H Ελλάδα κατέχει την 32η θέση στην Παγκόσμια Κλίμακα Ανταγωνιστικότητας στον Τομέα Πληροφορικής

Το 2009 η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας στον κλάδο της Πληροφορικής, κατακτώντας την 32η θέση, επιτυγχάνοντας βαθμολογία 43 στην κλίμακα των 100. Το αποτέλεσμα αυτό υποδεικνύει μια σταθερή βελτίωση στα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς, όπου η Ελλάδα βρισκόταν στην 33η θέση με βαθμολογία 38,2. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση παγκοσμίως στον τομέα της ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας (171%).

Τα ευρήματα προέκυψαν από μια νέα μελέτη που εκπόνησε η Intelligence Unit του Economist με χορηγό την Business Software Alliance (BSA). 

Η μελέτη, που πραγματοποιείται  για τρίτη συνεχή χρονιά, αξιολογεί και συγκρίνει τον κλάδο της βιομηχανίας πληροφορικής σε 66 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με στόχο να αποτυπώσει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου της πληροφορικής.

Η Ελλάδα βρέθηκε ψηλά στην κατάταξη του Δείκτη στην κατηγορία του ανθρώπινου κεφαλαίου, καταλαμβάνοντας την 15η θέση ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες. Τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτίωση αφορούν στην έρευνα & ανάπτυξη (16,4%) καθώς και στην υποδομή της πληροφορικής (31,3%). Στις χώρες της Ευρώπης, τις πέντε πρώτες θέσεις κατέχουν η Φινλανδία (73,6%), η Σουηδία (71,5%), η Ολλανδία (70,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (71,2%) και η Δανία (68,6%).

Οι έξι συνιστάμενες που διαμορφώνουν την ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με την Intelligence Unit του Economist, συνολικά 6 συνισταμένες συμβάλλουν στη
δημιουργία ενός δυναμικού περιβάλλοντος στον κλάδο της Πληροφορικής μεταξύ των οποίων η
τροφοδότηση με εξειδικευμένα στελέχη, η θετική νοοτροπία για καινοτομία, οι τεχνολογικές
υποδομές τελευταίας γενιάς, ένα θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει τα δικαιώματα διανοητικής
ιδιοκτησίας καθώς και η σταθερή, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία. Επιπλέον,
κυβερνητική ηγεσία που να επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προώθηση της
τεχνολογίας και την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Οι χώρες εκείνες που κατά βάση και στις έξι συνισταμένες του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας λειτουργούν παραγωγικά, διαθέτουν και βιομηχανίες πληροφορικής υψηλής απόδοσης. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε ως στόχο να παράσχει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στις κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους για την υποστήριξη ενός ισχυρού τοπικού κλάδου πληροφορικής.

Επιπλέον συμπεράσματα της μελέτης της Intelligence Unit και υποδείξεις της BSA
Τα ευρυζωνικά δίκτυα αποτελούν βασικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα στην πληροφορική και το κενό ανταγωνιστικότητας θα μπορούσε να διευρυνθεί σε χώρες με αργή υιοθέτησή τους. Οι εταιρίες τεχνολογίας απαιτούν γρήγορη, αξιόπιστη και ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η σημασία των ευρυζωνικών δικτύων θα ενισχυθεί, καθώς όλο και περισσότερες υπηρεσίες πληροφορικής και εφαρμογές παραδίδονται μέσω του Διαδικτύου.
Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων είναι επιβεβλημένες μακροπρόθεσμα.
Οι χώρες οι οποίες προσφέρουν ένα συνδυασμό πληροφορικής, επιχειρηματικότητας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων λεκτικών προσόντων, πρόκειται να δημιουργήσουν ισχυρότερο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της πληροφορικής.

Ο προστατευτισμός και η υποστήριξη των «εθνικών πρωταθλητών» θα επιβραδύνουν
τις προσπάθειες ανάκαμψης καθώς και την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ισορροπήσουν μεταξύ της υποστήριξης η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κλάδου της βιομηχανίας και των επενδύσεων, και της υποστήριξης η οποία εισάγει αθέμιτες πρακτικές και προστατευτισμό ο οποίος μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα.

Το καθεστώς της διανοητικής ιδιοκτησίας βελτιώνεται στις αναδυόμενες αγορές, αλλά
επιβάλλεται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος. Η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανταγωνιστικότητα της πληροφορικής καθώς αποτελεί μια λύση χαμηλού κόστους για την τόνωση της οικονομικής εξέλιξης.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Internet

Πτώση ταχυτήτων του Internet στην Ρωσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού

Η εταιρεία ειδήσεων και αναλύσεων Telecom Daily παρουσίασε έκθεση που έδειξε ότι οι ταχύτητες του ίντερνετ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπεσαν σε περιοχές εκτός Μόσχας λόγω αποχώρησης ξένων εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού.

Business Elon Musk Internet

Η Starlink δοκιμάζει την υπηρεσία “Global Roaming” για 200 $ το μήνα

Η Starlink δοκιμάζει μια νέα δορυφορική υπηρεσία Διαδικτύου, που θα σας επιτρέψει να “συνδέεστε σχεδόν από οπουδήποτε στην ξηρά στον κόσμο”, σύμφωνα με ένα μήνυμα που έχουν λάβει ορισμένοι χρήστες της εταιρείας.

Business Internet wifi

Delta Airlines: Θα παρέχει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων

Από τον Φεβρουάριο του 2023 η Delta Airlines αναμένεται να προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στους επιβάτες των πτήσεων της, ως αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών που έχουν ξεκινήσει πριν χρόνια.

Business Internet Microsoft

Microsoft: Θέλει να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025

Η Microsoft στοχεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για 100 εκατ. ανθρώπους στην Αφρική μέχρι το 2025, συνεργαζόμενη με έναν πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών.