Μαθηματικοί βρήκαν πιο οικονομικό τρόπο να πάμε στον Άρη

Μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες που πρέπει να λυθούν προτού γίνει πραγματικότητα. Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μεγάλη ποσότητα καυσίμων που χρειάζονται για να φτάσει κανείς στον Άρη και το “παράθυρο” εκτόξευσης που καθιστά δυνατή την εκτόξευση κάθε 26 μήνες, όταν η Γη και ο Άρης είναι στην κατάλληλη θέση.

Δύο μαθηματικοί κατάφεραν να λύσουν αυτά τα προβλήματα σχεδιάζοντας μια νέα τροχιά προς τον Άρη, η οποία απέχει πολύ από το να είναι μια ευθεία γραμμή.

Το να χαρτογραφήσεις μια τροχιά από την Γη στον Άρη δεν είναι εύκολο, καθώς η απόσταση των δύο πλανητών μεγαλώνει και μικραίνει συνεχόμενα ανάλογα με το σημείο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Επίσης πρέπει να λάβεις υπόψιν την επίδραση της βαρύτητας της Γης του Άρη και του Ήλιου.

Οι μαθηματικοί Francesco Topputo και Edward Belbruno, υπολόγισαν μια τροχιά η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του Άρη για να τα καταφέρουν. Η στρατηγική αυτή ονομάζεται ballistic capture, σε αντίθεση με την Hohmann transfer που χρησιμοποιούμε συνήθως.

Με την Hohmann transfer το διαστημόπλοιο εκτοξεύεται προς το σημείο που θα είναι ο πλανήτης όταν θα φτάσει το διαστημόπλοιο. Όταν όμως το διαστημόπλοιο φτάσει στο σημείο συνάντησης χρειάζεται να πυροδοτηθούν ξανά οι κινητήρες του ώστε να επιβραδύνει σπαταλώντας έτσι καύσιμα τα οποία είναι πολύτιμα. Με την στρατηγική ballistic capture το διαστημόπλοιο εκτοξεύεται προς την τροχιά του Άρη πριν φτάσει σε αυτό το σημείο ο πλανήτης με μικρότερη ταχύτητα. Με αυτό τον τρόπο ο πλανήτης θα πλησιάσει το διαστημόπλοιο από πίσω βάζοντάς το σε τροχιά.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι το διαστημόπλοιο θα χρειάζεται λιγότερα καύσιμα για να επιβραδύνει καθώς πλησιάζει στον Άρη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς χρειάζεται 25% λιγότερα καύσιμα, το οποίο σημαίνει μικρότερο και φθηνότερο πύραυλο στην εκτόξευση ή εναλλακτικά μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο.

Επιπλέον δεν χρειάζεται να περιμένεις ώστε η Γη και ο Άρης να είναι στο βέλτιστο σημείο για την εκτόξευση. Μπορείς να σχεδιάσεις πολλαπλές αποστολές οι οποίες θα είναι απαραίτητες στο μέλλον για την επιβίωση.

Στα αρνητικά είναι ότι ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να διαρκεί παραπάνω χρόνο από τους 6 μήνες που υπολογίζαμε μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά το συνολικό όφελος δεν είναι αμελητέο.

cheaper trevel to mars, Μαθηματικοί βρήκαν πιο οικονομικό τρόπο να πάμε στον Άρη

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
2nisis

Μαθηματικοί: “Εστω οτι πηγαμε στον Αρη…”

teodoros

Ο/Η 2nisis λέει:
Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014 στο 17:37
Μαθηματικοί: «Εστω οτι πηγαμε στον Αρη…»

xaxaxaxa , σωραίος!!!

Beholder

Οι σοβαροί άνθρωποι προσγειώνουν τη Rosetta σε αστεροειδή, άλλοι προσπαθούν να φτάσουν στον Αρη, και εδώ εμείς ασχολούμαστε με τον Χάλι Χαϊκάλη και τους λοιπούς τραγικά αστείους…

Basilis

@2nisis εσύ κάτσε και κορόιδευε αυτούς που έχουν πετύχει και πάνε την ανθρωπότητα ένα βήμα παραπέρα… ΚΑΤΣΕ ΚΑΙ ΚΟΙΜΙΣΟΥ !!!!!!!!!!!

Darth

@2nisis α καλα……… μερικοι πρεπει να καταλαβουν οτι αν ανθρωπότητα δεν θα επεκταθεί προς εξω θα εκλιψει (το γιατι ο καθε λογικα σκεπτόμενους βλεπει και καταλαβαινει)

Tom

Εγω εκλαμβανω αυτο που ειπε ο Διονυσης ως ενα αστειακι φιλικο, αν μη τι αλλο, απο το ιδιο το σχολιο φαινεται η οικειοτητα του με τα μαθηματικα.

Επισης απο οτι φαινεται η επεκταση εκτος Γης θα ειναι το next best thing. Αυτοι που κανουν μεταπτυχιακα και διδακτορικα σε space science κλπ θα εχουν δουλιτσα τα επομενα χρονια σε Γερμανιες, Γαλλιες και κυριως Αμερικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Social Media

Η Φλόριντα απαγορεύει τα social media στα παιδιά κάτω των 14 ετών

Nομοσχέδιο που απαγορεύει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πέρασε στη Φλόριντα.

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Internet featured

Κινητά, σταθερά και ίντερνετ: Αυξήσεις έως 20% στις χρεώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet των πολιτών από τους παρόχους είναι αυξημένοι έως και 20% το τελευταίο διάστημα.