Audio streaming: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Περιμέναμε στην 2η δεκαετία του 21ου αιώνα, το ραδιόφωνο να έχει εξαφανιστεί απ’ την καθημερινότητά μας λόγω της τηλεόρασης, των cd player καθώς και των συνδυασμό MP3 και smartphone. Παρόλο αυτά το ράδιο είναι ακόμα εδώ, αν και έχει υποστεί κάποιες μετατροπές έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο σύγχρονο κοινό, έχει καταφέρει να παραμείνει σταθερό και να αυξάνει συνεχώς τις δυνατότητες του.

Για ποιο λόγο όμως το audio streaming/ radio έχει παραμείνει στην αγορά; Παρακάτω θα παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του audio streaming συγκριτικά με το “κατέβασμα” MP3 και κάποια απ’ τα καλύτερα site για να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια.

Audio streaming, Audio streaming: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Απεριόριστος χώρος
Σίγουρα ένα απ’ τα πιο μεγάλα πλεονεκτήματα του audio streaming είναι ότι δεν χρειάζεται χώρο του σκληρού σας δίσκου, καθώς μπορείτε να ακούσετε, οργανώσετε, διαγράψετε όλα τα τραγούδια online. Τα ψηφιακά mp3 που συλλέγεται χρόνια και συνεχώς αυξάνονται, καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στον σκληρό σας και γίνεται διαρκώς πιο δύσκολο να τα οργανώσετε σε νέες λίστες και φακέλους καθώς επίσης υπάρχει και περίπτωση να χαθούν σε περίπτωση βλάβης του υπολογιστή σας. Αν όμως είχατε συλλέξει όλα αυτά τα τραγούδια σε κάποια streaming μουσική υπηρεσία τότε θα αποθηκευόταν σε κάποιο cloud και δεν θα υπήρχε λόγος να κάνετε back-up.

Προσβασιμότητα
Αν έχετε account σε κάποια audio streaming ιστοσελίδα, τότε η μουσική σας θα είναι διαθέσιμη απ’ κάθε συσκευή, όταν θα έχετε πρόσβαση στο ίντερνετ(είτε WiFi είτε δεδομένα κινητού απ’ τον πάροχο σας). Ακόμα μπορείτε να διαχειριστεί την μουσική σας, να δημιουργήσετε λίστες πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με τον υπολογιστή σας.

Ακόμα πιο προσιτό
Τα περισσότερο music streaming site είναι επί πληρωμή, όπως το MOG, Spotify, Rdio, τα οποία όμως προφέρουν και κάποιες υπηρεσίες τους δωρεάν. Παρόλο αυτά αν ακούτε πολλά τραγούδια, θέλετε απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα albums τότε θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο ποσό. Αυτό βέβαια μην σας απογοητεύει, καθώς η μηνιαία συνδρομή στα περισσότερα site είναι μικρή, απ’ 5€ έως 10€, το οποία βέβαια πιστεύω είναι ένα μικρό ποσό συγκριτικά με αυτά που προσφέρουν οι διάφορες audio streaming υπηρεσίες.

Αυτά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των audio streaming sites, αλλά κάποιος αν και τα έχει διαβάσει σίγουρα θα ρωτήσει, “γιατί όμως να πληρώσω για να ακούω μουσική;”. Εδώ σκέφτηκα, ότι ήδη πληρώνω σύνδεση στο ίντερνετ, την σύνδεση κινητού, επίσης δορυφορική τηλεόραση, για ποιο λόγο λοιπόν να μην δώσω 5-10 ευρώ παραπάνω για να ακούω και όση μουσική θέλω, χωρίς περιορισμό; Και εννοείται όπως ανέφερα παραπάνω όπου θέλω! Στο κινητό, στο tablet, στον σταθερό υπολογιστή, στο λαπτοπ, όπου θέλω έχω την μουσική χωρίς να πιάνει καθόλου χώρο. Αν τελικώς αποφασίσετε να γίνετε συνδρομητής σε ένα μια τέτοια υπηρεσία, πρέπει να βρείτε και σε ποιο απ’ όλα! Παρακάτω έχουμε μία λίστα με τα καλύτερα site που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Spotify
Στην κορυφή της λίστας έχουμε το Spotify που είναι πλέον και το πιο διάσημο site για music streaming με 45εκ συνδρομητές, απ’ τους οποίους οι 15 εκ είναι premium subscribers. Το Spotify είναι διαθέσιμο μέσω smartphone εφαρμογής, website και extra προσθήκης στο chrome. Όσο αφορά τους δωρεάν χρήστες, έχουν την δυνατότητα να ακούν άλμπουμ και τραγούδια ενός καλλιτέχνη, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση σε όλη την βιβλιοθήκη του Spotify. Επίσης μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ράδιο του Spotify, το οποίο θα επιλέγει τυχαία κομμάτια παρόμοιων τραγουδιστών, αλλά σε περίπτωση που θέλουν να προσπεράσουν ένα τραγούδι (επειδή για παράδειγμα δεν τους αρέσει), θα μπορούν μέχρι 5 φορές εκτός κι αν γίνουν premium χρήστες. Επίσης οι premium χρήστες θα απαλλαγούν απ’ τις διαφημίσεις, θα διαθέτουν υψηλότερη ποιότητα τραγουδιών, να κατεβάζουν τραγούδια κ.α.

Audio streaming, Audio streaming: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Rdio
Το συγκεκριμένο site σας δίνει πρόσβαση σε 30εκ τραγούδια και στο ίντερνετ αλλά και στο κινητό σας καθώς διαθέτει εφαρμογή για smartphones. Μπορείτε να ψάξετε για τους αγαπημένους σας τραγουδιστές, αλλά δεν μπορείτε να ακούσετε απευθείας τα τραγούδια αλλά κάποια παρόμοια τυχαίας επιλογής του site. Γι’ αυτή την δυνατότητα πρέπει να γίνεται συνδρομητής με 4,99 USD έτσι ώστε να ακούτε όποιο τραγούδι θέλετε και 9,99 USD για να κατεβάσετε και την εφαρμογή. Επίσης η σελίδα θα σας ενημερώσει για νέα τραγούδια των αγαπημένων σας καλλιτεχνών, τα οποία μπορείτε να οργανώσετε σε λίστες που μπορείτε να τις έχετε ορατές σε όλους(public) ή μόνο για εσάς(private). Επίσης μπορείτε να συγκρίνετε τις λίστες σας με άλλους χρήστες που έχετε προσθέσει στο Facebook, Twitter και έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα.

Audio streaming, Audio streaming: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Beats
Η πιο καινούρια υπηρεσία για music streaming υποστηρίζει ότι είναι η πιο καλή λύση για να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική. Στα πλεονεκτήματα της σελίδας προσθέτουμε την δυνατότητα να προτείνει κομμάτια απ’ αυτά που έχετε ακούσει. Δηλαδή, όταν ξεκινήσετε την εφαρμογή θα σας ζητήσει να διαλέξετε τους αγαπημένους σας τραγουδιστές και τα κομμάτια τους έτσι ώστε κάθε φορά να σας προτείνει διάφορα, παρόμοια κομμάτια. Το αρνητικό βέβαια, που δεν ισχύει στις άλλες υπηρεσίες streaming είναι η ότι για να ακούσετε μουσική πρέπει πρώτα να γίνεται συνδρομητής(10USD/μήνα), δηλαδή δεν υπάρχει κάποια βασική δωρεάν υπηρεσία. Διαθέτει επίσης δυνατότητα για customize τις ιστοσελίδας, για παράδειγμα ανάλογα το τραγούδι που ακούτε το Beats αναγνωρίζει την διάθεση σας και αλλάζει το χρώμα του background.

Audio streaming, Audio streaming: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πηγή: 1, 2

Νίκος Σταθάκης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tom

Ωραιο ποστ να τα λεμε και αυτα. Το μονο μου θεμα με το audio streaming ειναι οτι θες internet το θες παντου (μετρο anyone?) και το θες απεριοριστο. Δηλαδη ακομα και με τα μεγαλα προγραμματα στην Ελλαδα θα εχεις περιορισμο αν ακους πολυ μουσικη. Περα απο αυτο οι υπηρεσιες streaming ειναι απλες ομορφες και βολικες.

Τα mp3 μπορεις να τα εχεις παντου χωρις κοστος σε internet και δεν χρειαζεται καν να πιανεις καποιο σημα wifi η mobile data. Και αυτο βολικο ειναι απλα ειναι απο μια αποψη λιγοτερο αμεσο γιατι πρεπει να κατεβασεις το τραγουδι και να το περασεις στο κινητο η ταμπλετ. Ειναι ομως απο μια αλλη αποψη πιο αμεσο γιατι εχεις το τραγοδι μεσα και το ακους κατα βουληση οπου θες και χωρις να ανησυχεις για κοστος σε δεδομενα.

Πέτρος Π

Είμαι premiun χρήστης του spotify εδώ και αρκετό καιρό, και μπορώ να πω οτι είναι ό,τι καλύτερο για κάθε μουσικόφιλο…Η βιβλιοθήκη του είναι πραγματικά απεριόριστη, για όλα τα είδη της μουσικής, και εμπλουτίζεται καθημερινά… Είναι πραγματικά απίστευτο το εύρος των τραγουδιών και καλλιτεχνών που μπορεί να βρει κάποιος!
Το χρησιμοποιώ τόσο στο laptop, όσο και στο κινητό, και πραγματικά σου λύνει τα χέρια… Όσο για την σύνδεση στο Internet, υπάρχει και η επιλογή offline, οπότε μπορείς να κατεβάσεις τα albums που ακούς συχνότερα, και να τα ακούς και offlline!

Stavros Papageorgopoulos

Ρε παιδια αφου το spotify με cosmote στην ελλαδα κανει 5 με τζαμπα streaming οποτε τι προγραμματα και χαζομαρες. Ειμαι χρηστης εδω και μια εβδομαδα και μονο καλα εχω να πω!

inblx

Εγώ είμαι χρήστης του premium Spotify, λογο Internet on the go, και αυτό που.μπορώ να πω είναι μονάχα καλά λογια.
Εκτός το οτι μου δίνει δωρεάν Streaming, αν θέλω να ακούω μουσική χωρίς να φεύγει η μπαταρία με το streaming, κατεβάσω ολόκληρα album στο κινητό και ακούω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Nova

Νέα προγράμματα κινητής Nova Family: Μεγαλύτερη οικονομία για όλη την οικογένεια

Η Nova, με τα προγράμματα Nova Family, δίνει σε κάθε μέλος της οικογένειας , τη δυνατότητα να απολαμβάνει τεχνολογία αιχμής στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Internet Twitter

Χ: Θα εφαρμόσει μικρή χρέωση στους νέους χρήστες για να αλληλεπιδρούν

Η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης X θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζει σε νέους χρήστες «μικρή χρέωση» για τη δημοσίευση περιεχομένου κ.α.

Internet Elon Musk Twitter

X: Ο χρήστες δεν θα μπορούν να κρύψουν πλέον το μπλε τικ τους

Το X δεν θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να κρύβουν τα μπλε τικ τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει premium συνδρομή ή όχι.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.