Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

Τα Windows 8 είναι εδώ, μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τα Windows με ματιά διαφορετική από του παρελθόντος, και η αναβάθμιση στην έκδοση 8.1 φέρνει μαζί και κάποια κόλπα τα οποία μας λύνουν τα χέρια και μας βοηθούν στο να κερδίσουμε χρόνο.

1. Εκκίνηση μοντέρνων εφαρμογών από την επιφάνεια εργασίας

Πολλές από τις διαθέσιμες εφαρμογές στα Windows 8.1 αναπτύσσονται έτσι ώστε να επωφεληθούν της νέας εμφάνισης των Windows, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να “τρέχουμε” τις πιο μοντέρνες εφαρμογές από την επιφάνεια εργασίας με τον εξής τρόπο:

Στην οθόνη του Command Prompt (αναζητήστε Charm > CMD) πληκτρολογείστε explorer shell:AppsFolder και πατήστε το κουμπί Enter στο πληκτρολόγιό σας. Όταν ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί ο ακόλουθος φάκελος:

Windows 8.1, Microsoft, Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

Πλέον θα μπορείτε να κάνετε εκκίνηση των μοντέρνων εφαρμογών από την επιφάνεια εργασίας ή να δημιουργήσετε μια συντόμευσή τους και να την εμφανίσετε στο desktop bar

Windows 8.1, Microsoft, Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

2. Πλήκτρο Windows + X Μενού γρήγορης πρόσβασης

Αυτή η συντόμευση είναι το αντίστοιχο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο για να κάνουμε δεξί κλικ στο κάτω αριστερά μέρος της επιφάνειας εργασίας των Windows 8.1 ή ακόμα και στην οθόνη έναρξης. Με αυτή τη συντόμευση εμφανίζεται το Μενού γρήγορης πρόσβασης με το οποίο μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τον υπολογιστή, να κάνουμε log out, να αποκτήσουμε πρόσβαση στο Command Prompt, στο Control Panel και σε άλλες λειτουργίες. Το Μενού γρήγορης πρόσβασης μπορεί επίσης να παραμετροποιηθεί για να αντικαταστήσει το Command Prompt με τη λειτουργία PoweShell για την περαιτέρω ενεργοποίηση αυτοματοποιημένων ενεργειών.

Windows 8.1, Microsoft, Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

3. Πλήκτρο Windows + Print Scrn Αυτόματη αποθήκευση screenshot

Ο συνδυασμός των πλήκτρων Alt + PrntSc μπορεί να είναι διαθέσιμος αλλά στην ουσία αποθηκεύει ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) το οποίο μπορούμε μετά να κάνουμε επικόλληση (Ctrl + V) σε μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας για να μπορέσουμε να την τροποποιήσουμε ποικιλοτρόπως. Όμως ο συνδυασμός των πλήκτρων του Πλήκτρου Windows + PrntSc αποθηκεύει αυτόματα το screenshot με τη μορφή PNG αρχείου το οποίο μπορούμε είτε να το μορφοποιήσουμε ανοίγοντάς το με κάποια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας, είτε να το μοιραστούμε απευθείας με όποιο τρόπο επιθυμούμε.

Windows 8.1, Microsoft, Windows 8.1, Μικρά χρήσιμα κόλπα που μας λύνουν τα χέρια

4. Σύρετε προς τα κάτω για απενεργοποίηση του υπολογιστή

Όταν βρισκόσαστε στην επιφάνεια εργασίας μπορείτε να δημιουργήσετε μια συντόμευση (δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας > Δημιουργία > Συντόμευση. Όταν σας παραπέμπψει για να πληκτρολογήσετε την τοποθεσία του αντικειμένου πληκτρολογήστε C:\Windows\System32\slidetoshutdown.exe. Όταν το ολοκληρώσετε, τοποθετήστε τη συντόμευση στην οθόνη έναρξης ή στο task bar, και σέρνοντας την οθόνη προς τα κάτω με το ποντίκι θα απενεργοποιηθεί ο υπολογιστής.

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Simon

[…] στην έκδοση 8.1 φέρνει μαζί και κάποια κόλπα τα οποία μας λύνουν τα χέρια και μας βοηθούν στο να κερδίσουμε χρόνο.

Και μόνο από αυτή την φράση καταλαβαίνεις ότι το άρθρο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα! Τα Windows 8 χρειάζονται τον διπλάσιο χρόνο για να κάνεις την ίδια ενέργεια που θα έκανες στα 7.

Επίσης από τα 4(!) “κόλπα” που αναφέρει το άρθρο τα 3 γίνονται και στα Windows 7. Έλεος βρε παιδιά, το σκεφτήκατε πολύ;

AntonisCh

Εγώ επειδή παλία είχα 7 και τώρα έχω 8.. Εχω να πώ πως τα 8 είναι πολύ καλύτερα απο τα 7 σε θέματα ομορφίας, ταχύτητας κτλ.. Τα 8 έχουν και windows store απο οπου μπορείς να κατεβάσεις αρκετα και διάφορα παιχνίδια κατι που δεν υπάρχει στο 7..

Makis

Τα Windows 8 είναι μόνο για οθόνες αφής. Τέλος! Το μόνο συν που έχουν σε σχέση με τα Windows 7 είναι ότι ανοίγουν και κλείνουν ποιο γρήγορα! Έτσι μας έλεγαν και για τα Vista, ότι είναι καλύτερα από τα XP και τέτοια! Άσε ρε…

Ορέστης

Makis, να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω (παρ’ ό,τι δεν τα δουλεύω τα 8/8.1):

Τουλάχιστον η εκκίνηση, οι αντιγραφές αρχείων και η διαχείριση εργασιών, είναι αρκετά καλύτερα από τα 7.

tsitos

Για εμενα τα παντα ειναι καλυτερα στα 8.1
αρκει να το συνηθησει κανεις.
τοτε θα καταλαβει οτι ειναι πιο ευκολο με τον καινουριο τροπο

sinteknos

Σωστός ο Makis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

panageor

Κανένα review/αφιέρψωμα για το λινουξ θα κάνετε ?? 🙂

jim

εγω εχω και 7 και 8.1 και …τα 8.1 εχουν πολλα προβληματα συμβατοτητας σε πολλα προγραμματα.πρεπει να βαλω compatibility σε 7 για να τρεξει κατι…πιο γρηγορα αφου ειναι mobile λειτουργικο και οχι καθαρα desktop σαν τα 7…καλα και τα 2 για καθημερινη χρηση…αλλα τα 7 παραμενουν καλυτερα….

Βαγγέλης

Εγώ μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο χρήσης windows 8 και 8.1 απ όταν βγήκε το update τον Οκτώβρη, έχω να πω ότι στη χρήση τους είναι πιο σβέλτα από τα 7 και κάτι ακόμα που μου αρέσει είναι ότι σε αντίθεση με τα 7 που άρχιζαν να “κρεμάνε” και να γίνονται πιο αργά με την πάροδο των μηνών τα 8/8.1 δεν παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο. Προσωπικά η πτώση που έχω παρατηρήσει είναι ανεπαίσθητη και δεν συγκρίνεται με τα 7. Είναι μεγάλη η βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. Όσοι λένε ότι τα 8.1 είναι μόνο για οθόνη αφής δεν είναι ότι είναι άσχετοι, απλά για εμένα δεν είχαν την υπομονή να δουν και να προσαρμοστούν σε κάτι καινούριο!

Alan

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες. Έχουν πάρα πολλά θέματα συμβατότητας, τα περισσότερα από τα οποία, ευτυχώς, ξεπερνιούνται εύκολα. Ανοίγουν και κλείνουν πολύ γρήγορα, αλλά τα δουλεύω και σε laptop, όπου δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει, καθώς είναι το πρώτο μου. Το Store είναι ένα μεγάλο +. Οι εφαρμογές που ανοίγουν στο περιβάλλον Metro μπορούν να είναι ενοχλητικές, αλλά δεν είναι κάτι μεγάλο. Τέλος η έναρξη έχει γίνει πολύ πιο χρηστική, καθώς αποτελεί την κύρια οθόνη του λειτουργικού. Αν δεν ήμουν κομμάτια θα έλεγα και άλλα πράγματα, αλλά… κούραση!

keysmith

τα win 8.X είναι μια χαρά αρκεί να τους βάλεις το classic shell να αποκτήσουν μια desktop διάσταση που τους την στερεί το metro (επιπλέον το classic shell βοηθάει να πετάξουμε αυτό το μη λειτουργικό μετρο start *αυτό με τα πλακάκια)
Είναι πιο γρήγορα από τα 7 (όχι πολύ όχι στην λειτουργία μονο στην εκκίνηση τερματισμό). Τα 7άρια με το αερο ειναι πολυ πιο όμορφα αλλα οκ, και τα 8άρια τρώγονται.
Τα κόλπα με τα win-key είναι πολυ λειτουργικά και καλά κανετε να τα θυμιζεται. Αυτό με το win+prtScr δεν το ήξερα ομολογώ και είναι χρησιμότατο.

Con456

Εγω βρίσκω τα 8.1 σχετικά καλα αλλα τα περίμενα πολυ καλυτερα !! πράγματι υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας αλλα ξεπερνιούνται με λίγο ψάξιμο , πράγματι η Μετρο εμφάνιση θέλει συνήθεια , πραγματι ειναι πιο γρήγορα στην εκίννηση απο τα 7αρια αλλα προσωπικά σε καινούργιο υπολογιστη έχω πάντα ενα θέμα με το αργό συνήθως φόρτωμα του File Explorer που αρκετές φορες κολλάει οτι και να έχω δοκιμάσει !!

Ομως τολμω να πω οτι αν διορθώσουν μερικά πράγματα στα 8.1 , θα γίνει πιο πετυχημένο λειτουργικό απο τα 7αρια στο τέλος

dim
nikolas

Τα Windows 8.1 απλα ειναι υπέροχα, νέο περιβάλλον, εύκολο και γρήγορο που τρέχει desktop εφαρμογές και εφαρμογές από το Store. Για όσους δεν μπορούν (δεν έχετε κάτσει ούτε μιση ώρα να τα δουλέψετε) να τα συνηθησουν μην γκρινιάζουν, να μεινουν στα 7 με το κουμπί και τα πολαπλα μενού, εμείς παμε μπροστά! Τα 8.1 ειναι και για ποντίκι και για αφή, τα δουλεύω άνετα εδω και 10 μήνες.

Stathis

Τα windows 8 είναι ωραία εύκολα κ γρήγορα άλλα έχουν και αρκετά προβλήματα που 7 στους 10 τυχαίνει να έχουν….Προσωπικά έκανα την αναβάθμιση από 8 σε 8.1 και τώρα δεν μπορώ να κάνω αποκατάσταση του pc,μου βγάζει σφάλμα σε όλες τις επιλογές,πέρα από αυτό πάντως σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος…

Κωστας

ρε παιδες μια ερωτηση γιατι θα σκασω με τα 8.1. Στα 7αρια οταν εβαζα στον καρντ ριντερ τη μεμορι στικ της φωτογραφικης αμεσως ξεκινουσε και τις εσωζε σε αρχειο που ειχα καθορισει και με ονομα και αλλες ρυθμισεις που ειχα καθορισει. Τωρα δεν κανει τιποτα αν και εχω παει στις ρυθμισεις αυτοματης εκτελεσης. Ξερει κανεις τι να κανω? Ευχαριστω!!!

diamantis

ρε γκρινιαριδες ….. 3εκολατε επιτελους.. τ καινουργιο παντα ειναι καλυτερο !!!
τα windows 8.1 3επερνουν και τα 7 …..ειναι καλυτερα σε ολα …… οποιος 3ερεις θα με καταλαβει .. οποιος δεν 3ερει να μην λεει μαλακιες !!!

Πατρίκιος

Πολύ καλό άρθρο ευχαριστώ

Κωστής

Τα τελευταία 25 περίπου χρόνια εργάζομαι για την ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών εφαρμογών τόσο στην ανάλυση όσο και στον προγραμματισμό. Η γνώμη μου για τα Windows 8 είναι ότι εμπεριέχουν κάποιες σημαντικές βελτιώσεις με εντυπωσιακότερη νομίζω την βελτιστοποίηση απόκρισης της ΙΟ, τον εμπλουτισμό του Framework 4, το πολλά υποσχόμενο(;) Hyper V κ.α, όμως η γενική φιλοσοφία του interface είναι ότι πιο ηλίθιο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, προφανώς από κάποιους που έχουν καβαλήσει τελικά το καλάμι.
Παρ’ ότι δεν είναι το αντικείμενο μου, τον τελευταίο χρόνο μόνο εγώ έχω κάνει περισσότερα νομίζω από 30 downgrade από Windows 8 σε Windows 7 σε διάφορα laptops, ενώ φίλοι και συνάδελφοι, ακούω πολλά περισσότερα από εμένα. Το νετ βράζει κυριολεκτικά από άπειρες κατάρες και βρισιές κατά της Microsoft παντού στον κόσμο, κάτι αναμενόμενο κατά την δική μου άποψη. Ακούω βέβαια και μερικούς που δηλώνουν ευχαριστημένοι(!!!)…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.