Citizenfour: Snowden και NSA “κέρδισαν” βραβείο Oscar

Το βραβείο Oscar για το καλύτερο ντοκιμαντέρ κέρδισε φέτος το Citizenfour, που δείχνει την ιστορία του πρώην Αμερικανού τεχνικού της NSA να αποκαλύπτει τις τεχνικές παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και μέχρι που έχουν φτάσει οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί με τις παρακολουθήσεις. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από την Laura Poitras, με συνεργάτη τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald.

Το βραβείο το παρέλαβε η σκηνοθέτης λέγοντας ότι τα όσα αποκάλυψε ο Snowden δεν δείχνουν μόνο την απειλή της ιδιωτικότητάς μας αλλά και τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η ίδια η δημοκρατία. Επίσης ευχαρίστησε τον Edward Snowden που θυσίασε τον εαυτό του ενώ στη σκηνή κατά τη διάρκεια της απονομής βρισκόταν και η κοπέλα του Lindsay Mills.

Ο Snowden από την πλευρά του ευχαρίστησε Laura Poitras που κατάφερε να τον πείσει για το ντοκιμαντέρ ενώ ανέφερε ότι μετά το βραβείο ελπίζει περισσότεροι άνθρωποι να δουν την ταινία και να εμπνευστούν βλέποντας καθημερινούς ανθρώπους να προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο.

“When Laura Poitras asked me if she could film our encounters, I was extremely reluctant. I’m grateful that I allowed her to persuade me. The result is a brave and brilliant film that deserves the honour and recognition it has received. My hope is that this award will encourage more people to see the film and be inspired by its message that ordinary citizens, working together, can change the world”.

Τον Ιούνιο του 2013 ο Snowden ξεκίνησε να διαρρέει στον τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. Βασικός του συνεργάτης ήταν ο Glenn Greenwald της εφημερίδας Guardian στην οποία και δημοσιεύτηκαν μια σειρά από εκθέσεις βασισμένες στις αποκαλύψεις του Snowden. Οι πληροφορίες που διέρρευσε ο Snowden θεωρείται πως έχουν κάνει απ’ τις πιο σημαντικές ζημιές στην ιστορία της NSA.

snowden oscar, Citizenfour: Snowden και NSA “κέρδισαν” βραβείο Oscar

snowden oscar, Citizenfour: Snowden και NSA “κέρδισαν” βραβείο Oscar

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet featured NSA

Υψηλού προφίλ cyberattack στη Βαλτιμόρη από hackers που χρησιμοποιούν το EternalBlue της NSA

Η κυβέρνηση της Βαλτιμόρης βρίσκεται υπό ransomware επίθεση η οποία έχει κλείσει τα πάντα, από τα email μέχρι τα συστήματα που επιτρέπουν στους κατοίκους να πληρώνουν λογαριασμούς.

Software Edward Snowden

Haven: Εφαρμογή από τον Snowden για την προστασία του laptop σας

Η Haven αποτελεί μια εφαρμογή από τον Edward Snowden, το The Guardian Project, και το Ίδρυμα Ελευθερίας του Τύπου (Freedom of the Press Foundation) που έχει σκοπό να ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με αλλαγές στο περιβάλλον του, βασιζόμενο στους αισθητήρες του smartphone.

Software Adobe Apple Dropbox

Πόσο καλά προστατεύουν οι εταιρείες τεχνολογίας τα δεδομένα μας;

Έκθεση του Electronic Frontier Foundation, μιας Ρυθμιστικής Αρχής των ΗΠΑ αναλύει πόσο καλά 26 εταιρείες τεχνολογίας διασφαλίζουν τα δεδομένα των χρηστών τους από την κυβέρνηση.

Internet Hackers NSA WannaCry

Πουλά “τρύπες ασφαλείας” το γκρουπ που διέρρευσε το εργαλείο της NSA

Η ομάδα Shadow Brokers -η οποία ήρθε τελευταία στο προσκήνιο καθώς διέρρευσε το εργαλείο της NSA, το οποίο προκάλεσε την επίθεση του ransomware WannaCry την περασμένης βδομάδα- ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει να πουλά πληροφορίες για κενά ασφαλείας για να παρεισφρήσει σε browser, ρούτερ και τηλέφωνα.