802.16m WiMΑΧ, Μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη εμβέλεια

Το ινστιτούτο ΙΕΕΕ ενέκρινε τη χρήση του 802.16m ως νέου προτύπου για την τεχνολογία ασύρματων τηλεπικοινωνιών WiMAX. Το πρωτόκολλο WiMAX μπορούσε με βάση το προηγούμενο πρότυπο 802.16e-2005 να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητες ως και 40 Mbps, ενώ με τη χρήση του 802.16m θα μπορούμε να “πιάσουμε” ταχύτητες έως και 300 Mbps.

, 802.16m WiMΑΧ, Μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη εμβέλεια

Το προηγούμενο πρότυπο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2005 σε κάποια από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με την ονομασία Mobile WiMAX. Σε αυτό, όπως και στο LTE βασίστηκαν τα πρώτα πρώιμα δίκτυα 4G. Το 2009 εγκρίθηκε από την ITU η διαδικασία εξέλιξης των δύο τεχνολογιών με το 802.16m να επικυρώνεται πλέον από την IEEE ως το στάνταρ πρότυπο WiMAX, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και για το αντίπαλον δέος, το LTE Advanced από την 3GPP.

Οι ερευνητές που εξέλιξαν το νέο πρότυπο υπόσχονται ταχύτητες ως και 300 Mbps για φορητές συσκευές, όπως και μεγαλύτερη εμβέλεια και διεισδυτικότητα, γεγονός πολύ σημαντικό για την χρήση στις πόλεις. Αυτό που μένει να δούμε στην πράξη είναι το αν θα καταφέρνει το 802.16m να προσφέρει τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί ως 4G τεχνολογία, οι οποίες φθάνουν τα 100 Mbps για το download σε mobile συσκευές και το 1 Gbps σε σταθερές.

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος Στείρος

Το HTC EVO 3D νομίζω ότι έχει τέτοια τεχνολογία WIMAX. Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος. Είναι ένας από τους λόγους που το προτιμώ από το galaxy s2.

Nikos

Tο WIMAX ειναι 4G, πραγμα που θα κανουμε πολλά χρονια για να το δουμε στην Ελλαδα και να ειναι και σε καλες τιμες!

Νίκος

WI-MAX στην Ελλαδα???Φυσικα!!Με την αποπληρωμη των δανειων, δηλαδη το 20,,,,,αασ’τοο καλυτερα..θα περιμενουμε μια και καλη το 10G δικτυο!!!!

tsamo

Εξωπραγματικά νούμερα !! Για να τα δούμε βέβαια αυτά στην Ελλάδα , πιστεύω ότι θα περάσει ακόμα πολύς καιρός ….

Marios Basileiou

Οντως θα συμφωνησω και εγω μαζι σας!!Πολυ δυσκολο και θα παρει πολλα χρονια ακομη για να το δουμε εμεις στην Ελλαδα/Κυπρο!!

Κυριάκος Σβαρτς

αυτο προοριζεται σαν αντικαταστατης (ή εξελιξη) του wifi-n? με την διεισδυτικότητα εννοεις οτι θα περναει πιο ανετα τοιχους και ετσι?

Someone

Φυσικά και είναι εξωπραγματική ταχύτητα, εφικτή μόνο σε ιδανικές συνθήκες, και μάλιστα είναι ονομαστική όχι πραγματική.
Πραγματικό παράδειγμα η αντίστοιχη τεχνολογία για τα ασύρματα οικιακά δίκτυα ειναι το 802.11Ν που επιτυγχάνει μεχρι ~7Μbyte/sec download/upload σε δηλαδή 8MB+8MB=14MB*8bit= ~128Mbit/sec πραγματική μεγίστη ταχύτητα στην καλύτερη περίπτωση με άμεση οπτική επαφή χωρίς εμπόδια χάρις την διπολική-διπλή κεραία.

Στην πράξη σε σχέση με τα υπαρχών δίκτυα θα είναι λίγο καλύτερο ως προς την κάλυψη και ταχύτητα.

Solon

Πριν 1-2 χρόνια είχα διαβάσει πως πειραματικά δύκτια WiMax θα εγκαθιστούνταν σε Ρόδο και Άγιον Όρος από τον ΟΤΕ για να αξιολογηθούν. Ξέρει κανείς τι απέγιναν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.