Στο 13,43% η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα

13 στους 20 Έλληνες απολαμβάνουν ήδη από τις πλέον ανταγωνιστικές λιανικές τιμές πρόσβασης στην ΕΕ. Πρόκειται όμως για πελάτες που έχουν προτιμήσει σχετικά χαμηλές ταχύτητες πρόσβασης. Σε κάθε 100 συνδέσεις DSL αντιστοιχούν και άλλες 12 ευρυζωνικές συνδέσεις ασύρματης πρόσβασης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. 1975 νέες συνδέσεις DSL πραγματοποιούνταν κάθε μέρα το β’ εξάμηνο του 2008. Από αυτές, 1405 αφορούν συνδέσεις LLU.

Στις αρχές του προηγούμενου έτους, τα 5,9 Mb/s μέσης ονομαστικής ταχύτητας πρόσβασης στην Ελλάδα κατέταξαν τη χώρα μας στην 6η θέση της ΕΕ. Όμως, μόλις 30% των Ελλήνων συνδρομητών κατείχαν συνδέσεις μεγαλύτερες των 2Mb/s.

Ο συνολικός αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.506.614 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20,2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, υπάρχουν περίπου 6260 ευρυζωνικές συνδέσεις λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές). Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί την 1η Ιανουαρίου 2009 μετρήθηκαν 184.625 ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (Data Cards).

Κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται περί των 43.440 νέων συνδέσεων καταγράφοντας μια ελαφρά αύξηση, της τάξης του 14%. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1975 νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών με αρκετά ανταγωνιστικές προσφορές σε 2 πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης, το βασικό (έως και τα 2 Mb/s) και το μέσο (έως και 8 Mb/s). Εν μέρει, αυτό οφείλεται και στα αρκετά διαφοροποιημένα πακέτα πρόσβασης στο επίπεδο ΕΕ-15 κυρίως σε όρους ταχυτήτων πρόσβασης, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα, υπάρχει υψηλή συγκέντρωση των χρηστών σε πολύ συγκεκριμένα πακέτα.

Διεισδυτικότητα Πακέτων Πρόσβασης
Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας για την αποτύπωση της διεισδυτικότητας που γνωρίζουν τα πακέτα υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο επίπεδο της ΕΕ-27, στην Ελλάδα η μέση ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης, ανεξάρτητα του τύπου DSL σύνδεσης, ανέρχεται στα 5,9 Mb/s. Αυτό κατατάσσει τη χώρα στην 6η θέση της ΕΕ-27 (Ιανουάριος 2008). Δεδομένων των στοιχείων που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ6 αναφορικά με την κατανομή ευρυζωνικών γραμμών ανά ταχύτητα σύνδεσης, εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτό είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο σήμερα.

Ένα ακόμη στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά στο ποσοστό των συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης με πακέτα ονομαστικής ταχύτητας μεγαλύτερα από 2 Mb/s. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 18η θέση στη ΕΕ-27 στη συγκεκριμένη κλίμακα αξιολόγησης για το α’ εξάμηνο του 2008. Περίπου 30% των συνδρομητών κατέχει ονομαστικές προσβάσεις μεγαλύτερες των 2 Mb/s. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ, την 1η Ιανουαρίου 2009 το μέγεθος αυτό έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά και, πλέον, 43,5% των συνδρομητών έχουν συνδέσεις με ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης μεγαλύτερη των 2Mb/s.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.