρο των βιδών το μήκος τους αλλά και των τύπο αυτών π.χ. άλεν, σταυρός ή παξιμάδι, επόμενο βήμα είναι να προμηθευτείτε τα ανάλογα τρυπάνια για το ηλεκτρικό δρέπανο (προσοχή, να ενημερώσετε τον προμηθευτή αν θα τα χρησιμοποιήσετε για τρύπημα τοίχου από τσιμέντο ή τούβλο ή ξύλο) το ανάλογο κατσαβίδι ή άλεν ή τα καρυδάκια για την καστάνια. Απαραίτητα θα χρησιμοποιήσετε τα γνωστά ούπα, για να «πιάσει» σωστά η βάση στον τοίχο.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Χαιρεται.Αρκετα κατατοπιστικο τ αρθρο σας.Και θα επιθυμουσα κ αλλα παρομοιας φυσης.
Επισης ηθελα να σας ρωτησω αν μπορειτε να με βοηθησετε οσων αφορα τ στηριξη TV-LCD αλλα σε τοιχο γυψοσανιδας.Εκτιμω εκ των προτερων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

How to WhatsApp

Πώς να στείλετε φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση μέσω του WhatsApp

Το WhatsApp είναι ένας από τους δημοφιλέστερους instant messengers, που μας δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε και διαφόρων ειδών αρχεία μεταξύ μας, φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, gif εικόνες και άλλα.

How to Microsoft Windows 8 Windows 8.1

Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

Τα Windows 8 είναι εδώ, μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τα Windows με ματιά διαφορετική από του παρελθόντος, και η αναβάθμιση στην έκδοση 8.1 φέρνει μαζί και κάποια κόλπα τα οποία μας λύνουν τα χέρια και μας βοηθούν στο να κερδίσουμε χρόνο.

How to iPhone TechblogTV

techblogTV | Ενεργοποιήστε το iPhone 3G με δύο απλά βήματα

Καλορίζικο το νέο σας iPhone 3G. Είστε από τους πρώτους που το πήρατε στα χέρια σας και ανυπομονείτε να παίξετε μαζί του. Από το κουτί του, το iPhone 3G είναι “κλειδωμένο” και χρειάζεται ενεργοποίηση. Η διαδικασία της ενεργοποίησης είναι πολύ απλή και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι έναν υπολογιστή με σύνδεση στο ίντερνετ. Σε […]

How to How

“Μαγειρεύοντας” τα Beat

Οι στιγμές που ζει ένας Dj όταν το κοινό ανταποκρίνεται χορεύοντας και διασκεδάζοντας, δεν αλλάζονται με τίποτα. Η συγκίνηση χτυπάει κόκκινο και η αδρεναλίνη ξεχειλίζει. Η επιλογή της κατάλληλης μουσικής για την κάθε περίπτωση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός δυναμικού και αξέχαστου set, όπως και ο καλός εξοπλισμός. Όμως δεν κάνουν τα ράσα, τον παπά! Ούτε […]